About

Friday, November 26, 2010

.: 2 1/2 tahun kewuJudaNmu, baru 2x 'KaMu' berkHidmaT?! :.

salam jumaat...

'kamu' pada tajuk n3 merujuk kepada insan INI.. =P

hahaha...OVEN pun jadi digelar Insan eh..suka2 mama jer.. =P

yeeee..ni Oven hadiah drpd my x- bos ..sempena perkahwinan mama pada tahun 2008 lalu!
sejak kewujudan oven ni..
malam tadi adalah kali ke-2 khidmatnya digunakan..heheh..

mama memang tak reti/ tak mencuba nak buat kek atau kuih atau apa2 jer yang boleh menggunakan khidmat 'DIA' ni..

kali pertama guna dulu..
masa buat nasi ayam..
bakar ayam dalam tu..
tapi leceh..cam lambat sket masak..
bakar atas api dapur gas lg cepat.. ^_^

lepas pada tu, langsung tak guna2..
then, tetiba..mood ghajin si abah datang..
balik je kerja semalam..terus si abah masuk dapur..

ketung ketang..dok bersilat di dapur..
wangi semerbak...macam2 bahan abah campur dalam menu masakan dia ni..

nak tengok ghupe dia..
see.. after siap masak!
dah hias sket kasi cantik pemandangan..hehe..

ntah apa nama masakan ni ntah..

best tak?...memang best..........!! sedap.... !!
macam2 rempah ratus abah campur + madu la + sos tiram la..
hasilnya..mmg mabeles! ^_^

cayalah abah..kalah si isterimu ini..ngee..

resepi?
nanti mama pujuk2 abah suh kongsi..semalam tanya..dia cakap rahsia..hahaha..


32 comments:

ejaMaria said...

sabo je... baru 2 kali guna...
mcm-mcm bole buat yang oven tu... tahniah kat en.suami ;p

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la ngan sal ni, oven kat umah tu dok dalam stor je... setahun sekali je pakainya...

rajin husband akak masak... tengok pun dah nampak sedap... nyummy...

mamalieyna said...

ejaMaria:
hehe..tu la rugi je tau..seb baik tu org hadiah..kalau beli, sure en suami membebel =P

mamalieyna said...

lady salwa:
hehe..seb baik ada geng..ingt akak je malas nk guna ^_^

mmg mantOps! hehe..

Cik Jue said...

wahhhhhhhhhhh..bestnye...cik Jue tak de oven..malah tak de niat pun nak beli oven setakat nie...(x pandai buat kuih sebenarnye dan malas pulak tue)..

mamalieyna said...

Cik Jue:
ye ke..hehe..eina pun kalau bukan dpt free..takde la berniat nak membeli..sbb kurang rajin nak try buat kuih ke kek ke..hehe..

zue @ annaleeya said...

bertuah eina dpt somi pandai masak kan??? somi akak pandai basuh baju dan tulun jemur baju jerk... hahahah...

sian oven tu yer... sib baik tak berkarat jer... huhuhu..

bintangku said...

Try buat beskot @ kek yg simple2 jer dulu.... sonang yoorr.... dah bancuh2, boh jer dlm tu... bakor, siap! Dah try nnt, ketagih nak membaking jer plaks... :P

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ni sepesen la laki den
suka cuba resepi sendiri

nama dia..suke aku nak buh ape..wekekke

kdg2 menjadi..kdg2 dia telan sorang2 je sbb tak sedap dek tekak den..ngeeee

mummy_ayu said...

sama la ngan ayu..kawin dpt hadiah oven, tapi jarang giler pakai...baru sekali dua je kot..pas tu buat hiasan sampais ekarang..he he he..

|| NaFiRaa || said...

bestnye skali skala suami masak kan.. my hubby x tau masak... masak megi boleh laaa..kikikiki

eB@mamaAerish'n'Aed said...

shah tau msk air ngan grg telur jerk... maggie lagi satu... tuh pn kiter gak yg disrhnyer wat... ;p

Sidratul Muntaha said...

ahaha
untunglah cik abang nak buatkan
cik abang aku?
dia buat sendiri mkn sendiri.
ahaha
yerlah,dah kata tak reti masakkan?

az rina a.k.a jaijina said...

ehe, samelah kak..oven yg rina beli tu mane gune dah..simpan balik dalam kotak..

Ena said...

wow!!

hebat la suamimu.. ketong ketang ketong ketang.. dah siap.. syok nyer la..
nampak pon sodap tu... adeihhh!!

chugie said...

wah.. caya lah en.suami eina ni.. pandai memasak! untung kamu..

Izan Ishak said...

hebatlah abah ayep!
kejap je dah siap, secret recipe plak tu.... untung mama, dilayan bagai putri...

~Siti Hajar~ said...

isyh! terliur sy tgk tu...hehe...

bestnyer hubby eina pandai msk, hubby sy pon pandai masak, masak gulai jd sup..hancussss...hehe

[-suziey-] said...

waaa resepi ape ni? ayam panggang kah..menariks..pekena ngn nasi panas:p

norihan said...

wow...sedap nampak....pandainya suami iena masak..nak resepi jugak ye..

mek da ©™ said...

mek da pun xguna sgt oven ee

zurazari said...

zura tak ader oven pun kat umah...
masak pun simple2 jer yg tau...
tak pandai masak sgt=)

MrS. F!zA said...

perghhhh!!! abah arif mmg pndai msk ni! abah arif tentera kan..org kata kalo tentera ni ramai yg pndai masak..agknya sbb pnh berdikari kot..ekeke

nieda said...

untungnya eina dpt suami rajin ke dapur. pulak tu sedap plak ayam tu. nanti share k.

♥siEha♥ said...

salam kenal mamalieyna...waa,abah arif pandai masak yea..

Fieza79 said...

wahh wahh..ni cmne leh si abah lg pndai mengguna kan oven ni..??

mak aiii kalah la eina...pasni dh da chef dapo..leh lalalaa...

nmpk menarik dn semestinya sedaappp...! ckp kat si abah arif..fieza kasik 5 bintang..! hehee

rATu kEBaYA said...

kiranya dok tgu makanan terhidanglah ye.. syoknyer sesekali en. suami masakkan dinner

Mama Hanim said...

perhhh.. dasat btul skill masak hubby eina tu kan.. thumbs up for him..hehe...

Mamamya said...

2 kali pun kira dah b'jasa juga kan....nak tunggu iena try buat kek pulak :)!!

p/s: iena lia ada tag iena utk join GA...mesti cute klu ltk gmbr arif yg encem tuh....

**sHiKinn** said...

kak iena..nanti tnya yer cik suami tu..nak resepi..nampak sedap giler ni..huh..

ch@ said...

huiyooo... menyelerakan. lelaki masak walaupun nasi goreng, mmg mabeles kan kak?

MamaRifqy said...

wa hebat laaa..kalah isteri nihh