About

Wednesday, January 19, 2011

.: biLa siHaT camNi La.. :.

anak2...
bila dia sepahkan rumah..
kita mula bising, marah2x..

anak2..
bila dia diam
kita pulak rasa serba tak kena..
sakitkah?
demamkah?

so, mana satu pilihan yang anda nak..
anak sihat rumah bersepah

atau
rumah kemas
anak tak sihat!

hoho..semestinya pilihan pertama kan..
so, ibu-ibu semua..
ingat dan bersyukurlah..

walau rumah bersepah..
itu menandakan anak anda sihat dan cergas! ^_^

see..mama happy arif sepahkan rumah like this..hoho..


~ ini belum dicampur dengan mainan seraga dia tu..huhu..

bila mama nak kemaskan dia tak kasi, nak main katanya..
sudahnya mama kena biarkan je until dia puas bermain!

see..main sambil nengok Tv lg ha.. budak2 skrg.. ^_^

bila mama nak snap pic dekat..dia buat muka...
macam takut jer arif..ngee..

mama tak marahlah! janji nanti kemas balik tau..hoho..!


23 comments:

BIONIC WOMEN said...

sama ler kita ni kak eina..kena biarkan ajer sepah2 tu..kekadang kalau ada tetamu datang mengejut, malu jugak dibuatnya...hehe
cantik langsir ngan karpet kak eina..

P/s: kak eina nak betul ker buku mama saya lapar tuh..kalau nak, nak gi cari2 nih..sebab buku tu dah limited stok..

MrS. F!zA said...

kak, ok la arif dia sepahkan mainan je..kalo mainan sy tk kisah..tp kalo main drawer baju tu yg tk thn tuuuu...huhuhu yela dh la mama ni jnis lipa baju teliti nak2 plk org sepahkan...ekekeke

Ena said...

sama la.. selalu ena biar je umah jadi cam tongkang pecah masa dorang main.. tp ada tp juga.. kalo dah sepahkan kat hall.. ena tak blh bila tengok p sambung pulak kat dapur or kat bilik pulak.. mean, kalo nak buat mcm tu.. kat hall tadi kemaskan dulu.. haa.. baru la blh sambung sepah tempat lain pulak.. bukan apa.. susah kita nak berjalan kan!.. lepas tu memg dorang la yg kena kemas balik sbb dorang yg sepahkan rumah kan!.. hihi.. ending nya kita jugak la kena finishing nya.. :D

LYAfrina said...

setuju kata ena...
sbg ibu jgn halang selagi ianya x memudaratkan.. sbb ketika itu, otak ank sdg aktif bfikir.. kalo ank2 sdg syokkk layan xtvt, tba2 kita potong dgn memarahi ank @ sbgnya.. mmg terbantut.. lya ada baca ni dlm pa n ma.. walaupun ank sdg cuba naik tangga.. jgn kita mrh2 n halang sebaiknya sbg ibu, kt folo, sbb ank sdg belajar.. kecuali la keadaan itu membahayakan & tanpa pgawasan kita.. tp kena bg pendekatan y baik, ckp elok2.. lya..kalo asya sepahkan mainan dia, lya pon folo dia smbil tunjuk kaler2 kat mainan dia n tnya kaler aper.. atleast, secara x lgsung blaku pbelajaran.. alhamdulillah, skarang asya mmg dh kenal 5 kaler.. ( tp xtaula kot2 mmg dah tleat ni.. sbb xde experience)

✿etiey erywan✿ said...

wahhh hebat ariefff! hahha.. good job...

e.l.i.z.@ said...

hihihihi pro n cons la kan..sepahkan ok la tu..normal :P

alhamdulillah ariff dh sihat.
mata akak dh ok ke?

eima said...

die sehat ke tak sehat ...rumah ttp bersepah... itu la fahim ...
dr kecik sampai besar die ttp aktif klu tak sehat .. kadang tu aku taktau die demam ....

tp ade sekali mmg die asek tido je .. aku admit die kat pusrawi ... huhu

ch@ said...

kita biar je rumah cam tongkang. seni namanyaaa. hahaaa. dia tidur baru kemas. kalau mls juga, biarkan jugak. dah rimas baru kemas. namanya pun anak kak, sabar je la.

Alimaz-Kembara Terasing said...

aik pakai pempes ja arif... malu la mama...arif tak pakai seluar....

Alimaz-Kembara Terasing said...

aik pakai pempes ja arif... malu la mama...arif tak pakai seluar....

Hanis Azla said...

klu rumah bersepah sbb anak main mmg selalu biarkan ajer dulu.. tp lepas tu klu tak kemas, bising jugalah mulut mamanya ni.. he..he..

Mama Hanim said...

hehe..dlu hanim pn cmtu gak.. bt sepah mainan dia..

tp skang dh besar skit, papa dia cakap je,' Nak gi ronda x? Bru laju dia kemas sndri..
Boleh pn kemas..huhu..

cik puan akish said...

huhhhh.....hebat penangan arif!!!

apepon...mmg kite pon pilih yg pertame...biorla dia bersepah...karang2 leh kemas...

asalkan...sehat...cergas..dan tak la melepek aje..

tp....kalo kite bior...ahahah..tok ma dadif lak yg memetir..

hikhikhik..=D

Pn. Zana said...

sama la ngan Ammar tu. kalu nak kemas, die bagi. kata nak main lagi..:)

Cik Jue said...

bertul kak ina..ju pun pilih yang pertama..rasa hati tak senang kalu dia diam seribu bahasa..kadang2 hati panaz aje tengok umah tapi redai ajelah demi dia yang tersayang..janji lepas main kemas ye...

bintangku said...

Sbb tu bagi dia main dlm bilik jer.... kalo sepah pun, sepah dlm bilik. Tp kdg2, kalo time penakut dia dtg, dia ajak lak kita teman dia mian dlm bilik. Haih!!

~Siti Hajar~ said...

Sy pn pilih pilihan pertama...lantak la rmh bsepah, janji anak2 happy...walau kita letih tp happy tgk anak2 sihat..

Fieza79 said...

tentu la pilihan pertama...tp fieza ni ikut mood kalau tgh moody tgk umah bersepah mmg nk marah..hehe tp untung la bdk2 dh besor2 mmg jrg dh menyepah umah...

chugie said...

xpe lah eina, janji die sihat.. dari kite nak tengok die terbaring je kan?? :P

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la ngan si Faris ha... pantang nampak rumah kemas sikit, mula la nak sepah2...

sekarang ni sal ajar dia main mainan sket2 je... tak leh keluarkan semua sekali... hehe

tapi betul tu, baik anak suka sepah2 rumah dari dok diam ja sebab sakit...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

adei sama cam balqis la ni, kalo dah strat sepahkan rumah 10 kali kita kemas 10kali dia sepahkan balik, last2 biar je bersepah sampai dia tidok baru kemas..

Izan Ishak said...

betullah eina...kalau umah bersepah2 ni mmg maknanya anak2 kita ni sihat.

biarlah umah bersepah pun...asalkan hati dorg tu senang n minda berkembang kan..

Zaidah said...

klu adam suka menyepahkan mainan tapi dia tak mahu main...habis dituang semua mainan dalam bakul lepas tu tinggal...bila dah tinggal suruh kutip balik...nasib baik dia pandai kutip balik masuk dalam bakul....sekarang nie bukan setakat mainan yang dia sepahkan tapi laci almari ayah telah dikopakkan oleh adam...