About

Thursday, July 15, 2010

.: BerMaiN di KaLa Senja :.

Dari Jabir r.a katanya:

"Jangan biarkan ternakan dan anak-anakmu lepas berkeliaran ketika matahari terbenam sampai hilangnya cahaya senja kerana syaitan keluar ketika matahari terbenam sampai hilangnya cahaya senja"

Huraian

1. Waktu senja adalah waktu matahari hampir terbenam (lebih kurang pukul tujuh malam) iaitu ketika hari hampir akan malam.

2. Waktu begini adalah saat di mana seseorang itu sepatutnya bersedia untuk menguruskan keperluan diri termasuklah bersiap sedia untuk ke masjid dan menunaikan solat maghrib. Maka adalah tidak wajar pada ketika tersebut anak-anak masih dibiarkan bermain-main di luar rumah memandangkan bahawa di saat inilah syaitan keluar untuk mengganggu manusia dan dibimbangi jika berlaku rasukan syaitan dan sebagainya.

~ SUMBER DR SINI ~

Tapi tu la…Muhammad Arif Haidar ni..suka noo la nak menyinggah tuk bermain tak kira masa..
Tapi harus la mama menegah sebelum parah! Haissh parah pulak..
Takde la..mama balik kerja skrg ni..
Walaupun kuar opis 5.30pm..
Belum tentu sampai rumah pada masa yg sama stp hari..

Mood jlnraya ni tak menentu..
Kdg berjalan lancar, kdg sebaliknya..

So..semalam..
Sampai agak lewat..sebab….

Abah terlewat sikit ambik mama dan terlewat la sket ambik arif..
Dah tu, abahnye singgah lak beli ikan ngn sotong nak suh mama masak malamnya..
Bertambah2 la lewatnye..
Seb baik hujan dah reda sikit..
Bertolak dari rumah ibu arif around 6.10pm gitu..
Sampai kawasan rumah dah 7.20pm gitu…

Kena lalu, playground ni..
Haa biasa la arif…nak meyinggah saje..
Dah tu, mama pun sbb si anak yang terlengah2 kat buai tu..
Snap2 la sikit..issh ada kaa…(sebab takde orang, selalu balik ptg2 ada orang lepak..^_^)

Ni nak tempek ni..^_^

turun dr kete, terus melencong ke sini..huhu..
touch...ala..buai basah...
try la lap pakai tangan, bleh kering tak..huhu..
tak bleh la...camne ni...
menjeling ke arah abah...huhu...dah stop...ikut mama balik naik rumah!

penat mama memujuk si arif ni, takmo nye dia beranjak dr situ..
nak naik buai la tu…tp buai basah..

Abah dah tunggu kat pintu lif..
Elok pintu lift terbukak..
Cepat2 si abah jerit2 panggil..
N acah2 nak tutup pintu lift tu tinggalkan dia..
Haa time ni, baru le si arif ni..bergegas berlari balik..
Kalau idak tu, puas pujuk..

Pepun kesimpulannya, tak elok biarkan si anak bermain di waktu senja kan..
Taknak ‘pisang berbuah dua kali’.. if sesiapa ikuti blog mama dari dulu
Sure tau la kan…huhu..

36 comments:

Noreen said...

MMg x elok...
waktu snje spatutnyer brada didlm rumah=)))

arif kn dh beso mama tue yg tau nak myinggah je ag dh dpt kaki kn...
=))))
comel la dak arif nie...bila la untie nk merasa riza mcm arif....riza lom bjln ag...

mamalieyna said...

Noreen:
tu la memang tak elok kan..arif skrg pndai nak tunjuk perasaan, kena pandai la memujuk..huhu..

*alaa...riza tak lama lg b4 dpt adik, bleh la berjalan tu..^_^ jgn riso...nnti tak terkejo cam arif ni..

Triple H said...

btul tu.. waktu senja lbh duk dlm umah je..hehe..


Badrul Muhayat Buat Hal Lagi

nza said...

mmg xelok eina cz masa tu la byk makhluk halus dok brkeliaran n ganggu anak2 kecil......kalu boleh sblm maghrib pintu n tingkap semua kena tutup.....risau gak cz arif tecik lg tu....

Ain said...

kena latih anak dari kecik balik rumah sblm azan maghrib....

seeloknya dah siap mandi dan berpakaian kemas...

Ena said...

sama la ngan anak2 ena tu.. pantang nampak.. cepat je kaki nak pergi.. nasib baik jauh dari rumah.. kalo tak mesti jadi cam eina kan!. heheh

pandai pulak ayep tu takut kena tinggal kan.. ;D cam irfan gak la tu..

haslina said...

mmg pun...kan...sebaiknyer before maghrib mestiii nak ada kat rumah...budak2 lagilah perlu kan...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

waktu senja lbh duk dlm umah..risau gak coz arif tu tecik lg..bdk2 kan sng jer diganggu benda2 halus tmbh2 waktu senja eina.

Fieza79 said...

btol tu kena masok umah sblum mahgrib sbb ayam pon pndai masok reban..hehee...

taknak lepas arif tu dgn buai tu...cian arif..mesti ari2 nyinggah kan eina..

Izan Ishak said...

anak2 kecik mmg camtu, sbb dah biasa pegi playground kan... xpelah, nak buat camna kan~~ jgn sampai malam sudah!

fabulous.farah said...

dah ok ke yang ari tu? kak ieyna buat camane?huhu..mana tahu kan. panduan masa hadapan. nanti buat la entry pasal ni

Dilla Ady said...

sib baik la abahnye pandai cmne nk panggil arif..kot tak jenuh mama nk pujuk ajak balik kan..

mmg tak elok main senja2 nih..tp acha pun kalu nk suh masuk umah...cukup la payah..

'NuReeN' said...

sangat2 dilarang.. nureen klau dah pkl 7ptg tu mmg tutup abis pin2 tingkap.. kalu masa 2 dok kat jalan make sure sampai umah lepas azan.. takot bila teringat kwn nureen blk masa maghrib, pas2 anak dia la kesian kena..........

norihan said...

iena lama saya tak komen...tapi saya tetap jengah blog iena..kesian ayep tak dapat nak main..yelah..waktu senja tak elok bawak anak keluar rumah...syaitan2 berkeliaran..comella ayep sekarang..oh ye iena...nanti singgahla blog saya ye...ni dia punya URL:http://dyandyrehan.blogspot.comapa2 tinggalkan jejak ye...

hazlina said...

ai arif cayang..lamanye aunty tak komen2 kat blog mama arif ni..busy punya pasal..aunty ni selalu jer bwk Mia kuar jenjalan lwt ptg,kdg2 tu kul 7 lbh br sapa umh..nsb xde apa2 so pasni kena mik langkah berjaga-jaga..

*nk tny mamalieyna@bloggers semua..
kalo baby dah nak masuk 7 bulan berapa kali patut bagi mkn solid food dan time yg sesuai sekali ye..thanks!!!

zue @ annaleeya said...

haah eina.. tak elok biar anak main senja... takut jd mcm eina dululah... mtk dijauhkan... tp tulah bdk2 nih mmg suke benor playground.. haishhhh!!

zue @ annaleeya said...

alamak lupalah... nnti amik tag eh!! jgn mare... heheh!!

mamalieyna said...

Triple H:
betul tu..tp tu la, kita ni smpai umah elok2 senja jer..huhu..tak dpt nk elak!

mamalieyna said...

nza:
tu la kak kan, asal magrib mmg kena pastikan sume pintu n tingkap tutup...tp tu la eina ni, skrg, balik kije, senja baru sampai umah..dak tecik tu, nak jgk menyiggah playground ..aduhai..

mamalieyna said...

Ain:
camno ain nak berbaju siap sblm magrib, kalo sampai umahnye dh hampir magrib..huhu..

pepun sblm azan, mmg kena pastikan dok dlm umah la..takut pisang berbuah 2x..huhu..

mamalieyna said...

Ena:
tu la..prblm besar ni..tak layan lgsg kang nangis pulak, layan la kejap..huhu..

seb baik ada modal gk nk umpan dia, tau tkt kena tinggai ngn si abah..=P

mamalieyna said...

haslina:
semestinya kan..^_^...kena beringat sblm kena lgi..dan lgi..huhu..

mamalieyna said...

mamadanish:
tu la...dah berusaha utk tu..sblm terjadi lg mslh, baik mencegah kan..

mamalieyna said...

fieza:
mana taknye fieza...dok lalu depan mata dia hari2...dh pandai berjln ni lgilah..mana nk berdukung, kasi jln sendiri, pndai lak melencong..aduhai...

mamalieyna said...

izan:
elok sblm magrib, kena baliklah juge...huhu..nk wat camna playground depan mata dia je..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
Alhamdulillah ok dah...hope takkan berlaku lagi..arif dh 2x terkena..berubat traditional..herm..ada idea nnti, akak buat n3 eh..

mamalieyna said...

Dilla:
tu aa, kalo tak, kena main dukung dia jelah paksarela..hehe..

mamalieyna said...

NureeN:
tu la..mslhnye tulah..sampai umah, time balik kije,dah senja..huhu..

memang, time azan berkumandang budak2 mudah terkena 'itu'..my arif dh 2x..hope takkan lagi..mintak simpang! kesian si anak!

mamalieyna said...

norihan:
yeeeaa dh ada blog eh...dh add u n follow u..^_^

memang tak elok kan...kena beringat sblm terkena!

mamalieyna said...

hazlina:
damia kecik..lagilaa kena beringat tau...time magrib2 tu, jgn ler berkeliaran outdoor..kalau kt soping complex ke apa takpe..

*herm...7 bulan eh...eina pun tak ikut schedule dr mana2, sendiri atur..kdg2 tak ikut schedule gak..huhu... normally, 2x la..morning n evening...

tapi skrg, arif dah 3x..morning, lunch & evening! ^_^ dah besar kan..

mamalieyna said...

zue:
tu la kak, problem besar ni..playground dkt ngn umah..dah tu time balik kije, sokmo senja baru sampai..dh tu dak tecik ni..nak la jgk menyinggah..huhu..

pepun hope perkara lama takkan berulang lgi, serikkk...mintak jauh la..!

*upss tag contest?..i like.. =P

Alimaz-Kembara Terasing said...

hai la nasib baik arif tak apa2kan....

mumyShaneQeisha said...

arif suka swing yer..
budak2 kan bawa jer ke playground...mula la tunjuk belang

Nadiah Sidek said...

org dulu2 mmg tak bg kan anak2 main kat luar senja2. mmg ada sbbnya

hazlina said...

thanks yea!!!!!mmmuaaaahhhh for arif..;)

[-suziey-] said...

mmg btl..kt pn pantang kuar wktu senja..lg 1 nyamuk aedes sgt aktif wktu subuh dan maghrib..so kat klu senja kan byk nyamuk..tkt la kena gigit ngn nyamuk aedes