About

Tuesday, November 30, 2010

.: aNak aBah daH paNdai.. :.

dah pandai bila dengar azan berkumandang di surau..
menandakan..waktu untuk turun ke surau untuk solat!

bagus anak mama, sekali ajar je dah faham dan nak buat selalu..
tapiiiiiiiiiii...
huhu...ikut masa la yang..
ada masa boleh ikut..ada masa tak sesuai tak payah la ikut..
arif tecik lagi..
dah besar, pasti mama benarkan jer..

huhu..
arif dah pandai sekarang..
dah beberapa kali dia ikut si abah ke surau..
time maghrib or isyak..

tapi ada masa, abah tak bawak dia..
ada sekali tu, abah tak pergi sbb abah tengah masak..(memang abah take turn masak mlm tu..)
sekali..terdengar azan isyak..
arif terus capai kopiah..ajak abah ke surau..
beriya dia ajak si abah ke surau, siap marah2 bila abah kata taknak pergi..

abah daripada taknak pergi, terus pergi jugak..
mengikut kehendak si anak..
tapi bagus what..?..kan..hehe..

tapi ada satu hari tu pulak..
arif tengah makan..abah keluar, malas nak bawak dia sbb dia tgh makan..arif tak perasan..
azan berkumandang, arif perasan dan perasan jugak grill pintu ditutup..
haaa...mulalah gelabah..
dah tau abah tinggalkan dia..
hukhuk..

then, mulalah episod raja air mata..!
sobsob..cian die..bukan main lagi menangis sebab tak dapat ikut..

sempat mama snap masa dah reda sket..
sebab lama dia jd penunggu kt grill pintu tu..
dengan harapan, abah berpatah balik, dan ajak dia bersama..hahaha..(berangan la =P)

see...muka sedih je kan..hukhuk..dalam kalut2 nak kuar tu, sempat pi ambik kopiah =P

penantian yang tak pasti.... =P

mood sedih lagi...hukhuk..

sampai terduduk2 haa...hehe..cian..

p/s : anak2 kecik2 gini..mudah dilentur..sekali ajar apa yang patut dibuat bila dengar azan or something like this...dia akan semat dalam kepala...so haruslah kita ajar yang baik2 aje..kan3x.. ^_^

33 comments:

LYaFRINA said...

olooo.. gud boy!!!
anak mithali ni..
kecik2 dah pandai...

wah.. bgusla husband ena, kiranya bgotong-royongkan.. dah dua2 bekerja, mestilah kena sama2 memahamikan.. kita y pompuan ni pon letih gak kan.. keje lagi// jaga ank lagi.. ok la husband blh bantu d dapur.

[-suziey-] said...

alaalalal sian arief..aQeel pn dulu camtu..tp slowly ayah dia bawa skali skali g surau utk jemaah..jgn slalu nnti dia bosan..now alhamdulillah dh behave klu ikt g jemaah..dia pn ikt smayang skali..mmgkena didik n beri pendedahan time kecik2 ni..

pstt.lawa la umah ni.so cute n sweet :)( hope bertahan lama sket:p

zue @ annaleeya said...

cian ayep yer... xpe, lenkali abah bwk yer...

betul tuh eina... bdk2 mmg cpat ngikut ape jer yg kita buat... jadik... haruslah tnjuk yg baik2 jer kan???

~~*Lady Salwa*~~ said...

Alorr, cian arif ye... nangis nak iku abah ye... tak pa, dah besar nanti selalu la ikut ye...

Betul tu, budak2 kecik camni senang nak ajar apa2. diaorang senang ingat...

Memang time ni ken atunjuk contoh & teladan yg baik2 je...

mek da ©™ said...

bijak betul ayep niii..ee

rATu kEBaYA said...

alah... siannyer dia.. sampai macam tu sekali penantiannyer..

bagus2.. kecik2 ni memang senang.. harap berkekalan sehingga dewasa..

Mamamya said...

alhamdulillah...sejuk hati baca n3 kali ni....

sian sungguh lah tgk muka arif menanti abah kat grill tu....
btl2 sedih kene tinggal....

anak2 lia pun dah lia train dr kecik...mmg btl kata iena masa dia org tgh umur mcm ni lah sgt mudah utk di lentur....smga amalan yg di ajar ni akan terus di semat kat dalam hati smpi bila2.....amin.

UmiDAnisH said...

hihih, macam danish pulak.. dengar azar suruh kami senyap letak kat mulut.. habis je bunyi azan suruh kami semua tadah tangan, sape tak tadah tangan baca doa, dia akan panggil suruh tadah tangan.. da siap amin.. suruh solat amik air sembayang.. nampak ajak abi jemaah tapi makmumnya danish yang siap dulu, hihihi..gitu la budak2 janji benda baik2 diajar baikla dia, insayallah,,

bintangku said...

Ala.... cian dak arif... kene tinggai ngan abhnyer... mesti mama dia tak sampai ati tgk kan? Tp bgs lar, kecik2 dah tunjuk minat. :)

az rina a.k.a jaijina said...

saejuk perut ibu ngandung..baguslah arif, kecik² dah tau ape makne azan..ehehe, mesti comei jek arif ni kan..dah besar nnti harap² rajin ke surau ye arif..

mummy_ayu said...

pandainya dia..

~Siti Hajar~ said...

btl la eina, kecik2 mcm ni la kita kn serapkan apa yg baik & sebaliknya..

bagus ayep nk ke surau, Danies blm d ajar lg, cuma ikut solat d rumah aja, tp Danial dah sllu ikut tp p solat jumaat jelah, solat 5 waktu d rmh aja.

Dilla Ady said...

alahaiiii...bagusnyeeee..

nk wat calon menantu boleh tak? hihihi..

Alimaz-Kembara Terasing said...

bagus arif... mesti selalu ajak abah ngan mama kesurau/masjid.... anak soleh.... ajar doa ibu bapak pulak lepas ni....

Nadiah Sidek said...

bagusnya arif. moga berkekalan mcm ni sampai bila2. sejuk hati mama & abah dia nnt :)

sarah-najwan said...

melentur buluh biar dari rebung
mmg betul peribahasa inikan..

kalu kecil2 dah minat..kita sbg ibu bapa..
kene rajin pupuk..

ciannya dia xdpt ikut abah pi surau..

|| NaFiRaa || said...

hihihi..ciannye dia~ sedih jek tengok muka dia menunggu abah nye~ kikiki..

nanti dah besar arif bawak abah pergi masjid plak eh~ hehehe

chugie said...

alahai, siannye die nangis nak ikut abah ye..

emm bagus arif ni tau! pasni kene rajin solat tau!

Nia said...

alala,..comelnya ikut pegi surau..kalau Diha tak dpt la nak ikut ayahnya. kena tunggu maknya..haha..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alor...cian dia kene tinggai..eeehhe

tul tu mek na..rafiq pn skang ni pandai ikut ape kite buat..
solat sambil takbiratulihram, rukuk sampai terkepak2 tangan then sujuk..
pastu amek high chair bile nak makan..then paling terbaru..baca doa makan..mulut terkumat kamit ntah baca ape..then amin..wekekke cute weh

bagusla arip nak ikut abah dia..abah rafiq? jarang ke surau sini..sbb dia otstesen sokmooooo sob sob sob

Lelord said...

alhamdulillah..bagus arif

Elly & Emmy said...

bijak laa arif ni..nanti jadik anak yang soleh..

Fieza79 said...

bagus la Arif...mula belaja jd insan yg soleh...

smpai nangeh2 sbb ditinggal kan si abah ke surau...huhuu cedihh tgk...eee

alorr...kemas nya umah...lama rasa tk dtg sini..bl yg serba baru ni..lawa lahh...!

Ena said...

alahai.. sampai meleleh air mata eh!..

tak pe tak pe..

bagus la arif ni.. moga jadi anak yg soleh ye sayang.. mesti sejuk hati mama & abah tengok arif mcm tu..

mrs.spicy said...

huhuhu..bagus la ayep..teruskan macam ni sampai besar yer

Anonymous said...

That is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
Short but very precise info… Thank you for sharing this one.
A must read post!

my web page ... play school Cape Town

Anonymous said...

This is my first time visit at here and i am actually pleassant to read all at one place.


Also visit my website; Wedding Limo Hire Johannesburg

Anonymous said...

You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually something that I feel I'd by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely broad for me. I'm
having a look ahead for your subsequent post,
I'll attempt to get the grasp of it!

My web blog tattoos Port Elizabeth

Anonymous said...

You are so awesome! I do not believe I've read through a single thing like this before. So nice to discover somebody with unique thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

Review my page - led lights Pretoria

Anonymous said...

Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it
;) I am going to revisit once again since I saved as a favorite it.

Money and freedom is the greatest way to change, may you
be rich and continue to help others.

Feel free to surf to my page :: visit here

Anonymous said...

It's difficult to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you're talking about!

Thanks

Feel free to visit my web-site :: digital printing durban

Anonymous said...

Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could
locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding
one? Thanks a lot!

My weblog - boarding kennels

Anonymous said...

Hmm it looks like your blog ate my first comment
(it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any tips for inexperienced blog writers? I'd
genuinely appreciate it.

Feel free to surf to my web page: jewellers