About

Thursday, December 16, 2010

.: Yeaaa 21years already…upss…21months lah! :.

*n3 autopublish*

Hahaha…berangan je mama, anak dah 21 tahun..ngeee..
Lambat lagi la… kena tunggu lagi 20 tahun..weeeiii…lambatnyer..tu la sapa suh kawen lambat..hehe..
Arif akan berusia 21tahun ketika mama berusia 50 tahun! Hohoho…tua sudaa.. =P

Kalau nak tau, mak mama a.k.a tok kedah arif, dulu kawen diusia 13 tahun..
Umur 14 tahun, dah dapat anak sulong, so..masa abang sulong mama diusia 21 tahun..
Mak mama a.k.a tok kedah arif baru berusia 35tahun..jauh bezakan dengan mama!
Hohoho…sesaja je wat pengiraan..jauh benor bezanya..haih!
Sapa suh kawen lambat, jodoh lambat tiba, nak kata apa kan..

Haihh membebel ke lain pulak dah..

So, lets check..apa improvement arif di usia 21 bulan pd tanggal 16hb Dec ni;

- Makin garang..jelas! sudah pandai marah mama balik then ‘pokpok’ mama..kalau mama melarang dia buat sesuatu, eg. ‘arif jangan sepahkan kain mama lipat tu, mama babap kang”…then arif datang meluru, dibabapnya mama sebelum mama babap dia..huhuhu..dah pandai garang2..dulu takde pun..

- Pandai pulak menjawab ‘nanak’..bila buat salah, then..bila mama & abah cakap..’ nak kena rotan ni..’..terus dia menjawab, ‘nanak’..mata memandang rotan..ngee..cian dier.. =P

- Pandai ‘take care’ mama – oooh syahdu ni…mama touching la..ngee…betul…pantang kalau dengar suara mama menjerit sket, meluru arif datang tau..nak selamatkan mama…part ni memang mama suka lah..suka usik dia..hehe..suka buat-buat kena kacau dengan abah..menjerit sket, then..mulalah dia gelabah, dr jauh dah dengar suara dia..marahkan si abah..meluru, peluk erat mama, then tempis2 tangan si abah…ooooh touching! ^_^..kelakar pun ada.. =P

- Pandai mengajuk some words..not clear but boleh faham la..sweet…tak sabar nak dengar arif leh cakap sepenuhnya!

- Dah pandai bersoal..dan harus menjawab! Eg. Kalau naik kereta..’tu?...’ sambil tunjuk2..means, dia tanya ‘apa tu?’…lepas 1, satu benda lain ditunjuk dan harus dijawab!..ngee..itu belum bleh cakap penuh..penat la nantinye..huhu..

- Pandai solat…sengsorang pun kadang2 jadi tau..bila dengar azan, mama suruh pi solat, ambik kopiah, mama bentangkan sejadah, then, pandai2 la dia solat sendiri..sujud, rukuk, duduk..(yang betul cuma cara rukuk je..cara sujud lain macam sajo..hehe..) permulaan boleh la…

- Pandai jeles dan mintak perhatian orang, tak suka bila mama hadap laptop je, tak layan dia, sure datang mai dok depan, ketuk2 laptop sekali..aduyaaii..sebelum laptop rosak baik mama jauhkan dari dia..kena layan main sama2 dengan dia..

herm...lagi apa eh?..

Oooh tak terlist dah, itu je dapat difikirkan buat masa ni..apa2pun hari2 mama update pasal arif kt sini kan…so, takpe..next2 mama stori mori lagi..stop sini dulu !

Daaa…selamat hari ulang bulan ke 21 buat Muhammad Arif Haidar (Yang terpuji, bijaksana dan berani~maksud namanya ^_^)

- Mama & abah love you very2 much! Muaaaah!

22 comments:

MrS. F!zA said...

wah touchingnya tang part dia lari nk tlg tu.. nmpk sgt amik berat psl mama dia tau..hihihi

UmiDAnisH said...

wah.. tak lama lagi bujang la tu cam danish... danish plak pantang umi dia duk sebelah abi..,ha mula la nak peluk abi kuat2 cam abi dia tu teddybear..sabau jela..

mummy_ayu said...

kejab je kan rasa anak2 membesar...
tak lama lagi 2 tahun la hero nie..

Ena said...

Happy 21st months arif haidar... ;D

bab semayang sendiri tu bagus la.. sejuk dan sedap mata memandang..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Dah besar ye anak bujang mamalieyna nih... lagi 3 bulan dah 2 tahun...

hehe, dah macam2 dia pandai... sama la, faris pun makin garang sekarang ni.... :)

mek da ©™ said...

alhamdulilah ayep dh pandai solat sbg permulaan kira ok leee

Dilla Ady said...

wahh beznye part yg nk selamatkan eina tu...acha tak camtu pun...cedey...;(

eB@mamaAerish'n'Aed said...

pastuh nnati tetiber jer msk skolah, ader aweks... kawen... huwaaaaaaaaaaaa

Fieza79 said...

wahhh byk perkembangan..yg melucu kan...hai la anak2...mcm 'peel' kann..sweet..!

Mamamya said...

alhamdulillah ariff semakin m'besar dgn sihat kan...

lps ni akan ada b'macam2 lg ragamnya yg buat kita rasa terharu,happy,kdg2 geram..kdg2 kelakar.....

itu lah saat2 yg plg m'bahagiakan bila b'gelar "MAMA".... ;)

Zaidah said...

sekejapnyer dah 21 bulan...adam pun dah nak masuk 18 bulan...masa cepat berlalu...

Cik Jue said...

pandai dia..nak selamatkan mama ye kalau abah buat mama..pandai ariq nie kan

norihan said...

dah besar arif ni...happy 21 months ye...semoga menjadi anak yang taat pd keluarga..

zue @ annaleeya said...

kejap jer dah beso kan??? lagi 3 bln dah 2 thn erk...

♥mamaQASrina♥ said...

sat ja masa berlalu..dh nak masok 2dh taun pon x lama lagi..jgn garang2 yer ayep..hihihi epi besday dearrr..♥

az rina a.k.a jaijina said...

kalau nak cakap bab anak ni mmg tak penah abis kan kak..echa kan kalau abah dia buat² cekik rina, pandai dah dia marah, hikhik..

~Siti Hajar~ said...

Besar dah Arif mama tu, blh jd abg dah...hehe

org dulu2 mmg kawin cepat, dh akil baliaq blh kawin dah, ya la dulu kaum wanita mn ada kerja cam kita ni, sekolah pn xtinggi, kita skrg kerja lagi, dah tu belajar sampai masuk U, tu pun umur dh bpa kan..hehe

tp sy kategori kawin awai jgk, umur 18 btunang & 20 kawin, belajar pn xhbs lagi tau..hehe

MamaYatie said...

another 3 months to go...

hihi..ni pesen mysara ni..br ugut nak babab, mama dulu kena babab..huhu

Mama Hanim said...

kejap je masa berlalu kan.. mmg best tgk anak membesar..

mama rifQy said...

wah db besar ye ariff!!

Hamizah said...

waa..lambatnya nak tggu menantu ye..

mrs.spicy said...

huhu..bijak ayep ni..kecik2 dah pandai solat=)