About

Monday, June 28, 2010

.: MeLepaS rinDu.. :.

bersiaran di kala malam hari..
setelah selesaikan sikit kije opis..
huhu..

kt opis today, langsung tak sempat view blog..
jenjalan apatah lagi..
tapi time break tu, sempat bukak 1,2 blog..
pastu takde dah..
tak sempat tinggalkan jejak pun..

untuk makluman, this week mama mmg agak kebizian..
yang menidak bolehkan mama tuk jengok apatah lagi..
jenjalan sesenang hati..hukhuk..

rinduuu...ni kira n3 pelepas rindu lah ni..
hehe...padahal baru 2,3 hari kan..=P..
overs..

ok..sikit je bebel..
kalau mata ni mampu..
nak jenjalan jap..
if sebaliknya..
huhu..
terpaksa la siaran tertunda nanti.. ^_^

adios..
habis minggu genting ni
lega sket la kot..huhu..

okies, tempek2 seleksi pelepas rindu...ekeke.. =P


mama n arif..haha..takde kije, pose sendirik snap =P

tu jer.. lalala...

p/s berukban ni sgt hampes..hukhuk..penat nak wat 1 n3 pun kt umah..gerammm jer!


Friday, June 25, 2010

.: AyeP meNaNg...yeaa! ^_^ :.

short n3..
saja nak memeriahkan n3 tuk ari ni..hehe..

yeaa...yeaa...ayep menang!
tapi tmpt ke-4 jer..
tapi menang la jugak tu kan..^_^

mama teruja ni..hehe..
Contest ari tu..bertajuk "Kid's Fun Time Contest"
anjuran SIMFONI KASIH..
Thanks pihak penganjur atas pemilihannye! ^_^
mama happy ni..dlm kesibukan sempat curik masa..
lalala.. =P



nak tau pemenang2 lain..kat sini..^_^

p/s dan happy jugak ari ni sebab baru terima hadiah tuk contest "Wawa 5th Giveaway Senyuman Paling Menawan" tuuu!..dpt legging yg cumel! suka sangat! ^_^


.: SoTo aYam TeLuR best kaaaN..?..! :.

Salam pagi Jumaat..
Walaupun bz’s…blog harus update dulu tau..
Supaya kawan2 sume tak lupakan mama nih! Hehe..

Stori takde mende..
Saje nak tempek..
Masakan mama last 2 weeks..
Kalo rasa malas nak masak macam2 menu tuk lunch @ taktau nak masak apa..
Jalan mudah..
Buatlah SOTO…senang jer..
Cuma lambat tang nak rebus nasi himpit tu jer..kan..

Kalau dulu mama suka buat sup soto tu dari ayam biasa..
Tapi bila sekali try buat guna ayam telor ni best pulak rasa..
Liat2 sikit kan..

Presentation kali ni tak lawa langsung
Tapi nak jugak tempek..hehe..
(takde modal nak menulis ke mama ni?!..hehe..)


p/s ISO audit plan dah kuar, tetiba rasa berdebar semacam je..huhu..cepatla berakhir weeh..

Thursday, June 24, 2010

.: bz's tiMe..daH peTaNg barU naK bgtaU..haha.. :.

yee dah petang baru nak bgtau..haha..
sebenonya cam rasa bersalah sebab tak dpt jenjalan
sume umah kengkawan..
esok bz gak..
next week..lagi la..
3 hari confirm tak bukak blog kt opis..

sebab join External Audit..
1st day kt projek Port Dickson...
Pastu area KLIA, pastu area KL ni..
pastu kt HQ..opis ler..

rasa tak berapa ready je ni..
hukhuk..
so..maapkanlah mama ye, if tak melawat umah kengkawan..
tak best tul!




.: KaLau dah Kaki MakAn tu...saMbiL tiDo puN boLeh MakAN tau.. :.

Salam pagi Khamis...

sudah hari khamis...cepatnye masa berlalu..huhu..
lagi2 nak stori pasal my arif la..

non idea nak stori pasal lain la kt blog ni..
aksi2 my arif jugak, mama suka tempekkan kt sini..
hehe...yang sudi layan tu..
layankan jer ler ye.. ^_^

lagipun mama still banyak keje la ari ni..
tak dapat nak fikir nak cerita psl apa..
ni ada lagi koleksi hasil snapan mama belum diabadikan kt sini..
so..harus la di abadikan..^_^

stori psl betapa makan sinonim betul dengan my arif..
sampaikan dah tertido boleh lagi dia makan..
sebenarnya mama nak abadikan video..
dah berkali try tak lepas2..
malas lah..

just tempek piccas jerlah..
tapi kalo layan video die, nampak kelakar betul
yelah orang tengah tido..
pastu boleh lagi..
tangan berjalan menyuap makanan masuk mulut..
aduhai....arif..!

layan gambor sekeping 2 ni jerlah..huhu..


..mata pejam, makanan masih di tangan, mama try ambik..dia tarik balik ooo..tak kasi..huhu..
see...mata pejam, still tangan berjalan masukkan makanan dlm mulut... =P

tu 2 pic je..yang bwh ni selingan..abah ghajin mengenap pakai HP..saje nak tempekkan jugak..

budak berusia 15 bulan...suka makan dan makan! Alhamdulillah... ^_^

happy dpt mamam macam orang beso dok ats kusi tuu.. ^_^

berkopiah pulak... ^_^


PESANAN PENAJA =p :
p/s : ghajin2 jengah la SINI…. VOTE 02 for my arif..in contest anjuran mama_aqish “Cute Baby Face Contest”..Thanks in advance..n thanks kpd kengkawan yang dah vote! First time join contest tetiba ada sistem vote2 ni..hehe..^_^..apapun dah masuk top6 dah terasa best dah..!
TQ.... ^_^

Wednesday, June 23, 2010

.: haBit aRiF yaNg mama SuKa..^_^ :.

“Bangun pagi, gosok gigi…

Cuci muka…terus mandi…”

Silalah sambung lirik seterusnya ye kawan2..hehe..
Yee..habit arif yang satu ni mama suka…
Setiap kali masuk bilik air jer..
Mesti tangannya mengarah ke ‘situ’..
Situ mana..?..berus giginye!!

Bagus2x..

Memang mama tokleh la nak gosokkan..
Dia sendiri nak gosok…pandai pulak..
Jap kanan, jap kiri.. ^_^
bagus arif..leh jaga gigi tu..
harapnya sampai bila2 camni lah ye..
jgn nanti mama nak kena berperang mulut lak..
^_^

Mama tersnap piccas ni sebab….
Ari tu Hajar a.k.a Hajarus bertanya..
Takde gambo arif tgh gosok gigi ke.. ?
Tu yang mama tersnap ni..hehe..layankan jer..

gaya cam budak beso je.. ^_^
kusyuk ooo...
kanan kiri..haa...
sebab mama sibuk nak ambik gambo, dia mau lari kuar bilik air.. =P

p/s : ghajin2 jengah la SINI…. VOTE 02 for my arif..in contest anjuran mama_aqish “Cute Baby Face Contest”..Thanks in advance..n thanks kpd kengkawan yang dah vote! First time join contest tetiba ada sistem vote2 ni..hehe..^_^..apapun dah masuk top6 dah terasa best dah..!
TQ.... ^_^

.: bReaKfaSt RM1.50 :.

Morning!
Yuhu..still berpuasa today..
Tapi saje buat n3 pasal breakfast..hehe..

Layan jer..
Ni nak stori sket ni..
Kat opis ni, tiap hari ada mak cik opis ni
Sebelum balik, dia mesti mai ambik order
Sesapa nak pesan makanan tuk b/fast esok harinya..

Antara menunye :
Nasi @ bihun @ mee @ kue teow goreng + telur goreng
Dan bihun @ mee @ kue teow sup…+ ada ayam, fish ball, sambal kicap
Harga nya Cuma RM 1.50 jerrrr….

Macam tak percaya kan…?!
Ntah berapa ja untungnya mak cik tu..
Dah la rasanya….pada mama sedap jeer….
Kuantiti nya pulak…sangat banyak ok!
Kadang makan buat sarapan,tak habis..bawak ke makan tengahari..!

Moga2 dimurahkan lah lagi rezeki buat mak cik tu..
Macam tak kena pada harga jer..

Jom, tengok sket..salah satu menunye..
Mama snap masa last buat pesanan..
Minggu ni, puasa takde la order ^_^



Banyakkan…?!


Tuesday, June 22, 2010

.: GiaN maMa daTaNg baLik...!! :.

hahaha...
tajuk...gian mendenye tuh?! =P

baru lepas mengadap booos besar punya...!
lega sket..tapi tak bermakna sume settle..
harus macam2 lg nak kena standby..
next week 3 hari ada external audit..
mama kena join juge..hukhuk..
malas seeehhh.. !

harus la tak senang duduk..selagi tak settle sume mende alah tu..

eheh..lari tajuk pulak..
gian di atas merujuk kpd..
tabiat mama yg suka nooo..tukar2 layout umah ni..
saja suka2..nanti tukar balik..ke asal..
rasanya yg asal better than this..tapi
takpe..layankan jer..tabiat mama yg satu nih!

saje nak ilangkan ngantuk jap..
huwaaarggghhh...still mengantuk...
posa ni weeh...(tabiat lama, suka posa ganti last minute..huhu..)

dah2.... tu je bebel petang ni..
ada gak masa nak bebel ptg ni..syok nii..hehe..
^_^

as usual..arif interprame...

..ketekunan si kecil bermain..ntah apa dalam fikiran diorang ni kan..berimaginasi ni..boleh lak, letak mende2 alah tu kt atas kete kecik tu..aduhai...


dah bangun pulak....

p/s alaaa...taktau lak suziey nak wat contest baby with toys..kalo idak..snap piccas banyak2 n cun2 sket...ni sume candid yg tak bape cun! =P

.: karaoke session..ada gaYa MaS iDayu…haissh.. =P :.

Yuhuu…!
Takmo bebel panjang..
mau tempek gambor jer..
Blog mama ni kan…
meriah ngan gambor je..
Dah tu, balik2 gambo arif jer ler..

Hehe..layannnz.. ^_^
sesi karaoke abah (takde dlm gambo..) ditemani si arif! yeaa..

..waaa rock abess...tapi pegang mic cam ala2 'mas idayu'..alahai cek.. =P


mic yg tak berfungsi kasik arif..abah tgh sedap layan lagu Alleycat..haha..sian arif..dia layan jer..

dah gaya nak makan mic tu pun ada...ingat eskem ke ?! ^_^


...cool sket...tapi 1 umah ditawafnyer...hehe..


lagii dan lagiii...
dah..abah kasi can nyanyi betoi2 dgn mic betoi..hikhik..malu2..tapi mau... ^_^
..apa yang terkeluar dr mulut si arif, mama dengar.. "aa....aaa....aaa....aaaa....."..huh...senang tul lagu ni ye arif! =P


excited tuuuu... ^_^
daah..daah...turn abah lak...hikhik..leh lak dia nangis time abah ambik balik mic tuu..hehe..cian die..sikit2 je arif...sambung g ngaji lak..takmo karaoke jer! =P

Monday, June 21, 2010

.: CutesT baBy wiTh UPIN =P :.

n3 suka2 di malam hari..
jarang berkerajinan nak online kt umah time hari bekerja ni..
time cuti pun sgt kurang ghajinnye..
bukan pa..broadband ni sgt la problem..

balik2 kena refresh2..sakit hati oooi..
last2 terus off jer..

malam ni kebetulan en abah kuar g opis balik
ada hal..arif lak..tertido awal lak lepas maghrib tadi..
so, mamanye..leh la bertenet jap..
sementara broadband ni berfungsi..huhu..

contest banyak kan sekarang..
mama teruja nak join..
tapi tu la...tak berapa ada masa ..huhu..

malam2 gini, mama sempat la godek2 piccas..
cari2 kot2 ada yang sesuai..
dah terjumpa banyak noo..
piccas arif with UPIN..

paling mama suka..yang ini..kiut tak?..
time ni..ntah bape bulan..
suka senyum tau arif ni!

sejuk hati mama tengok dia la..


dah2x..sket2x..nak jenjalan jap umah kengkawan sementara ada kesempatan ni..

dan sementara en broadband ni is working!

kang esok bz lg kt opis..huhu..



.: MeH Try AyaM GoreNg BeRemPaH :.

Yee..
Ayam goreng memang best.. !!
Dah lak digorengkan siap berempah bagai..
Lagi la ada umppph kan..

Huhu..tokleh lebih2 stori mori..puasa nih! =P
Just to abadikan resepi + tempek piccas masakan mama semalam..
Salah satu menu lunch adalah…..

AYAM GORENG BEREMPAH!

Silalah try..simple saje.. ^_^
Rasa?..yummy2x..

*Bahan Utama :
1) Ayam 5-6 ketul

*Bahan utk dikisar :
1) 1 inci halia
2) 1 inci kunyit
3) 2 batang serai
4) 5 ulas bawang putih

*Bahan campuran lain:
1) 1 biji telur
2) 2-3 sudu serbuk kari ayam (ikut kesukaan masing2..nak lg pedas, lebihkan sket..)
3) Garam secukup rasa

*Tambahan – daun kari

Cara-cara:
1) Campurkan bersama, bahan2 yg dikisar dan bahan campuran lain
2) Masukkan ayam dan peram selama 45 minit – 1 jam
3) Gorenglah ayam berkenaan seperti biasa..untuk lebih wangi, masukkan bersama daun kari
4) Sedia untuk dimakan begitu saja ^_^

Hasilnya…tadaa…..tak bape lawa sebab daun kari takde :d


sedap woooo.... ^_^

p/s huhu..seb baik bigbos outstation today..sempat la siapkan apa yg tak bape siap tu..esok baru mengadap.. huhu..


.: KanaK-KanaK berKaki GerGaSi ?! :.

Salam Isnin..
yuhuuu..today still dalam mood...'banyak kijeeee!'
mau ngadap bigbos lagi pulak..
camno nih, kije lum settle..
aduhai..pepagi dah terasa serabut semacam jer.. hukhuk..

takpe2..
jap lg kite cuba settlekan..
sepeninggalan tu..
kita post 1 n3 dulu =P

pasal budak berkaki gergasi ni..
gergasi la sangat..hikhik..

tajuk je gempak..
sebenarnya..si arif ni..
sibuk je nak pakai kasut si abah..
tak kasi, pandai mengamuk ni..
aduhai..
turutkan jer..

ok2 tokleh bebel panjang..
layan je all the piccas.. ^_^


gergasi sudah mendarat.. =P
..duduk pulak...
nak jalan tak bape lepas ni..berat..huhu..
abah pinpimkan ..takmo bangun jugak tuu..
..dah terduduk sudaaa.. ^_^
..hoho...tu jer...macam2 hal la arif ni...

sambung kije.. =P..

mengantuk la...huwaaargg... :O...