About

Tuesday, November 30, 2010

.: aNak aBah daH paNdai.. :.

dah pandai bila dengar azan berkumandang di surau..
menandakan..waktu untuk turun ke surau untuk solat!

bagus anak mama, sekali ajar je dah faham dan nak buat selalu..
tapiiiiiiiiiii...
huhu...ikut masa la yang..
ada masa boleh ikut..ada masa tak sesuai tak payah la ikut..
arif tecik lagi..
dah besar, pasti mama benarkan jer..

huhu..
arif dah pandai sekarang..
dah beberapa kali dia ikut si abah ke surau..
time maghrib or isyak..

tapi ada masa, abah tak bawak dia..
ada sekali tu, abah tak pergi sbb abah tengah masak..(memang abah take turn masak mlm tu..)
sekali..terdengar azan isyak..
arif terus capai kopiah..ajak abah ke surau..
beriya dia ajak si abah ke surau, siap marah2 bila abah kata taknak pergi..

abah daripada taknak pergi, terus pergi jugak..
mengikut kehendak si anak..
tapi bagus what..?..kan..hehe..

tapi ada satu hari tu pulak..
arif tengah makan..abah keluar, malas nak bawak dia sbb dia tgh makan..arif tak perasan..
azan berkumandang, arif perasan dan perasan jugak grill pintu ditutup..
haaa...mulalah gelabah..
dah tau abah tinggalkan dia..
hukhuk..

then, mulalah episod raja air mata..!
sobsob..cian die..bukan main lagi menangis sebab tak dapat ikut..

sempat mama snap masa dah reda sket..
sebab lama dia jd penunggu kt grill pintu tu..
dengan harapan, abah berpatah balik, dan ajak dia bersama..hahaha..(berangan la =P)

see...muka sedih je kan..hukhuk..dalam kalut2 nak kuar tu, sempat pi ambik kopiah =P

penantian yang tak pasti.... =P

mood sedih lagi...hukhuk..

sampai terduduk2 haa...hehe..cian..

p/s : anak2 kecik2 gini..mudah dilentur..sekali ajar apa yang patut dibuat bila dengar azan or something like this...dia akan semat dalam kepala...so haruslah kita ajar yang baik2 aje..kan3x.. ^_^

Monday, November 29, 2010

.: MaMa meMang senGaja koSongkan.. :.

supaya arif boleh 'lepak'ing kat situ..
ngeee..

ntah mana datang ideanya..
baeeek punya port ni..
sambil minum solivite lagi..
jengah kuar muka jap, bila dgr iklan kt TV..

addoooooooooooiii...
kalau mama tak tengok ni, memang tak perasan..
sebabnya arif tutup terus pintu gobok ni..

see the piccas..

dah tolak sket dedaun pintu ni..kalau tak tertutup rapat..haish la..

jengah muka jap..dengar iklan best kt TV..hohoho..

dah habis minum Solivite...kuarlah..baling gitu jer botol..hissh.. =P

elok time mama nak snap, dia tolak pintu sket..
mula2 perasan arif ada kat dalam tu,en suami dah melatah..
'arif dok dalam niiiiiii...!'

terus mama nyampuk..'dendiam la abah, nak ambik camera ni..'

ngee..giler TEGAR punya snaper piccas kan mama ni..hahaha..
arif releks..cam takde perasaan je..

dah tu, main baling je, bila dah habis minum..
grrrr...sabo je budak kecik ni!

p/s mood...?..mau beralih angin..sapa ada 'lubang' baeeek punya?..herm..ada yang faham ke?.. mau carik kerja, mau carik kerja..mau carik kerja..mau carik kerja...hukhuk..

.: aktiViti AHad yaNg LepaS2x..baNyaknyee.. :.

bukan aktiviti yang banyak ye..
tapi pic yang banyak!..ngee..lalala..
seperti biasa la kan..
mama penyenap yang tegar..sayang je takde camera canggih manggih mcm orang org len =P

oooh ni pic hasil snapan pada last 2 weeks sunday!
aktiviti di petang weekend kami..^_^
ke Taman Bukit Jalil lagi..

tapi kali ni, area site sebelah lain lak..area playground..
harap maklum ye..TBJ ni besaaaaar..memang fenat kalau nak tawaf semua..so..
silih berganti la, this week pergi bahagian sini, next week bahagian sinun pulak..hehe..

ok2...
layan pic dak arif je ler..mama takde sbb mama pemalu.. =P (sebenarnya takde orang nak snapkan..redha jerlah..hahaha..)

jom layan...
baru sampai..dengan en panda dia jerlah kalau pi sini..fenat kalau nak berjalan je..^_^

melangut tengok 'kanak-kanak' riang yang lain bermain!
see...nak turun join juge..

dah turun still terkedu..taktau nak main apa kot..hehe..

hissh main tolak beskal pulak..hermm..

main ni kejap sementara takde orang lasak2 bermain disitu..hehe..

try ni kejap jee..

bersiar2..

temankan si abah bersenam! ^_^

nak tiru gaakk...!

aci main bukak2 kasut la pul0k! hissh..

sempat main caaak..see dah tak berkasut!

mata masuk habuk la pulak..ciaaan...

..abah tolong pakaikan kasut semula eh..sweet jer dua beranak ni..hehe..


'tak betul la abah...' ayep berkata...hehe..
daaah tu je snap2x...pastu jalan2..abah joging seround (round kecik je, idok le round Taman tu..semput nnti..ngee..),..pastu balik!

pekena eskem dulu..! ^_^

this week ?..takde aktiviti yang best pun..
cuma malam tadi g giant ..cari makan..malam semalam g Uptown..cari makan + penat badan! =P

.: SaBtu : meReKa SuDah BerLepas! :.

Salam Hari Isnin..

Permulaan minggu..mama nak doakan moga Allah permudahkan segala urusan hari ini..
kerana hari ini bermula sekali lagi detik permulaan segalanya..
hal apa ni?


urusan kerja...huhu..hope tiada sebarang masalah lagi..
sgt berdebar walaupun 'saya' bukanlah orang penting..huhu..


okies..berbalik pada tajuk itu..
on sabtu lepas..

mama dah poskan hadiah untuk pemenang2 GA mama..
3 pemenang kan..mama buat pos berdaftar, mungkin ambik masa 1, 2 hari kot ye..
hope dapat sampai ke tangan penerima...
terimalah hadiah yang tak seberapa seperti yang dijanjikan tu ye..

yang penting bukan nilai hadiah kan kawan2..
yang penting nilai ke'akraban' di alam maya ni..
moga silaturrahim makin erat n kukuh!

eeeh tetiba pic budak ni..saje je..see air liur meleleh..huhu..apa da.. =P

ni bungkusan2 hadiahnya..mama suka balut hadiah! dpt hadiah lg suukaaaa! hehe..

ooh kenapa ada 5?
3 daripadanya hadiah tuk pemenang GA
1 daripadanya hadiah tuk pemenang contest mama yang lalu..

utk adik Lutfil Hadee...lambat sket response hari tu..
hadiah pun lambat sket la terima..hehe..
bukan apa mama susah nak ke pos office tu..
bila betul2 berkesempatan baru boleh ke sana..
hope Lutfil tak marah ye yaang..hehe..

then, 1 daripada hadiah tu adalah untuk Suziey..
suziey patutnya dah received lama tau..skali dgn group2 lain..
yang terpilih dalam Top Komentar blog mama..
malangnya mama pos ke salah alamat daa..
so, mama pos sekali lagi..
jugak maaf dipinta sebab lambat..
hohoho..mama ingat suziey dah received cam orang lain..
ghupenya takde daa...

apa2pun..cheers..

mulakan minggu anda dengan senyuman.. ^_^

Sunday, November 28, 2010

.: LaMaNya MeMbuTa..!! :.

bukan mama ye...
arif haidar mama tuu...

dari jam 12 lebih tadi..membawa ke jam skrg 5.15pm..
arif lena diulit mimpi!
hujan kan..sedap je tido..

tadi nangis gila2 sebab nak ikut si abah pergi work!
sampai muntah2 nangisnya...haih la peel baru dia ni..
nangis nak ikut si abah ke mana2..

malam semalam..nangis nak ikut si abah ke surau..
gila2 jugak nangis..
sampai jadi penanti yg setia kt grill pintu..
ada picnye..nnti2 la kongsi..kalako jer gaya dia..

tadi kesahnya lebih kurang sama la jugak..
sampai terduduk2 kt muka pintu grill tu..hoho..

sudahnya penat nangis, masuk la jugak dlm umah..
dia sememangnya dh ngantuk tp melawan mata..
baringkan diri sendiri..
tetiba teringat si abah dia nangis..
issh raja air mata betul sejak 2 menjak ni..ngee...

dah penat, jap nangis jap berenti..
terlena jua..hukhuk..

dah lena, terlampau2 la pulak..
tak jaga2..huhu..sedap tidur tu..
tadi mama join sekali kul 3lebih tadi..

pastu kul 5 dah bangun dah..
si abah tak balik lagi..
so, ngendap la blog jap..hehe..

bleh la update di hari minggu ni kan..
this weekend tak ke mana2 pun..
sebab si abah bertugas..

cuma malam tadi, si abah ajak ke uptown damansara..
huh..cari penat jer..tak beli apa2 pun..
jalan2, makan2..beli selai je suar ben10 tuk dak arif..
suar katak, kata orang dedulu..hehe..kiut jer..

keylah..stop di sini, nak buat air jap..
kt area bukit jalil ni, still hujan rintik2...
sejukkkkkkk terasa..pekena air panas secawan best gak..^_^

&..........LAKSA! hahaha...semalam buat laksa lagi..gila TEGAR pemakan laksa ni! =P

seperti biasa...oooh 1 pic snap malam tadi time makan2 @ uptown damansara..
p/s thanks sha @ Whitey Mummy coz men'cumel'kan blog akak ni..sekarang makin best nak masuk blog sendiri...semangat lain macam..ekeke.. ^_^

.: wajaH baRu yG mgkN keKaL leBih Lama..lalala.. :.

yuhuu gigih bernew n3 di awal pagi..
hahaha..teruja sebab rumah berwajah baru ni..
kali ni, sure akan kekal lebih lama penggunaannya..hehe..

kali ni mama gunakan khidmat pakar..
siapa dia?
siapa lagi kalau bukan Whitey Mummy!
cun tak..comel tak?..hehe..mama suka..^_^

ok laa lewat dah ni kan..
sikit2 dulu bebel..
ni saja nak testing...

signature baru + watermark baru jugak..lalala... ^_^

esok2 sambung bebel lah..daa..

pic ni saja tempek nak nampakkan watermark baru! hehe..


Friday, November 26, 2010

.: 2 1/2 tahun kewuJudaNmu, baru 2x 'KaMu' berkHidmaT?! :.

salam jumaat...

'kamu' pada tajuk n3 merujuk kepada insan INI.. =P

hahaha...OVEN pun jadi digelar Insan eh..suka2 mama jer.. =P

yeeee..ni Oven hadiah drpd my x- bos ..sempena perkahwinan mama pada tahun 2008 lalu!
sejak kewujudan oven ni..
malam tadi adalah kali ke-2 khidmatnya digunakan..heheh..

mama memang tak reti/ tak mencuba nak buat kek atau kuih atau apa2 jer yang boleh menggunakan khidmat 'DIA' ni..

kali pertama guna dulu..
masa buat nasi ayam..
bakar ayam dalam tu..
tapi leceh..cam lambat sket masak..
bakar atas api dapur gas lg cepat.. ^_^

lepas pada tu, langsung tak guna2..
then, tetiba..mood ghajin si abah datang..
balik je kerja semalam..terus si abah masuk dapur..

ketung ketang..dok bersilat di dapur..
wangi semerbak...macam2 bahan abah campur dalam menu masakan dia ni..

nak tengok ghupe dia..
see.. after siap masak!
dah hias sket kasi cantik pemandangan..hehe..

ntah apa nama masakan ni ntah..

best tak?...memang best..........!! sedap.... !!
macam2 rempah ratus abah campur + madu la + sos tiram la..
hasilnya..mmg mabeles! ^_^

cayalah abah..kalah si isterimu ini..ngee..

resepi?
nanti mama pujuk2 abah suh kongsi..semalam tanya..dia cakap rahsia..hahaha..


Thursday, November 25, 2010

.: MeH teNgok SiaPa yG keNa .. “Mamalieyna’s 1st GA” :.



Yuhuu…cabutan sudah dibuat oleh mama sendiri yee..
Kira halal la eh..mama tak main tipu2 tau.. ^_^
cabutan dibuat secara JUJUR.. hehe..

Semu pesrta adalah kawan2 mama..kalau bleh nak je kasi kat semua orang..
Tapi hehe..adat la kan..hadiah pun pun terpamer..ada 3 je..
1 hadiah utama ‘BEAR ITU!’ ^_^

Jom, tengok…siapa yang kenaaaaaaaaaaaa…! ^_^

Surprise…………………………..

V

V

V

V

V

V

V


Ohh.. ni pic semasa sesi cabutan dilakukan..hehe..siap snap tu..BUKTI2x..ngee..


…yeaaah ni la 3 nama bertuah tuu…lalalala….


V


V


V


V


V


V


V


..TAHNIAH…!

Meh tengok sesi cabutan ke-2 daripada 3 penama itu, siapa bertuah tuk mendapat ‘BEAR ITU’!


Dan pemenang utama adalah………….


V


V


V

V


V


V


V


V


V


TAHNIAH…!


Pada yang tak terpilih, jangan muram & suram yee…next time mama buat lagi..Insyaallah.. ^_^

So, pada 3 nama itu ;

1 HADIAH UTAMA berupa ‘BEAR ITU’ :

ID : ctnurkhijah
email:sy_ifal06@yahoo.com

2 HADIAH berupa ‘FUNKY TOY’ (betul ke nama dia eh, bantai jer =P) :

ID= mama_nayli
Email= akma_jadore@yahoo.com

&

ID :Cik Jue
email:anna_farisyah82@yahoo.com

NOTE PENTING : Email mama segera ye, details anda @ tinggalkan kt komen box ni jer : NAMA, ALAMAT, NO.TEL - mamanye email : lieyna_hamid@yahoo.com.sg

Insyaallah mama poskan hadiah2nya by this Saturday!

TAHNIAH sekali lagi ! cheers … ^_^


.: ariF paGi taDi..nak tunJuK apa tu? :.

nak tunjuk jam baru.. ^_^
suka sangat benda2 ada gambar 'Mickey Mouse' tau...
ni hasil rembatan pergi ke Giant malam tadi..
(dah balik nampak Farah with hubbynye masuk ke Giant..hehe..kalau mama terlambat sket keluar tu kan..dah bertembung ^_^)..takde jodoh la semalam..hehe..

sambung...
dah nak balik umah tu..
bleh pulak ternampak... jam comel tu..
si abah yang sibuk bagitau dia..
budak ni..memang suka laaaaaaa...

terus nak pakai dandan tu jugak!..seb baik rege ok2 jer..
beli jerlah..

anak2 skrg ni beruntung..asal nak je dapat..
mungkin sebab anak baru sorang kot..
kalau dah 2,3 anak nanti ..hehe..harus anak2 bertolak ansur dgn makayah..
nak sesuatu tunggu masa yg sesuai..hehe..

jom mama tempek riaksinya pagi tadi..
nak pergi umah ibu pengasuh jer, nak pakai jam!
ni ler ghupe jam p0jaan hati dia.. ^_^
alaa tak bape nampak..skali lagi snap.. =P
"ni jam baru arif...comel tak?"

sudahnya dalam kereta, dia dah main geget2 sampai tercabut Mickey Mouse tu..
terus mama bukak, nak jalan ke mana2 baru pakai eh..
seb baik la bleh lekat balik..wuwu..

kalau tak, tak ke membazir je, baru beli semalam..
hari ni dah rosak...hohoho..
anak..anak...beruntung kamu jadi anak sulong tau.. ^_^

.: GA dah TaMat!! berita BesTnyeee.. :.

ada extra hadiah tuk 2 lagi mereka yg bertuah!!!
hadiahnya?

kecil cuma..tapi bleh la eh..
sebab penyertaan memberangsangkan..
total up within 24 hours = 78 penyertaan..

so..ada benda comel 2 items ni..
mama tambah la, kasi hadiah meningkat kepada 3 pemenang!

hadiah berupa ini..........


kecil cuma..tapi bleh la jadikan kenangan/hiasan..kiut tau! hehe..

ingat nak wat cabutan malam tadi..
tapi...alaaahai..cepat belayar la pulak..temankan arif..dgn mama2 sekali hanyut dibuai mimpi.. sedar2 jam 4am dah..
huhu..sambung tidur jerlah ^_^

so, bila cabutan.. ?
Insyaallah time rehat kang, mama cabut..
or kalau tak sempat balik ni..

yang pasti..
target mama, nak pos hadiah sabtu ni!!

apa sekali pun, plg lewat esok umumkan pemenang!
paling cepat after lunch hour tengahari nanti..ok!
clear eh..

yang penting semua peserta, kena aware tau..
sebab nanti mama nakkan feedback address pemenang SEGERA!!
sebab nak pos on saturday..

ok eh..

chauchinchau dulu..

nanti sambung...daaa...



Wednesday, November 24, 2010

.: Mamalieyna’s 1st GA..24 hours sahaja !!!! :.

~ N3 sticky mood until 24/11/2010 – jam 9.00pm!



Dengan sukacitanya mama nak kasi hadiah ni..

Ada bear yang cun ni..taktau nak buat apa sbb kaler ala2 pinky..
Beli bear ni sebab masa belikan bear tuk arif ari tu, dpt tawaran..tambah sedikit amount dapat bear lagi satu ni…so, mama ambik jerlah..comeii jerr…!

Tak sesuaaaai tuk my boy arif!

So, dengan suka hati mama nak kasi kat kengkawan lah! (kepada sapa2 yang berkenan yee..)

GA ni terbuka hanya dalam tempoh 24 hours sahaja..
Bermula 9.00pm (23/11/2010) – 9.00pm (24/11/2010)

Simple step :
1) Terbuka kepada all mamalieyna’s followers sahaja!
2) Tinggalkan komen NAK BEAR ITU !’ kat komen box di n3 ini sahaja
3) Then tinggalkan ID anda & EMAIL address

Hopefully, cabutan dapat dibuat pada hari khamis dan announcement nama yang bertuah pada hari Jumaat..then, sabtu mama nak pos kan hadiahnya! Insyaallah.. kalau semuanya berjalan lancar.

Ok kawan2, join jgn tak join ye..! hehe..

p/s hilangkan ke’serabut’an dengan anjurkan GA ok jugak kan..hehe..