About

Thursday, October 14, 2010

.: raSanya maLam tadi baRu betuL2 masaK naSi berLauk! :.

Yeeee..sejak dari raya ari tu...rasa mcm tak betul je cara masak..
Masak asal boleh je..and kerap makan luar dan kadang kalau masak kt umah pun..
Bukan masak nasi berlauk!

Yelah wat open house lagi..
Memenuhi jemputan open house lagi..
Then, masak2 time kawan2 datang pun..
Bukan sajian nasi jadi pilihan..
So, nak dikira…betul2 makan nasi berlauk ber’mata’ bagai adalah malam tadilah!
After raya ni….
Itupun, setelah si abah bertanya..time balik kije tu..
“masak apa malam ni, dah lama tak makan nasi kt umah”.. =P

Hehe…yelah..bila dikenang2..bahan basahnya ada je kt umah..ikan/sotong/ayam/daging
Tapi tak berusik sangat lagi..hehe..
So, malam tadi..cepat2 balik..6.45pm sampai umah
Sempat la masak sambil tgk citer Chinta tu..
Hidangan makan malam tadi..tak snap..

Menunya : Sambal Sotong kering, Sayur kobis masak lemak+telor+soo hoon, Sotong goreng kunyit bawang lebih =P!

Tu jer…tapi berselera…tambah berselera bila tengok my little Arif turut sama menjoinkan diri time makan tu..dia pun berselera..Alhamdulillah…Mama suka! ^_^

Oooh disebabkan takde pic makanan yg dimaksudkan, so mama tempek pic beberapa malam yg lalu..

Makan malam @ kedai makan Yam Tomyam..;) ..2 pic ni je ada..hehe..

memasing memandang ke lain..arif leka tengok fish..suka dia tau! ..kejap je dok kt kusi tu..pastu mau turun tengok fish dr dekat! ^_^
lambat sangat makanan sampai, 'List Menu' pun leh pi geget! aduhai.. =P

malam ni makan apa lak ek?

taktau lagi..ada pasar malam la abah.. =P..ngee..

29 comments:

BIONIC WOMEN said...

ariff ni comel ler, sangat fotogenik..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

dah lapo ek tu yang sampai geget tu..ari ni leh la makan kek birthday kak balqis kat rumah ibu k...

MrS. F!zA said...

comelnye ayep!!!! geram tgk senyuman dia.. huhu

hehe kita lg la mentua dtg jga darwisy sejak kes taska haitu kira dh lama la tk memasak:p blk keje mentua siap msak dah =D

Fieza79 said...

woo eina baru masak nasi berlauk...elok la tu syawal pon dah berlalu...mkn2 free dh takda sapa nk jemput dh...kembali spt asal..!

fieza baru last week masak2...semangat je nak masak2...hehe

Nad @ MamaZakwan said...

nyum2 sungguh arif gigit menu list tu, hehe..

Dilla Ady said...

wahhh..ade pasar malam..konpem punye eina musti cari laksa kan..huhu

comel arif...geram!

~~*Lady Salwa*~~ said...

sama la ngan sal ni... masak ala2 kadar je... semalam baru beriya sket... wat gulai ikan...

tapi tu la, kalau masak sendiri rasa sedap lain sket & selera pun lain macam sket kan... hehe (puji diri sendiri...)

Intan Inn said...

si comelni..menu pun nak gigit..hehehee

erm rajin juga mama masak yer..sedap tue sambal sotongkering..hehehee

Amy Syaquena said...

salam...

comelnya baby boy nie, pandai posing nie...


jemput ke sinar raudah ye...


http://sinarraudah.blogspot.com/2010/10/gambar-bapa-memperkosa-anak.html

mamalieyna said...

BIONIC WOMEN:
oooh ye ke..maceeeh..kembang2 arif ni.. =P

mamalieyna said...

Anje:
tu la..tmbh2 selera dia dh kembali ni..harus makan je kijenya kt umah ibu ni kang..hehe..

mamalieyna said...

Mrs Fiza:
maceeeh...^_^

oooh camtu pulak, tp oklah..lg berselera makan masakan maak..^_^..mertua!

mamalieyna said...

Fieza:
tu aa..makan free dh habis dh, masa tuk bersilat didapur! ^_^..hehe..

mamalieyna said...

Nad:
tu le pasai...haih! =P

mamalieyna said...

Dilla Ady:
hehe...laksa baru buat ahad lepas, n baru habis melangsaikan laksa tu semalam..takkan hari ni nak beli lg kan..kang kena perli dr en suami..hari2 makan laksa! =P

chugie said...

arif lapar sangat ye.. lama dok nunggu makanan x sampai2 sampai gigit menu tu!

masakan simple, tp sedap!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy dah lama takmasak betul2..sbb suami asyik otstesen je
takde mood nak masak beriya..uhuhu

|| NaFiRaa || said...

saya pon x bape nak berasap sgt lagi dapur.. dengan keadaaan fenen2 lalat nih.. hubby asik gi bungkus jek.. heheehe

wan sujaihah said...

saya masak hari2 kak...makan luar ni ader gak tp sebulan sekali kot :)...jimat sikit :)

arif gigit menu tu!! lapa ye sayang :)

Ena said...

sama la ngan ena ni.. dah lama juga tak masak bebetul.. masih lam mood raya gamaknye.. hehehe..

ari kije camni ena jarang masak.. huby pun sibuk.. pas solat maghrib dah kuar.. belah petang minum petang je.. pastu tak makan apa2 dah.. mrmmm.. bila la nak masak beria lagi nie.. weekend lak huby kijer jugak.. nyah la.. tunggu mood ena nak makan macam2 la kot!. tu kena ada ulam bagai baru syok kan eina.. ;D

Ju@Lucky^Mummy said...

heh... mcm tau je yam tom yam nih.. kt jln klang lama kan??

mek da ©™ said...

tetiba teringat nasi blauk kat kelate..waduhh

EIJAM'S FAMILY said...

dah besar anak teruna mama yerk.. huhu biasaler tue kiter nie kekadang ade mood nak masak kan...

bintangku said...

Arif protes tu.... lambat sgt makanan sampai... :P

az rina a.k.a jaijina said...

aiyark, ketas pon boleh jugak makan ni, sangat shedap ape, hehehe..

win@momyShaneQeisha said...

arif bosan tunggu order ya,comey arif ni

e.l.i.z.@ said...

eli ni x penah rs bersalah kalu x makan kt umah hahah..dh biasa sgt mkn kt luar..tak pun, hubi tapau..sejak ada restoran sendiri lagi la kak..thari pun hubi tapau lauk bawak balik umah..mlm lak, kami p mkn kt sana heheh

nza said...

kiranya lama gak la dapor eina xbrasap tu...he...

[-suziey-] said...

mcm kenal je restoran tu..ekekeke:p waaa byk gk menu masakan yek..hehe..lazat2 tuh:p