About

Wednesday, August 4, 2010

.: keNapa Ye?..seDih + susaH haTi mama :.

huhu..
dah nak tengahari
tak dpt jenjalan berleluasa lagi..
tuntutan kerja...biasa la kan..dah time kerja! =P

yee..mama susah hati c.u.m sedih ni tau..
arif demam panas bila malam jer..
nape ye?..
semalam kt umah ibu pengasuh..
mama dah senang hati bila Ibu ckp..
arif ligat jer bermain, berpeluh2 lagi ha..
cirit pun takla teruk sangat dah..

sekali masa ambik ptg tu..
masuk kete arif termenung je..
puas mama mengagah dia..
hukhuk..sedih tau..
selalu arif aktif..lompat2 jgk dlm kete..
berjoget jer bila dgr muzik rancak dlm kete..
sekali semalam..berbeza..
nampak sangat, arif termenung jer..
aduss...susahnye hati!

tapiii..balik umah tu ok lah pulak, main2..
tapi takla seaktif sblm2 ni..
itu pun puas kami si mama n si abah ceriakan dia..
masuk jam 9.00mlm gitu..
panasnya kembali menyerang..
masuk tgh malam sikit, panas 1 badan..

malam tadi, arif..tidur kerap terjaga..
dia tak menangis..cuma mintak air masak!
dan mungkin tak selesa..
mama memang tak bape nak lena..
terjaga jap, terus jelumkan tuala basah ke kepala n badan!
risaunye laaaaaahhh...panas sesangat!
tak pernah sepanas ni sblm ni..

dah 2 malam...hope malam ni takkan panas lagi..
kenapa ye?..
malam je demamnye..huhu..

hari ni, tadi mama telefon ibu pengasuh..
arif lemau dan nak berdempek ngan Ibu jer..
tak sihatlah tu!
badan tak panas sgt, dedar jer..ibu cakap..

tadi pagi 2x dia muntah..
bangun pagi..
terus cari biskut..makan 2,3 keping..
kasi susu n ubat..
muntah! tukar baju..
dalam kereta..
elok nak sampai..muntah lagi..
tukar baju lagi..

napee ye arif?
mama ni terlebih2 risau dah..
memang takut sesangat anak demam panas kan..
jadi macam serba tak kena..nak buat apa?
setakat jelumkan kepala dgn air asam jawa jerlah..

walaupun arif bukan jenis merengek or menangis2..
tapi itu jugak boleh buatkan si mamanya risau..
dia diam semacam...
tak nak bermain..tak boleh diajak bergurau..
hukhuk..

hope cepatla dia sihat dan kembali ceria!
sebak betul bila terkenang arif yang dah diam semacam dan tak ceria tu..

aduuuh dah stop..
terasa nak nangis tetiba lak..sensitif tul si ibu ni kan..
hukhuk.. =P

'DIA' yang tidak sihat itu...huhu..


30 comments:

MrS. F!zA said...

fza pon kalo ank tak sihat nak nangis je tgk tmbh plk tgk mata ank mncgkuk time demam

zue @ annaleeya said...

airel pon muntah2 semlm... bdn pon dedar jer mcm nak demam... hrp2 ari nih okla... mmg risau dan tak senang ati nak keje klu anak tak sihat...

hrp ayep cepat sembuh yer..

LYaFRINA said...

sama la dgn asya eina..
skrang cuaca x ok.. time g spital.. majorita..kanak high fever n ada naik merah2 kat badan.. sama gak cam asya pon muntah2..

eina..kalo masuk ubat ikut bawah tu kurang skit demam.. asya lps doc masukkn ubt tu.. ok skit panasnya.. tp meragam j la.. sensitif..

smoga ayep cpt sembuh n aktif serta sihat cam biasa..

**eina.. budak2 kecik seusia ayep n asya kna ambik perhatian serius.. kalo muntah2 bterusan n ada mcm ketar2.. better bwk k spital.. sbbnya sawan mudah myerang pd kanak usia 6 tahun ke bwh..

Ena said...

alahai.. naper pulak tu ye arif.. tiba2 panas malam2 aje.. kena bawak p check lagi la eina.. risau juga kalau dibiarkan.. skrg mcm2 kes ada..

irfan pun berak2 je akhir2 nie.. tak nak makan.. tapi still aktif.. apapun kita tetap risau kan.. lagi pulak kalau tak sihat mcm arif

sabar ye eina.. bawak la jumpa yg berkenaan.. jgn biar kan tau..

UmiDAnisH said...

kalau kerap muntah, better bawak dia jumpa doktor takut kekurangan air dalam badan, lagipun dia ceret beret memulakan? cepat2 bawak doktor erk, baby ni sensitif.. baik segera jumpa doktor.. tp insyaallah takde pape..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..sian tgk Ayep..
Betul kata Lya tu Ena..better bawa p hsptl klu msh panas gak..budak2 ni..klu panas & muntah..takut sawan tu menyerang..jgn d biar tau..hope Ayep x de apa2 yer..moga cepat sembuhnye..!

Noreen said...

ciannyer arif...
mse 2bln yg lps riza mcm tue la kak de la 4 bln blanjutan demam malam tp x de la muntah2...
ke sbb arif muntah2 perot kosong skali msk mkanan tue yg muntah..kkdang air msk bnyk sgt pn x knyang...
kalo mlm nie pns cuba ambil asam jawa ltk air sikit je...pastu sapu dahi n perot..kalo pale pns sure perot pn pns...
jika blanjutan baik jmpe doc...
semoga cpt sihat yea arif cian mama risau sgt tue...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mek na
ari tu rafiq pon camtu
mlm je demam
dah mkn ubat kenek pon tak jalan
last2 sy g mintak air penawar
dia kate rafiq terkejut sbb kene tegur
masa tu kami baru balik dari johor
maybe kat hiway kot..budak2 kan senang nampak..
n alhamdulillah lepas mandi n minum air tu..dalam 2 ari lepas tu terus ilang demam..syukur

g la cuba kekdah lain lak mek na
manela tahu kan
kita hanya mencuba

Me_Lina said...

alya pun tgh demam skrg ney... on off... dh 3 hari... siang punya la active... mlm badan panas.. huhuhu

nieda said...

nida baca entry ni pun dah nangis..x boleh tgk anak kecil sakit, sedih sgt2...

Ina, bawa jumpa doktor pakar lah..sekarang ni denggi makin teruk..nieda dulu pun mcm tu, demam on off..bila mlm panas..ambik darah mmg kena denggi..Harap2 arif demam biasa je..letak towel basah kt bawah ketiak arif bg suhu turun dgn cepat. tidur pkai singlet je

zurazari said...

cian nyer kat arif=(... sedey la kan kalo anak demam2 nie... adam last week demam cenggitu la.. tp tak la sampai muntah2... tp adam masih fully breastfeed. so my sis adviced me makan panadol. so boley sampai ke adam. then 3rd day g klinik doktor kasi ubat kuat antinody. alhamdulillah hari ke 4 adam da sihat sepenuhnya... cuber cari ubat kuat antibody... sajer jer la usaha kan...

Nia said...

i assume dah bawak pegi klinik kan? kena bagi dia minum air bayak(luckily memang dia yg mintak air kan), lepas tu, lap badan dia dengan air/air asam jawa. kdg2 demam sebab nak pandai benda baru, tapi kita still kena ambik langkah berjaga2 ni. harap2 Arif cepat sihat balik ya...kesian kat mama,..susah hati dia.

Entri Baru: Buat Hal Di Kluang

az rina a.k.a jaijina said...

salam kak..mmg kecian muke arif bile demam..rina pon samelah, bile je echa demam memang risau + sedih..nak2 bile kat opis mulelah dok terkenang aje echa..

echa pon kalau demam malam je panas..siang hari berpeluh..

hope arif cepat baik dari demam..kesian pulak auntie tgok..

Ain said...

kesian kat ayep....

sekarang ni ramai budak2 demam. sarah pun tak berapa sihat jugak tapi takde la teruk sangat...

semalam ambik dia dari taska muntah sampai 3 kali....

kalau tak baik jugak, elok bawak ayep gi hospital....

moga ayep cepat sembuh hendaknya...

BIONIC WOMEN said...

better bawak arif g hospital, takut dehydration..dia cirit birit ag, muntah ag..past demam..bahaya..jgn tangguh2..
lately ni, macam2 penyakit ad..huhu
risau kesihatan dan keselamtan anak2

maszmadi said...

ala.. ciannyer kat arif.. mcm musim la demam nie, ramai gak anak2 staff kat opis ni demam.. smoga arif cepat sembuh yerk..

♥Azie♥ said...

moga cepat sembuh..kalau anak tak sihat mmg kita ssh hati kan

eT said...

hug la dia selalu...
tp jgn biarkan tau...bawak la p jumpa doktor...

fabulous.farah said...

ololo..sian nye..muka sampai merah..mesti susah hati kak ieyna. sabo2

Fieza79 said...

ala cian arif...dh demam pulak..ari tu ingat dh semboh...

heran la eina bdk2 ni sll bl mlm je demam tu dtg balek, asal siang ok lak...kalau tak btol2 semboh mcm tu la siang ceria mlm demam pulak dh...! haishh mmg risau...fhm tu...
kalau dh nmpk lemau sgt tu cpt2 g check up skali lg..mana la tau kan....hope arif cpt2 la semboh sian mama..hukk

norihan said...

sabar ye iena...insyaallah....mintak takde apa2lah... ingat iena try buat air penawar bagi arif minum...takut2 dia ketegur...sebab iena cakap arif tengah malam asyik demam je...pastu kalau rasa badan tu panas...iena letak tisu basah kat ketiak dia sebab panas boleh di serap...agaknya musim sekarang ni,tu yang buat banyak orang sakit...

chugie said...

siannye arif.. sama cam kes fatin aritu lah ni.. demam akan teruk waktu malamnye.. lepas tu asyik terjaga2 dan minum air banyak sangat.. sampai sy biarkan air botol tu kat sebelah die, senang die nk amik sendiri.. + air liur yang asyik meleleh dengan banyaknye..

n at the end, baru tau yg gigi graham die tumbuh... 2 batang lg(kiri kanan)..

pe pun, moga arif cepat sembuh ye..

Zaidah said...

nabil pun dah dua hari demam...tadik ambik firas kat nurseri teacher dia kata firas kena jangkitan...mcam sakit tangan kaki mulut...semoga ayep cepat sembuh yer

haslina said...

naper pi keja?....
byk keja yea...
saya klu anak x sihat..x kiralah..mesti cuti..
risauuu kan...
moga ariff cepat sembuhh...aminnnn

Elly & Emmy said...

kesian arif.. moga cepat sembuh..

cuaca sekarang memang panas laa mama.. kalau budak berdua tu tido pun tak selesa.. rasa badan panas jer cam demam ..

Alimaz-Kembara Terasing said...

alaaaaaaa ciannya ayep... Cewad juga demam... hati ibu mana tak sayu tengok anak kecik dia sakit....

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

samalah balqis pun now tak sihat...selsema...

[-suziey-] said...

bawa g klinik dh ke blm? klau more than 3 days xsihat gk better g clinic n cek darah or whatsoever..jgn biar n bg ubat sdiri jek..klu bdn panas jgn pakai baju tebal..kerap basahkan kepala dgn air..tkt panas masuk dlm..

nza said...

kesiannya arif.dia jd camtu cz bdnnya xselesa la tu..kt org panazz dlm.....moga cpt sembuh...

hajarus said...

ala ciannyer hajat tgk ayep... bese tgk pic dier xlekang ngan senyuman... tp biler tgk pic ni sayu la plak hati hjr... harap2 demam ayep xberpanjangan... & semoga ayep sihat2 & ceria cam biase ;d