About

Thursday, September 2, 2010

.: eSok CuTi..apa pLaN ? :.

Yeee esok mama cuti lagi..
Haish seminggu dua ni, asyik cuti jer kijenye =P
Tapi oklah..leh settlekan apa yang patut!

Why cuti?..Ibu pengasuh arif ada appointment ngn doctor..
Mama?..suke je..dapat rehat2 kat umah!
Rehat ke?..idok ler..mcm2 misi dalam kepala ni..

Jom, try tengok..apa dalam fikiran mama tuk buat esok;

1) Mau kemas umah sekemas kemasnya (haih, pastu dak ayep nolong tunggang terbalik semula, camno =P)..kemas means..
- Basuh kain baju yang dok pakai hari2 tu
- Basuh segala bagai cadar, langsir, sarung kusyen dll.
- Basuh baju2 raya yang siap berjahit (mama 3psg+abah sepsg +arif sepsg+ Mak sepsg)

2) Vacuum apa yang patut, mop lantai..lap meja, peti ais dan segala macam yang boleh dilap..(hope si kecik tak membantu, kang terbantut semua..huhu..)

3) Ubah suai susunan barang2 dalam umah (kalau rajin..haih tak byk mana pun brg dlm umah tu..hehe..kecoh je lebih =P)

4) Masukkan duit raya dalam sampul..(today dah dpt tukaran duit ..kirim dr kakak mmbr opis mama..RM300..hoho..)

5) Kemas barang2 yang nak bwk balik kg/ baju2 semua..lalala..aktiviti plg best nih..berkobar2 semangat mau balik kg! kedaaaaahhh!!! Yeaaa…! ^_^

Dannnn….sebagainya! hope dak kecik arif tu, takla sama sibuk nak kaco mama jalankan misi mama tu..huhu..

Harap2 misi berjln lancar, jgn nanti misi ke mana..tido jer kerjanya..hahaha..
Ok2..sebelum habis n3 ni..mau tepek lagi..lalala..snap2 ayep last day @ umah MIL ^_^

bendera berkibar je tu ha...semangat bulan MERDEKA! ^_^
jalan2 di halaman..
sengih sokmo! ^_^

main panjat2..takde kawan la..huhu..
kawan ngan mama je time ni..^_^
p/s sangat berkobar2 tahun ni nak beraya sebab, first time sejak berumah tangga ni..(masuk tahun ke-3 beraya)..mama akan beraya di kedah..excited giler2x..

tahun 2008 - beraya kt Johor (abah dpt cuti)..

tahun 2009 - abah takde cuti (cuti cuma sehari..so sempat balik kejap je johor-mlm raya balik johor-raya pertama terus balik semula Selangor ni)..

so, this year 2010 - baru lah merasa dpt beraya di kedah! hoho..sbb en abah tu..kije polis kan..kena take turn..

tahun ni dpt cuti, tahun depan tak dpt dah...so, kami ni..dpt turn 3 tahun sekali dapat beraya di kampung sendiri..sedih kan...nak kena tunggu tahun 2012 lak la..turn beraya kat kedah balik..wuwu...sedihnyer!


31 comments:

Mama Hanim said...

bestnya eina dpt cuti sokmo ekk.. bila start cuti blk kg? kedah kt mana? kita dri kedah blk kelate..hehe..

xpe lah blk raya turn cmtu pn eina, tugas polis kan mulia.. byk pahala tu..

Ena said...

wahhhhhh.. syoknye kalo dapat cuti.. ena nie banyak mende tak settle lagi.. pening gak paler nie tapi wat dekkk jer.. wat mana yg boleh je la..huhu.. yerla kang beria pong sepah balik.. nie tengah tunggu langsir baru.. mingu depan katanya.. so, yg sediada tu tok leh nak turun lagi la.. sbb lepas renovate ni baru ada 1 langsir utk sliding door tu.. kalo basuh awal2 kangg togel plak.. hehehhe..

kemain lagi ayep jala2n tu.. ;D

chugie said...

bestnye sok cuti.. macam2 keje nak buat tu ye.. suh je arif tolong2 pe yg patut.. heheh:D

MrS. F!zA said...

raya kedah tu kt mana kak oiiiii????cepat cakap!! heheehe

stp kali tgk ayep ni msti jd tk sbr bk tggu darwisy leh jalan... msti cenonet cam ayep gak..huhu

rajinnya byk tu perancangan keja nk buat sok.tp kita pompuan satu masa leh buat 5 kerja.. kan?kan??hehe

mek da ©™ said...

byk tu prepare duit rayaa..huhu bgusss

mummy_ayu said...

samal..semangat dah nak raya nie...
tak sabar nak packing baju, nak balik kg...

bintangku said...

Ho ho ho... nie thn pertama sejak kawen dpt beraya di kg sendiri? Syahdunyer....


psst.... bg ler arif 'kawan' :P

ejaMaria said...

adui...syahdu nye - 3 tahun sekali pusing turn... huhuhu...

mamalieyna said...

mama hanim:
best la dh habes sudah cuti tahunan kawe ni..huhu..next cuti kena unpaid..wuwuwu..cuti raya start 9hb..en suami plg awal itu je dpt..eina tak kisah..

kt sik, kedah..pernh sampai tak? dh ujung2 ni..hehe..

oooh jauh perjalanan gak tu kedah ke kalate..^_^

mamalieyna said...

Ena:
hehe..kalau fikir sgt mmg rasa cam tak cukup masa nak buat..tapi tu la kan, buat je mana sempat, bukan nk beraya kt umah sndiri lagi..blk kg dulu..kan3x..^_^

jln sesaja la dpt laman yg luas!

mamalieyna said...

chugie:
aioyaak..dak ayep ke? takyah suruh, kang dia volunteer nk buat..huhu..

Fieza79 said...

la ye ke sian nya eina mesti rasa tk saba sgt nk beraya nnt....owhh beraya di sik kan...ehh btol ke...

fieza tiap2 tahu beraya kat sini, sama je takda ghairah hehe..pagi umah mak ptg umah MIL..cm tu la tiap2 tahun...huhu boring dh 10 tahun gitu...!

mamalieyna said...

Mrs fiza:
kt sik laaaa, hang pernah sampai sana ka..nak mai mai la, akak tunggu kt umah...hehe..

tu ler, akak dulu pun camtu, teruja bila tgk anak org berjln, comel cenonet jer..hehe..

tul tu! buat kije tu, sambil buat kije ni..^_^

mamalieyna said...

mek da:
harus la, balik kedah ghamai anak buah..anak buah sepupu2 lagi..hoho..

mamalieyna said...

mummy_ayu:
hikhik..syokkan perasaan ni..ekeke..teruja cam kanak2 pulak..hehe..

mamalieyna said...

bintangku:
iyeerrr sedih kan...nk wat camno kawen ngn en suami yg kijenya gitu..huhu..

mamalieyna said...

ejamaria:
syahdukan...nak wat camno redha jer..huhu..

mamalieyna said...

fieza:
ya la..sik! meh la turun sik..hehe..mmg excited giler..hope dpt kumpul adik beradik! cam lama giler tak berkumpul..huhu..

ohho, fieza camtu pulak ye..boring pulak..hehe..mcm2..

haslina said...

takat ni tiap2 tahun raya di kg saya jea...cadang nak beraya di sabah...tp x de rezeki pulak....

sedih gitu...

fabulous.farah said...

huhuhu..jangan sedih2..berjuang utk negara tu~ huhu..

banyak nye cuti kak ieyna. berape setahun?

eT said...

waahhh...cuti pon xder rehat kan...
eT tahun ni balik pahang dulu...raya ke-2 baru balik kedah..

Aida Alias said...

mengemas awal2 bagus tu lieyna.. dekat raya nanti tklah sibuk sgt kan.. akak ni entah bila nak start mengemas.. byk projek hr raya yg belum siap lagi ni.. hope minggu depan dpt la mengemas

nieda said...

berkorban untuk negara, byk pahalanya..

takpelah janji ada cik arif dan husband disisi..

balik kg halaman sendiri best sangat kan.nida pun thn ni turn perak dulu..bestnya

YanDarwisy said...

selamat mengemas ya...ni mesti siap pembantu si kecik tu.

Ain said...

ieyna, alang2 cuti tu meh join kontest ni....

lusa dah close...

http://aindancontest.blogspot.com/2010/09/contest-birthday-khalis.html

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wohooooo..if sy sanggup balik ngan rafiq sorang2 wakakakak..takleh la mek na..if raya tak balik kg sendiri..sedih woooo sob sob

harap2 arip tak kacau la ye..sian mama dia nak wat kije uhuh

~~*Lady Salwa*~~ said...

syoknya cuti hari ni ye....

hohoho... semangat nak balik kampung... betul tu, kalau balik kampung sendiri semangat lain macam sket...

sian ye, 3 tahun sekali... tak pa, peluang balik kali ni guna sebaik mungkin...

ann @ hatiberbunga said...

ok la tu wpun 3 thn sekali..

ann ni, sbb en.hubby keja jenis kena standby jugak.. so, thn yg dpt cuti panjang, akan balik kelantan, kg. en.hubby.. then, after dah cuti pjg kan.. thn berikut, of course x dpt cuti or cuti sehari je.. time tu la di ajaknya ann ni balik kg. ann. alasan, sbb kg dekat. adeh!

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm eina..syoknya cuti....

byk tu prepare duit rayaa..huhu bgusss..danish nak 1..leh x aunty???

'NuReeN' said...
This comment has been removed by the author.
hajarus said...

wah dah siap2 listkan keje tuk esok yer kak... ayep t tolong mama kemas rumah tau :)