About

Friday, October 8, 2010

.: aPa aNda raSa biLamaNa.. :.

ada orang kata nak mai umah tiba2 nak beraya katanya..
tapi time tu, anda tengah tak sihat (sakit kepala sesangat) dan baru balik kerja!

ni citer pasal mama lah ni..
eheh..awal2 nak cakap..bukan merungut ni..
cuma nak luahkan dan nak tau riaksi kawan2je..
yelah mana tau, kot mama sorang je ke macam ni..
or it's happended kat orang lain jugak!

al-kisahnya..
rabu lepas..baru balik kije ni..belum pun sampai umah..
lewat sket ari tu sbb singgah psrmlm..
time singgah pasar tu..matahari memancar..rasa nak pitam!
terus ajak abah balik cepat2 lah..kang ada gak yg pengsan, sapa nak ngangkat!!

dalam kete tu, ***** angkat abah msg, tanya ada kt umah tak mlm kang?
nak datang..

huhu..kalau ikut hati nak cakap je takde..
yelah ingat balik nak terus landing je,
rehatkan diri..

tapi haiiih nampak kejam & sungguh tidak bagus tuk berbohong kan..
so, cakap je ler..ada!
then, tanya lagi kul berapa dtgnye?

katanya kul 9 gitu la..
hoho...kitorang sampai umah pun dah dekat kul 8..
lagi sejam la nampaknya..
memang harus jamu kuih raya jerla..

seb baik tetamu pun memahami ..
siap cakap..takyah la buat apa2..
saja nak singgah beraya jer..
huhu..

dengan berat hatinye..redha jer..
tapi dalam hati 'memberontak' la jugak..
(alahai napeee la dtg time ni..tak bagus ke berperasaan camni haa?..huhu..)

pepun..balik tu..sempat la rest kejap..
si abah ambik turn kemas2 umah dulu..(hehe..nmpk sangat umah tak berkemas.. =P)
kemas2 sikit apa yang patut..

after mandi..mama tak masak apa2 pun..
makan malam mama & abah pun hasil dr belian dr pasar malam..
cuma hidangkan kek (pemberian ZAI ari tu..) kepek2 & maruku..pastu kuih raya! pastu buatkan air teh panas!

tepat2 kul 9 diorang sampai!
Alhamdulillah..dapat melayan tetamu sebaik mungkin..
takde la tunjukkan muka tak sihatnye tu..huhu..

hehe...situasi camtu terjadi sbb yang dtg tu, lebih kpd tetamu abah..if tetamu mama, harus la excited jgk wlupun kepenatan kan..hehe..

kalau kawan2, camna lak reaksi? ^_^ just sharing2..takde maksud pape tau..

p/s semalam mama bertembung dgn Imam Muda Hisbul (naib juara Imam Muda). dia yang tegur dulu..ghupenye dia baru pindah ke situ, sama floor lak ngan mama, tgkt 14! dia kan orang BALING..peramah gitu..mama lak orang SIK..memang berjiran la kan..hehe..wife pun dok sini sekali, belum berkesempatan jumpa wife dia..semalam jumpa dia je! ramah orangnya! ^_^ Fizikalnya tak la nampak besar sangat cam dalam TV tu.. ;)

ooh pic selingan..Arif hari ni berbaju melayu g umah iBu! ^_^..tapi ni bukan pic pagi tadi la..hehe..

happy nye!!


20 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

hu...hu...tak tau nak komen ape....cuma nak cakap nampak gumbira haidar gelak tu...ape yang sonot sangat tu sampai ketawa lagu tu....tetamu membawa rahmat...selagi leh layan kita layan..mana tau rezeki bertambah lepas tu....

Mama Hanim said...

mmg penah gak jd cmtu.. tetamu dtg mengejut, 10minit nk smp umah bru nk tepon..huhu.. kelam kabut la jugak, tp redha je lah.

Kata org2 tua, tetamu dtg bw kebaikan, n bw kuar yg krg baik..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Memahami akak... sal pernah gak merasa camtu... memang kalau ikut hati nak je cakap takde kat umah... nak2 tengah tak berapa sihat... hehe

satu lagi situasi yg selalu dirasai adalah adik beradik sebelah ayah selalu datang raya time makan tengah hari, dah tu tak cakap nak datang. elok je tengah hidang makanan diaorang sampai, kami ni tunggu je la diaorang makan dulu, baru masak lain then makan...

bukan tak suka tetamu datang. at least cakap awal2 boleh la masak lebih. ni dah masak ngam2 je, geram la jugak terasa sebab tengah kelaparan masa tu... hehe... alkisahnya la...

az rina a.k.a jaijina said...

biasalah tu kak, kadang² kite balik rumah mmg nak rest..tp datang pulak tetamu dgn tak disangka²..mmg kadang² tu hati ni berat aje, tp tetamu ni org cakap pembawa rezeki..eh iye ke tak ni? hehehe

kite pon penah alami jugak perkara yg sama, tp my hubby lah..datang igtkan nak jumpe kawan yg dah lame lost contact, ghupenye datang nak pomot barang, aiseh...

Nad @ MamaZakwan said...

huhu..org tu pun kene la pandai budget..dtg beraya weekdays dah tentu2 sume org penat lepas balik keje..menda dah terjadi nak wat lagu mana..emm awat suke bebeno arif tu?comey! :)

Ena said...

Ena pun selalu gak kena camtu eina.. pastu kawan huby pulak kata antara 2, samaada jd or tak tgk keadaan.. ena pulak memg sangat2 sakit paler time tu.. so tak wat2 apa2 pun.. sbb dier tak kompem.. lepas solat isyak je ena dah tido..bukan sengaja memg tak larat sangat2.... tapi ena dah siap masak air.. tinggal nak buat je lagi.. kot kalo dah buat tak jadi datang sapa nak minum pulak.. hidangan?? kuih raya & frozen food yg ena ada buat tu.. tunggu dorang sampai je baru nak goreng.. sekali tu dorang tak jadi datang pun.. so, selamat la hidangan tu semua kan!..

tapi kalo keluarga belah huby or ena sendiri tak kira apa keadaan pun memg buat la apa yg patut.. hehhe.. ntahhh naper kan! bila org2 yg kurang rapat tu kurang rajin sikit la penyediaannya.. hoho..

tapi kalo sihat tak kira siapa.. buat aje kan kita nie apa yg patut..

MrS. F!zA said...

belom pnh lg la tetamu nk dtg mgejut bgtau hri yg sama.. kalo betol ada time mlm dh bgtau trus trglah ank susah sikit mlm2 ngamuk..tp mmg betol dulu mlm je darwisy msti ngamuk nangis bila ngantuk...bkn sekali je ngis..smpai hangin je badan ni cane nk tima tetamu..hehehe

tp skrg dia dh ok sgt..kira kalo org nk dtg tkde hlgn la kot kcuali sakit tk sihat cm akak..mmg tk mmpu nk lyn wei..

mek da ©™ said...

phm..kite penat kan..mek da lak cm ni..jiran dtg beraya time maghrib..huhu

Aleeya said...

huhuu penah kena gak..lg 5 minit nak sampai baru tepon hahahaha, maka berkungfula la gakkss hehehe

comelnye anak bujang ko eina..so kiyutt!!!

Izan Ishak said...

eina...izan paham camne perasaan eina ngan sakit pale tambah2 baru balik keje. tp nak tak nak hidang ajelah apa yg ada kan...

takpelah..tetamu kan pemabawa rezki juga~~

|| NaFiRaa || said...

x bape suka jugak kalo org datang rumah mai terjah jek.. kekeke.. sekurang2nye cakap lah awal2.. boleh lah buat persiapan sikit2 kan~

Rizziela said...

Saya faham perasaan tuan rumah!

saya pun pernah mengalaminya..punyalah kelam kabut nak buat semua benda

Letih tak payah nak cakaplah...terlalu letih sangat....dah tu..tetamu plak bertandang lama giler...x reti-reit nak balik..sedangkan kita mata pun dah x larat nak buka...

Fieza79 said...

cute nya arif posing cm tu...lawa pic tu..masok contest best ni...hehee

ye la kalo org nk dtg umah time2 mcm tu mmg le berat rasa nak terima...tapi apa nk buat kan terpaksa la manis2 kan muka kan...huhu

kak long said...

x nk komen pasal tetamu..

nk komen si arir tu...bakal imam muda kot....

hehehe..so cuteee,...!

MamaYatie said...

huhu..biasa jugak kena gitu..tp nak wat camner, hidang apa yg ada jer la..

mamamiera said...

ape yg hang rasa penah kurasa.
Mmg xbek benonya bpikiran camtu.
Tp nk wat cmne kan.
Dh xsihat n 'rasa' yg kurang senang org nk dtg tu dtg dgn sndrinya.
Naseb kek i ada u.. Ya a aw.. ;p
*comel amat action nye ayep tu.. Kiut j muka dia snyum!
Mcm mgeletek dr nya sndiri.. =D

~Siti Hajar~ said...

klu tgh mmg xnak org kacau kita kan.. tetamu dtg bwk rezeki & rahmat pd tuan rumah...redha jelah..

mrs.spicy said...

huhuhu..biasalah akak kalo badan penat..xpe kut.maybe orang faham..hehe

cha said...

kita pun akan merungut, haha... dalam hati je la.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samala mek na..sy pon camtu
ade byk kali sepupu nak tumpang tido 2 malam sbb dtg jln2 ke KL..tapi sbb kami nak keluar esoknye..kami cakap je nak balik kg perak..
bkn nak buat jahat or ape..tapi kita dah ade plan lain..tup2 kene layan org..sbb ari ahad jela nak kuar pong..

takpe..mu ade geng..kita pon selalu gak rasa camtu..uhuhuhuh...

wah..my idola..hizburrrrr.
nak jumep dia gakkkk
wife dia lawa kan? ngeeeee