About

Thursday, May 27, 2010

.: 15 Checklist KijE, baRu 2 seTtLe..huhu.. :.

Yeeeee..
Bzzzzzz..

Tapi curik masa sket ni..hehe..
1 day, minimum 1 n3! Hehe..
Just nak bagitau..
Esok mama mula pindah randah..
Pastu next week cuti bersambung +2hari..
Then today..sangat la BZ..huhu..
malam tadi buat checklist kerja apa patut disettekan by today..
15 tersenarai..tapi sampai jam hampir 11am ni, baru 2 settle..
aduhaiii...ada gak yg terpaksa cancel cuti next week ni..huhu..
dah2x..sket je bebel..

Seperti biasa, harus ada tempekan piccas..
Kali ni, abang Amzar a.k.a sepupu Arif lebih expose..
Arif time ni mood kurang baik..
Abg amzar kaco die, dia mashaaam muke.. =P
Layan…… ^_^







tu jer...........daaaaaaaaaaaaa... ^_^


Wednesday, May 26, 2010

.: 23 PerKaRa teNtaNg saYa :.


Nak jawab tag dr IZaN ~asHa~ dan Mamalyna.. segeng depa ni, kenakan cek..hehe..senang citer, skali harung jer jwb kan.. ^_^

Banyak lak tu soklan, sampai 23..tajuk tag ni..’23 perkara tentang saya’..baca jgn tak baca..^_^

1. Me..anak pompuan bongsu, ada kakak 4, adik lelaki sorang, dl ada abg sorang..tapi dah arwah..(lama dah..)

2. Ada anak sorang, en suami, of coz sorang..

3. Ada anak buah setakad ni 18 orang

4. My arif, kiranya cucu yang ke-19 kpd my mom la

5. Kat sekolah rendah orang panggil ‘Na’ ,naik sekolah menengah lak ‘Haslina’ dan ada panggil ‘Ina’, sorang ustazah tu panggil ‘Lina’..pastu masuk matrik ‘As’ dan ‘Has’, masuk ‘U’ stil ‘Has’…dah kerja ni, back to ‘Ina’…dan sekarang kt blog ‘mamalieyna@ Eina @ kak Eina.. ^_^

6. Suka sangat2x dan sangat2x suka.. makan LAKSA..kategori HANTU laksa la..seminggu paling koman 2x kena makan laksa!

7. Suka teh ais, walaupun tau teh ais tak elok tuk orang2 cam saye ni..hehe..

8. Tak pernah bahasakan diri dengan ‘aku’..biasa bila berckp dgn orang, akan bahasakan nama ‘Ina’, or ‘Na’ (kat rumah& dgn kakak2), or ‘saya’ if dgn orang baru kenal.. dan kak Ina dengan golongan yg lebih muda.. ^_^

9. Tak reti marah orang, tau memendam rasa jer..habis2 nak marah pun..dengan menangis sendiri..hukhuk..apa daa..

10. Sensitive…over sangat2..mudah nangis, mudah rasa sebak..mudah terasa..

11. Suka senyum…tak suka masam2 muka kecuali kalo nak tunjuk perasaan.

12. Jadi pengawas masa sekolah rendah, pengalaman plg tokleh lupa, denda kt budak2 yg tak mandi pagi…dipaksa mandi b*gel dalam toilet sambil para pengawas memerhati…aduss terasa sungguh kejam pulak..malu la depa kan..ish zalim2x..

13. Seorang yang low profile..pendiam gitu..tambah2 time sekolah menengah..kecoh pun dengan kengkawan pompuan jer..

14. Takde boifren time sekolah n kat U..betul…tapi peminat tu ada la (ala kaco gitu2 jer, serius ber’bf’ takde)..haha..ayat.. =P

15. Sekolah menengah minat sastera melayu dan math…tapi masuk U ambik ‘pure chemistry’..tapi langsung tak ingat apa2 formula dah skrg..huhu..lama tinggai bidang tu..kije pun sungguh terpesong dr bidang pengajian..huhu..

16. Suka menulis cerpen, suka bab2 berangan2 ni..hehe..pernah la cerpen kuar majalah sekolah..tajuk cerpen tu “Teman Sejati”..skema je.. ^_^..sayangnya majalah tu dah ilang ntah ke mana..huhu..sayangnye..

17. Selain suka menulis, suka gak melukis, menjahit..me…’masak?’…tidak…masak sebab kewajipan jer, bukan minat! Hehe..

18. Bercita2 nak jadi cikgu..tapi salah ambik course la kan, kalo ambik pendidikan awal2, kan senang2 je leh jd cikgu..

19. Tapi…mestilah takkan berjumpa dgn en hubby skrg ni kan, sbb kenal dia masa sedang bekerja di sini…hehe..jodoh….

20. Ada lesen kete, tapi tak pernah bawak keter selepas dpt lesen..huhu..haru..

21. Lebih terror merempit motor, pengalaman hampir 20 tahun bwk motor..lalala..bangga! ^_^

22. Cadang2 nak tambah sorang anak lagi, tapi rezeki lom ada..hopefully sedikit masa lagi!

23. Yeaaa last point… ^_^…ni yg susah ni..herm…………………... sukakan kedamaian, tak suka gadoh2..key!


Huh..fenat2x…harus kongsikan kepenatan ni ngn kengkawan lain..
Nak tag..
1) Anje
2) Suziey
3) Lily
4) Kak zue
5) Fieza
6) Uda
7) Mek rose
8) Mek da
9) ~siti hajar~

…ok2..sesapa je yg ghajin nak buat, sila2x..dialu2kan..hehe..


.: ReZeki suDah MaRii.. Alhamdulillah .. :.

Yeaaa..mama dah received minyak wangi semalam..
So happy..!!!
Sapa kasi eh..?

Hehe…
Mama menang giveaway la..
First time menang tau!
Selama ni dok tengok jer orang menang

Kali ni, tuah tu jatuh kat mama pulak..
Giveaway anjuran emacupcake..
Thanks baby imanina yg comel tu..ter’select’ nama auntie tuk pemenang pertama!
Cayaaaaaang die! Muaaah..hehe..



Pastu, semalam lak ada pengumuman pemenang tuk contest ‘Wawa 5th Besday Giveaway Senyuman Paling Menawan’.. anjuran blog bawalsulamtangan…

Arif terpilih sebagai pemenang saguhati!
Saguhati pun still pemenang kan..best2x..!
Tuah sempena rumah baru ni..
Rumah baru alam maya..
Mama bukak sempena nak join ‘contest2x’ je..
Tak sangka ada gak tuahnya di situ..hehe..
Suka2x..

Jom layan sket gambor hadiah minyak wangi mama terima semalam..
Pastu seperti biasa, si kecik ni menempel saja
Sama sibuk time mama bukak hadiah tu..^_^






sampai boring dia dok layan main kotak tu..kotak je mama kasi main..isi nya dah simpan..

weeeiii sayang tu..belum rasmikan lagi..mana leh kasi ayep main2..hehe..

Thanks kepada penganjur2..ni yang bertambah syok nak layan contest dan giveaway lagi ni..hehe..

p/s ari ni still bz maa..huhu..

Tuesday, May 25, 2010

.: MoDeL BiLik MaNdi & TaMaN meNan :.

hehehe..
suka suki je bagi tajuk..
ye ye..ada kaitan..

my arif posing @ bilik mandi & taman mainan..
on sunday..g bkt jalil lagi..antor brg lagi..
kali ni mak njang arif @ kakak mama ikut sama..

saja nak tengok rumah, tak pernah sampai lagi..
lagipun next week, time mama pindah
kakak tak dapat tolong menolong
sebab...........

kakak balik kampung..KEDAAAHHH!
bestnye..!
mama gak cam lama tak balik kedah ni..huhu..

so, just to tempek model cilik yang sama beraksi..
layan.... =P

p/s asyik n3 pasal si kecik ni je this week eh..hehe..takpe kenangan tuk my arif nanti jugak ni..kan arif kan .. ^_^

..amboi lendoh tul pempers nye..hehe..
..ewaaah cekci abesss.. =P
... tenung mama eh ayep..jgn la marah mama, mama suka2 je snap gambo..hehe..

..ni kt playground area umah..depan umah jer..sebelum balik, singgah sat..
belakang tu lah anak mak njang ayep a.k.a sepupu ayep..abang amzar..
..serius je abang amzar ni..beza setahun ngn ayep.. ^_^

time nak balik, meraung amzar takmo balik..hahaha..budak2 mmg suka lepak lama2 kt tmpt ni...tapi ayep cool jer..redha time nak balik..hehe..


.: GaYa aPa Ni naK oooiii.. :.

layan gampo special pose dari arif..
sekarang ni dia kerap buat pose camni..

selalu tu mama asyik lupa je nak snap..
tapi ni ter'snap' oleh si abah dengan HP nye..
1 piccas je..



agak2 nape la dia syok sangat wat gini eh..
lebih happy lagi dia bila mama buat 'caakk' kat dia dari bwh tuuu..
huhu..anak2..macam2 hal la..
pepun..janji happy!
yes..always happy!


Monday, May 24, 2010

.: SusuLaN gaMbo TaDi.. :.

Susulan dari gambo2 tadi..
Ada lagi mama mau tempek seperti di bawah ni..
Ada yang kata ayep bagus..tak kaco mama kan..

Memang dia tak kaco mama
Tapi dia la sama sibuk ngalahkan mama tau..

Jom saksikan sikit lagi saki baki piccas yang mama snap
On last Saturday..hehe..
Layan..
(takde modal nak update la ni, tempek2 gambor saje..hehe..kejar masa weeh.. bz, bz gak..tapi blog harus update! =P)

..arif mmg suka layan diri, main sorang2..mula ok lagi, main kat depan ni jer..lama2...


..mulala melangkah, nak menjelajah sana sini...(antara barang2 yg sudah diangkut sikit2..)


..syok bila dapat selongkar barang2 camni..tolong mama la ni ye arif..bagus anak mama!..


..nampak saje barang sini sana..tuk mengemas..hoho..dengan menannye sepah sana sini..huhu..

..sibuk ye arif..nak kemas barang2..


..bila ditegur, pandai lak menjawab..adoooi..layankan jer.. (camno gaya ayep menjawab ye..hehe..)


dah tu jer...sambung kerja! ^_^


.: Bzzz’s TiMe ! :.

Ye ye..bz..bz..
Haha…
Sikit jer..tapi kena settlekan dulu
Pastu baru leh blogwalking2.. =P
Harap maaf ye kawan2..

Sangat2 teruja untuk jalan2
Tapi harus settlekan dulu apa yang patut..
This week kije 4 hari je, next week lak..
3 hari jer sbb mama apply cuti 2 hari tuk sesi pindah randah kan..
Tapi akan ada internal audit after mama masuk kije on 2hb Jun tu..

So, harusla bertungkus lumus dulu
Settlekan apa yang patut..

Seperti biasa..
Nak gak tempek sikit piccas Muhammad Arif Haidar ni..
@ umah @ bukit jalil on Saturday.. g antor barang sikit2..
Pastu lepak2 jap.. ^_^


tercengang nape?.. =P
..sambil2 tengok TV kecik.. TV beso masih kt umah sewa ler.. ^_^


..alahai..smile saje.. :)


..hikhik..wat muka malu2 pulak.. =P


..mana ada malu mama, suka arif selalu interprame dlm blog mama nih! tempek la selalu..arif suke..! ^_^

p/s...dah2x..wat kije dulu!

Friday, May 21, 2010

.: daH keNyaNg kaN ?.. ^_^ :.

hehe..
saje tanya soklan camtu
sebab..mama nak tempek gambo makanan ni..

walaupun cam tak bape menyelerakan
tapi kalo time lapo..
jadi lapo gak ni..hehe..

ni la, nak tanya ni..
kawan2 sume kan..
kalo masak untuk dinner di hari bekerja..
rajin tak nak masak macam2 menu?
kalo orang kedah kata.. "mata"..

mama memang kalo boleh nak sesimple mungkin..
cukup la lauk sejenis+sayur kan..
tapi dak abah ni kan..
nak jugak jadi banyak jenis
(but sesekali abah accept gak, kalo mama masak just 2 'mata')

piccas makanan kt bawah ni..
menu ari isnin lepas..
walau penat balik kije..
malamnya harus jugak masak-memasak ye kawan2..

nasib la dpt en suami yg suka noo..makan masakan si isteri!
aduhai..redha!

ni masakan sume sangat simple je!
tapi bila dh siap, penuh jugak meja makan!
(camno nak kurus kalo tiap2 mlm bantai makan camni!)
hukhuk...
layanz...


...6 jenis @ 6 mata..takde dlm gambo, sambal kicap..tuk cicah kerang & tauhu goreng..


~ ayam+paru masak kicap ~ ikan goreng ~ petola masak air ~


~kerang ~ tauhu goreng ~ ulam+sambal belacan ~

p/s balik kang, pertanyaan abah mesti...."masak apa malam ni?"..aduhai..lomah nak jawab =P

.: baEeeek puNya poRT.. =P :.

Salam Jumaat..

huhu..kesuntukan masa..
harap dapat la jenjalan jap pasni..

layan gambo si Arif dengan port baeeeek punya ni.. !!
nyaman terasa! huhu.. =P

....mama..mama...Arif tumpang dok sini eh, panas la cocee..!.. ...oohhh nyamannyer...mama!.. tak terkata nikmatnyer..!
.....waa manyaknye stok sos mama..mana satu nak pilih ni..!

..huwaaa...sepah2..mama ni susun tak betoi la..Arif tolonglah mama ye..!

p/s 1 ..huhu..makin besar, makin banyak akalnye..! aduhaii anak..layankan jerlah ye..huhu..

p/s 2 ..sila abaikan my freezer yg sedikit bersepah tu eh, baru beli brg basah kt paso mlm, dokdan kuarkan dr plastik..hehe..(banyak la alasan! =P)

Thursday, May 20, 2010

.: uStaZ ayeP nYoT Nyot..hehe.. :.

huhu..
tak sempat jenjalan sangat la..
kebizian sedikit sudah bermula..
kebizian banyak..bakal bermula..
gara2 ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 @opis..
takpe2 akan curik2 masa mana yang boleh!! =P

hehe..
tajuk cam ape je yek..
merujuk pada..uztaz ayep ni..
bersongkok pun, kalo nak nyot-nyot..
nyot-nyot aje, tak nyempat2 dah nak bukak..
dan baringkan badan..

jom layan piccas sket
taken of coz by mama..semalam after magrib..
kaco abah nak solat..
abah pakaikan songkok..
pastu umpan dia ngan nyot-nyot.. ^_^

layanz.. =P

..gaya nyot-nyot cam haus sesangat je ayep ni..huhu..
..wooo sungguh2 tu nyot-nyot.. =P


..dah mama sorongkan bantal, pandai pulak, baringkan diri...


..pegang2 songkok, mau bukak la tu..!


..tadaa,...berhasil pun.. ^_^


..serius tul time nyot-nyot ye ayep..! ^_^

p/s huwaaa..nak join contest lagi dan lagi..harus curik2 masa lagi ni..hehe..