About

Monday, December 20, 2010

.: anakku..MoGa kaMu menjd insan yg SesempuRna mungKin :.

*autopublish*

Selamat pagi semua... mood ceria tak today?
mama..ketika sedang membuat n3 ni..
sedikit perasaan bercampur baur..
why?

dont know..
something terasa...

di suatu malam..
mama menangis... bisikkan ke telinga si kecik ni..
"anakku..besar nanti jadi insan yang bijak pandai, hormat orang tua, dengar cakap mama, dengar cakap abah...jangan tinggal solat..jadi Insan yang berguna..jadi seorang Muslim yang sejati"

ntah kenapa..feeling lain macam malam tu..
terasa diri tak cukup sempurna
menjadi mama kepada si kecik ini...

harapan mama, arif menjadi seorang insan berguna..
dapat membanggakan mama & abah..

jangan jadi macam mama..
ada kelulusan la jugak tapi bekerjaya tak menggunakan langsung ilmu yang dipelajari..
bila dikenang, perit dan susahnya belajar hingga ke manara gading...
mendapat segulung Ijazah..

tapi tidak mampu bekerjaya hebat dan membanggakan anak mama, apatah lagi mak mama sndiri..
hope arif tidak menerima nasib sprt mama..
ini padahnya bila belajar jurusan yang kita sendiri tak minat..

minat bidang berbeza, tapi gagahkan jugak ambik..
sudahnya..ilmu tu tak digunakan..
sebab alasan mama...tak minat untuk bekerja dlm bidang itu..

bidang apa?
mama belajar bidang sains pure chemistry..
suppose kerja biarla kena mengena dgn sains kan..
ini tidak..jauh menyimpang!
hohoho..apa nak dikata, semua dah tertulis..

sekarang setelah 6 tahun berlalu (after grad)
terasa diri kerdil..bila nak memohon kerja selari dengan kelulusan..
sebabnya..haihhh..Ilmu sains dah hilang dr ingatan..huhu..rugi sungguh!

apapun...nanti arif dah besar
insyaallah dapat sambung study...(mama doakan!)
sambung study dalam bidang yang diminati..okies!

waaah advance nye mama, anak baru setahun jagung...
dah berfikir jauh ke depan..ekeke..
tak salah kan..perancangan..
bukan apa..terasa nyesal tak sudah je skrg ni..
salah pilih bidang!

pepun cheers.. ^_^

sekadar selingan..sejuk 'perut' dan 'hati' mama melihat kam0..!




mama sayang kamo...!

30 comments:

Ena said...

salam eina,
sama la ngan ena ni pun.. penat belajar maish terbayang2 tapi kijernyer menyimpanmg terus.. dari IT ke Kewangan.. hahahha.. tapi tak pe.. amik pengalaman.. :D

bagus sungguh anak teruna ni tau!.. :D

MrS. F!zA said...

moga sok besar arif boleh buat sesuatu yg membanggakan =D

hajarus said...

sayu pulak hajar bc n3 mamalieyna ni.... hjr ni cpt sensitif... mate cpt jer nak mengalir air mate... huhuhu... :( moga arif jd anak yg soleh & berjaya...

hajar suker sgt tgk arif nii... kecik2 lg dah pandai ikut abahnyer solat... hehehe... sempat lg tu tenyum & toleh kepala kat mamanyer ekkkk... :)

Noreen said...

bgusnyer ayepp rjin solat yea...
riza pn kkdang atas katil pn dia Allah akbr(solat)..
smoga ayep mjd ank n soleh yea syg...

NM02 said...

hi... salam kenal dari saya. singgah tinggal jejak ni. saya dah follow awak.. kite tukar link jom. kalu sudi, jom le follow saya balik ye.. jgn luper tau

Noreen said...
This comment has been removed by the author.
Whitey Mommy said...

sweetnya... arif nomey... hensem...amin...amin... semoga doa mama kepada arif dimakbulkan...:)

♥Azie♥ said...

alamak tetiba rasa sebak baca n3 kak ina nie

Sidratul Muntaha said...

oii
ko nih
syahdu plak
ko tak pikir aku?
aku ade diploma jer weih
sijil belajo lain
diploma lain
ni nak ngaji balik nih
kena hold lagi dan lagi..(duit dan masalah duit serta otak beku!)
jgn riso wei.
rezeki tu Allah yg bagi.
janji ko ikhlas dgn ank2 dan keluarga,
ganjaran kat dunia dan akhirat mesti berbaloi.
ingat,sabar itu indah...
huhuh..
jgn sedih2 wei.
klu ko rasa ko tu serba tak sempurna,dan serba tak bertuah..
sila bandingkan dengan gelandangan kat luar sana.
ape yg penting,kita ikhlas dgn Allah,insyaa Allah ..
DIA bagi lebih punyer!!

#satunya?
tu..ayep tu..
ko ade dia..
dialah racun dialah penawar.
tak boleh beli dgn harta dan duit taw!
jaga elok2.
insyaa Allah barakah hidup.

#sori aku membebel.
hehehhe.

@e_da said...

sabar ya mamlieyna.. pasti ada hikmah di sebaliknya.. manatau suatu hari nanti allah balas kesabaran itu.. cute raif solat.. ehhehe

ejaMaria said...

sejuk mata kan... bile tengok anak atas tikar sejadah... :)

mek da ©™ said...

pandai betul lah budak ayep nihhh ..geram je nengokkk :)

LYaFRINA said...

insyallah...
semoga ayep menjadi ank y soleh serta berjaya di dlm khidupan d dunia & akhirat.. semua ibubapa pasti mengharapkan y baik2 utk anknya..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samat pagi mek naa

alorrr mat rafiq pon camtula keje skang
siap angkat takhiratuihram..owooooooo (rafiq sebut) kunun2 allah la tu.w.akaka

ooo jauh nyimpang eh
samala ngan sy
ade kelulusan
keje kerani cabuk je..:-)
dah tertulis or sy yg tak nak usaha ek? ermmm tahla..

ibu_BatRiSya @wardah said...

insyaAllah...
mudah-mudahan anak2 kita berjaya...dan lebih cemerlang dari mak n ayah nya suatu ari nanti!

Dilla Ady said...

oo..same la..slalu doa yg terbaik tuk anak..kekadang sampai mengalir air mata..huhuhuu...tak nak die susah cam dilla..

suke tgk arif solat..chumel..sejuk mata tgk!

ciK mOt ©™ said...

moga ayep membesar dengan sehat dan kuat...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Lain pulak ngan sal, belajar menda yang tak minat, dapat kerja berkaitan la ngan apa yang dipelajari... tapi tu la, bukan minat... tapi kerja jugak la...

sal minat sains... tapi tak berpeluang sambung study dalam bidang sains... dapat bidang lain... huhuh

Ala, shomel je arif nih... Amin, mudah2an jadi insan yang berguna ye Arif...

rATu kEBaYA said...

memang sejuk perut bila tgk anak2 macam nikan.. harap2 sampai dewalah berkekalan begini..

Zaidah said...

semoga ayep menjadik anak yang soleh...

ADEEYA said...

amin ... :)

acik mimie said...

sejuk hati tengok anak mcm ni kan ..
acik mimie pon panjatkan doa yang sama buat yayep ...

Alimaz-Kembara Terasing said...

semoga termakbul doa mama...

zue @ annaleeya said...

Insyaallah... ayep akan banggakan mama dan abahnya nanti... itulah yg kita hrpkan...

~Siti Hajar~ said...

Btl la komen sume kwn2 tu eina, mmg sebak je baca, xpelah eina, munkin rezeki eina dlm bidang skrg ni, moga Arif akan sambung apa yg eina xtercapai tu nanti. InsyaAllah.

*suka tgk pic arif yg no 2 tu..hehe

[-suziey-] said...

bgs dh moderate comment..hehe so kita pn konfiden iena akn baca komen ktia utk n3 lama..hiks:p

haih sedih je bunyinya..hmm nape nk cari keje lain ek? btl mmg klu nk mulakan kerjaya kena trus amik biodang yg kita blajar..if main redah je mmg susah nk get back to track..actually kita serupa..cuma nasib kita baik sket wlaupn lari bidang tp dpt keje yg alhamdulillah ok dan menyenangkan..
sabar la ye iena..insyaAllah ade hikmah disebalik sume ni..klu nk get back to sc..kena study sket2 n dpt kan extra cert..

chugie said...

sedih pulak membaca entry eina ni tau.. insyallah, sy pun doakan moga arif jadi anak yang membanggakan kamu berdua.. dan juga agama..

nieda said...

takpe eina, at least ada kerjaya kan. kdg2 degree ni tiket utk dpt kerja yg baik je.

comel arif solat

Cik Jue said...

betul mama kadang2 cik jue rasa ape yang mama rasa....
moga ayep jadi anak yang soleh buat mama dan ayah ye...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tangkap syahdu la entry kak ina ni, nanti leh sambung belajar lagik k..moga dapat keje yang terbaik