About

Tuesday, September 28, 2010

.: AHad, 17 SyawaL :.

Huwaaa pagi ni sangat sejuk!
Terasa cam time nak kena mandi gi skolah zaman kanak2 dulu jer
Sejuk yang amat!
Gigil badan =P

Kul 5.30am mama dah bangun mandi!
Mana tak sejuknya..arif?..memang tak mandilah!
Tukar diapers ngan tukar baju jer..
Sejuk kan?...^_^

Takde nak stori sangat pun pasal 17 Syawal tu..bersamaan hari ahad lepaslah!
Cuma on dat day…mamanye kakak wat open house..
Ikutkan malam tu lagi, akak kalau bleh nak mama datang sana..nolong apa yang patut..
Tapi macam tak mampu je after balik dr open house..
Dengan arif tak cukup rehatnye..yelah sepanjang hari tak tido..
Kalau tertidur dalam kete pun, kejap jer..
Pastu dah sampai rumah yang dituju..

Meragam?..ada la sket2..biasalah..budak tak cukup tido!
Sudahnya..memang malam ahad tu, arif lena dari dalam kete, balik rumah landing tidur sampai pagi!
Pagi2 esoknya (ahad)..bangun jer..sarapan pun tak..terus ke rumah kakak!

Seb baik la kakak masak simple jer..

Menu : Bihun Sup, Nasi himpit, Rendang Ayam, Rojak Buah!

Mama sempat tolong bab potong memotong bahan2 jer..
Sempat pun siap awal sebelum masa jemputan..^_^
Rasa tak cukup tangan je kan kalau masak-memasak sendiri ni..
Pepun seronok bila ramai tetamu datang
Menjamah makanan yang kita masak..
Satu kepuasan lain dr yang lain..hehe..

Masa jemputan sampai tu, after solat zohor..
Mama tinggalkan majlis akak..
Yelah nak penuhi jemputan kawan2 mama & kawan2 abah pulak ^_^
Nak tempek gambar masakan akak
Mama tak snap la pulak..kurang rajin time tu..

Tapi ni ada snap2 pic sket..masa tengah free sket, pastu sambung kije balik, pastu dah lupa nak snap2x..hehe....

Arif dapat kawan ngan abg amzar..haih..sama jantina ni, bukan reti main baik2..
Kejap je baik, kejap lagi..ada je berbunyi..huhu..adat lah kan!

pinjam abang Jat nye car ^_^
nangis bukan main bila mama tarik grill..ingat nak tinggalkan dialah tu.. =P..
abang Jat yang jap ok, jap tak gaduh ngan arif..hehe..gaduh2 manja mengusik jer..
belum settle pun lagi time ni..potong2 memotong adalah kije mama..hehe..

p/s asyik citer pasal openhouse je, gambo openhouse takde la jugak..maap la ye.. =P


22 comments:

MrS. F!zA said...

meriahnya makan²..mcm ramai je yg hdir tgk byk je bhan² tu..hehehe

budak laki kalo main mmg gaduh eh..haishh ni risau ni tkut darwisy kaki buli..hahaha skrg ni suka trik2 rmbut..ekekeke

Fieza79 said...

sedap tu menu2...mesti eina makan tk hengat ni dh umah kakak sniri..hehe pndai2 je ingat org kuat mkn mcm kita hat ckp ni ka..??

tkpe tlg potong pon ttp nolong jgk kan...

jgn arif kaki buli udah ler..! hehe

mamalieyna said...

Mrs Fiza:
ntah la..ramainye sbb jiran tetangga je ramai dah...kawan2 lagi..sedara2 lagi kan..hhee..

ooh darwisy cam ada telant jd pembuli tu..hehe..arif sllu pengalah jer..manja sket! =P

mamalieyna said...

fieza:
alaa takde mkn byk2 pun sbbnye simpan perut nk g makan kt umah org len, ikut hati memang ler, akak siap suh tapau lagi..tapi baik takyah, sbb byk umah nak terjah after that..hehe..

tulah tolong jugak kan..hehe..bab potong2 tu pun leceh gak ^_^

bkn arif pembuli, arif dibuli ada la..hehe..arif manja sket!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

car abg jat samela ngan rafiq punyer
biasala tu gaduh2 manja
rafiq pon dah pandai gaduh ngan budak lain tau..uhu

yela mek na..masak sendiri lagi puas
tapi penatnye?? masyaAllah..tuhan je tau
nak2 lagi wat open house..if buat mkn2 biasa ok lagi..ehhe

sdapnye..soto..hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh silap taip..nak cakap sedapnye bihun..tapi teringat soto umah jiran last week..ahahaha

mamalieyna said...

rose:
hahaha...mula2 eina blur gak, pastu ingtkan mek rose terbygkan menu kt umah mek na nanti..ada soto, Insyaallah..tp cam pelik lak, bilamasa mek na mention nak masaka apa..hehe..

nnti dtg eh umah, mek na nak siapkan peta ni, nnti email, senang kwn2 cari umah..hehe..

zue @ annaleeya said...

klu dah sibuk layan tetamu, mmg kita lupa nak snap gambo.... rugi rase... huhuhu!!!

arif sama mcm airel... mmg pengalah sket... slalu jer kena....

☆iz-AnN a.k.a cOmOt☆ said...

beh beh...makan dan makan lagi...

wan sujaihah said...

bln syawal ni banyak betul cerita pasal makan...kenyang perut kita kak ek :)

az rina a.k.a jaijina said...

alolo, bakpo arip nangis lagu tu? takut mamam nak tinggal dia ek..isk, tingat lakkat echa, aseklah nak ngikut ibu dia ke dapo..

jeles tau tgok org adek pegi open house ni..bile lah giliran rina pulak ni?

chugie said...

hehe.. adat lah kan, bila adik beradik buat open house, sure kena sama2 tolong.. cerita open haouse masih hangat sana sini situ sinun..

Ain said...

anak2 ain 2-2 jenis pengalah...

sarah lagi la, langsung tak mesra alam....

huhuhu....

main masak2 ni memang ponat tapi kepuasan tu berbaloi-baloi....

mummy_ayu said...

buat keja sesama..reramai baru meriah...

mek da ©™ said...

laksa kak eina mesti sdp..bila leh rasa ni

[-suziey-] said...

bestnye la tgk foods..haih..

pstt..ieyna buat ahad ni ek..hmm kita maybe xjadi kot ahad ni..hehe..klu xjadi bolela terjah umah ieyna:)

'NuReeN' said...

fvret tue bihun sup.. sure sedap tambah plak cabai kicap.. perrggghhhh layannn...

best kan skali skala cam ni.. ramai2 x rasa penat lagi meriah.. ;)

Ena said...

TU SBB ENA PUN TAK LEH NAK WAT OPEN HOUSE NI.. huhu..

cuma kalo kawn2 nak datang leh la masak apa2 sbb yg datang tu tak seramai cam buat open house kan!..

ena pun ada gak citer pasal masak2 nie.. tapi lom ada peluang lg.. sbb gamab2 tak de.. dok la kamera hubby lagikkk..

|| NaFiRaa || said...

yum yum~ nampak sedap jek makanan dalam gambar tuh.. mesti meriahkan~

~~*Lady Salwa*~~ said...

tu la, kalau masak sendiri lagi puas hati. memang penat sket la, tapi berbaloi2, tambah kalau org puji sedap... hehe

macam tu la ngan faris pun. kalau sepupu sepapat datang tak sah kalo tak gaduh or berebut mainan... hehe

nieda said...

meriahnya mkn2...arif dah pandai nk ikut yer..cute aje dia nangis

norihan said...

mak ai...banyaknya makanan..mesti sendat perut ni iena..huhu