About

Friday, September 17, 2010

.: IntRo ceRiTa Raya kaMi - pasaL MakaNan duLu :.

seronok la baca cerita + layan gambar raya kawan2 sume.. ^_^
teruja jugak mama nak bercerita ni..

tapi hehe...teruja tapi malas.. =P
camno tu..so, sebagai pelepas rasa teruja ni...
meh mama tempek la pic makanan di hari raya pertama tu..
yang memasak cuma kakak mama no.4 & mama jer
kami je yang ada..
kakak2 yang lain esok2 baru balik..

masak tak banyak pun..
jom layan, apa yang sempat di snap..

ups..sebelum tu, tempek la piccas keluarga kecil mama ni
orang lain posing dalam umah..
mama bantai luar je..elok2 en abah balik solat raya, terus terkam bergambar jap

kalau tak buat gitu susah la pastu nak snap2x..
orang datang kang..biasala kampung kan..
elok after solat je, orang mulalah ziarah menziarah..
ok lah ni..ada gak kenangan..selebihnya,..next week la tempek2 ^_^

sedondon - warna tema : kelabu ^_^

ok..jom layan gambar makanan pulak..hehe..

eh kuih raya pun nak interframe..hehe..layan je le..mama ni..=P
kerepek pun nak jugaakk....4 jenis! ^_^
lemang..mak mama tumpang buat kt umah mak saudara mama je..tak mampu nak buat sendiri, kederat takde..macam2 hal lain nak settlekan..Alhamdulillah merasa jugak lemang tahun nih!
masak kurma daging..

ini daging kerbau..family abg ipar mama yang tlh tumpangkan seekor kerbau belaan!..diorang kasi la daging free..agih2 then ada yg jual..family abg ipar (suami kakak mama no4 tu) dok area2 sini jugak..selang beberapa kampung je..syok la jd kakak mama tu, tiap2 tahun dpt beraya ngan mak! jeles ni adikmu ni.. =P

rendang ayam!

sentuhan kakak lebih banyak dr sentuhan mama..mama nolong blender2, potong2 je apa yang patut..hehe..

oooh ada nasi himpit?..kedah jarang masak ni..tapi disebabkan si abah ada, mama kena la buat jugak..kang terkenang sungguh si abah kt kg halamannye, Johor! hehe..

sayur lodeh...^_^..tak mabeles sgt..saya budak baru belajar!

seharusnya ada ini..tapi orang kedah tak reti makan, abah je banyak bantai sayur lodeh ni dengan nasi himpit..hehe..

cerita raya..will be continue..hehe..

29 comments:

Ena said...

ok la tu mama.. dah mula start nanti akan ada la seterusnya.. ena lom mai lagi la mood tu.. mungkin sbb gambar nan ado kot.. banyak dok la camera en. suami.. lam hp ena pulak kabel tertinggal ka umah.. alahai...

zue @ annaleeya said...

salam eina... lama tak mai sini... akak baru jer start keje today... mood nak citer raya non ado lagik nih... mood rayo lagik katakan... hehehe...

mamalieyna said...

Ena:
ok2x..next week..jom kita beramai2 tempek pic raya eh..this week semua pun mood neng nong lg..hehe..

mamalieyna said...

zue:
hai kak...wah rindunya sama akak nihhh...eina dh mula kerja rabu lepas, dh warm-up2 dah..mood bercerita raya ada la sket2 ni..akak tunggu next week, sure semangat tu mariii...hee..

zurazari said...

eina...
akhirnyer muncul gak ceritera rayer yer... sedondonn kaler kelabu... suker sgt nengok nyer... happy jer.. kompom eina pandai masak kan...
zura tak pandai.. mak jer with along yg bekerja kat dapur.. zura slalu tukang kupas bwg jer.. hehehe=))

mamalieyna said...

zurazari:
tu la..terkeluar jgk n3 ni this week..ingt nk simpan next week je..tk tahan tgk kwn2 dh mula bercerita..hehe..

alaa sikit2 punye masakan bleh la.>^_^

mummy_ayu said...

tang nie ayu lupa..lupa sgt nak snap pic makanan...satu pun tak de..laksa johor, kuah lodeh....ketupats..kuah kacang..semua lupa..alahai...

mamalieyna said...

mummy _ayu:
tu la..rugi tau tak snap..hehe..tgk pic mkanan sure terbayang2..hehe..

Adlina Husaini said...

kedah kat mana tu?

warna kelabu in trend kan sekarang ni

Alimaz-Kembara Terasing said...

meriahnya mama..... sedondon kelabu... sama la kita...tapi saya hijau...

[-suziey-] said...

haih,...sgt suka la tgk kuih2 ryaa n kerepek..ade plak lemang nasi impit n lodeh..haih sume feveret tu..huhu....

waa tema silver gitu :)

Zaidah said...

zai lagi tak ade snap gambar masa raya tak sempat langsung...huhuhu....tak apelah raya haji nak snap bebanyak gambar...

Fieza79 said...

cam na la gaya nya eina men terkam2nk begambo..hahaa kelakar...kita pon sm aje eina...pntang ada peluang begamba mesti tk lepaskan...hehe malangnya gamba makanan tk snap langsung..pa la punya blogger tegar nama nya cm ni...huhu ketupat pn tk sempat snap huwaaa...bkn tk sempat tp tk teringat...eheh

mamalieyna said...

adlina:
kedah kt sik...tau ka?..hehe..

oooh ye ke, tp tulah..byk yg pakai kain jns cotton kaler kelabu camni kan..^_^

mamalieyna said...

alimaz:
ala kita baru ber3 sedondon, tak best sgt..depa lg beramai2 sedondon..syok tgk..hehe..

mamalieyna said...

suziey:
biasa la kan, raya tak lari dr menu2 camtu..^_^

*silver time! next year apa pulak kaler ni..eina lak suke yg soft2nye kaler..

mamalieyna said...

zaidah:
tu la zai, eina pun terkejo2 nk menyenap ni pun, seb baik smpt gak!

hehe..tunggu raya haji lak ye..hehe..

mamalieyna said...

fieza:
issh cam taktau camna ghupe..biasalah org2 giler camera ni, cam kita.hehe...terpaksa main terkam2..en suami ni kdg2 mood tarak ok, time ok ni..kena cepat2 snap..hehe..

*tu la kdg2 bab ni leh lupa kan, eina sementara tggu org balik sembahyang raya, ambik la ksempatan jap..lalala..

haszuraidah ishak said...

nampak sedapnyer rendang ayam tuh..terliuq rasanya..ngee..

LYaFRINA said...

BYKNYER....
NMPK MCM MERIAH.....
LYA X SMPAT NK SNAP2 PIC MAKANAN.. HEHEHEHEHEH.. RAYA PERTAMA JUST NASI MINYAK + SATE.. SBB MMG RAMAI ORG HNTR MENU2 LAIN.. KIRANYA MAIN TUKO2 MENU...

LYA X EDIT PIC LG... LG PUN MCM XDE MOOD CZ PIC RAYA PERTAMA J Y BYK. Y STERUSNYA XDE.. CZSBUK ERAYA SAKAN... ADA PON JUST PIC ASYA:- (

Hamizah said...

sedap tuh..

Nur Hawa Mohd Zin said...

tahun ni memang ramai tema kelabu...keluarga awe belum buat lagi tema kelabu ni...hehehhe...

~Siti Hajar~ said...

owh! thn ni tema kelabu, cantik sedondon di pagi hr, ok la tu bgambar d luar rmh, konon2 cam kat studio la..hehee

ayep hencem pakai songkok, danies xdpt pakai songkok thn ni, km cari merata2 kedai xde size..huhu..

LYA m@m@ ASYA said...

eina..jom join cntest ni-->

http://fasyafrina.blogspot.com/2010/09/contest-baju-raya-itik-kejam.html

hari ni duedate.

Helmiyani said...

lembut je kaler baju raya.. sonok tgk.. :)paling encem si cute pakai songkok tu.. nak plak dia pakai songkok..

Ain said...

wahhhh....wahhhh....wahhhh....

cantik manis encemmm bergaya 3 beranak nie....

selamat hari raya ieyna, banyakkk betull hidangan ya....

nieda said...

org johor mmg tak miss punya nasi impit dan kuah lodeh..bila beraya kt kg husband di johor mesti rindu pada lemang dan rendang..susah nk jumpa org johor masak lemang dan rendang.selalunya kari ayam kan?hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal tak sempat pun nak bergambar raya...huhu

sama la, mood nak bercerita tu belum datang...

tahun ni tak buat pun nasi impit. biasanya tiap2 tahun mak sal buat. tapi makan ngan kuah kacang je la... hehe

fabulous.farah said...

huhu..dah kawen ni pagi raya kene sediakan jugak juadah husband suka. mcm farah 2 kali raya ngan husband dua2 kali pagi raya kene ade kuah kacang.huhu