About

Thursday, July 29, 2010

.: LaKsa JohOr..apa yG maHaL?..:.

morning!
hari ni last kerja..
eh bukan last tuk selamanya tau..
last for this week only!
hehe..esok kan mama on leave..yabedabedooo.. =P

last sunday buat laksa johor..
berkurun dah tak buat laksa ni..
sejak dok umah baru ni
nilah terasa nak buat
laksa johor sgt melecehkan berbanding laksa kedah yg sempoi tuu..
pepun demi en suami yg mengidam ni..ihiks..
mama turutkan jua..

tak ada apa nk citer
sebab rasanya resepi laksa johor ni
pernah disiarkan dulo2 kt sini..
so ... layan mata la sket..
mana yg sempat mama snap..hehe..
dan ada soalan di akhir gambar nanti.. ^_^







soalannya : dalam banyak-banyak bahan tersebut apa yg paling mahal sekali?

try la teka dulu eh..
herm..

think..

think..

think..

think..


dan

jawapannya adalah.......

*

*

*

*

*

*

*

*

BUNGA KANTAN - RM 6.00 !

tetiba rasa cam nak tanam je bunga kantan tu..
sebab mama ni ghajin buat laksa..
mahai giler..
ikan lg murah tau!
adus...
nak wat camna, sbb faberate food..
every week terpaksa buat pun sanggup.. =P

so, camna, tmpt kengkawan mahal tak bunga kantan tu?
if dok kg kan, main petik belakang umah jer bunga kantan tuu..
huhu...


35 comments:

♥Azie♥ said...

laksa dia macam mee kari kan kak ina..mai sepinggan kak ina...nak test

♥Azie♥ said...

oooo guna spegeti...tgk tak abis..hehehehe

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

aik mahal nyer beli kat ne?kiter beli kat econsave murah jerk...seringgit satu..

nza said...

mahainya...kalu kt kg2 senang jerr dpt kt mana2kn....

sedapnya laksa tu.....

Fieza79 said...

psl mahal sgt bunga kantan tu smpai 6 hengget....kat sini sehengget je satu...sguh tak masok akal...haishh

tak penah rasa laksa johor...mesti sedap sbb eina yg wt kan..

fabulous.farah said...

mahal kan..hari tu farah beli sebatang nak buat kerabu. 1.50. best nye kat kg. semua free. ngahaha

MrS. F!zA said...

mahainya bunga kantan!! tp ya kot sbb susah dpt..kekeke

laksa johor tp guna sphagetti pestime tgk ni..laksa penang pnh la dgr..

~Siti Hajar~ said...

Sedapnyer tgk laksa johor eina tu, tp xleh lawan laksa penang kan..??? hehehe

mak ai! mahalnyer bga kantan, klu kat sini, 3 btg RM1 je..klu kat kg plk free je...kutip blkg rmh..haha

mek da ©™ said...

kak ina ni segala laksa dia reti..eeeeee

Mamamya said...

alamak!! pagi2 ieyna dah tayang laksa johor...haih...lia dah lama t'ingin nak makan laksa johor nie...ingat next week tunggu adik dtg umah baru nak buat...makan ramai2 seronok kan....

bunga kantan ni mmg mahal lah ieyna..tp x ler sampai s'btg RM6...mahal sgt tuh...kat sini 3 btg RM2..tp kenit2 jer...mcm x puas kan...
kalau balik kampung lia mmg x kan lupa petik bunga kantan kat belakang umah jiran....
dia byk tanam...dah mcm kebun bunga...

P/s:mcm x sabar jer nak tunggu minggu dpn....aduiii....terliur tgk gmbo laksa johor ieyna nih... :D

nieda said...

bunga kantan kalau kt supermarket mcm giant mmg mahal..kalau pasar basah murah sikit

Aleeya said...

sedapnyeeeeeeeeeeeee leleh tengok tauuu ..saje je kannn :p

Me_Lina said...

g econsave jela... murah jer sebatang... x pun kt NSK...

laksa johor mmg terbaik.. sbb leceh nak buat... benda leceh nak buat kan sedap... eehhehehe... buat pekat2 makan pakai tgn... letak sambal belacan...

uwaaa bila nak balik johor ney... windu ooo nak makan... nk masak sndri x berbaloi... hubby x layan laksa2 ney... huuhuuh

az rina a.k.a jaijina said...

kak, kasilah resepi..saya ni name je org johor, makannya tak pernah langsung..

Intan Inn said...

salam..erm mahalnyer bunga kantan tue...erm nak tanya u masak laksa guna rempah laksa johor yang asli ker?kat mana ada jual yer..dah 2minggu berturut2 saya masak laksa..hehehhe....

Ena said...

sedapnyer..
ena pun suka ngan laksa johor gak
tapi tak pernah lagi buat.. huhu
nampak sedap la..
ghajin sungguh la eina ni kan!..

mamalieyna said...

Azie:
memang azie, sbb kena menumis, letak serbuk kari..letak rempah ratus, letak santan, nk jdkannya laksa, sbb letak ikan kisar tuu..^_^

sedap sbb ada sambal belacan n mmg guna spageti!

mamalieyna said...

Anje:
kira ok la RM1/pcs kan..ini RM2/pcs..beli kt kedai runcit area tmn medan ni..mls nk singgh byk tmpt..huhu..

mamalieyna said...

nza:
tu la kak, kt kg semua FOC je..huhu..ini bunga kantan yg tak fresh tu pun mahai giler..huhu..

mamalieyna said...

fieza:
ohh RM6 tu tuk kesemua bunga tu..kira cam 1 btg jatuh RM2 la, sbb 2 btg tu kurus keding..huhu..mmg mahai, kalau 1 singgit ok lagi..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tu la farah, minggu bila ntah buat laksa kedah, beli kt giant RM1.70/pcs..ini beli kt kedai runcit jer..malas nak nyinggah byk tmpt..huhu..

mamalieyna said...

MrsFiza:
tu la...kalau tak letak kang, tak jd laksanya..hehe..mmg laksa johor guna spageti =P..leceh sket buat dia..

mamalieyna said...

~siti hajar~
tu la hajar, sini semua brg mahai..susah tul..hehe..mmg kalau pd eina, lg best laksa penang/kedah..hehe..laksa ni tokleh mkn byk2, lain mcm rasa..hehe..

mamalieyna said...

mekda:
eh laksa kelantan tak reti laaa.. =P

mamalieyna said...

Mamamya:
oooh ye ke, best mkn ramai2..eina berdua je..tp habis gk kami melantak =P

iissh takde la sampai RM6/btg tu..kesemua 2btg+2btg cinonet tu RM6! kalau sebtg RM6...baik takyah mkn laksa, beli siap jer..hehe..tp susah nk jumpa la kan..popularnya laksa utara ada la..

mamalieyna said...

nieda:
tu la nieda, g pasar basah pg tu, takde..susah nk ada stok...ni beli kt kdi runcit...mahai giler, dia ckp, susah nk dpt stok..hukhuk..

mamalieyna said...

Aleeya:
hehe...pepagi mmg saje nk kasi org terliur.. =P

mamalieyna said...

Me_lina:
oh ye ke..econsave kt area sini, baru je bukk, belum pernah terjah, leh la try! kami suami isteri pechenta laksa, sorang laksa johor, sorang laksa kedah..=P

memang en suami org johor, makan, gaul2 pakai tgn jer..^_^..eina org kedah, makan pakai sudu sbb nk mkn sama kuah =P..hehe mcm2x..

mamalieyna said...

az rina@ jaijina:
oooh akak pernah letak resepi dulu, cuba clik kt label 'Masakan Mama'..jumpalah nnti..selamat mencuba! hehe..

[-suziey-] said...

umangaih bunga kantan rm6..hmmm tanam la kalu ade tanah..hehe..

pandainya buat laksa johor..kt jenis2 laksa mmg fail!

mamalieyna said...

Intan Inn:
tu la mahai betul!

saya guna resepi dr mertua..semua bhn2 yg biasa digunakan utk buat kari jgk..rempah ratus biasa jer..if nk tengok resepi saya, cuba clik bhgn 'Masakan Mama'..cari tajuk 'Mama Masak laksa Johor' ^_^

mamalieyna said...

Ena:
alaaa...benda2 faberate je gheti n rajin pun..hehe..

mamalieyna said...

suziey:
tu la suziey, ada ka bunga kantan cinonet semahal tu...sesekali fikir cam nak buat bisnes bunga kantan jer, bnyk untung =P

Mama Hanim said...

uisshh mahal gilerz tuh eina.. kt sini bunga kantan 1 hengget satu..

errkk, sgt sedap itu laksa daaa..nk skit..

zue @ annaleeya said...

tak suker sgt laksa johor sbb kuah kari gitu kan... akak dan family lagi suker laksa yg kuah putih... yg mcm laksam tuh....

mahalnya bunga kantan... kt kuantan nih singgit sekuntum tuh... klu yg tak kembang sgt tuh 50sen satu...