About

Wednesday, May 5, 2010

.: tak PerNah2 teRLewaT, camNo Leh LeWat.. :.

Pagi tadi terjaga lewat dari biasa..
Lewat 3/4 jam jugak..
Patutnya pagi tadi kena bangun awal
Seawall 5.30am..
Sebab banyak menda nak buat..
Tapi disebabkan ayep
Kerap terjaga malam tadi..
Mama jadi leka sungguh..terlepas jam 5.30..
6.15 baru tersedar dgn sendirinya…

Arif kerap bangun mintak air masak..
Kalau mama buat2 taktau..
Pandai pulak dia mencari botol kosongnya
Pastu siap tarik tapak tangan, tuk diletakkan botol kosongnya tuh..
Pastu mulut mula bising..’nak…nak…’ katanya..!

If mama buat taktau lagi..
Dia beralih ke abah pulak..
If tak berhasil lagi..baru la dia start enjin..
Tapi slow jer..sebelum dia mula kuat..
Mama bangun ler..

Tapi malam tadi..
Mama tak kejam, dia panggil jer..
Terus mama bangun, isi separuh botol jer..
Sebab mama risau takut dia muntah air lagi..
Tapi Alhamdulillah sepanjang malam n pagi tadi..
Takde lak dia muntah!
Walau isi dengan banyak air..

Cuma pampers nye je yang penuh dgn kandungan air!
Huhu..

Dah lewat, macam2 lak nak buat..ni urutan kerja mama buat pagi td..bermula 6.15am – 7.15 am

1. mandikan diri sendiri (wajib ler+solat pastu),
2. buat sup sayur utk bekalan arif
3. buat air utk bekalan abah & minum pagi abah
4. Gosok baju kerja mama n abah (pttnya ari minggu dh buat, tp sibuk ulang/alik ke umah baru..huhu.)
5. mandikan arif dengan air ubat (dh 2 pagi, tinggal sepagi je lg)
6. siapkan arif berbaju, berbedak dan bersikat rambut
7. siapkan baju bekalan arif dan bekalan makannya masuk beg,
8. siapkan diri sendiri dan keluar umah


Yang tak sempat buat dan sepatutnya dibuat pagi tadi

1. kasi arif mamam ubat (dah bawak g umah Ibu jer, pesan suh Ibu kasi kt Arif..)
2. nak sidai baju yang dah dimesin malam tadi, 2 bakul penuh (tak sempat dah..balik karang la..huhu..jgn busuk sudah!)
3. tak minum pagi pun..hukhuk..sempat bwk roti masuk beg jer..bf kt opis la jwbnye! Abah sempat la jugak minum kopi+makan roti..

ok, tu jer..panjang lak n3 ni ye..
takpe..esok2 time nak flashback, tak boring baca pastinya..! ^_^


p/s apa motif letak gambo ni?..hukhuk..rindu kampung halamanku!


46 comments:

[-suziey-] said...

umangaih awalnya bangun..huhu..tido kol bape? kita xde msk utk aQeel n buat bf utk hubby tp still rs kelam kabut..adeiii

Ieda Al-Habsyi said...

pandai nyer arif cakap nak, bestnyer! :) mesti comel suara dia, ehhehe :)

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

hu..hu...patut la pagi tadi kiter hantar aqish dulu...selalu ayep dah sampai...sib baik naik broom2...kalo naik kete kantoi la lambat masuk opis abahnyer...

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal pulak bangun awal sikit dari biasa hari ni... hehe. Tu la kan, kalau terlewat dari yang selalu mesti jadi kelam kabut sikit...

uwaaaa... rindu kampung jugak... hujung bulan ni nak balik... jom!!!

Izan Ishak said...

hmmm...macam2 nak kena buat pepagi kan. kalau terlewat mmg payah kn...
**tang baju dalam bakul tuh kena masuk mesin balik le jawabnye...

ita cutevirus said...

eeerkkk.. sempat sarapan?? ita yg bangun 5.30 pon tak sempat sarapan.. huhuhuuh...

gigih betul eina ek..

nza said...

wah, siap bg jadual gitu...rindu kg gak nie.....

mamalieyna said...

suziey:
mmg gitu suziey, kalo tk bgn dl, si arif bgn dulu..huhu..tido mlm td lewat gk, siapkan basuh kain baju..dkt kul 12 dah..huhu..

biasa time tido kul 10-11 gitu la..

mamalieyna said...

Ieda:
itu jer ler 1 perkataan dia expert..lain hampeh! huhu.. :p

mamalieyna said...

Anje:
tu la, kalo idak ayep smpai dl kan...abahnya kena awal, sbb ada sesi pggl2 nama..seb baik smpt gk pg td :p

mamalieyna said...

Lady Salwa:
ooo terbalik pulak ye..mmg kelam kabut if terlewat sikit pun..huhu..

*nak ituttt...eh kita nak pindah la! herm.. bila nak balik ni?..

mamalieyna said...

Izan:
tu la pasal..kena on time sokmo kalo takmo kelam kabut

** tu la, tak pasal2 kena masuk mesin lg skali..hukhuk..

mamalieyna said...

ita:
mana sempat itaaaa... en suami sempat la, dia uruskan diri sendiri jer..kita yg mcm2 hal nih! huhu..

mamalieyna said...

nza:
sesaja kak, nnti2 leh la tgk kekelam kabutan kita ni..hehe..

*jom balik kg! hehe..

Aida Alias said...

gigihnya seorang yang bernama mama..

Fieza79 said...

gitu la lau tlewat 15 mnit pon dh bleh kelam kabut di wt nya...
sm je time bgun tido mama2 owg ni...

~Siti Hajar~ said...

terlewat erk? rata2 sy tgk ramai kwn bgn awai yer..seawal 5 lbh gitu tp sy pkl 6.30 br hegeh2 nak bgn, kdg2 anak bgn dulu...hehehe...p keje mesti lewat..huhuhu sekbek bos xkisah..

Ain said...

suspen jer tau....

ingatkan sahabat baik terlambat datang...

Anonymous said...

ingat td akak terlewat dtg bulan, rupanya lain topik..ee..br nk ucap tahniah..kekekek-mek da

Anonymous said...

ingat td akak terlewat dtg bulan, rupanya lain topik..ee..br nk ucap tahniah..kekekek-mek da

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

awalnya eina bangun..huhu.. saya tido lg time..

ct slalunya nk gi keja trs htr danish camtu..sng skt lah. hubby plak x minum pg sgt..kf\dg tu kita org breakfast sm kat kedai dpn umah b4 msg2 gi keja..hehe..:)

Adlina Husaini said...

wah awalnya bangun..kita kagum sgt..

satu lagi kagum jugak sebab sempat bf kat umah..

plan nak sidai baju pn ada? kita tk pernah terpk nak sidai pepagi hari..dan memang tak masuk dlm list keja kita sebab tu daddy's task hihi

and, thanks wish birthday kat ina eh..muda ke? tak lah..bg ina bila lepas 25thn kena siap sedia sbb tak lama lagi akan masuk 30an uwaaaaaa

Adlina Husaini said...

eh nak tanya juga, tido pukul berapa kalau bangun pukul 530?

kawan ina pukul 9pm dah masuk bilik tidur and bgn 430am

ImanRifqi08 said...

hai..mama ariff..
wah..awalnya bgn, kite kalu bgn awal cam2 alamatnya asyik tidor jer kat opis.:-)

hazlina said...

mmg sgt kalut klo bgn lewat pg kn..huhuhu!!!at least dh byk kije yg setel,rasenye bj tu xbusyuk kot coz kite pun selalu jugak bt cam tu..hehehe!!

zue @ annaleeya said...

saspen eina nih... ingatkan lmbat tuh... yerla mane tau ayep nak dpt adik dah... heheh....

wan sujaihah said...

akak tido malam kul baper?
pastu akak kuar gi kejer kul baper?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byknyer keja nk settlekan awal pg..
Lily pun bgn pg kul 5am..kena siapkan keja sblm Qis bgn..klu dh bgn susah dh nk buat keja..dia nk melekat jer..Tp kekdng Qis gak lah yg jd 'Alarm'.. :)

E.L.I.Z.A said...

wooo awal nya bgn..byk betul list keje nk kena buat b4 kuar keje..haii xtau la eli camne gaya nya esok² dh keje..pengsan!

bgn lambat pun eli x buat bfast..isk teruk tul..x biasa la huhuhu

chugie said...

busy juga iena tiap2 pg ye.. tengok dr pe yg tercatat tu, mak ai.. banyak gak tu heheh..

mamalieyna said...

Aida:
no choice kak, kena gigihkan diri..hehe..seb baik dlm kalut2 tu sempat gk settlekan hal yg pntg2!..hehe..

mamalieyna said...

Fieza:
itu la..jadual padat sangat kan..tokleh nak adjust dh, sume benda wajib buat..huhu..

mamalieyna said...

~siti hajar~
kalo g keje sendiri ok la, leh adjust sket masa..cam eina ni ikut en suami, terpaksa ikut time dia..huhu..

mamalieyna said...

ain:
ooohh..ala nk bgtau..sahabat tu mmg lama dh tak dtg..dkt 5 bulan tau..tp tanya doktor dia ckp normal lg, sbb eina stop tak ambik suntikan, hormon terganggu..ntah ler, riso gk sebenarnya ni..huuh..

mamalieyna said...

mek da:
haha..amboi excited dia eh..kak eina tak peknen la..dtg'itu' pun dh lama tak dtg tau..dkt 5 bulan dah..camno nk peknen if tak dtg peyet,,,huhu..

mamalieyna said...

mamadanish:
ohh ye ke..danish bgn lewat eh..cam arif ni biasa bgn awai..siap mandikan@lapkan badan, berbaju baru bagai la..ni kebetulan kena mandi air ubat, kena la betul2 mandi..huhu..

senang eh kalo camtu, terlewat sikit takpe,,tak la kelam kabut sgt!

mamalieyna said...

Adlina husaini:
hehe..kagum eh...ala jadual waktu biasa seorang ibu..hehe..

pasal sidai baju tu, jrg buat time pagi..biasa mlm after basuh..tp dh lewat siap membasuh mlm tu, itu yg forward ke awal pagi..mlgnya lewat lak bgn..huhu..

muda lagi tu..kita dl, belum kawin umo gitu, lum pandai bab2 rumahtangga ni..hehe..

tido?..normalnya kul 11 gitu la..tp mlm td lewat sket, dkt kul 12! terus lena..

mamalieyna said...

Imanrifqi:
hikhik..kalo dah biasa ok jer la..kalo tak biasa..mmg terasa sleepy kt opis ^_^

mamalieyna said...

hazlina:
tu la, tak pernah lewat tau..pg td..bila dgr jam bunyi..leh wat dono jer, smbg tido, ccamno tak lewat..huhu..

mamalieyna said...

zue:
hikhik..ramai gk dok pk kot tu ye..ala kak, itu mmg lama dh tak mai2..sampai eina naik riso ni, mengetest peknen nye, dh 2,3 kali..camno nak peknen if peyet tak muncul2..huhu..riso gak ni tau!

mamalieyna said...

wan sujaihah:
akak tido biasa kul 11, g kijer 715-720 gitu..antar anak dulu..

mamalieyna said...

Lily:
tu la, tak jd suri rumah pun, byk gk benda nk kena settle sebelum kuar umah, tu belum bab kemas2 tmpt tido lagi..huhu..

mamalieyna said...

ELIZA;
dah biasa nanti, rasa biasa la elly..BF?,,,alahai..buat air jer, makan ngn roti kosong boleh la..menu berat2 tak sempat la!

mamalieyna said...

chugie:
tu la, tapi bila melaksanakan tu, tak lak rasa byk kije..bila list jd senarai gitu..cam byk lak ye..ihiks..

fabulous.farah said...

biasalah kean sesekali bangun lambat=p

ayep baby lagi mase ni=)

mamalieyna said...

fabulous.farah:
jrg akak lewat bgn tau..! huhu..sekali lewat, gelabah lorr..

*ha'a..rindu masa babynye..