About

Tuesday, October 5, 2010

.: MeNu MaSakaN maMa @oPeN hOuse tu.. :.

Huhu..takde la menyenap sangat pun..
Sebabnye kan..ngam2 je after settle tu, dpt panggilan dr member dah nak sampai umah dah..
Alahai..memang bertugas tanpa henti ni..seb baik sempat mandi! =P

Ikutkan time frame nye..mula kul 1.00pm habis kul 7.00pm..
Memang menepati masa betul kawan2 mama ni..
Dah sharp2 nak menganjak ke jam 7.00pm
Baru ler tetamu semua beransur pulang..

Pepun 1 kepuasan majlis berjalan lancar..Alhamdulillah,..^_^
Menu masakan mama cuma ini..

LAKSA semestinya..hehe.. SOTO/NASI HIMPIT.. RENDANG AYAM...KOKTAIL...
KEK PISANG..BUAH-BUAHAN..AGAR2 PERISA SARSI =P..& KUIH RAYA & KEREPEK2..
Itu je menunye...^_^
beberapa minit sebelum bermula majlis.. hehe..

Cerita di sebalik agenda masak-memasak
Sabtu pagi (seb baik abah off ..dapat g pasar besar Jln Othman PJ cari barang2 basah. Barang2 kering hari Rabu tu dah beli kt Giant ^_^)
Balik tu singgah Klinik, cek dak Arif ni..dapat 4 jenis ubat..alahai bab makan ubat ni seksa betul..macam mendera pun ada..hukhuk

Sebelum sampai umah singgah gerai jap
Tapau makanan, balik tak sempat dah nak masak sebab dah nak tengahari pun..
Mama – Soto..Abah – nasi Lemak+ ayam

Rehat bersama Arif yang tak sihat.
Petangnya – mulalah operasi masak2..dimulakan dengan menggoreng kacang & bihun tuk bahan campuran tuk makan soto tuu..

-siang ikan tuk wat laksa (taktau bape kilo, tapi 3 longgok yang banyakkk), then rebus then terus memulakan operasi membuat kuah Laksa!

SIAP –kuah laksa pada petang hari tu jugak!
Dalam tempoh kuah laksa di atas dapur tu..
Siapkan bahan2 tuk buat rendang ayam..

Siap blender semua..then part potong2 ayam lak (4 ekor ayam)..
Sebelum tu, berenti pi solat sat..
Time memotong2 ayam tulah..si kakak mama datang!

Best! Ada pembantu..hehe..
Tapi tulah selingan banyak betul..al-maklum..budak tak sihat kan..huhu..
Dah tu pulak, member mama datang malam tu..
Dekat kul 10 dah…DIANA! Lama tak jumpa tau!
Last jumpa masa time konvo lah! 6 tahun yang lalu..

Pastu, sebab dapat jemputan mama..tapi Diana perlu ke Terengganu esoknya
So, malamnye dia gagah datang jugak
Sempat chit chat..takde snap2..
Dah malam..tak ingat nak snap2..huhu..

Takpe next time nak jumpa DIANA lagi! ^_^

Sambung masak rendang..sambil rebus nasi himpit..
Lambat tul nak siap masak rendang ni!
Makan jam..itu pun tak larat nak tunggu sampai betul2 kering..
Dah jam 12lebih..

Akak mama sleep dulu..
Mama settlekan nasi himpit 60pcs malamnya..
Esok pagi lak sambung rebus lagi..!

Esoknya ahad..bangun jam 6 lebih..
Panaskan semula rendang..
Sambil rebus nasi himpit lagi..
Pastu masak agar2..buat je simple agar2..perisa Sarsi =P
Diikuti rebus isi laksa lak!

Sambil tu, sediakan bahan2 tuk buat Soto..
Ala bahan tuk menumis je..
Part potong2 ayam telur @ ayam kampung tu kakak mama uruskan (3 ekor ayam)
Dalam masa tu, sempat curik2 sarapan sementara nak siapkan kuah SOTO!
Dan rebus telur pulak!

Part potong2 bahan tuk makan Laksa & Soto akak mama yang settlekan..termasuk potong kek pisang & buah!
Huh..kerja ni memang melecehkan..ambik masa betul kan..

SETTLE semua – LAKSA –SOTO – RENDANG – NASI HIMPIT – KEK PISANG

Oooh dalam tempoh nak settle masak semua tu..
Haih jenuh la dok dengar suara dak arif ni nangis, jap muntah pulak..haish..
Ada anak akak kan..abang amzar tu..main jap baik, jap gaduh2 berebut something..biasa la budak2..

Dah abah lak, time2 tu lah..keluar pulak (awal keluarnya) …siap g basuh2 kete bagai..
Aduhai..dugaan dan cabaran betullah!
Ntah berapa kali mama merungut sebab dak abah tak balik2 lagi..
Hampir nak jam 12 baru balik!

Pastu tergesa2 pi mandi..time tu dah jam 12 lebih..kemas umah lagi..huhu..
Pepun semua berjalan lancar.
Next time nak wat majlis kat umah..en suami kena ada disisi..
Dah anak tak sihat kan..memang dugaan la sket..
Arif kalau sihat, takde la ngengada, jap2 nak nangis kena usik! Alahai…
Macam2..pepun dah selesai majlis.. abah kata next besday arif buat kt umah jerlah..
Mama?..iyekan jer.. ^_^

Wahhh stori panjang bebenor..saja la kan..next time leh jadi kenangan..hehe..
Oooh koktail tu…main campak2 je..sonang! ^_^


24 comments:

ejaMaria said...

betul... klu buat majlis... en.suami mesti ade dirumah... kita bz kat dapur... jadi ruang lain dgn anak2 dia kena tolong take over ;p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

laksa mek na mmg mantop..kelasss ko mek na...*ala2 iklan ribena* wekkeke

betul tu.suami kene ade. if tak mmg haru.

mek da ©™ said...

hikhik yeke laksa kak ina meletop..nak try nk try tp syg jauh huhu hehe

chugie said...

heheh.. seronok dpt settle kan semua hidangan kan iena? banyak gak hidangan nye tu..

mesti penat x ingat kan?

@e_da said...

aduhai rajin sungguh mamlieyna masak... kalau sy mesti ada menu yg kena beli tu.. hehehe

az rina a.k.a jaijina said...

alala, akak punye menu ni mmg mantop ler, terbaeeeekk..

aiseh, terliur pulak dah ni, ehehehe..

bintangku said...

byk menunya.... terer jgk ler buat semua sendiri. Mlm mesti tido nyenyak, penat. :P

mamaaerish@eb said...

eb suker koktail... best.... slurp....

Mama Hanim said...

wow best tu.. byk menu yg mables.. jeles ar x dpt join..huhu..

rajin btul eina kan..

Me_Lina said...

ghuhuhuhuh penat ooo bila nak masak2 utk org dtg... tp bila abis... mmg rasa berbaloi2... heheheh

|| NaFiRaa || said...

banyak jugak menunye~ nasib ade pembantu kan~

Fieza79 said...

byk nya makanan...mmg byk kije kalo nak wt open house ni..sket2 pon jemputan tp byk keroje nya nak setel...nak2 pulak bt sorang2 kan...tp legaa suma bjalan lancar..itu satu kepuasan...next year bt lg ehh..fieza nak g terjah plak...hehee

mamamiera said...

overall lazat, mabeles..
Sy tersgtlah suke rendang aym tu!
Itule hasil penat lelah iena mnyediakan sume menu2 tu berbaloi2 sedapnye.
Dtmbah2 pula dgn arif yg sakit,
mau x kelam kelibutnya. Spatutnye cik somi harus ada d umh utk backup istri.
Xmoh ke dapur pon xpe..
Jnji tolong tgk kan ank.
Kan kan kann..

it's all about glamhijab and shawl said...

wah kak..banyaknya menu open house.,sedap2 lak tu.kalau naura la ,gerenti pengsan masak camni..hehe

it's all about glamhijab and shawl said...

wah kak..banyaknya menu open house.,sedap2 lak tu.kalau naura la ,gerenti pengsan masak camni..hehe

Fariz Finie Family™ said...

wah sedapnya soto tu...:)
erk rasa nk buat soto weekend ni..:)

Lelord said...

wahhhh byknya menu

Izan Ishak said...

menunya sume mabeles lah eina. **kecur air liur jap!
mmg terer betullah eina masak2 utk open house nih. kalau izan sure dah pengsan dah...
sian eina, abah ayep kuar umah. dah tu ayep tgh demam sure dia meragam ye... kalau izan pun sure dah bebel dlm hati...huhu

Iela Fazielah said...

uih.. sedapnyer laksa... rindu nak mkn laksa... bestnyer dpt anjur openhousekan.. seronok bila kwn2 dtg umah kan...

Nad @ MamaZakwan said...

bestnye kalu pandai masak sendrik..
ingt nk masak sendrik gak..tp papa tak bg..sbb utk kuantiti yg banyk..takut tak sedap la kot, huhu! last2 sume main tempah2 je..hehe

Ena said...

kiranya dari masak memasak dah bermula sehari sebelum la ye eina.. ok la tu.. ena pulak?? tunggu entry ena pasal nie.. dah ada dalam draf tapi gambo pulak takde .. terlupa nak amik ngan hubby.. huhu

nieda said...

terror gak eina buat semua benda..bila anak x sihat mcm tulah, mesti nak kita sentiasa ada kt sisi dia. apa2 pun semuanya dh selesai..

psst, nieda mmg dh agak, pasti ada laksa punya

norihan said...

menu semuanya sedap2,kalau duk dekat dah lama gi ,walaupun tak pelawa...hehe..

Ain said...

banyaknya menu iena masak, kalau ain confirmm order dengan mak....

hahaha....

nak buat majlis besar camni memang kena ada suami kat rumah, kalau tak fenggsann kita nak handle anak2...