About

Wednesday, October 20, 2010

.: daRi emaiL ni..apa puLak reakSi anDa? ^_^ :.

p/s ikut hati memang rasa nak dok rumah jer, takmo kerja..tapi bila wat calculation..alaahaaai memang WAJIB kerja jugak la..huhu..mama ni baru anak sorang + belum sekolah.. bayangkan kalau dah 2,3 then, dah masuk sekolah semua...huhuu ...

26 comments:

az rina a.k.a jaijina said...

fhew, belanjawan sudah terlebih bujet ni..ni baru anak sorang, blom masuk 2-3 org..baru anta taska, blom sekolah lagi..susu + pampers tiap² 2 minggu nak kene beli, haisyyyy..

Mamamya said...

mmg ada kebenaran email ni eiyna...zaman sekarang ni semua perlukan duit....surirumah mcm lia ni lagi lah,mmg kene sentiasa b'ingat..maklumlah yg bekerja cuma seorg...anak pun dah nak masuk 3 org...next yr yg 2 org tu dah start sekolah...utk yuran 2 org shj dah hampir RM1K !!!!itu baru pra sekolah jer....

adui...mmg pening klu fikir soal duit ni kan.....

setiap bulan dah cuba b'belanja secara b'hemah & sehabis jimat....

lia suka buat list setiap RM yg keluar w'pun below RM1 supaya di penghujung bulan nnti dapat tgk apa yg dibelanjakan....

mummy_ayu said...

wah..banyak tu bila disenaraikan mcm nie..memang tak leh nak harap hubby jer..kena sama sama keja...
tambah lagi kat kl nie..alahai...

Rizziela said...

Insyallah...cukup kalau kita budget ikut kemampuan kita....

Itu mungkin secara terbuka....kita jangan ikutkan sangat...parah nanti :D

chugie said...

emm memang ade benarnye..
tp itulah gunanye suami isteri.. saling memerlukan.. RM3000 sebulan tu antara jumlah gaji yg agak besar juga..
kalau ditambah dengan gaji isteri, rasanye, dapat membantu suami juga kan?

Iela Fazielah said...

jgn kata gaji 3k je tak cukp, yg gaji 5k sebulan blm tmbah pendaptn isteri pun xckp weh.... hehehe..keje mesti kena keje

rATu kEBaYA said...

erm.. mmg wajib kene keje ni.. tak boleh fikir nak jadi surirumah lagi

mummy said...

takutla pulak biler dah ader list camni tapi bagus untuk kiter berjimat...kerja..kerja

Fieza79 said...

zaman skrg suma duit..duit je...yg bergaji agak besor pon penin pale tiap bln ni kan pulak yg bergaji kecik kan..?

~~*Lady Salwa*~~ said...

ayat last sekali memang tak tahan... hehe

ada nak ulas pasal ayat tu, tapi tak leh lak sebab dah jadi staf gomen ni boleh kata kat belakang je... hehe

betul tu, ikut hati mau je dok umah jadi surirumah sepenuh masa. tapi tak boleh la rasanya...

ptptn la, keta la, itu la ini la... shopping barang sendiri la... hehe

Ena said...

nak wat camner kan dah keperluan melebihi pendapatan.. memg tak cukup tu yg kena ada pendapatan lain..

MamaYatie said...

huhu..lebih budget sudah...tp ITULAH REALITI..pernah merasa setahun jd suri rumah, sbb letih ngan budget ketat saya balik ke alam bekerja..

cost utk 3 anak saya:
RM600(taska/tadika)+ SUSU (RM150) +DIAPERS (RM150)+ Brg2 lain (RM100)= RM 1K sudah...huwaa..belum kira baju,medical fees, insurans & saving lagi tur...

mamaaerish@eb said...

adoiii,
kalo shah gaji rm 5K sbulan, eb mmg brenti keje la tapi...
kalo cam skarang nih... xder maknanyer
umah jerk dh 1k, pampers bebudak ngan susu 300, kete lagi?... ptptn?... mara?... makan?... minyak... tol?... oh tidakkkkkkkkkk... stres3

Dilla Ady said...

haiiii....rase cam nk forward jek emel nih ke menteri2 kite tu kan eina...

agak2 diorang bace tak blog eina nih..mintak2 la die bace kan..baru la tau ape perasaan rakyat jelata nih kan..

jd stress trus bace entri eina nih tau..hihihi

[-suziey-] said...

adeii..mmg parah ni..hahahha..mane ckp dh skang gaji 3k sorang je keje..

nieda said...

mmg kos hidup kt bandar ni makin tinggi..

[-suziey-] said...

pstt...kt tag awk join GA tau..hehe..check it out kat suzieydotcom in contest:p

Ju@Lucky^Mummy said...

huhuhu.. memang pening kalau citer pasal budget umah nih..
kadang2 berjimat2 pon.. ade je nak di beli..
adoyai

Gieyana said...

mmg x cukup pong..tp kalau x cukup pong still kena berjimat ar kan...huhu

mrs.spicy said...

huhuhu..kalo nak kira duit sampai bila2 xcukup kak ieyna..huhu..bisa pening~

Elly & Emmy said...

setuju ngan email tu.. kos sara idup kat mesia ni memang tinggi.. tak tau laa nak ubah gaya idup camana lagik..

♥Azie♥ said...

pening tgk email nie..saya pun ada dapat gak

haszuraidah ishak said...

huhu..baru je bercadang blk nnt nak jd full housewife..huhu

blog http://nosprcieux.blogspot.com/ mmg tak diletak widget utk follow, kn add manual..hihi..blog utama je ada..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

rasanya sekarang gaji RM3K memang takkan cukup....sebab banyak kehendak melampaui keperluan...hehe

Mama Hanim said...

huhu.. x mao kira.. asyik 'melabur' kt fastfood je..huhu..

**sHiKinn** said...

heh..tu la br bermimpi nk jadi housewife sepenuhnya..tak jadi la..mmg tak cukup pun..wp gaji laling sy dh lebih 3k pun..tp still tak cukup wei..org kata duk klate jimat,brg murah..mana ada?tak cukupp..tp bg sy, makin tinggi pendapatan seseorang makin tinggi la gaya hidup kn..sb sy tgk makcik pakcik kg kampung sy boleh jer hidup selesa wp gaji 500 sebulan..