About

Wednesday, August 18, 2010

.: masUk haRi ke-7 puaSa baRu maKan NasI :.

Sambung…
baru makan nasi time berbuka!
Yeee..semalam baru makan nasi time waktu berbuka..
Dah 6 hari berbuka tanpa nasi sbb tak lalu katanya!
So, senang la kan..just beli je apa2 jenis masakan mee, mihun, laksa..goreng2 atau berkuah! ^_^

But semalam disebabkan hujan..tak dapek ler..
Nak menyinggah..malas walau hujan hanya rintik2..
Balik masak jerlah..^_^

Seb baik sampai rumah awal gak, dlm jam 6.30pm..
Sempat berperang di dapur..1/2 jam siap! =P
7.15pm sedia terhidang..menu spt berikut..hehe..



Upss..layan dak ayep yg berbuka sblm waktunya dulu ^_^


Arif suka ratah sayur..carrot!

Tadaa..ni menu yang sempat dimasak..1/2 jam punya masakan..huhu..


Ayam Tua @ Ayam Telur Masak Lemak (kalau letak daun kunyit naik seri sket kan..huhu..takde la)


Ikan Jaket Bakar
(senang, cepat, pantas & sedap dimakan..hehe..)

Sup sayur (lebih tauhu =P)

Nasi ler dengan cili kicap sempoi & abahnye budu..^_^

Pencuci mulut..dadih coklat sebenarnya..(mama buat on Sunday..ini je balance..habiskan! buat dalam tapperware jer..boleh potong2..hehe.. )


Ok, tu jer menu semalam..makan nasi sepinggan, kenyang! Sahur panaskan balance2 lauk ni jer..lalala..senang kerja! ^_^


25 comments:

MrS. F!zA said...

uish..stgh jam sempat masak byk tu..cayalah akak ni.

zue @ annaleeya said...

hebat tuh eina.... setengah jam bulih siap semua tuh... cayalah eina... ingat nak buat dadih gak... anak2 akak cukup suke dadih coklat...

mamalieyna said...

mrs fiza:
hehe...terpksa...express punya masakan..santan pun pakai santan dlm pek =P

mamalieyna said...

zue:
ye kaak..harus cepat & pantas..sbb tu jrg2 nk masak, kena masak dgn terkejar2..dh lewat kan sampai umah..sesekali boleh la..huhu..

dadih mmg best kan..senang dimasak, sedap dimakan ^_^

Fieza79 said...

owhh baru mkn nasi hari ke-7 ni ehh..fieza ari2 pekena nasi takleh takda nasi...musti nasi jugak..! hehe

cpt ehh eina wt kalo fieza berjam2 la kat dapo nk wt 2 3 menu..huhu

mamalieyna said...

fieza:
dlm keadaan terpaksa, siap jgk menu on time..si kecik si abah yg jga, ok la..^_^

rATu kEBaYA said...

walaupun setengah jam bersilat tapi lauk yg disajikan memang manthops..

mamalieyna said...

ratu kebaya:
ahaks..mantops le sangat..biasa2 aje ni.. =P

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, rajinnya kak Eina masak... sal sampai rumah pun dalam kul 6 lebih gak. tapi kan, maska nasik & air je lagi...

sebabnya semalam, masuk je kereta husband sal cakap dia dah beli lauk & roti john. makanya, masih la terpaksa postpone lagi hajat nak buat cucur udang...

bukan apa, takut tak habis kang membazir pulak. tu pun, tak makan sangat pun roti john... sayang kan... huhu

chugie said...

setengah jam je siap? wah.. express betul!

semua menu2 eina dlm ni mmg menyelerakan betul lah!

nieda said...

cepat dan pantas...setwngah jam settle semua..hehe..
dashat, hari keenam baru mkn nasi.hehe

**sHiKinn** said...

wah kak iena..stgh jam dah masak sume yer..dah la menu sedap2, siap ada ikan bakar tuh..

Mama Hanim said...

wah2, skill masak tahap gaban dh tu eina..hehe.. mudah, cepat dan sedap kan..

hajarus said...

wahhhhh... ligat jgk akak kat dpr ekkk... 1/2jam leh msk mcm2... biler la hjr leh msk seligat akak... hehehe...

Dilla Ady said...

dasat gak ye eina sempat masak memacam dalam 1/2 jam..

kalu dilla cam ni mau berjam2 diperlukan..huhuhu..

comel arif mamam sayur!

maszmadi said...

uih, bulan pose nie rmai yg mengutarakan resepi masing2 kan.. hikhik, seb baik la iman mas tgah kuat lagi nie..

bestnyer tgok ayep makan carrot.. pandai dia makan.. suke

mummysyafie said...

lama dah tak buat dadih..dulu kalau buat bleh bawak gi opis sekali.

Ayu Hussien said...

sejak2 bln pose ni, jln2 carik makan aje lah ..
heheheeee

::Mamalyna:: said...

wahhh...hebat tue menu 1/2 jam... konpom bersilat kat dapur nie, hehehe

bintangku said...

baiknyer arif dok diam2 makan. sopan sungguh! Sama cam najmi, suka jgk mkn karot. Ratah gitu jer...

fabulous.farah said...

kak ieyna masak cepat lah..kalo farah xsiap dalam masa setengah jam seme tu. hebatlah. respek2

mek da ©™ said...

sambal kicap tuh mek da suka ..nyummmm222

Intan Inn said...

erm sedap tgk ayep makan..erm mama eina kat mana nak dapat budu yg sedap?teringin pulak tgk..nt bgtau eh...walaupun saya org johor suka juga makan..hehehe

Ena said...

Dasyatnye.. dalam masa 1/2 jam aje leh siap semua tu.. hoho,... memg pakar..

ena pun igat nak amsak ikan jaket tu petang nie.. yum yummm...heheh belum paper dah kecur liorr..alahai..

sup sayur tu.. ena suka tauhu tapi hubby tak suke pulak.. huk huk huk..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Suke tul aunty tgk Ayep nih..berselera btul mkn nye..suke dia mkn Carot yer..bagus2..