About

Friday, October 15, 2010

.: teStiNg meNgEdiT..beSt gaK..hehe.. :.

Salam Jumaat...

Semalam Arif sleep awal sket
then abah balik lambat sket dr Surau..
ada bacaan Yasin katanya..
So, mama?

wat aktiviti ni..
sempat 2 pic ni je..
pastu leka sket bila dh bukak FB..
bukan leka apa..
dok baca/tengok perkembangan citer dr
anak2 sedara & adik..hehe..
mama jarang bukak FB ni..
sebulan sekali ada kot..
itu pun kalau terasa nak bukak..

ok2..meh mama nak tempek pic yg diedit semalam..^_^


saje edit camni..sbb mama suka lukisan ! yang ni..lagi sukaaa....cam lukisan real kan..hehe..

oooh bawah ni..pic asal! ^_^

sejak ada software ni (photoscape) kt lappy mama tu, baru semalam mama dok cuba2 edit gambar...padahal dah ada software tu lamaaaaa sangat dah..kalau banyak masa terluang, syok la main edit2 ni..hehe.. tp biasalah...kalau kt rumah tu bukannya ada masa sangat..banyak masa tuk anak& suami & urusan rumahtangga jerlah..kan...^_^


33 comments:

mama rifQy said...

oo..gune photoscaoe..sis kongsi la..camne nak hasilkan gambar cam lukisan tuh..sangat shanteq!me mmg slalui gak gne photoscape.tapi xreti nak edit lebih2

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

a'a..photoscape mmg serba boleh..
senang giler nak guna
semua dah ade kat situ
takyah nak guna photoshop ka apa..kan mek na????ngeeee

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

cantik...tapi kat opis tak leh download...tension...nge...nge.

nieda said...

cantik..

Iela Fazielah said...

mm mmg cantik.. ila pun jarang2 guna jugak yg lain2 tu.. tp edit kasi bloom & sharp tu selalu la..

mamalieyna said...

mama rifQi:
ooo dh biasa pakai photoscape eh..lg senang...takde susahnya, just try cek kt bhgn kanannye tu..mcm2 function ada..kena try je godek2..^_^...nak tunjuk betul2 kt opis ni takde lak software tu..huhu..ala senang je..try je godek2 eh..

mamalieyna said...

rose:
betullah rose...eina baru perasan semalam...mcm2 leh buat..alahaii...ketinggalan betul! sgt senang!! ^_^

mamalieyna said...

Anje:
tu aaa anje...tensin gk ni..wuwuu...

mamalieyna said...

nieda:
kaan...^_^

mamalieyna said...

Iela Fadzilah:
tulah Iela..semalam dok godek2 ghupenya mcm2 leh buat..best tau! ^_^

chugie said...

ei bestnye.. sy jarang sungguh nak godek2 PS tu.. nanti nak try lah jugak, cam best je tengok eina godek2 tu.

mamalieyna said...

chugie:
tu aa eina pun baru perasan, ada macam2..try la godek2..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

ye ke... nak kena cari la software nih...

sal jarang2 guna lappy... software dalam tu pun tak banyak mana... banyak game je... hehe

cantik2 hasil editan tu... hehe

mamalieyna said...

lady salwa:
upload la Photoscape...sgt senang nak gunakannya! ^_^

MrS. F!zA said...

kita ni malas edit2.. hehehe memang pemalas thap gaban kalo bab nk meng'explore' ni..

habisla pasni gambar ayep semua jd gmbr lukisan.. hehehe

eh kak, tu dia duk main sudu plk..mcm2 hal kan..brg dpur buat main budak2 besar ayep ni..

Ena said...

memg syok layan photoscape nie kan... sbb senang..
kalo photoshops tu leceh sikit.. banyak nau layer nye. hoho..

mamalieyna said...

Mrs Fiza;
hehe..akak pun ntah mana mai mood nak explore malam tadi ntah..tu yg baru perasan tu =P

haaa jgn taktau, budak2 mmg gitu, brg dapur gk dia nak wat menan..huhu..tp ni sudu garfu lebih dr wat openhouse itu hari..jd menan pulak..alahai..^_^

mek da ©™ said...

kalo dok buat aktiviti ni mmg meleleh air liur mek da..suka!!!

mamalieyna said...

Ena:
eina takde s/ware p/shope..taktau la..tp p/scape ni mmg senang sesangat, click je camna nak..kan..^_^

mamalieyna said...

mek da:
haaaa melampau2 mek da ni =P..tp yelah leka kan..hehe..

[-suziey-] said...

hehe..mmg syiok..tp lama kelamaan mls btl..tambah masa plak xde..kt pn suka jenis pastel n pencil tu..cantik kan..frame lawa tu:)

mamalieyna said...

suziey:
tu laaa bukan ada byk masa nak main mende2 camni kan..sesekali bleh la..hehe..

ejaMaria said...

betul!... kat rumah tak sempat nak layan blog @ fb sangat... kdg2 je...

az rina a.k.a jaijina said...

kalau kat lappy hubby mmg tade mendalah ni..tu pasalah jarang sgt nak update blog, pasal photoscape ade kat pc opic aje..

kalau ade photoscape ni suke benolah edit² gambo, hehehe..

norihan said...

ohh..iena pakai photoscape ye,cantikla,kat tempat keja saya pun takleh nak download...huhu..

Dilla Ady said...

tak sempat gak nk godek2 software tu..

tau yg basic2 jek..sgt2 basic..huhu..

rATu kEBaYA said...

cantik sgt gambar yg di edit.. sekali pandang mmg macam lukisan..

balik nanti nak upload photoscape lah

mamalieyna said...

ejaMaria:
tu la..jarang sgt ada kesempatan online kt rumah kan..huhu..

mamalieyna said...

az rina:
akak lak terbalik, kt opis takde la..huhu..umah je buleh..itu kena pandai curik masa la..byk hal kt umah tu..tp bestkan edit2 ni..

mamalieyna said...

norihan:
tu la, kt opis tak bleh, kt umah jerlah

Intan Inn said...

wahh mama sagatlah cantik hasik mengedit tue..intan suka tapi tak pandailah lappy nie tak ada sofware tuelah.huuhu''

erm intan suka gambar yg no 2 tue..pas nie leh buat frame tau...

ibu_Arifa said...

lawanyer pic yg dah di edit tu..mcm gambar lama2 jer yg 1st tu.
pandailah mamalieyana nih

Elly & Emmy said...

omg rambut arif warna biruuu..