About

Thursday, August 26, 2010

.: maMa yG taK nYempaT2x..hehe.. :.

ohho..online jap..
sempat siapkan baju tuk si abah..
suar kejap lagi sambung..
arif sibuk la kalau mama menjahit..
tidonye idok le lagi..
terpaksa berhenti..rehat la kejap..

online jap..
kalau sempat jenjln umah kengkawan jap lagi..

oooh LYA teruja nak blajar menjahit ke?
kalau minat dan bersungguh, boleh jer..
permulaan..buat baju kurung pun ok dah..
tak susah..^_^

masyuuuk jugak kalau nak ambik upah tau..
tadi belek2 buku jahitan tu..
tengok la 2008nye upah jahit sempena nak raya..
masyuuuk gak RM500..itu pun mama ambik RM20/pasang..untungkan..

sekarang tak mampu nak ambik upah, sebab dak tecik tu..
huhu..kalau tak..ada gak duit raya extra..hoho..

pepun, lepas tuk diri sendiri pun oklah! ^_^

hehe...ni haa..si mama tak tak sabar2 meneraikan baju melayu si kecik ni..
try2 terus snap..walhal belum siap habis lagi..
belum sembat leher & belum letak butang!

jom tengok..kacak tak?..hehe..
lupa pulak nak pakaikan sandel capalnya..dah beli..huhu..


pandai nak melawa depan cermin comei dia tuh! hehe..
see..leher baju belum settle da.. =P
p/s arif dah ok sket..merah2nya semakin pudar..tapi still ada..kat muka je takde..selamat..hehe..esok nak balik kg, tak comei dah..bintat2.. =P


56 comments:

zue @ annaleeya said...

nak blajar jahit nih kene rajin jerk... akak yg pandai ni malas sgt... hehehe!!!

encem ar baju melayu ayep... baju raya ayep dah basila... seme dah nengok.. hehe..

Ena said...

wahh.. kacak la ayep berbaju melayu cenggitu.. nampak cam budak besar jekkk.. heheh.. mamanye yg excited kan!.. ;D

ena pun nak kena belajar gak la nie.. hehehe..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

encemnya ayep berbaju melayu..cantiklah baju melayu ayep..abg danish pjm blh???..hehe..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Segak anak mamalieyna ni... Best dia dah dapat menerai baju raya... abg faris jugak yg belum ada baju raya.. hehe

sampin labuhnya... hehe. tapi ok la tu, tetap nampak kiut...

Izan Ishak said...

ayep dah pakai bajuraya ye...alalala...tomei sangat!!
untung mama pandai jahit baju kan~~

Ain said...

wahhhhh ayep, siap bergaya ngan sampin sekali....

encemmmm lorr....

kiut jer dia posing pandang cermin tu....hehehe

Dilla Ady said...

haiiiii...hensem btul la arif nih..

sib baik lelaki..kalu pompuan da masuk minang da..hihihih..

Nad @ MamaZakwan said...

canteknya mamalieyna...!!!!
kalu amik upah mahsyuk tu..skrg pun upah baju kurung jek dh RM30

p/s : pjg bulu mata arif,lentik gitu..hehe

~Siti Hajar~ said...

Alolo comeinyer Ayep berbaju raya...ala xseri dah la tayang awai2 bj raya tu..

baju raya Danies pun dah siap, tp xnak tjk lg la, xnak hilang seri...wakakaka..

btl la eina, untung kalu pandai mjahit ni, masyukk tau! tp sy xpandai lor..huhu

mumyShaneQeisha said...

wah, cantiknya baju raya arif..suka colour tu.
*bestnya pandai menjahit

'NuReeN' said...

dah ansem la ayep berbaju baru..
sure mama puas atikan hasil tangan sendiri ;)

Iela Fazielah said...

alahai.. encemnyer dak arif ni.. pandai bergaya ye dpn cermin.. jeles untie... eceli ila pun boleh la jahit sikit2 bj kurung tp bab leher ila amat kureng pandai.. nak potong n camtum baju kira ok2 le.. hehe tp dah lama xjahit ni..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alor..sweetnya
baju rafiq kaler biru
akak sy yg jahit
tol tu mek na
if rajin leh tambah duit poket
tapi anak kecik2 tu mmg susah la kan nak wat keje..ehehe

mummy_ayu said...

ala..encem nye cik abang...
tul tu, kalu amik upah..masyuk gak..
ibu ayu adala amik sikit sikit...

fabulous.farah said...

pernah belajar menjahit sehari. pastu balik rumah pening muntah2 lepas tu tak pergi dah=p

mek da ©™ said...

cantik..dh besar ayep ni

firahadifa said...

haha. kacak2

Aida Alias said...

dah siap eh baju arif.. cantik warna.. tu la untungnya org pandai menjahit.. takyah tempah2 kan. akak jarang online sekarang.. tk sempat2 gitu.. ehhe.. selamat berpuasa

Ammi Sara said...

terer la mama jahit!cayalah!
encemnye arif :)

Lelord said...

pheeweettt pandai jahit ek...lela x minat la

MrS. F!zA said...

kalo la fiza leh jahit..kompom amik upah dah..hehehhem cri duit lbih..

hencem giler ayep pkai bju melayu siap sgkok!!! ni yg tk sbr nk tgk darwisy leh jalan pstu berbaju melayu..

razucute said...

pandainyer menjahit... comel sangat ayep..

Nia said...

uuuii,..kacak bangat sekali!!

masa bujang dulu ada simpan niat nak blajar jahit, tau2 dah kahwin pun masih tak blajar2 jahit lagi..hihi

Nadiah Sidek said...

mamalieyna!!! lamanya tak singgah ke rmh maya teman2 blogger. apakan daya, M menguasai diri :p. sihat ke? pandai la mamalieyna jahit. saya tak reti jahit :p

anak bujang tu bkn main lagi ye melaram depan cermin. sebijik mcm safiyyah! kecik2 dah pandai berangan depan cermin..lol

mamamiera said...

hensem!!
dgn songkoknye mmglah segak jd nya!!
pndai pule bergaya dpn cermin.. ni mesti berguru dgn abahnye ke mamanye ntah..
*beb, lps raya bleh x zai anto kain nk mntak hang jahitkan baju zai.. kain pasang mase hantaran nikah dulu xberbuat lg.. tige taun nk tempah, xtempah juge.. so..?

~aSHa~ said...

bestnye pandai menjahit...teringin...

mamalieyna said...

kak zue:
tu la kak, rugi tau tinggl terus, eina kalau ikut hati malas gak..tp terkenangkan org2 tersayang, terasa ghajin ler jugak nak jahitkan baju tuk diorang, terutama MIL, kena la pandai ambik hati..hehe..jahitkan baju..lalala..

*oooh alang2 dh tayang baju ni sblm ni, tayang terus la model yg menggayakan ni..basi sudah...huhu..

mamalieyna said...

ena:
hehe..mmg mamanya exicted! yelah first raya dia pndai jalan kan..last year, tecik lg, tak bersampin pun..hehe

blajar lerr, tak rugi tau!

mamalieyna said...

mamadanish:
ala abg danish pun sure cantik bajunya..mama abg danish kan ghajin soping..hehe..byk baju raya abg danish kan..jeles ayep tau!

mamalieyna said...

lady salwa:
sampin susah nk jumpa saiz si kecik kan..ini pun dh lipat 1 kali..takpaa pakai baju leher johor ni..sampin tak nmpk bhgn atas,lipat berkali2 pun tak perasan,,hehe,,

mamalieyna said...

izan ishak:
ayep try je, mama suh try..hehe..mmg untung tp mama ghajin time nk raya je, kalau tak raya tak ghajin..huhu..camno tu =P

mamalieyna said...

Ain:
first raya boleh bersampin bagai, last year kecik lagi..hehe..

mamalieyna said...

dilla ady:
bulehh pinangkan utk echa..hehe..

mamalieyna said...

Nad:
ha'a mmg untung..tp eina mmg lebih suka wat baju kurung je, baju lain leceh+dah lupa nak potong dasar camno..hehe..baju kurung oklah..if ambik pun RM25-RM30 lah! ^_^

hehe..tk lentik sgt pun, pnjg joo..huhu..

mamalieyna said...

~siti hajar~
ooh ya ka..ala tu la mama..excited overs..huhu..ayep jd mangsa! =P

takpa,,nnti kita naikkan seri cam lain pulaks, ihiks.. ^_^

untung mmg untung, tp kena byk korban masalah..huhu..

mamalieyna said...

mummyShaneQiesha:
ooh thanks..cunkan..hehe..

mamalieyna said...

Nureen:
tulah sesekali nk berbaju melayu, nmpk lain je.^_^

mamalieyna said...

Iela Fadzilah:
ooh ye ke, eina sbb nk cepat dan pantas, leher letak lis je..kalau baju melayu je nak kena kelim..kejap je siap baju kurung ni!

eh rugi la tinggal terus bidang jahitan ni, lama2 btmbh mls nak mnjhit kan..huhu..

mamalieyna said...

rose:
akak sndiri yg jht oklah..mek rose tak berbakat ke? kakak berbakat..hehe..cam eina lak, kakak sllu suh eina buatkan..but this year, dia beli siap je, eina takdan lah..huuh..

mamalieyna said...

mummy+ayu:
if takde si kecik mmg buleh je ambik..dah ada si kecik ni, mls nk ambik risiko..tensen nnti, risau tkt baju org tak siap..huhu..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
aiyaakk sampai camtu skali ke..ihiks..mmg tak kuasalah tu! hehe..cam akak ni, tak g kelas pun..cuma tengok mak, dan minat dtg dgn sndirinya..dr sekolah suka mnjht dan prnh ambik upaj mnjhit!

mamalieyna said...

mekda:
dlm gambar je kot nmpk besar, realnya biasa je dak arif ni..huhu..

mamalieyna said...

firahadifa:
ohh thanks ya! ^_^

mamalieyna said...

aida alias:
dah kak..puas nk siapkan pun hehe..
itu la jrg nmpk akak update..eina if tak kerja, dok umah je pun..terasa mmg kureeeng la dpt ngadap blog..seb baik kije di opis..hehe..

selamat berpuasa kak.tak lama nk raya pulak haa..^_^

mamalieyna said...

Ammi sara:
ohh thanks yaa..^_^

mamalieyna said...

lelord:
takpa, tak minat jahit, bleh beli jee,,kang semua minat kang, sapa tukang nk membelinya nnti..hehe..

mamalieyna said...

mrz fiza:
alaa if ada si kecik ni..susah sket nk concentrate..asyik2 terganggu je..tensen nnti, kalau tempahan lmbt siap..hehe..

itu la, akak berkobar2 tahun ni sbb first raya ayep berjln!

mamalieyna said...

razucute"
bleh la sikit2..hehe..thanks ya!

mamalieyna said...

Nia:
ohh niat dah ada..bila nak terkota tu..hehe..

mamalieyna said...

Nadiah:
ohh tu la..kalau dh penyakit M..mmg tak dpt nak tolonglah, kena tggu dia OK sendiri..hehe..

itu ler, kecik2 pndai bergaya depan cermin..hikhik..

mamalieyna said...

mamamiera:
ihiks..dia ikut si abah tu, belek2 muka di cermin..hehe..

*oooh..lepas raya eh, akan dipertimbangkan..ihiks//beb..kita pandai baju kurung je, baju fesyen lain, ingatan dh kureeeng..lama tak buat..huhu..tapi herm...akan pertimbangkan dulu..biasa lah..mood i nih, time nak raya je mood mnjht datang..huhu..

mamalieyna said...

~asHa~
ada kesemaptan blajar le..hehe..

nza said...

ha.ha.ha......baju arif dh basi la...antie dh tgk sblm raya...hi....jgn marah ye arif, aunty gurau jerrr.....

mamalieyna said...

nza:
alaa basi kt blog jer,,org kampung, tak tengok lagi.. =P (ayat mama nak cover balik..hehe..)

Mama Hanim said...

phewiitt encem btul ayep nih.. mesti ramai yg geram tgk di hari raya nti kan.. ayep mmg cute lah..

Fieza79 said...

wahh puas ati kan kalo dpt jahit sniri baju2 raya...

tingin nk blaja tp malas..haha..mesin jahit kat umah tu cuma wt alter2 baju je tk pndai nk wt len dh..huhu