About

Wednesday, September 22, 2010

.: OLe2 dR kaMpuNg :.

waaah...cam tak terkejo je n3 kengkawan ari ni
sebabnye..tulah masuk meeting until 12.30pm
pastu settlekan something, pastu g makan, pastu..
sempat la jenjalan 2,3 buah umah...kang sambung balik..huhu..

dlm bz2 pun umah sendiri nak gak update..hehe..
HARUS! ^_^

so, apa nak citer..citer raya pun dah habis..
stok piccas raya lagilah dah habis.. =P

jadinya mama tempek la 'ole2' dr kampung ni(ole2 ke haa..?..)
suka hati je...hehe..
ole2 mende?..hehe..

ni haa..mak mama ni..bagi pokok2 ni...
saja nak serikan umah...
hehe..kalau umah dah ada laman, sure macam2 pokok lagi mak mama kirimkan ni..hehe..

layan skeeeetttt...^_^


3 jenis pokok ni je..letak depan umah..!

nak kena ganti pasu lawa sket ni..hehe..mak mama mcm2 di tanam kt sekeliling umah kt kampung tu (next n3 mama tempekkan hasil tanaman dia..hehe..)

pasu 1-pokok hiasan je ni..^_^

pasu 2 -pokok cekur -biasanya kalau buat kuah pecal letak cekur nilah! abah suka pecal!

pasu 3 - pokok bawang@ orang kedah panggil pokok kucai...best letak kalau goreng mee/ bihun

arif buat masa ni takde lak usik2..jgn gatai tgn pi main cabut2 udah ler..huhu..

ok, tu jer kot..bebelan petang ni..
ni nak tempek jugak..

SOPANnye dak tecik ni tidoooo..^_^!


melambangkan kepenatan yang terlampau! =P

30 comments:

chugie said...

wah.. dapat ole2 yang bagus rupenye..

pasni bleh tambah 2 3 jenis pokok lagi eina.. pokok serai ke, pandan ke.. berguna gak tu :D

mamalieyna said...

chugie:
hehe..sikit2 kumpul kan..3 ni pun, dah sendat bonet..hehe..next time leh tmbh collection ^_^

Sidratul Muntaha said...

ahhaha.
budak klu dah penat..bersepah - sepah dia tido.
samalah dgn setot...
asal boleh jer.

mamalieyna said...

Ayu:
tu la pasal..asalkan boleh je diorang ni landing =P

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ololo, fenat aje nampak..kesian!
tingin gak nk join contest tp my doter dh oberlimit lak, hihihih

az rina a.k.a jaijina said...

alala, mmg rajin tau akak ni bercucuk tanam..rumah rina ni mmg tak nampaklah tumbuh²han..bunge lagilah, haram..

mamaaerish@eb said...

wow ijaunyer... best la... i lioke...

pepepn arif ttp cumil... hik3

zue @ annaleeya said...

ader gak ole2 dari kg kan??? daun kucai tuh akak suke letak dlm cekodok bawang...

iem said...

budak2 ni tidopun nampak comelkan

LYaFRINA said...

sygkn bumi kita..
sokong kempen mhijaukan bumi!!!

yeahhhhh..

**lth benor... smpai tkankang tdo.. kali ni xde pula mkanan kt tangan.

mummy_ayu said...

wah..dpt 3 pasu pokok...bagus tu
ayeep...letih sgt la tu..

**sHiKinn** said...

kak iena..pokok cekur tu yg isinya mcm kunyit..bau wangi tu ek,susah nk cari kat sini. masa peknan hari tu cari merata sb owg kata makan cekur anak bau wangi..

MrS. F!zA said...

ole2 ape igtkan td... cehhh pndai akak

pnat sgguk ayep tu ye
penat beraya sakan ni ikut mama ayep

mumyShaneQeisha said...

bestnya dpt ole2.sguh berguna tu.
nmpak letih sangat arif tu

|| NaFiRaa || said...

bangusnye bawak balik pokok.. kalo saya bawak balik buah dia jek.. muahahaha

penat betol beraya si tecit tu..:)

~~*Lady Salwa*~~ said...

sal dulu rajin gak bercucuk tanam belakang rumah... pas semua pokok dah cabut buang, dah terbiar kosong je belakang rumah tu...

mak aih, cekci tul ayep ni tido ek... penat sungguh nampaknya...

Iela Fazielah said...

syok kalau balik kmpg & ada kampung kan... boleh tanam mcm2 kat rmh.... bj kegunaan pokok cekur tu... selamat bertanam-tanaman ye..

[-suziey-] said...

mau ke hidup pkok kucai tu..aah mmg sedap letak dlm kotiaw:p bkn ke kucai ngn bawang lain? sama ek?

Elly & Emmy said...

selamat hari raya antie..

oleh2 yang segar giteww..

letih betul hero tu.. tido lena cam gitew..

Fieza79 said...

ole2 itu ghupa nya..ingat kueh raya ka...hehe

wahh lps ni kena ghajen2 siram tau nnt tk segar pulak ole2 tuh...!

kita pon sebok ari ni tk tekejor n3 kwn2...

nieda said...

arif tido mcm budak besor je..

nida x pandai tanam pokok.mesti mati.hehe

Intan Inn said...

oklah tue ole dr kampung pas nie boleh tambah koleksi tanam mcm2..erm tapi yg part last tue mmg best jer tgk si comel tido dalam kepenatan

eT said...

wahhh...betul la kan...kalo balik kg tu sume mende nk bawak balik kalo leh..hehehe

Sha@Mama Tina said...

Wah..bagusnya..kalau berjiran sebelah rumah kan syok..

YanDarwisy said...

Wah...menarik ole2 dr kampung ni.
Yan suka tanam bunga.

Ena said...

ena pun baru2 nie balik kg amik pokok bunga duit2.. mak kasi sbb kat umah mak dah ada 2.3 pasu.. dah membiak dengan cantik.. lagipun senang nak jg tak yah siram hari2 kat ayah pulak.. mcm2 kat kg tu tapi bonet tak muat la.. 1 je dapat amik.. huhu

hajarus said...

ingatkan pas raye ni bawa ole2 kuih rayer jer... tp akak siap dpt ole2 pokok2 lagi... ;)

lena sungguh ayep...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kalu si rafiq..dah lama dia cantas2..uhuhu

amboi penatnyeee ..eheh

bintangku said...

Olololooooo.... penat sgt tu.... comel jerk tido. Ske tgk bdk2 tido. Nampak tenang jer...

mek da ©™ said...

wah hobi baru ke ni..eee