About

Friday, August 13, 2010

.: beRbuKa & BerSaHuR :.

ohho...dah masuk hari ke-3 berpuasa kan..
semalam lebih awal hidangkan sajian berbuka berbanding hari sebelumnya..
so, sempat snap ^_^!

budget kena balik masak..
sekali abah kata, takyah lah, tak lapar sangat!
sebabnya dah beli sikit makanan..

al-kisahnya setiap kali nak ambik arif kt umah Ibu akan melalui PARAM!
so, dah alang2 lalu dgn motor tu, singgah la bila nampak yg berkenan..
sebab PARAM ni sepanjang2 jln raya jer..
cam mama balik ekceli kul 4.30, tp terpaksa tunggu abah..
yg kuar kul 5pm..after abah pick-up mama dlm kul 5.15pm gitu, terus g ambik Arif..
tapi sblm tu, lalu kot laluan PARAM ni..

itu yang ter'BELI' jgk..
padahal awalnya plan nak masak.. hehe..

apa yg menggoda mama?..
hehe..biasalah LAKSA sajor.. lalala..
habis tu cari la gak, kuih brg sejenis dua..

jom layan jerlah piccas ni..


LAKSA-RM2.50 + ROJAK MEE(abah)-RM3.00 + Kuih Lopez+ CikMek Molek +Kueh Lapis =RM2.80= RM 8.30 keseluruhan/ 2 orang..ok la kan..habis je makan, sampai sahur kenyang!

lepas maghrib baru mama masak nasi + lauk tuk sahur..bangun sahur panaskan lauk + goreng sayur! ^_^ (Menu : Ikan Kembung masak kicap + sayur sawi goreng campur sotong)

oohh...budak kenit ini, harus interprame jugak kali ni..
belum start berbuka dia dah berbuka dulu.. hehe...



dannnnn...orang dah habis sahur, dia still di meja makan lagi.. huhu...
see..
siap pakai sudu..cam pandai ^_^!
see...ada ke, dia pi jemput ambik nasi letak kt dalam sudu gitu..huhu..habis berterabur tau..dah la nak g kerja pastu..tapi mengemas harus jgk..time ni dah kul 5.30am ni..

menu arif bersahur pada jam 5.15am : nasi + ikan kembung masak kicap! ^_^

26 comments:

wan sujaihah said...

banyak nyer menu...arif makan aper kak..nasi goreng yer?

chugie said...

Bestnye kalau dapat ke PARAM tu.. malangnye sy mmg x sempat nak kesana pun.. balik rumah terus lintang pukang masak heheh:D

mungkin sekali sekala harus juga cuti masak kan? ngeh...

eT said...

3 hari pose xpernah p bazar ramadhan lagik...huhu

MrS. F!zA said...

terus terliur tgk kuih lopez!!! peberet tuH!! help!help! terasa mcm nak makan je.. napsu la ni.. haha

syiok tgk arif join mkn sekali..agknya darwisy besar nti cam ni la kot.. haha

Fieza79 said...

byk jgk menu berbuka beli + masak...! abis ke sume tu eina...? hehe

arif pon bgun jgk sahur plk tu telebih sahur bebanding owg yg posa..hahaa jenuh la ngemas pg2 disepahkan arif...huhu

LYaFRINA said...

meriahnya menu ...
penuh semeja.. beza kan makan bersama di bln puasa & hari biasa.. sebab tu ramadhan sgt2 special.. dpt eratkn silaturhim & kemeriahannya sgt2 bbeza..


**lya x tjaga sahur td.. kes mkn ubt la..

zue @ annaleeya said...

eina.... xde menu lain ker???? laksa laksa laksa.... haishhhh.... terliur tau pose2 nih..... huhu!!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Semalam hubby sal ada gak beli laksa sampai 2. Tapi dia dengan faris je yang makan. sal tak berapa lalu lak nak makan laksa... hehe

teringin jugak nak jejak kaki kat PARAM. Tapi kat sini, punya la ramai umat. nak parking pun susah...

**tiba2 rasa mengidam nak makan kuih lopeh la pulak... hehe

fabulous.farah said...

rojak tu nampak sedap kak ieyna! tergodaaaaa

mummy_ayu said...

wah..meriah makanan berbuka...
ayep pun bangun sahur ye.posa tak tu? he he he...

mek da ©™ said...

laksaaaaaaa..nakkk..tgh lapar ni

Ena said...

Laksa lagik?? eheheheheh..

ena pun hari2 laluPARAm juga.. adh tu kat opis pun ada gak jual lauk pauk.. tapi gigih tahan nafsu mata konon tapi terbeli juga kerabu sotong semalam.. huhu..

ayep pun sahur rupanya.. poser tak ari nie? ;P

Hamzah Ian said...

wa.. sedapnye kuih2 tu..

iXa NrzMy said...

menariknyerrr... sabo2 dah ptg ni

'NuReeN' said...

sabar2 dah petang ni... ;) lepas berbuka petang ni terus balik kampung.. yeayea...

nieda said...

kalau eina wajib ada laksa kan??hehe..arif pun nak buka juga mama!!

Dilla Ady said...

eina...cantiknye jug n gelas eina tuh...suke la design die..kat mane beli?hihi

sedapnye laksa...teringin lak rase tgk menu eina berbuka nih..

bintangku said...

kuah rojak tu nampak best ler.... tetiba rasa nak makan pasembor lak. Isk isk isk

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ayep sama ngan Qis ni..klu kita sahur dia yg dulu mkn..buka pon dia juga yg dulu merasa..skrg ni ha..Qis tgh mamam..lily tgh tunggu daddy dia bgn jap ni.. :)

nza said...

mkn brdua ni rasanya beli lg jimatkn eina....kalu akak yg dh br7 nie mmg kena masak la everdy....hi...

Nia said...

isk.isk..dugaan ni..huhu. patut tengok entry ni malam tadi. time posa ni tengok, rasa teringin pulak dah (isk,..Nia ni posa mcm budak2..hehe)

♥Azie♥ said...

kak ina fav kita pun laksa jugak..adoi teringgin nak makan laksa sotong la..

haslina said...

simple gitu waktu berbuka yea....

Ayu Hussien said...

alhamdulillah...byk nye menu. heheee
dak ayep pun sahur skali tu?

e.l.i.z.@ said...

alang² dah lalu param, harus la singgah ekekke...sedapnye laksa..nk carik laksa gak la haini..eh alaaa eli ada kelassss waaaaaaaaaaaaa

mamalieyna said...

To KAwan-Kawan:
harap maaf la, tak dapat reply one by one komen kawan2..huhu..