About

Friday, December 3, 2010

.: daH LaMa still teraSa…aduiiii .. :.

OooH…masih terasa kegatalan pada celahan jemari kakiku ini..
Kan ari tu mama pernah citer yang celahan jemari kaki mama digigit ‘pacat’! spt di n3 NI..
Nak tau..sampai sekarang kegatalan masih terasa tau..

Huhu..kalau time terasa gatal tu..
Maaa’aaaih…rasa nak garu2 dan garu2 lagi..tak puas!!
Tapi ghupenye tak elok ye..

Meh kongsi info sket, pasal rawatan selepas terkena gigitan dan cara nak mengelak dari terkena gigitan..(elak2 pun kalau nak kena tu, terkena jugak..)

Rawatan Selanjutnya Selepas Terkena?
~Pastikan bahagian luka sentiasa bersih untuk mengelakkan jangkitan kuman.
~Cuci dengan air, sabun dan ‘bandage’ ia.
~Pendarahan mungkin berterusan untuk beberapa lama disebabkan oleh ‘anti-clotting’ enzyme’ yang dihasilkan oleh pacat tersebut.
~Selalunya bekas gigitan pacat akan gatal dalam tempoh yang agak lama sewaktu dalam proses untuk sembuh.
~Elakkan menggaru di situ kerana akan menyebabkan jangkitan kuman yang lebih teruk.
~Letak ais sekiranya bengkak.
~Sekiranya kesan gigitan itu agak teruk atau mengalami jangkitan kuman yang serius, segera dapatkan rawatan doktor .

Ada Cara Elakkan Gigitan Pacat?
~Tiada jaminan untuk mengelakkan ’serangan’ pacat sekiranya anda berada di ‘lubuk’ pacat.
~Semburan ‘insect repellent ‘pada kasut juga kadangkala berkesan untuk elak daripada dipanjat pacat.
~Kaedah yang paling ‘reliable’ ialah dengan menutup kulit daripada terdedah.
~Namun, pacat boleh menerobosi lubang-lubang kasut dan lubang-lubang fabrik yang bertenun kasar.
~Penggunaan ‘leech socks’ juga dapat mengelakkan ‘direct contact’ dengan pacat.
(masa zaman kanak2/remaja dulu, time mama turun ke bendang, tanam padi, untuk elak dr gigitan 'lintah' mama buat cenggini la, pakai stoking! ^_^..kdg berhasil, kdg tertembus lintah masuk menggigit kaki juga..huhu...lagi geli woo..oooh indahnya memori lalu..hehe..)

~Tapi kalau anda berani serta tahan geli ketika sedang ‘dinikmati’ oleh pacat. Biarkan sahaja ia ‘hisap darah’ hingga kenyang dan jatuh dengan sendiri. Kalau seekor sahaja. Bukan kalau lima belas ekor ye.. *wink*

Sumber dari: ..alamak dah lupa, hari tu ambik info ni tuk diri sendiri je, cut & paste…mintak izin ye tuan penulis..ngee..

p/s tapi yang mama kena tu, masa kt tempat mandi manda, harusla kaki ni tak berkasut kan, apatah lagi berstoking…ngee...eeiii..geli pulak bila bayangkan balik..huhu....!

meh tempek sket, bekas gigitan sangat la kecil cuma, tapi penangan kegatalannya, waaaah… meleret2 lamanya..huhu..

29 comments:

Sidratul Muntaha said...

sama arr
pernh kena jugak..
uish.gatal nak mampos weih..
berbualn - bulan jugak menggaru
mak aku suh ltk minyak gamat or minyak panas
so far oklah...
alhamdulilllah
sbb lintah n pacat ni bisa...
gigitan dia laa..
penuh kuman sbb dia makan darah kotor jer..

az rina a.k.a jaijina said...

takde pengalam di gigit pacat..tp sepupu penah kene, kat celah kangkang lak, berdarah²..dia ingatkan period, menangis² kawan tu..

zue @ annaleeya said...

pnah kene gak masa budak2 dulula... mmg gatal sgt... tp akak sapu myk gamat jerk... huhu...

MamaYatie said...

huhu..kecik2 dulu selalu gaks..kaw.umah mmg ada pacat time hujan..tp dah tak kesah pun..tp kalo lintah..eeee...geli!! kesan gigitan pacat/lintah ni boleh jadik kudis kan..

MUNNYRA said...

takut sangat2 dengan pacat atau lintah sbb pernah dengar cerita pasal lintah masuk dalam perut dan beranak pinak dalam perut...orang ingat perempuan tu mengandung (pada hal anak dara lagi) last2 gi hospital check..rupanya lintah penuh dalam perut...Eeee

LyNn HaMzAh said...

setakat nie lynn tak pernah pun kena gigit pacat...hope tak kena la sebab lynn takut la ngan pacat...huhuhuhu...

Fieza79 said...

walau dh lama kesan gigitan tu tp ttp terasa gatal ke...ishh tk penah lg kena gigit pacat atau lintah...eee nk nyebut pon terasa geli...

Dilla Ady said...

tak penah gak kena...ishh...camtu sekali rupenya ye..

♥sYiLaSyiRa♥ said...

mmg gatalnya xdapat dikatakan...
em...xda petua la buat masa ni nak try ngan mamalieyna

♥sYiLaSyiRa♥ said...

opsss....mamalieyna ditag...sila ambik k...hihihi

http://syilasyira.blogspot.com/2010/12/saya-nak-hadiah-tudung-dari-ana.html

UmiDAnisH said...

huhuh, kita penah kene gak.. masa tu ada kursus pengawas masa kat sekolah.. tak perasan kene gigit sampaila kekenyangan si pacat ni... uweekkkkkk geli gelimannnnn

mrs.spicy said...

dulu2 kt kg memang musim kene gigit pacat lah. musim hujan.huhu..memang gatal.=p

Ummi AmnaAmzar said...

penah kene gak..kat lutut..huhu mmg lama rs gatalnye..sampai berparut ummi garu2..cube sapu minyak panas..@ losyen mustajab halia tu...boleh la tahan ckit kot..

mummy_ayu said...

pacat? geli..tak pernah kena gigit ngan pacat..gatal ek lepas kena gigit...?

Aida Alias said...

lama gak nak baik eh bekas gigit tu.. besar ke pacatnya.. akak tk pernah lg tgk rupa pacat tu camne secara live

~Ifa~ said...

lambat jugak ye akak nk baik.

Cik Jue said...

alamak banyak tertinggal cerita mama..

bintangku said...

Pnh kene... memang gatal giler. W/pun pacat tu elok utk buang darah kotor tapi eeeee..... geliiii.... klu tak tau kene gigit pacat tak per lagi. Kalo tau..... eeeeeee

|| NaFiRaa || said...

betol laaa.. bekas kena gigit pacat susah nak baik.. selalu gatal2~

Alimaz-Kembara Terasing said...

eeeeeeeeeee pacat....

maya amir said...

mmg gitu ek bile kene gigit dek pacat.. saya pun tak tau..

Zaidah said...

tak pernah kena gigit pacat...selalu gie training orang lain yang kena...actually pacat nie akan jatuh sendiri bila dia dah kenyang menghisap darah...bila dia tengah menghisap darah kita tarik tu yang menyebabkan gatal n ade yang berkudis...

ADEEYA said...

dulu selalu kena. bia kan je pacat tu hisap darah time camping kan kalau dah kenyang dia jatuh sendiri. tp tkde lak gatal2 -.-" tp kesan tu bole jadi parut hari2 sapu vitamin E sbb tknk jd parut hihi :)

Ena said...

ada gak pengalaman kena gigit pacat tu.. masa zaman budak2 dulu..memg geli sungguh bila teringat siap terloncat2 mcm k**a kena belacan jekk ms tu.. tang gatal tu x ingat plak.. dah tua nak wat camner kan! hik3x

hajarus said...

xpernah kene gigit pacat lagi... ooo lame ekkk kak rase gatalnyer..

mama rifQy said...

pacat?? mmg sangat gatal kak einaaaa

Intan Inn said...

erm sakit2 gatal lah kan mama..erm mama sapukan minyak gamat ker..kuranglah sket nt

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

erk...gelinya kalo kena gigit pacat pernah kena gak time tecik2 dulu...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

erk...gelinya kalo kena gigit pacat pernah kena gak time tecik2 dulu...