About

Wednesday, August 11, 2010

.: PeriHaL ruMah iTu :.

Ohho..dah petang pun..
Online kejap2 jer..sebab..for sure ada kerja kan, katanya dok kt opis..dan 1 sebab lagi.. huwarrrgh…mengantuk..!
Padahal bangunnya awal sejam dr biasa je..huhu..
Makan sahur pun ok, lalu jer..

Menu sahur tadi..
ikan tamban masin goreng + udang goreng kunyit (masak masa bangun sahur)
+ menu makan malam, just panaskan je..masak lemak sayur kobis+telur dan sardin! Hehe..

Ohh..berbalik pada tajuk itu..
Perihal rumah itu…rumah mama dok tu la..
Srkg memang ok duduk sana..sangat2 selesa walau umah tecik cuma..huhu..
Cukup la 3 beranak duduk ni kan..hehe..

Angan2 memang nak beli rumah lebih besar dan menapak di tanah..
Tapi tengah fikir2 lokasi mana nak beli ni..
Sebab sure nak menetap lama kt situ kan..
Mama asal Kedah..abah Johor..so cadangan rumah tetap kt mana sesuai eh?
Hehe…

Ooooh rumah itu..
Macam-macam peraturan & garispanduan yg ditetapkan..
Tapiiiiiiii…ramai jer yg tak ikut..
Tapiiiii abah memang ikut…dan menurut perintah gitu..!
Namanya pun perumahan LTAT (Lembaga Tabung Angkatan Tentera)
So, banyak la peraturan yg ditetapkan..

Paling tak best, sebarang kerja renovation HANYA boleh dilakukan selepas tempoh 18 bulan pendudukan..
Haissh..lama lagi tu..

Makanya…skrg ni..umah mama..
*tiada sebarang renovation..plg tak best dapurlah..seketul macam tu je..sinki still nampak corong sinki tu..huhu

*dapur gas still dapur biasa yang berlapikkan cabinet..huhu..

*tmpt letak pinggan mangkuk pun..still..gunakan khidmat rak biasa tu..Cuma mama belikan cabinet besar tambahan jer..(mmg mengidam nak renovate kasi cun dapur..tapi tak bleh la plak..hukhuk)

*lagi…pintu masuk pun, tak bleh nak melawa tukar pintu baru..abah kata tunggu jerlah 18 bulan akan dtg..sobsob..sabar jer..

*lagi..laluan masuk rumah tu, teringin nak tilekan..arif suka lepak situ..kdg2 mama letak tikar time arif nak melepak..sadis..^_^

*lagi..laluan masuk rumah tu, teringin nak pasang lampu syiling..tak bleh gak..sbb kena tebuk menebuk! Huh!

Herm….kesimpulannya…duduk jerlah seadanya rumah tu…
Tapi yg mama tak puas hati, ada je orang buat renovation..slamber je diorang..mana aci! Abah niii…mmg menurut perintah betul! ^_^

Selingan..ni ler port arif selalu lepak..depan pintu grill loor.

Selingan lagi..sepesyen je grill, ini ler yang di bolehkan..lain2 pesyen tokleh tau! Kena saman nnti..ekeke.. memang dah ditetapkan macam ni je dibolehkan..nak nampak seragam gitu!

p/s untuk pengetahuan, rumah ni khas dibuat dan dijual kpd bekas2 tentera jer, orang luar tak bleh beli.. tapi yang duduk sini, menyewa ramai jugak orang luar. Paling tak best..jiran2 mama semua penyewa, masing2 buat hal sendiri..tak best! Hukhuk..sblh rumah anak dara, dok sorang2..depan dan depan lagi..anak2 bujang..jrg2 nampak muka..kerja semuanya!


26 comments:

Ena said...

tak pe la mamaliena.. kumpul dulu manyak2.. dah cukup 18 bulan nanti leh wat terbaik punyer renovation.. masa tu msti puas hati.. jgn jd cam kitorg tak plan ila buat rasa tak puas hati sana sini.. itu tak kena ini tak kena.. huhu.. tapi tak pe la.. tetap bersyukur dengan apa yg ada kan sbb dah pun blh duduk umah sendiri walaupun kecik... sbb ramai lagi yg dok menyewa kan mama..

Intan Inn said...

erm betul rumah mengikut undang2 nie..takperlah bersabr lah yer...

ejaMaria said...

tak pe... simpan duit dulu... nnt lepas 18 bulan... buat je... slalu nye dah lama org tak komplen pun... caya la... dulu kite pun duduk flat gak... lepas setahun... mcm2 fesyen grill pintu depan... hehehe

MrS. F!zA said...

betol mcm kata kwn2 kt atas..18bulan tu mmg lama tp duit yg disimpan tu mesti berketui2x..sekali bt renovation kompom lawa.sekali buat ni sng dr duk reno byk kali ti ada je yg tak kna..

kalo sorg selatan sorang utara, haruslah duduk di KL ni..tgh2..hehehe

maszmadi said...

ala ciannyer kat eina, nak renovate umah x leh er.. x per arr, dok dulu,, nnti da smpai mase.. ha!! wat la sume yg diimpikan tu.. smpai puas ati..

masz tgh tggu nak dok umah sndri nie.. tp ntah bile..

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

insyaAllah..tak lame tu setahun lebih jer..pastu boleh besarkan rumah kan.hmm kalau saya pun berangan nak rumah yang ada tanah baru best kan.

wan sujaihah said...

kak ...sebenarnyer kan 18 bulan tu kejapjer..akak kena sabar ek...kumpul duit..pastu..pom..kasi kow2 punyer,,,heheeh

Ain said...

sabar jer la ieyna...

sementara tunggu 18 bulan tu tamat, ieyna kumpul duit dulu...

pastu renovote sampai puas hati...hehehe

zue @ annaleeya said...

sabo eina.. kmpul duit dlu 18 bln tuh... dah berketul2 tuh klu kumpul... nnti renovate yg kebabooommmm gitu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

takpe..kang dpt rezeki lebih duk umah atah tanoh plok.kita ni lagi la duk menyewa lagi ..huhu

Iela Fazielah said...

aah.. xpe.. kumpul duit byk2 dulu... nnt pas 18 bulan baru renovate..

Ena said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ena said...

alamak.. tak letak nama rupanya.. hoho.. gelojoh la pulak.. ngeeeeee... Rohazlina nama diberi.. ;P

Alimaz-Kembara Terasing said...

sabar ajelah... sekurang-kurangnya mama ada rumahkan... masih ramai lagi manusia yang tak berkemampuan diluar sana....

elly n emmy said...

sabar jer lah mama.. kejap jer masa berlalu.. lagik pun boleh kumpul duit dulu... tak gitu..

e.l.i.z.@ said...

mak aihhh lama tu 18bulan...tapi kalu ada org yg tak ikut perintah, eli pun mesti buat gak heheh..baik betul hubby akak nih :P

p/s: eli manusia plg malas masuk dapur..masuk tu masuk la,tapi nk buat keje kt dapur tu malas..so dh pesan kt hubi, reno dapur lawa² kalu mau eli masak :P *padahal xreti masak pun ekkeke

firahadifa said...

sekalu baca macam poem pon ade entry nie..

poem, rumah itu.. ahahha

btw , x sangka plak byk peraturan just nk renovate umah jer kena wait berbulan2..

firahadifa said...

sekalu baca macam poem pon ade entry nie..

poem, rumah itu.. ahahha

btw , x sangka plak byk peraturan just nk renovate umah jer kena wait berbulan2..

Sha@Mama Tina said...

takpe la mamalieyna..nnt lepas 18 mth ha..ubah la sebanyak mana nak..hehehe tapi hati meronta2 kan!

Lelord said...

muahahhahaha umah kat klebang tu pun dapo x reno lagik....kabinet pun xde..ade rezeki sok nak wat cam dapo umah kat doha ni la

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Btul gak..sempat lg kumpul duit utk renovate bagai..Kita ni jugak yg masih dok menyewa.. :)

~aSHa~ said...

jap je 18 bulan tu..pejam celik pejam celik..leh kumpul duit..buat lagi cantik dari jiran2...ehehehe

mek da ©™ said...

xpe la kak..sbr ekk..nati sampai masa impian akan terlaksana..eeeee

Fieza79 said...

tk best la cenggitu punya peraturan kan...ati dh meronta nk wt renovation huhuu...tk pe saba2

eina..fieza dulu sblm masok umah wt renovation sket2...2 3 kali jgk la renovate smpai puas ati...ha la ni baru la sng ati sume dh setel...takda nk renovate2 lg.. dh full..lain la kalo nk tambah 1 tingkat lg...hehe tk penah lg la di wt org...umah low cost jd 2tingkat..hehee

nza said...

rasanya semua rumah yg dibeli camtu...nk2 yg guna loan gov....xpelh eina, kumpul dulu duit n pastu boleh la wat renovate tu...

fabulous.farah said...

18 bulan tak lama kak ieyna..sejam celik pejam celik tgk2 dah taun depan..huhuhu..sementara ni kumpul duit banyak2..huhu