Laluan Iklan..clik2x for more details ^_^

.: Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN.. :.

Clik..clik..

Friday, December 31, 2010

.: haPPy neW yeAr 2011 :.


g00D byE 2010.... ^_^

p/s selamat berhari minggu kengkawan sume...^_^ happy holiday k!
apa program malam tahun baru ni..
mama?
dok umah jer ni..si abah bertugas di malam tahun baru ni...arif dah sleep..

nampak gaya mama sorang je kang layan bunga api..huhu..
dari rumah mama tingkat 14 ni, leh nampak KLCC...
sure meriah pancaran bunga api nanti..
lagi 2 jam lagi... menjelangnya tahun 2011 !

.: BuLu maTanya sekali GanDa buLU maTa MaMa :.

n3 di penghujung tahun 2010...31 disember 2010... ^_^

yup...ni tak lain tak bukan citer pasal my boy arif lagi la ni..
hehe..

diakui bulu matanya panjang bebenor..tapi idok ler lentik..
sesapa ada petua ke camna nak lentikkan bulu mata dak boboy ni..?
kalau gegirl leh la pakai alat lentikkan bulu mata tu..ngee..ekeke..

k, back to the tittle...ada sekali tu, mama terasa nak ukur..
bilamana bulu mata dak arif ter'jatuh'..
then, mama cabut la bulu mata mama...ukur...

yuhuu...panjangnya bulu mata dia...sekali ganda lebih panjang dr bulu mata mama tau..!
taktau gen sapa dia ikut berbulu mata panjang ni..

yang mama tau, dak arif ni..lama benor bertapa dalam perut mama..
takmau keluar2..itu pasal semua memanjang..bulu2 badan pun penuh tau..masa baru2 lahir dulu..ngee..

kalau diikutkan due awal ikut perkiraan period last mama (time akad nikah..upss..kantoi =P)..
due arif bakal lahir adalah 4hb mac 2009..
so, 1hb mac tu, mama dah start cuti sbb mak mama datang KL ni dr kampung..

sekali..bila seminggu berlalu takada petanda..
doktor kasi due baru.. taktau doktor wat kira2 camna..
then di +-7 hari after due tu..so, jatuh pada 16hb untuk induce if takde tanda2 nak melahirkan..

but on 15hb dah kuar tanda air..air ketuban pecah dulu..
tuptap tuptap kat spital..
bukaan statik je ..mula 1 cm, then 4 cm lama..........lebih 24hours gak mama menahan sakit weeeh..

dah masuk wad bersalin pun,tak jadi induce sebab bukaan dah 4cm
tapi tunggu punya tunggu bersalinnya idak juge..
last2 malam 16hb tu..terpaksa jugak c-ser..huhuhu..
so, terlahirlah dak arif pada tarikh 16hb mac 2010..

ngee...citer dah melencong ke laut dah..haha..
tetiba teringat kisah bersalin lak..ihiks..

just nak note that, dak arif lepak lama betul dalam perut mama..
supposed 4hb, tapi tertunda sampai ke 16hb..hoho..lama kan..
tu ler pasal bulu mata dah arif panjang tu..ngee..

kukuh tak alasan mama..haha.. ^_^


bulu mata panjang tapi tak lentik!

Thursday, December 30, 2010

.: CBK 4: daH 2x RemBat baJu MIL..ngeh3x.. :.

salam...

ooh dah 2 kali tau mama rembat baju MIL..
oooh tak sedap sungguh bunyinya..tukar la..Pinjam...jer !

yup, dah 2 x terpaksa pinjam baju kurung MIL..
gara2 tak pernah standby baju kurung kalau balik ke kampung..
tak terfikir lak nak g makan kenduri, bila balik kejap2 je ni..
3 hari jer..

sudahnya, bila ada kenduri malam sabtu tu..
terpaksa la meminjam dari MIL..
mula tu, SIL yang nak kasi pinjam..
tapi..hukhuk..

harap maklum la..SIL yang berdua tu, saiznya..'S'
camna la nak muat mama yg bersaiz 'XL' ni..huhu..
mungkin baju ok lagi la, leh muat2 badan..
tapi bila part nak sarung kain tu..ngee..

tak muat sudah tang m**t*t tu..huhu..
cian mama..terpaksa la pinjam MILnye baju..
terover muat sudaaah.. ^_^

nasib la kenduri biasa2 jer, tak ramai jemputan pun..
then, buat malam lak, so..ok jerla..
takla sogan sangat..kalau siang maybe segan sket kot..

Moral : next time balik kampung, spare je baju kurung sepasang..mana tau ada kenduri kan, takkan takmo g kenduri plak, tak manis la kan..huhu..

Pic selingan : arif with mak toknya suatu ketika dulu..


.: CBK 3 : SiNggaH siNi je, baLik sure beraNgan..ngee.. :.

After mandi manda kt Gunung Pulai tu
Kami semua menyinggah ke rumah SIL @Taman Pulai Indah JB..
Lepak2 sana..tidur semalam..

Malamnya ingat nak menyinggah ke pasar malam area sana..
tapi alaaahai malangnya..malam tu hujan lebat daa..
dah la malam tu final Idola Kecil kan.
tak dapat nak layan sebab Astro takde siaran..biasa la hujan2 kan..huhu..
tak best betul..last2 layan CD citer hantu jer..

Citer tak habis lagi, mama dah terlelap..
Terlelap depan TV tu jer..coz dak arif tu..
siap nangis2 takmo sleep kt bilik atas..
sampai muntah2 tuu..haissh la..dah la seharian tak tido..
ni la penangan bila ada kawan kan..dia ingat nak main jer..
bila kawan tido pun, dia takmo tido..berjaga jugak..main main dan main jer sepanjang hari..mama yang penat nengoknye..huhu..

nasib la muntahnya kt lantai jer..
mama sempat turunkan dia dr katil, kalau tidak..
parah jugak, memalam nak membasuh tilam bagai..huhu..

itu pun terpaksa buat xtra work malam tu..
bersihkan muntah dia..

last2 dia pun tertido depan TV jugak..
itu pun dengan sendirinya tertido, kalau mama suruh..
memberontak taknak tido weeeh...gagah diri, tahan mata spy tak terlelap..aduhai..!

oooh berbalik pada tajuk..
setiap kali mama ke sini (umah SIL) ni..baliknya sure mama berangan..
berangan nak dok umah like them also..
best la..ada laman, ada tanah, luas.. lapang.. anak2 nak bermain pun puaslah..
memang best lah!^_^

berangan jerlah dulu..
sekarang belum ada kemampuan nak memiliki..
tunggu si abah naik pangkat n settlekan sikit hutang piutang la..
baru bleh bernafas lega, nak tambah utang baru..hehe..
Insyaallah..3,4 tahun lagi mana tau kan..hope so..
Insyaallah..Amin..

Umah SIL ni simple jer..sesuai la tuk yang ber'anak' kecik ni..
umah biar sesimple mungkin kalau boleh ye..

Simpan angan-angan dulu..
plus simpan duit jugak..
ada rezeki nanti, boleh le memiliki..Rumah Idaman kalbu..^_^

alang2 sebut pasal umah SIL ni kan..
meh tempek lagi selingan pic dak arif di dalam umah beliau..hehe..
sikit jer, saja testing menyenap..takde kije tul! ngee..


baeeek punya pose..hehehe.h..

banyak mainan,,suka la dia..ingat nak main jer ler..huhu..

pinjam gitar kak caca..^_^

pinjam lori2 kak caca jugak! seb baik kak caca baeek hati dengan sepupu tunggalnye ni..hehe..

k, sampai situ jer..jumpa di next n3 ya!

p/s ESOK cuti?...! waah bestnyer..tapi mama nye opis taktau la cuti ke idak..huhu..hope cuti la..cuti sempena kemenangan MALAYSIA menjulang piala AFF Suzuki 2010~


Wednesday, December 29, 2010

.: Yea..Yeaa...MALAYSIA MENANGGGGG!!! :.

Hoyeee....!!!!
MALAYSIA menangggggg!!!


TAHNIAH buat skuad bola sepak negara!
sangat berbangga weeeeh...!

Walaupun malam ni kalah di tempat lawan 1-2...
tapi keseluruhan MENANG 4-2..!

sangat2 la suka hati !!

konon nak melipat kain baju sambil tengok bola..
sudahnya, mata tak berkedip, tmpt duduk tak berganjak..sampai habis separuh masa pertama!

leka betul bila layan BOLA ni..hehe..

lupa diri jap bila MALAYSIA menjaringkan 1 gol..hahaha..
bukan lupa diri apa, tak ter control suara ayu i ni..ngee...
arif pun tercengang tengok si mama n si abah menjerit sakan tadi!

hahaha...jap je tercengang, pastu terkekek2 dia gelak ..hahaha..

apapun puas sangat hati sangat MALAYSIA menang di tangan Indonesia!
^_^

p/s oooh ada pancaran laser ke arah penjaga gol malaysia kan..tapi releks je semua orang..jelas lak tu laser nye..huhu..alahai..macam2..nasib tak jadi perkara2 yang tidak diingini..dan yg penting MALAYSIA MENANG !

.: Nak TeNgok BOLA, nak TenGok BOLA :.

Yup! Nak kena balik cepat2 hari ni..
Nak pastikan keje settle awal sebelum perlawanan bermula...

Nak tengok BOLA...Nak tengok BOLA..lalala.. hehe..

Layan jugak mama kalau BOLA tempatan ni..
Kalau International..tak layan sangat..ngee..
Padahal kalau orang lain, lebih layan game BOLA International dr tempatan kan..

Semalam balik kerja ingat nak pergi shoping mall..
Tapi singgah jap umah, nak tukar baju dak arif..
Sekali hujan lebat daa..dengan anginnye..so, tak jadi la keluar.

Today?..memang cannot la..
Awal2 abah dah cakap..Nak tengok BOLA, nak tengok BOLA..
So, dok umah jer malam ni..
Sambil tengok TV , bleh lipat kain baju yang dah menggunung tinggi tu..

Almaklum last weekend kan balik kampong..so berganda banyak la baju nak kena lipat..
Hohoho..

Itupun nasib la ada si abah settlekan bab basuh membasuh..
Ngee...maceeeh abah!
Abah ambik cuti lama...8 hari..
Balik kampong nye Cuma 3 hari jer..
So, balance...lepak2 kt umah je ler.. ^_^

Alhamdulillah..kira kurang sket la kerja si isteri on sabtu/ahad nanti..hehe..
Sebahagian kerja rumah dah disettlekan si abah..
But....

Urusan melipat kain baju ni still under mama lah!
Bab ni abah tokleh nak bantu..huhu..

Ok..ok..stop membebel..
Kengkawan.. malam ni jangan lupa tau..
Sokong skuad MALAYSIA..
MALAYSIA BOLEH!!!

Kasi 3-0 lagi...lalalala...chaiyok2x!! ^_^

.: saMbuNg teMpek2 - CBK 2 : piCniC tiMe :.

yuhuuu...sambungan dari n3 sebelum ni..
meh tempek2 lagi..kenangan ni..harus diabadikan disini..lalala.. ^_^

layan jerla kami berpicnic..ngee..

bapak budak pun tak bleh nak mandi manda..tapi diorang gigih kepung air..supaya kedalaman air lebih nyata gitu..huhu..

tok ayah dan mak tok arif @ my MIL n FIL..lepak atas ni jer la..hhehe..

gigih bermain diorang ni tau..syioookkk!

makanan belum dirasmikan..nak tau apa menu?..terror teka la..haha..


kak nana (nak masuk 5 tahun dh ni), arif (nak masuk 2 tahun) & kak caca (nak masuk 3 tahun)

bertenggek atas batu jer, sejukkk sudaaah! ^_^

berkongsi kopok..so sweet..hehe..

kanak2 comel yang riang! ^_^

MIL -SIL & husbandnya..SIL yang single - abah.. ^_^

cam gaya nak bersilat pun ado..hehe..

daaa habis...nak balik dah pun..perjalanan...jauh masuk ke dalam hutan, jalan sempit..huhu..

Mood : best sangat tau! teruja nak pergi lagi, next time sure dah bertambah cantik tempat ni! ^_^

.: CBK 2 : Ke Kaki GuNung menCari Air tapi..daku KeCiwa..huhu.. :.

Dalam keciwa2 pun puas hati jugak la..
Kasi can anak2 bermain..
Mak anak ni, takpe aa…next time datang lagi!..huhu..

Haih apa citer ni, tak bagi salam terus je stori mori..
Hehe..

Salam semuanya..
Ni Cerita Balik Kampung (CBK) lagi..hehe..

Day 2 kat kampung (Sabtu)..misi mau ber picnic kat air terjun..
Cadang mula nak ke Kota Tinggi..tapi jauh…
Take time..lagipun nak g beramai2 with family SIL..
Suami my SIL lak kerja petangnya..

So pergi tempat yang dekat2 sket la kan..

So, destinasi perbindah ke ‘Hutan Lipur Gunung Pulai 2’
Oohhooo…namanya dah best dah..
Dok terbayang bleh la merasa air terjun dr pergunungan..ngee..

Malangnya..hukhuk..sobsob..
Tempat tu tengah diselenggara daa..
Air disekat tuk memudahkan kerja2 penyelenggaraan..
Tapi bukan ler takde air langsung..

Cumanya air cetek dan sangat la slow..
Takde kedengaran deruan air langsung..
Aduhai…tapi sebab dah sampai..
Lepak la jugak, ber picnic tepi air tu..
Anak2 bleh la bermain..main pasir & main air cetek tu..
Mak bapak budak..tengok jerlah.. nak selamkan m*nt*t pun tak lepas..ngee.. =P

So, layan jerlah aksi2 comel anak2 comel ni..
Arif si kumbang dan 2 kuntum bunga..hehe..
Arif with sepupu nya kak nana (Anis Farhana) & kak caca (Anis Farisha)!

Janji mereka happy, mama pun happy tau! ^_^
Tapi hasrat mama berkubur la tuk mandi manda..hukhuk..

Layan……
mula2 sampai tak ramai lagi orang..dah nak balik baru berduyun2 datang..sian la semua orang..air cetek jer..hukhuk..

see...anak2 nak bermain pasir bleh la..huhu..

tak tinggai menan korek2nye ni..hehe..

air yang banyak main menan korek2 berbanding main air..huhu..sejuk...!

waaah si bunga ini..pandai posing ye..sweet jer..!

arif yang takmo turun main air, nak lepak situ jer..ngee..

kalau berphotoShoot sini best ni..ada camera DSLR laks..best...mmg ada pun org berphotoshoot kat area bwh sket dari tmpt kitorang ni...mama jeling2 jer..jeles ni..wuwu..hehe..

kak caca..!
mereka bermain bersama~
alahai ber floater pun, leh jejak kaki ke dasar air..huhu..

sebab pic dah banyak tertempek kt sini..sambung tempek di next n3 la ye..^_^

Tuesday, December 28, 2010

.: ThaNks Na @ MamaRifQi :.

*n3 autopublish*

weeeiii cam lama je ketinggalan tuk join any GA or contest..
almaklum, this week balik kg kan..
so, takde masa nak godek2 GA or contest anjuran kawan2..
dan mana yang mengetag mama pun, tak sempat nak terjah lagi..

hope ada kelapangan tuk joinkan diri nnti!

oooh berbalik pada tajuk itu!
yup..nak say..thanks to Na @ MamaRifQi coz..
atas anjuran GA sempoi dia, mama free2 dapat memiliki bantal yang comel n cute ni!
oren kaler lagi..i Like!

so, Na..thanks ya..hadiah dah terima pun..
dan en arif dah merasmikan pun, masa masuk je ke kereta..
dia suka..thanks tau! ^_^

moga ada luck lagi di lain ketika..yeaa..~
^_^


bungkusan itu..!
bantal comel lagi cute itu!

dan arif dah merasmikan...^_^

mood : happy! moga happy ini berpanjangan..

.: CBK 1 : peRihaL aRif with kawaN2 barU yg ComeL :.

*n3 autopublish*

CBK stand for Cerita Balik Kampung !

ohho..banyak stori mori nak abadikan kat sini..
tapi dek kekangan masa, citer 1 by 1 ikut kelapangan la yee..
tak kisah la nantinya jadi basi ke apa..huhu..

ooh citer pertama pasal balik kg @Pontian..
herm..masa mama sefamili sampai kt umah PIL around 10pm khamis tu..
cuma ada MIL, FIL dan SIL (sedang bercuti dari pengajian, next week dah terbang ke sarawak semula)..

sepupu2 arif lum balik, diorang dok JB..
so, awal2 tu, memang arif takde kawan la..

upps salah tu..arif ada kawan tau...
comel lagi..4 lagi..tapi bukan 4 orang..
4 ekor...4 ekor kucing yang comel2x..

bukan saja dak arif, mama sekaki..teruja nak cheeoum2 kucing2 ni..
comellah!

mula2 tu, arif teruja but takut bila nak dekat dengan kucing2 ni..
tapiiii bila dah lama sket, haa...siap main tarik2 ekor lagi..
nasib la kucing2 mak ucu arif ni, jinak2 belaka..
so, dia terima jerlah cara dak arif layan diorang tu..ngee..

sedikit piccas yang sempat disnap..dihari pertama arif with kawan2 barunya..
2 ekor je interframe..heehee..

see main tarik2 ekor..bergurau la kununnye tu..ngee..



awat ntah wat muka confius gitu..huhu..

kucing2 comel ni masing2 ada nama..
tapi mama tak take note langsung..lupa sudaaah nama depa semua ni..
tapi yang pasti glamour2 belaka..hehe..

syok arif ada kawan2 yang comel ni!

.: KejadiaN ceMas but SedIkit keLakar..ngee :.

*n3 autopublish*

oooh n3 susulan dari citer pasal WetWorld!

kejadian cemas but ada sedikit kelakar pastu..ngee..
tapi dupdap jugak jantung mama time tu...huhu..

camna nak citer kasi jadi best eh..tak reti..
so, straight to the point jerlah..

alkisahnya..
arif ni tak suka la sangat dok dalam pelampung comel nye nih @ floater..
ketika bermain air..tetapi memandangkan menda tu ada, so..seharusnya digunakan la kan..

floater ni kalau nak diikutkan, bertujuan untuk memastikan anak lebih selamat bermain air..tapi alaaahai..ghupenya ada bahayanya kalau biarkan anak bersama floater nya tanpa perhatian dari kita..

haih la tak tergambar perasaan cemas mama waktu kejadian..huhu..

mama sedang mandi manda masa tu..sendirian..
arif with abahnya..
then, si abah kekunun nak kasi anak berdikari belajar berenang la kan..
then, menolak la si arif yg dok dlm floater nya tu..
muka dak arif masa tu menggambarkan ketidak 'happy'an dia dah..

mama dari jauh dok menggamit2 dak arif sambil nak g ke arah dia..
tiba-tiba...

floater dak arif senget then terbalik..
'pluup'..dak arif tenggelam looor...!

'aiyaaak!!!'
mama time tu nasib la dah berhampiran dengan dia dah..
terus cepat2 tangkap kaki dia..
then..angkat..
woooo....lemas sudaaah dak kenit ni..ngee..

giler cemas weeeh..tercungap2 dak arif masa tu..hukhuk..
tak sempat dak arif nak meraung or nangis..

yang jadi lawaknya..
arif sempat tu marah2kan si abah sambil tangannya..
nak pokpok si abah...hahahaha...
taktau butir kemarahannya dia..
yg pasti dak arif marahkan si abah!

yelah abah yang salah, biarkan arif sendirian..
arif taknak, abah paksa2 jugak suh berenang sendiri kan..ngee..
sudahnya arif lemas kejap..! wooo...seriau!

Nasib la cepat dapat bertindak tau!
seram! suspen..cemas!

dan nasib baik jugak ianya berlaku di wetworld yang airnya tenang..
bayangkan if dekat2 sungai ke..kt air deras pulak..
ish..ish...takmo la bayangkan,,takuttt..! eii...mintak simpang la!

Moral : berhati2 ketika anak2 menggunakan floater..tanpa pengawasan sangat2 berbahaya..tambah2 ditempat yang kedalaman air adalah untuk orang dewasa..woo..mintak dijauhkan la perkara camni berulang lagi! huhu..

Monday, December 27, 2010

.: samBunG teMpeK2 edisi ke Wet WorLd :.

*n3 autopublish*

yuhuuu...meh baca sambungan dari citer sebelum ni..
citer pasal WET wORLD..

takde la nak citer sangat pun..sebabnya ni dah kali ke-2 ke sana kan..
so,tempek2 jerla..

nak abadikan lagi kenangan kali ke-2 ke wet world!
1 day, bila baca n tengok balik pic2 ni, sure best kan..
menggamit memori ^_^

moh nak tempek ni...
snap..snap..snap... ^_^
my 2 heroes....! sangat sayang kam0 dan kam0! ^_^

sambung makan kopok lak..haih =P

first time arif diberi makan kopok jajan camni tau! biasa tu makan kopok ikan yang mama gorengkan tu adalah! huhu..

kami yang ceria! hidup adalah indah...kehidupan harus dirai...setiap hari setiap masa, keceriaan itu penting! ^_^

weeeiii..bila tengok balik pic arif n mama menuruni gelongsor ni, haih nmpak cam arif gerun je kan..ngee...mungkin salah cara mama pegang dia gitu kot! tapi sebenarnya arif suka tau~

ni jerlah satu2nya aktiviti yang best tuk mama n arif main! ngee..

sempat isi 'minyak'.. =P

aiyak! arif pegang mende tu..ngee... =P

abah pulak belasah pelampung arif..hahaha..

last snap di air!

dah siap mau balik daa...around 300pm gitu, naik la..mau balik!
nak salin pakaian pun 1 hal! ramai kan..huhu...penat menunggu giliran..
arif main tukar kat luar tu jer.. ^_^

"bye bye..wet world...nanti KAMI datang lagi..."


masuk je kete, tak sampai 5 minit, arif dah terlelap, terlelap sambil duduk...huhu..penat sangat la tu..terus mama baringkan dia..sampai rumah tidurnya.. ^_^

p/s puas hati dapat meluangkan masa bersama keluarga macam ni! kebahagian macam ni tak semua orang merasai..kadang2 mama terfikir, kesian anak2 yang makayah mereka sibuk memanjang...takada masa untuk aktiviti macam ni..

~ duit boleh di cari..tapi MASA yang ada untuk anak2 sementara anak masih dekat dengan kita ni...takkan ada tukar gantinya..MASA akan terus berlalu meninggalkan kita... ~ Moga KITA sentiasa diberikan peluang masa untuk bersama-sama ~

~ ada KISAH SUSPEN & CEMAS dan sedikit KELAKAR masa bermain air ni..sambung di next n3 la..hehe..
Related Posts with Thumbnails