About

Sunday, February 28, 2010

.: jeLas suDah keLakiaN.. ^_^ :.

hehe..tajuk ntah apa-apa jerlah mama nih!
hehe..saje..^_^

seben0nya..ia merujuk kepada dak arif mama ni..
selalu sangat org dok ingat dia gegirl kan.
siap panggil kakak tu..
huhu..sbb rambutnya yg sedikit pnjg itu..

so...
tadi..telah berlakulah 1 peristiwa di mana..
rambut dak arif telah dikurbankan..huhu..

tak plan pun sebenarnya..
kebetulan mama yang g kedai gunting rambut..
potong rambut dah gaya2 boboy dah mama ni..
rimas..almaklum..panas sesangat skrg ni kan..
harus rambut digondolkan..
dalam dok rambut sedang dipotong tu..
sesaja la mulut gatai tanya auntie tu..
ada potong tak untuk baby cam arif ni..
auntie kata ..boleh..cuma if first time memang baby akan nangis la..

herm..alang2 dah sampai kan..
potong jerlah rambut arif sekali..
after siap potong rambut mama..
turn si arif la..

mama pegang dia..
kata auntie lebih senang..
lagipun takut baby nangis kan..

operasi bermula..
dak arif wat muka selamber jer..
sampai siap rambutnya di proses..
bagus la anak mama ni..
cuma dia dok terpaling2 bila auntie tu nak potong part kt telinga tu..
geli kot..
tapi diam jerlah dia!
s0nang kalo setiap kali nak gunting rambut camni gayanya!
kejap boleh siap!

tapi kena ada umpan laa..
kal0 tak nak turun jerlah dia..
umpan apa?...kasi majalah kat dia..
leh jer dia layan..k0non2 layan baca magazine sambil potong rambut lah tu..!
cumel! ^_^..

orait ...layan pic sket lah..
before vs after..makin encem tak?..hehe..


ni lak pic masa kat kedai auntie gunting rambut tu..layan magazine dak arif..hehe..



ni lak sesaja snap masa kt umah..
mamakan suka snap snop gitu..hehe..




Saturday, February 27, 2010

.: borinG-boRing ..:.

dah berlalu pun dua hari cuti... jumaat, sabtu..dok umah saje.. huhuhu..
takde aktiviti pun..nak layan blog jugak malas..
taktau lah kenapa!
yang pasti..sempat siapkan baju kurung 3 pasang!
1 kakak mama punya, 2 mama punya..
next week leh la pakai baju baru..
hehe.. best2x..

1 hari boleh siap keseluruhan 3 pasang..
kalaulah semangat macam ni sentiasa ada..
boleh la tambah duit poket kan..
orang pun dok bertanya2..boleh ke diorang hantar kain.. ?..
mama yang taknak..
malas jer selalu tu..
kalau masa bujang, bolehla jugak..
tambah duit poket tiap2 bulan..
but skrg...ada saja alasan!
*wink*
apa2pun janji untuk diri sendiri and family..
still mampu, oklah kan..

huhu..
mama memang merepek meraban je memalam ni..
tetiba mood nak berblog mai sat..
layan je lah!

kat perumahan mama ni tgh riuh bunyian kompang!
esok ada kenduri kawen..
malam ni malam berinai!
makan nasi minyak la esok..
best2x..^_^

orait stoplah..
nak jenjalan umah memember yg berupdate..
spt biasa tempek2 seleksi dak arif..
main2 kat port baru dia ni..
pic disnap petang tadi...
layan..^_^








p/s broadband ni makin buat peel je kebelakangan ni..geramm..ilang mood nak layan blog!!


Thursday, February 25, 2010

.: jaDuaL wakTu TeRkiNi, seSi paGi :.

Sekarang mama g ngan balik kerja dengan abah
Sebab abah dah tukar dept..kerja ikut opis hour..
Masuk 8.00 am balik 5.00 pm..
dan mamanye opis hour masuk 8.30am balik 5.30pm..
hampir menyamai la kan..tapi tu la..kena dtg opis awal dr biasa..
kalo idak tu kul 820 am gitu mama baru sampai opis..
sekarang 7.30am sudah sampai..seb baik ada yang lebih awal sampai bukakkan opis..
kalo idak, lepak la mama depan muka pintu opis kan..

before this, abah kerja 7.00am balik 7.00pm..
biasa sampai rumah hampir jam 8.00pm..
tak best kan..
tapi sekarang dah berubah..
elok kul 6.00pm..sume anak beranak dah ada kat rumah..
boleh la abah jaga arif bilamana mama boleh buat kerja2 umah..
dan uruskan diri sendiri dengan tenang..
tak macam selalu..

orait sesaja nak abadikan jadual waktu mama ½ day dulu..
bermula 6.00am until 5.30pm..
sambungan …bila2 sonang..hehe..

layan kan saje.. ^_^
6.00am :

*bangun pagi terus ke dapur (after cuci muka la)
*Masakkan bubur nasi untuk arif dengan api perlahan (tinggal je atas api tu) dicampur kentang atau carrot.

6.10am :

*masuk bilik air, mandi loor..

6.20am :

*kejutkan abah (tapi biasanya abah akan sedar sendiri)
*Solat subuh (biasanya arif dah bangun time ni, so letak dia kat sebelah time mama solat…abah mandi)
*Siapkan diri separuh (pakai baju kerja jer, belum siap betul2 lagi)

6.30am :

*onkan TV channel 611 or 613 suruh arif layan..
*Masuk dapur semula (tutup api, bubur nasi arif dah masak)
*Goreng ikan bilis untuk taburkan dalam bubur nasi (after ditumbuk halus ikan bilisnya)
*Sambil tu buatkan air untuk sarapan mama dan abah
(B/Fast air dengan biskut jer or roti..if rajin/ada masa baru ler beriya sket bakar roti or goreng nudget)

6.45am :

*Lapkan badan arif / kadang basahkan jugak badannya kt sinki di dapur
*siapkan arif kat depan TV
*Kasi dia minum susu if malamnya dia tak terjaga..if dia dah bangun minum susu jam 4@5pagi, mama tak kasi lagi lah..

7.00am :

*Siapkan bekalan arif yang dah sejuk sket tu masukkan dalam Tupperware disamping bekalkan 2 bungkus Biskut BabyBites dan baju persalinan tuk hari tu…2@3 pasang.
*Siapkan diri sendiri sepenuhnya lengkap pakai tudung sekali.
*Minum air sikit alas perut..sampai opis baru sarapan betul..itupun biasanya sarapan biskut jer..
7.15am :

*Kuar rumah dengan langkah kanan ^_^..tunggu lif..kengkadang cepat kengkadang lambat..

7.20@7.25am :

*sampai rumah ibu Arif..salam, kiss, cheoum2 dak rif tu..dan lambai tangan kat die..:)

7.30am@ 7.35am :

*sampai la opis mama.. ^_^

7.35am – 5.30pm :

*dok opis jer…

Itu jer..diari rutin setiap pagi mama..
Ok sket..kalau dulu..kul 5.15 am gitu dah bangun sebab abah masuk kerja awal..
Huhu..

seperti biasa, blog mama ni terasa lebih berseri dgn selingan gambar dak arif mama..
pic petang semalam, balik jer dr umah ibu..



Sekian saje..^_^

Wednesday, February 24, 2010

.: saLasilah KeLuarga :.

Tiba2 petang2 gini terasa nak list down nama2 cucu mak mama la..
a.k.a anak2 saudara mama a.k.a sepupu sepapat dak arif..

anak arwah abang : Azman + Masyitah
1) Muhammad Taufiq bin Azman

anak kakak no.1 : Fauziah+ Sulaiman
1) Azrul Naim bin Sulaiman
2) Muhammad Hafizi bin Sulaiman
3) Khairunnisa bt Sulaiman
4) Nurliana bt Sulaiman
5) Muhammad Aiman bin Sulaiman

anak kakak no.2 : Badariah + Abd Rahman
1) Muhammad Firdaus bin Abd Rahman
2) Siti Nur Mariah bt Abd Rahman
3) Siti Nur Afiqah bt Abd Rahman
4) Siti Nur Hafiza bt Abd Rahman

anak kakak no.3 : Zauyah + Abd Wahab
1) Nurul Wahiza bt Abd Wahab
2) Nurul Thahira bt Abd Wahab
3) Mohammad Daniel bin Abd Wahab
4) Mohammad Saniy bin Abd Wahab
5) Nurul Khayra bt Abd Wahab

anak kakak no.4 : Siti Nur Fatimah + Shabudin
1) Muhammad Amirul Hakimi bin Shahabudin
2) Ain Ardini Haifa bt Shahabudin
3) Muhammad Amzar Humaidi bin Shahabudin

and last cucu tok kedah@ mak mama....
me : Haslina + Azrul Hisyam
1) Muhammad Arif Haidar bin Azrul Hisyam..

kesimpulannya : nama panjang2 belaka, if tanya kat mak mama ni sure dia takkan ingat fully name cucu2nya kan..huhu..mak mama akan berusia 64 tahun, tahun ni..bulan 6 nnti..

mak mama kawen masa umurnya 13 tahun...14 tahun dah selamat melahirkan arwah abang sulung mama! huhu..orang dulu2 kan...dasyat! hehe..

skrg, umo macam tu, memang sgt2 tak sesuai nak kawen..
harus belajar lagi..kan3x..

dan lagi kesimpulan kedua- purata kakak2 mama ada 4 orang anak..
maknanya mama pun akan ke lebih kurang camtulah gamaknya ye..huhu..
pengalaman pertama still bermain di ingatan..^_^

merepek meraban je mama petang2 gini..
saja..nak gak ada one n3 on this date..hehe..
24th Feb. 2010..!

orait stop suda.. ^_^

Tuesday, February 23, 2010

.: maSak SiMple jer..tp tErKorBan jaRi..huhu..:.

bersiaran lewat malam..
belum mengantuk la..dak rif dah lama lena dibuai mimpi!
skrg so senang..dia tido layan diri jer..
guling2..sedar2 dah terlena..buai pun dah tak guna lagi..
terus sorok kat bilik jer..
dia lebih selesa tido di bawah skrg ni..
anak mama dah besar eh, nak tido takyah susah2kan mama lagi..
ngantuk sangat pejamkan mata..lena lah!

huhu..ni nak selitkan citer pasal dinner tadi..
masak simple je..
abah memang kalau boleh tiap2 malam mau makan nasi kat umah..
kenalah masak, walaupun simple mimple..!

menu malam ni cuma ayam masak kicap, kerang rebus dan acar timun+carrot+nenas..
tapi belum pape, sedang leka mengupas kulit bawang sambil berangan apa ntah..
boleh lak terhiris jari jemari..huhu..

woo..lama tak jadi kejadian sebegini..
tu la berangan lagi!
darah menitik2..takde la banyak mana pun..
tapi disebabkan dah lama tak luka2 cenggini..
teruja lak nak abadikan kat sini..hehe..


see, lukanya takde banyak mana pun.. (tak clear pulak..huhu..)
lepas letakkan plaster kt jari ni..
sesi memasak pun diteruskan..
ala masak simple je kan..
kejap je siap, dah tak terasa pedih or sakit jari ni..

layan pic masakan mama tuk dinner tadi eh..
simple sgt!



masa mama n abah tengah layan makan tu..(mama dh stop HTN start minggu ni, tp makan berasmathi..hehe..)
mama tengok dak arif main2, baring2, golek2..

sekali lagi tengok, dah terlena pun..belum sempat mama habiskan makan..
sayang lah anak mama nih! ^_^
Good Boy!

itu jer nak citer..^_^..nak sleep la..best lak tengok dak arif tergolek tu..hehe..

.: Menantu oooo menantu..ringan2kan minda :.

salam..
sekadar bacaan tuk hiburan disiang hari ni..but..still ada pengajarannye..
layan eh..^_^

Pak kasim seorang yg tamak harta.. dia menawarkan anak dara suntinya yg
cun melecun kepada golongan yg kaya raya sahaja.. suatu hari datang la
seman, seorang usahawan muda ingin melamar anak pak kasim. beliau cukup
sifat tanpa cacat cela tetapi beliau malas solat. setelah 3 hari
berkahwin..
seman masih duk kat umah mentuanya. setelah azan maghrib
berkumandang..pak kasim mengajak seman utk solat maghrib berjamaah.
seman gelabah.. sbb sebelum ini dia tak pernah solat.

Lalu seman masuk ke bilik untuk menemui isterinya. "yang.. camner
ni..abgtak penah solat ni"
"takpe bang.. abg ikut je ape yg ayah buat" isterinya berbisikperlahan..

Seman pun keluar untuk solat bersama pak kasim. setelah pak kasim
takbir..seman ikut takbir... lalu pak kasim membaca surah
alfatihah.."bismillahirrahmanirrahim..." seman pun turut membaca
bismillah dengan lantang... "bismillahirrahmanirrahim..."

Aisyh! pelik menantu aku ni. mazhab mana yg dia ikut? setahu aku imam je
yg baca kuat.. getus hati pak kasim..pak kasim buat selamba. dia terus
membaca surah al-fatihah. seman pun turut membaca surah al-fatihah dgn
kuat
seolah-olah seorang budak yg baru nak belajar mengaji.

pak kasim pelik.. lalu dia terus berpaling ke belakang utk melihat
seman. seman turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah
pak
kasim. "ish! gila ke menantu aku ni??"

Pak kasim berjalan ke depan utk menjauhkan diri dari seman. Seman turut
berjalan ke depan mengikut langkah pak kasim. Pak kasim terus melarikan
diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah di tepi rumahnya.
Seman terus berlari mengejar pak kasim sampai ke tepi sawah. tiba-tiba
pak kasim tergelincir lalu jatuh ke dalam sawah padi. Seman pun turut
menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah-olah tergelincir.

Pak kasim pun terus bertanya kepada seman.
"seman. apesal yg ko ikut aku sampai ke sawah ni?"
"ayah.. susah ye nak solat maghrib ni. baru saya tau. sampai kena
berlari.."

(huargh huargh huargh!!!! sedey nye kalau ada laki camnie !)

sekadar selingan : tempekan wajah my arif..arif look like babygirl ke haa?..orang selalu salah tafsir tau, sbb muka dak rif ni nmpak lembut kot..dlm lif semalam, ada couple husband&wife ni dgn babyboy diorang, 7 bulan gitu..dia panggil dak rif..kakak..huhu..sedey...dak rif boboy la..bila betulkan..diorang ckp..macam gegirl..huhu..ada ka?!



Monday, February 22, 2010

.: teMpek2 SeLeksi DaK AriF @johor :.

Salam hari Isnin..

Alhamdulillah.. hari ni arif menunjukkan tanda2 yang dia dah sihat..
tapi tak sepenuhnya lagi..sikit2 batuk..selesema cam takde dah..

mama non ada citer nak stori mori today..
just to abadikan pic2 dak arif masa lepak2 @ umah tokayah ngan maktoknya @johor ari tu..
blog mama ni dah ghupe album gambar dak arif dah..
sume mama tempekkan kat sini..hehe..
sukee...^_^
layan jerlah.. pic dalam umah sajer..
balik kejap je kan, tak sempat nak jln2 kat laut or mana2..huhu..
takpe bulan 3 ni, nak balik lagi..lama sket..
leh jln2..^_^









arif bersama sepupu2 nye..kak NaNa n kak caCa..^_^

ni lak nak tempek juge..time ontheway balik Kota Selangor..




p/s : herrmm nak masak apa eh time majlis kecil-kecilan besday arif nanti ? kena list dari skrg ni..hehe..

Sunday, February 21, 2010

.: sUp Kaki LemBu + daDih :.

woo sedap woo sup kaki lembu..
dagingnye lembut gitu..sgt best..tp leceh sket..
nak kena bakar dulu, pastu potong2 isi dia..
pastu rebus, esoknya baru leh buat sup betul2..
sangat sedap tau!

ini, abah ambik hasil dr kenduri kawen umah sepupunya last week la ni..
bwk balik kaki lembu..dah bakar kat sana..
balik sini..kikis2 isi..rebus dan buat sup jerlah..
semalam baru berkesempatan buat sup kaki lembu..

ni ler ghupe orang yang gigih memproses kaki lembu ni..
mama just masak jer..



ni lak, dah siap masak, dah jadi sup pun..sedap woo..^_^


then, pasal dadih tu..
mama buat malam tadi..
sebenarnya serbuk dadih tu, dah beli lama sangat..
tapi baru malam tadi berkerajinan nak buat..
hari ni dah makan pun, sedap kan dadih..sejuk je..^_^

yang penting arif pun suke.. ^_^

layan sket pic ni..




Saturday, February 20, 2010

.: LemaU je daK rif ni..huhu..tak CeHat la mama ! :.

Mama today still batuk..selesema..demam ok dah!
Arif lak..batuk berkahak + selesema sudah menyerang..
sian anak mama...akibatnya..beberapa hari ni..lemau je dia..
takde mood nak main2 cam biasa..
ari ni dok umah..memanjang tido jer..takpun golek2 kat depan tv..
2, 3 hari ni..takmo tido buai lak..
mungkin tak selesa..tido bwh pun meniarap jer..
sian anak mama, kahak macam banyak jer..tp tak bleh kuar..
bila batuk..dia wat gaya2 macam nak muntahkan kahak tu..
tapi tak jadi..telan jugak penyudahnye..
yelah dak tecik ni..mama reti nak kaurkan kahak2 tu kan..
sian..

pepun arif makan ubat jerlah..
petang khamis tu, lepas mama balik kije..
bawak arif g klinik sbb batuk dah menyerang tapi time ni belum selesema..
doktor cek2..takde banyak sgt kahak..kat tekak jer..
so, doktor just bg ubat kahak/batuk..

elok ari jumaat tu pulak..malamnya..
batuk menjadi2, ditambah dgn selesema pulak..
mcm sesak nafas pun ada..riso mama & abah dibuatnya..
try call klinik pakar kanak2 (mama tak pernah g sebenarnya..)..
klinik tutup kul 9mlm lak..
tak sempat dah..
so, pergi jerlah klinik area sini..
tapi klinik lain dr ari khamis ari tu..
doktor cek...katanya kahak cuma kat tekak jer..
tak perlu risau sgt..
huhu..mama je riso lebih2..
yelah kena beringat sebelum sesuatu serius berlaku kan..
so, ubat arif bertambah tuk selesema dan antibiotik..

balik tu..terus kasi arif ubat..
seb baik arif ni jenis senang mkn ubat..
pepun arif lemau jer, takde mood nak main2, senyum2 cam selalu..
rasa kekurangan something jer..huhu..
tapi arif tak merengek lebih2..
dia lebih suka..layan diri..baring2..dan tido sendirian..
ini pun dia tengah sleep..sleep sendiri masa layan tgk tv..

panjangnye citer mama eh..hehe..
yelah nanti leh jadi rujukan..
tarikh bila arif tak sihat..kan3x.. ^_^

layan gambar pulak lah..
mama memang suka tempek gambar dak arif manyak2 kt sini..
layan saje.. ^_^

pic kat klinik...boleh pulak kt klinik dia hepi kejap..tp mata kuyu jer..
siap nak turun sendiri tuuu.. dr tempat baringan tu..time ni tgh tunggu turn..



ni lak pic dia sleep siang td, mulut gaya2 tgh nyot2..kelako jer..hikhik..



ini picnye yang tengah dok layan blues ..baring2..


mamam time..sikit jer dia mamam, tekak tak sedap kot..pepun tetap mamam ok..^_^ good boy!





p/s : harapnya arif cepat baik..tak sanggup mama tengok dia cam seksa betul time batuk tuu..