About

Thursday, January 28, 2010

.: ABaH JeLes..hikhik..:.

Salam Hari Khamis..
Cepat nye la masa berlalu..
Jap je..dah hari khamis..huhu..

Apalah yang abah jeleskan tuee yek! hehe..
Ekceli mama ni nolong la kawan mama sorang ni..
yaitu mama_aqish (ada yang kenaikan..?)..
Pasal delema nye ngan masalah nursery yang macam2 hal tue..

So, petang semalam mama_aqish ada tanya kot2 pengasuh Arif leh terima jaga budak lain lagi..
Setahu mama Ibu Arif memang kalau boleh nak jaga budak lagi..
sebab sebelum ni, Ibu Arif jaga 2 budak lain selain Arif..
tup2 kejap je jaga..diorang dah pindah balik kampung..
So sekarang Ibu cuma jaga Arif sorang..

Jadinya nak mudahkan urusan, mama kasilah Mama_Aqish no telefon Ibu
Boleh berurusan dan tanya Ibu sendiri kan..
Balik abah dari kerja mama ceritalah ..
Boleh pulak abah cakap gini..

"Kenapa bagi....Sian Arif..nanti Ibu tak bagi perhatian penuh kat dia"..

Hehe..abah ni..ke situ pulak die..
hehe...jeles eh..!
Ala orait ape...ada la kawan Arif nanti kat sana..
Lagipun kakak Aqish tu dah besar pun..^_^

Ni ler ghupe abah yang sayang sangat kat anaknye ni...
Kalau boleh nak anak dia sorang je diberi perhatian..hahaha..^_^


~ Abah with Arif ~

Wednesday, January 27, 2010

.: MakAN2 SaJe :.

Alhamdulillah..
Sangat kenyang ler today..
Orang belanja makan..
Belanja lak bukan calang2 weeh..
Semeja dengan COO..
Kerdil lak rasa..sebabnya yang join makan tu..
Sume bos2 beso..except me n my jiran safety exec.
Apapun ok jer..layannn…^_^

Tadi diorang invite g lunch sesame sempena ngan my bos yg sgt baik hati tu..
Akan menamatkan perkhidmatannye di company ni..
So, lepas ni..mama takde bos dah la..
Tinggal berdua saje..
All report direct to COO..
Yang dijemput cuma 12 orang termasuk mama..
Disebabkan COO ngan sorang 2 lagi vegetarian..
So kitorang pun ikut sama, bervagitarian lah today!
All food sungguh healthy lah! Termasuk air..
Hot green tea! Food..sedap…walaupun vagitarian sumenye!
Sungguh la mengenyangkan!
Dan lagi merasalah jugak makan kat restoran vegi. gini..
Kalau sesaja memang tak merasalah…

Layan pic 1…sogan nak snap lebih2..orang beso2 kan..
Ini pun wat gaya2 tgk phone jek!
Pastu mls lak rasa nak interframekan..all big bos ni!
So ini jerlah nak tepek!


Yg pic last tu, yang dok kt tengah2 tu la my lovely bos!
Berbangsa singh, sangatlah baik hati...!
Kompeni ni kira 1 Malaysia gituw..
Ada Malay, Chinese, Indian, Singh!
Baguskan…yang pasti bigbos Malay!

Orait habis citer bab makan td..

Malam td lak, mama cam mengidam sesangat nak pekena TOMYAM BAPUK!
Eh jgn salah faham eh..Nama kedai makan tu..memang glamour dgn panggilan tuu..
Kedai makan bapuk!! Masakan best!! Tukang masak..memang majority ‘gitu’ lah..
Sbb tu nama kedai gitu kot..
Teringat mama, masa peknen dl, sgt kerap pekena tomyam kat sini..
Balik2 nak tomyam bapuk!
Yelah time peknen kan, cam loya2..nak makan yang masam2 gitu..
So menu tomyam ni..antara yang paling kerap mama pekena!

Abah lak layan nasi putih sama sup ekor ngan sayur kalian ikan masin..
Si arif lak?..hehe…bwk bekal biskut..tapi tak jalan nak jugak yang kita punya..
Last2 makan nasik kosong la dia..
Layan sajee…sian..dah la nasik tu kering semacam je kan..!
Apa nak buat, takde menu sesuai tuk dia..
Tapi yang pasti, dia sangat hepi..jap2 menjerit..suka lah tu!
Sbb makan kt luar kedai jer..
Beratapkan langit! Hehe..seb baik tak hujan..
Pic takde, mls nak snap..
Tapi inilah lebih kurang menu malam tadi..
Menu Mama…


p/s mama teringin sangat nak minum teh ais..so, pekena je mlm td..lama weeh tak pekena..sedap lak rasa..hehe..

Ni lak menu Abah…


Selingan : Arif syok layan main buai, last Sunday kt playground area umah..temankan abah jogging..arif kt playground jerlah!




Tuesday, January 26, 2010

.: SeNyuM peNawaR duKa :.

hehe...tajuk jer lebih..
mama bukan sedang berduka ye..
mood biasa2 ajer..eh happy la!
tambah happy bila dgr berita baik dr kawan2..
ada yg disahkan peknen..
bestnye nak tambah ahli baru dalam keluarga kan..^_^

eh melalut ke citer lain lak..
sebenarnya takde mende nak stori mori dalan digital diary mama today..
just to tempek koleksi senyuman2 manis dak arif
yang bisa mencairkan hati mama nih!
Arif love to smile..like mama!! ^_^

tapi sekarang kalo time arif layan diri..
sangatla serius muka dia, like abah! ekeke..sowii abah!
orang kacau2 dia pun, dia leh buat taktau jer..

tapi lately ni dia suka sangat disakat..
pantang acah sket..mengekek gelak..
tambah2 kalo abah usik nak kejar2 dia..
makin hebat kekekan dia!
dan merangkak or mengongsot sesungguh hati menuju ke mama..
takpun..kalo time berbaring or duduk di kerusi..
terloncat2 kakinya..menendang2..hehe...sungguh suke mama tengok telatah arif!

tambah parah lagi sekarang ni..
time tido pun terbawak2..
selagi ada nampak cahaya..selagi mama dan abah tak di samping dia..
Tuk tido sesama..
selagi tu, dia takkan tido dan duduk diam, asyik ajak main jer...
main gelak2..^_^
huhu...

tapi mama akui sangat senang uruskan arif sejak dr kecik smpai sekarang..
bila time tido..
semua lampu ditutup..
mama dan abah dok sebelah dia..
bacakan doa tido kat telinga dia..
sambil dia senyum2 geli kot..
dia pun bergolek sana, bergolek sini..
sedar2 dia dah lena sendiri..

bebel panjang la pulok!
layan pic eh...mama sukeee...all this!




banyak lagi ekceli..tapi tak berkesempatan nak kumpulkan sume, ini dr pendrive je..all in my lappy...owh my lappy got some problem..huhu..bila nak g anto kedai ni..

Monday, January 25, 2010

.: MaiN SoRaNg-soRaNg – DANGER!! :.

Arif sekarang sudah pandai layan diri..
Suka main sorang-sorang..
Dendiam je dia buat sesuatu..
Dalam tak sedar, tetiba je dia hilang dari pandangan mata..
Tambah2 kalau time mama tengah melayan Tenet or tengah buat kerja kat dapur…
Sedar2..eh mana arif ni..??..

Paling menakutkan bila mama mencari sana sini tak jumpa..
Panggil memang tak menyahut ler..
Last2..tengok…alamak..lupa nak tutup pintu bilik air.. !!
Sekali menjengok…sah2 la dia dok kat dalam..
Aduss..menakutkan…!! seriously..
Tapi sekali tu, sempat mama snap..
Huhu…budak bertuah ini…tempat2 cenggini jugak dia suka terjah!
Lepas ni..memang kena beringat selalu lah..
Close the door properly !! dah berkali pesan pada diri sendiri dan abah juge..
But still kengkadang terlupa jugak!

Aiyaaa..nampak gaya kena buat notis kat pintu bilik air la pasni..
“SILA PASTIKAN PINTU DITUTUP SELEPAS MENGGUNAKAN!”
Huhu arif..arif..merisaukan betul..

Sekarang bukan pintu bilik air jer kena pastikan ditutup..
Pintu bilik2 lain pun kena pastikan ditutup jugak..
Pernah jugak, sedar2 arif kat bilik menjahit..bukak lemari yang menempatkan alatan2 menjahit..
Ayaiyai..mama tak kisah sgt hal sepah2 tu..
Leh kemas…tp if something serius happened..?!waaa takutnya membayangkan!

Sekarang lak dia sudah pandai bertatih sambil pegang2 benda yang dia leh capai..
Lagilah risau..bukannya success lagi dia ni..
Ada la beberapa kali..sedar2 dia teriak..bila kepala sudah terhempas ke lantai…
Huhu…cian anak mama, gosok2 kepala berenti la nangis dia..
Tapi pastu still pegi then mencuba lagi berdiri dan bertatih..
Kena perhatikan la 24 hours..
Camna mama nak buat kerja lain ni..
Sekarang…
Bila nak solat..mama letak arif sebelah jer dan bagi something yang boleh melekakan dia..
If nak mandi..mama umpan dengan susu dan bukak TV..layan la dia..
If nak masak, masukkan dia dalam walker dan duduk sama ngan mama di dapur!

Nak citer hal ni..macam banyak bende jer..
Huhu..Kesimpulan
Harus Tak Boleh Leka Barang sesaat pun memerhati anak seusia Arif ni..! ^_^

Jom layan pic sket hasil snapan mama..hehe..

Arif leka bila dpt buku...mama panggil dia buat donno jerk!
Ini kalau di bilik..habis tunggang langgang+sepah la apa2 je yang dia boleh capai..sangat leka melayan segala benda yang ada disekeliling .. (see..belakang tu, raga baju kotor sudah tonggeng!)
hohoho...gerun mama bila dapati arif di sini...bilik air!!
smile...selingan..
benda cenggini pun leh masuk mulut..huhu..
still smile...
suke la buat sesuatu yang mama tak suka ni..senyum2 jer dia..


p/s 1 Sekarang gigi kapak arif dah kuar panjang sket..jarang ler gigi kapak dia, besar lak tu..lawak jer..hikhik..

p/s 2 Sowi ler..terinterframe pic @ toilet laks..hehe..bahan bukti ni..nanti dah besar Arif leh ler tengok aksinye nih ^_^


Sunday, January 24, 2010

.: mLm2 teRjah KFC..PagI2 terJaH Pasar paGi :.

Malam tadi@ malam minggu..
mulanya plan nak gi pasar malam jer
sesaja jenjalan, jamu mata..
dekat jer dengan rumah..tapi..
ala...tetiba lak hujan..
so takleh la jenjalan layan mata..huhu..

jadinya plan beralih arah ke....
KFC..!!
abah ler ajak..mama yang tak lapar langsung mulanya..
terus teruja lak bila dengar KFC..
hehe...baru jer ptg Jumaat pekena KFC hasil dr jamuan besday kt Opis..
ini nak pekena lagi..
haha..abesla program diet..asek ponteng2 jer..
huhu..pepun still no nasi loo..k la kan.. hehe..

dah la pakai sememeh jer sbbnye ingat nak g pasar malam dkt umah jer..
last2 terlencong ke lain lak..
pepun layan jer, orang lain pun sempoi jer kat KFC tu..
malam2 kan.. ^_^

layan pic sket..
mama tak interprame..malu..ekeke..
pic pun pakai HP jer..
arif tumpang sekaki mamam KFC..paling suka..kentang putarlah kan!
habis mamanye habuan, dia balun..huhu..



abah yang menjadi tukang suap dak arif..
nyam2..sedap yee arif.. ^_^nga.....aaaumm..

Balik tu..terus arif sleep..penat la tu + kenyang!

Esok paginya, pagi ni ler..
mula plan nak gi joging..
tak menjadi lak..haha..dr semalam kata nak gi..
hehe..last2 excercise jenjalan kat pasar pagi je ler..
sangat dekat jer dengan umah..
terbeli ler..sepasang baju..2 keping CD..
yang lain barang2 nak masak..

alkisahnye..kain pasang kat pasar2 pagi or pasar malam ni..
cantik2 dan banyak jugak pilihan..
dan yang penting2 murah2, siap leh tawar menawar lagi kan..
mama selalu gak membeli kat pasar jer..
al-maklum lama sungguh tak terjah KL nun..
huhu..
lepas membeli apa yang patut dan tak berapa patut..balik ler..

cam biasa ..layan pic arif sket eh..
Arif memang suke begini bila ke mana-mana..
Nak berjalan sendiri saje..
kita lak terpaksa terbongkok2..
layanz..



p/s moga2 cepat la arif leh berjalan sendiri..mesti sonot kan.. ^_^

.: saHabatKu..menGgamiT meMori la Pulaks :.

Lama tak jumpa member mama yang sorang niee..
Namanya Rohaya, tpi sedap panggil Aya jer..
mama kenal dia since mama mula2 bekerja di tempat kerja pertama mama dulu
yaitu @pusat tuisyen..
tengok orangnye dulu eh..kecik molek..
dah kawen sudah masuk 5 tahun..
tapi maintain comei, kiut dan cam anak dara gituw..
Belum lagi ada rezeki tuk menimang cahaya mata...
segala usaha telah dilakukan..
sekarang berserah saja...(menurut katanya member mama ni..)


kecik jer nampak kan..tapi sudah bergelar bisnesswoman yang boleh dibanggakan..
Alhamdulillah..berkat usaha suami isteri..
Hope suatu hari nanti mama akan jadi cam diorang ni!
Berjaya dalam perniagaan sendiri..bestkan..^_^

Ni bergambar ngan arif..time dia datang menjengok tadi..

dia turun KL dari Pahang..so singgah la umah mama!

sempat jamu mihun sup ngn teh 'o' je..tak cakap awal2 nak datang!

alang2 sudah tersebut kisah Aya ni..
nak citerlah jugak, sejarah perkenalan..
takdelah sejarah mana sangat..
cumanya jodoh mama n dia kerja di tempat yang lama tu tak lama..
mujurlah rumah dekat2 jer, still berhubung after that..
dia cuma kerja sebulan 2 gitu je rasanya..
sebab sangat tak tahan dengan majikan lama tu..
yang peelnya sangatlah susah nak faham..
setahu mama, mama sorang jer bertahan agak lama..
setahun lebih..lain2 tu..2,3 bulan cabut..
ada gak tu..2,3 hari cabut...
memang mama pun tak faham..camna mama boleh kekal lama sket...
but....
sebelum mama ambik keputusan nak berenti tu..
telah berlaku suatu kejadian..
yang mana, tahap kesabaran mama sudah sampai tahap maksimum..
suatu hari tu..masa time masing2 sibuk sbb banyak kelas bermula serentak..
bos mama ni, yang perangai takyah cakap lah.
bagi satu arahan, tak mampu mama settlekan di masa yang agak sibuk tu..
menyebabkan mama sudah tak boleh tahan..
dan mama memberontak dengan menjerit sekuat hati!!!
ayyyooyooo semua orang sgt terkejut termasuk mama!
mama yang kununnya salah sorang staff@ manusia yang boleh bersabar dengan kerenah majikan ni..akhirnya tewas jua..

hahaha...mama memang rasa teruk sgt waktu tu..
perasaan bercampur marah, geram dan terkejut dengan respon spontan yang serius sangat mengejutkan semua orang!!

2,3 hari lepas tu mama berhenti...
dan hilang segala tekaan jiwa dan perasaan selama ni..
huhu..memang bila difikirkan balik..
sangatlah teruk pengalaman bekerja disitu..
dibawah majikan seumpama itu..
berbangsa..."tuuuuutttt"..tak elok nak sebut kat sini kan..
kang jadi isu perkauman laks..

pepun itu dah jadi sejarah..
kenangan pertama kali bekerja! hohoho..
sungguh takkan dilupakan..

after that, mama terus walk in mencari kerja..
n sudah melalui interview @ opis yang mama kerja sekarang..
seminggu pastu mama diterima..sampaila sekarang!
disini sangat mama suke..
dulunya 8 staff di dept. mama ..sehingga sekarang tinggal berdua saja..
huhu...sungguh tak berapa best dah..tapi apakan daya!

oh ye..ada kaitan lagi ngan member mama tu..
bila mama dah mula kerja kat situ..
mama rekemen dia suh masuk kerja situ jugak sbb ada jawatan kosong..
sementara dia keje kat kedai farmasi je wktu tu..

then dia try mohon, dan dapat!
so sebumbung lagi kami bekerja..
after dia married, dia ambik keputusan nak balik kampung..
bukak bisnes..dan berjaya!!
habis citer..hehe..panjang no explanation mama ni..
melalut sampai ke citer lain daa..
hehe..

okies tu jer nak stori di awal pagi ahad ni..
arif sudah sleep..
esok plan nak g joging..
hermm..tengok la jadi ke tak..
babai..^_^


Friday, January 22, 2010

.: biLa Mama LamBat siKit :.

Akhirnya menjadi jugak usaha mama..
apa yg mama usaha ni..
hehe..usaha supaya mama boleh abadikan video2 arif kat blog niey..
so sekarang setelah tukar template..
boleh ler view video2 kat sini.. sangat suke mama tau..
oh ye, mama nak ucap thanks to MekDa @ Mama_Adam_Haikal coz suggest template ni..

so nice..pada mama!

Video ni dah lama2 dulu nak abadikan tapi masa tu problem ler, nak upload..
masa ni arif berusia 8 bulan.. flashback balik..

Arif yang marah2 sebab mama lambat supakan dia..haha...cian..

p/s sila abaikan latar belakang eh, baru angkat kain di jemuran lambak kt situw jer..hehe..

layanz.. ^_^


video

~ Luv : Mamalieyna ~

Thursday, January 21, 2010

.: First TiMe..taKut La puLok :.

Yaa..mama sudah cat baru umah ni..
Amacam...cantik tak..? hehe..
but problem still there..tokleh view video..huhuhu..
taktau nak wat camner..takyah upload video jerlah..!

Ni stori patutnye awal minggu ari tue lg kena buat..
sebabnya nak citer kejadian masa ari sabtu lepas..
alaaahai, kejadian...macam serius jer bunyinye..
takdelah..just to abadikan kat sini..
first time arif naik benda alah ni...

selalu kalau lalu sebelah..pandang je..
memang teringin nak letak arif..
tapi macam malas je..
so ari sabtu lepas..
kebetulan kuar beli barang kat cheker's dekat je dgn umah..
ada benda alah ni..
so abah try la letak arif..

respon dia, masa mula2?..
gugup agaknye...muka gelabah bila muzik bermula dan patung ni bergoyang2..
hahaha...penakut dak arif ni..
tu la dah masuk umur sepuluh bulan baru nak try!
hehe..pepun enjoy! sampai nak nangis2...
tengok ni.. duduk pun tak diam..
kedua, masukkan kat kete ni lak..

siap ada citer tom & jerry lagi tertayang time benda alah ni bergoyang2..
kejap je arif layan tom & jerry..
pastu dah mula nak nangis..risau bebenor takut jatuh agaknye..
haish..memanjat & bertatih2 takde lak takut!

itu jer ler..lepas ni harus selalu try letak ni..!

~luv : mamalieyna ~

.: testIng UpLoad Video :.

Salam...

Hari ni cam takde mende nak catat kt blog ni..
so, testing la upload 1 video dak arif ni menggunakan khidmat camera Olympus mama ni..
herm..camno leh tak kuar suara tah, setting tak betoi agaknye..
kalo tak, leh ler dengor sikit suara arif bebel masa ni..
bebel sikit2 je..^_^

layanz..

video

haaa..berjaya pun upload..itu jer tuk santapan mata..
pasni leh la abadikan lagi video2 arif kt sini.. ^_^

latest : after view n3 - lorr awat dia jd lagu tue eh, tokleh view, pastu jd gambo besar kt bawah video tu..bila view balik..video2 yg diupload sebelum ni (n3 sebelum2 ni), baru perasan, tokleh view dah sekarang...agaknye related ngan template ni kott.. lepas tukar template, tokleh view video...huhu..camno nak setle ni?.. tukar template ke?..fenat...
huhuhu...


p/s sekejap jer la hari khamis..esok Jumaat..then sabtu/ahad! yeeeaa!

~mamalieyna ~

Wednesday, January 20, 2010

.: Today's ActiviTies @ Opis :.

Salam..

Lambat lak kuar n3 hari ni..
mama bz..ahaks..bz la sgt!..hehe..
takde lah, sesaja cari mood nak tulis n3..
hehe..ekceli ari ni ada Majlis kt Opis ni..


Majlis Bacaan Yasin, Tahlil dan Solat Hajat..dan lepas tu....
Sesi makan2..(best weeh, bleh makan nasik! al-maklum dah lama puasa makan nasik kan..hikhik)
lepas tu meeting! very short meeting, mama suke..!
sebabnya lepas meeting no.1, ada meeting no.2..itu bos2 besar punya laa..pastinya mama takde dlm list! hehe...

Alhamdulillah Majlis hari ni berjalan lancar..
dan ramai yang datang dari site2 luar selain dr staff HQ..
Dah jadi kewajipan opis ni, akan buat solat Hajat tiap2 tahun..
Then diiringi makan2 untuk staff..
Alhamdulillah kenyang mama ari nih! hehe..terpaksa korbankan HTN!

So, itu jerlah nak bebel..
Layan pic sket eh, ini pun ehsan dr dept. admin..
Mama memang tak ambik gambo..
tapi ada la terselit cinonet pic dalam ni..hehe..

Pic 1 : sebelum bermula solat..belah pompuan takde orang nak ambik gambo..


Pic 2 : sesi makan2..best...meriah..ada asam pedas ikan kembong!

Pic 3 : mama yang terselit kt ujung tuu..berbaju coklat sama ngan lemari kt belakang..huhu..

tu jer...sekian.. ^_^

p/s : gambo mama_aqish takde la dlm ni...sowi..hehe..

~ mamalieyna ~

Tuesday, January 19, 2010

.: Gaya KeLekaaN ARif TengOk TV :.

Hehe..taktau nak wat n3 apa dalam kesibukan yang sedikit ni..
Nak gak wat n3..hahaha..katanya blogger tegar..ekekeke..


Sesaja nak abadikan style dak Arif time tengok tv sehari dua ni..
Mama yang takada keja kat umah..
Menyenap sajee..hehe..

Layaaannnz.. ^_^

Style 1 : sambil berdiri..




Style 2 : sambil meniarap..


Style 3 : sambil berbaring..








Banyak tul snap..ekeke..layan je ler yee.. ^_^

Style 4 : duduk





*rasanya banyak lagi style arif nonton yang tak sempat mama snap, ini hasil snap hari minggu baru ni jer..memang leka kalau arif tengok Tv..tambah2 kalau tengok citer faberate dia..MickeyMouse ClubHouse ke.. Pocoyo ke.. UpinIpin ke..atau masa start citer CINTA BALQIS tu…arif suka sgt lagu tuu..bila start je..dia mula senyum2 pandang mama, pastu pandang tv.. kalau ada mood sekali ngan dia..Aaaaa…Aaaaa..Aaaaa… nak ikut nyanyi sama! Haish…dak tecik ni, nak ngikut sajer..! ^_^

~ mamalieyna ~