About

Friday, May 7, 2010

.: MeNu baRu 4 my aRiF :.

Salam Jumaat..

This week mama buat menu baru untuk arif
kalo sebelum ni..
cuma sup ayam+kentang
or nasi+kentang+ikan bilis..

kali ni, mama buatkan sup sayur lak..
semua sayur mama campurkan..
bawak bekalan g umah Ibu..
Ibu kasi nasi putih+sup sayur ni tuk arif mamam..

hari pertama & kedua, mama campur sayur2+udang
hari ni lak mama buat sup sayur2+daging+ikan bilis..
harapnya hari ni pun arif berselera cam semalam2...
kata Ibu memang arif dah kembali berselera nak makan nasi+sup ni..

walaupun kalut pepagi, tapi untuk bekalan simple arif ni..
mama tetap akan adakan masa..

layan sket ghupe sup tuk arif ni..

"sedap tak yang..??"...
"sedap mama!"..arif said!...hehe..

(carrot+kentang+brokoli+kobis bunga+bayam + daging + ikan bilis + minyak jagung!)


..ayep yang dah selera mamam nasi+sup..pagi tadi, bangun tido main beskal..lalala..mandi?.. belum lagi time ni..

24 comments:

shahida® said...

akak leh bg resepi tak? huhuuu..minyak jagung..xpernah ida guna.....sdp x letak tu..bgtau la rahsia anda..

Nad a.k.a MamaZakwan said...

nyum nyum..
dapnye.. :)

[-suziey-] said...

bestnye la ayep nk mkn nasi kan..huhu..aQeel jgn harap

mamalieyna said...

shahida:
ala resepi gaponye...main campak2 dlm air jer..hehe..cuma masak biar lama sket tuk sayur2 pejal tu, last baru letak bayam..kejap tu angkat la..!

kak ina ada baca kt blog sape ntah psl khasiat minyk jagung ni, itu yg akak letak..yg pasti, ianya menambahkan berat badan si anak!

mamalieyna said...

Nad:
yummy! hehe..

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

bukan ayep je selera klu mcm ni..org dewasa pun bley mkn jgk.kan?kan?kan?

mamalieyna said...

suziey:
oh ye ke..sbb si ayep dr dulu mmg selera mkn nasi, skali dia tak selera, gelabah la kita ni..itu yg cuba menu lain lak..

mamalieyna said...

Noorwahidah:
hehe..betoi tu, kalo kt umah, pasti mamanya tumpang sekaki..ekeke..

ita cutevirus said...

gigih betul eina ni prepared lauk utk yep..

mamalieyna said...

ita:
anak punya pasal! hehe..

Fieza79 said...

ghajen eina wt cam2 menu utk si ayep..sdap tu org dwasa pon tgk bselera...

btul ke myk jagung naikkan berat bdn si anak..nk try la..

ank2 fieza tu ssh mkn..sayur ke hape xnak..cume nk sup ayam jer...kdg wt kdg cume beli..eheh

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah sedapnyer...annti leh la kak aqish share sekali ek kat rumah ibu...

iz-AnN عبداللطيف said...

nampak sedap...bleh cuba...tapi my irfan agak kurang makan la skang...pening dahhh...

Izan Ishak said...

baguslah kalau selera ayep dah kembali. bukan senang nak tgk anak selera makan sgn apa yg kita masak kn!
**izan selalu penin pale sbb pk apa nak masak tiap hari...boleh gitu?

~Siti Hajar~ said...

rajinnyer mama ayep masak bekalan tuk ayep, nmpk sedap sup tu, xpyh ayep, sy pun terliur ni...

sy ni htr anak g rmh mama pengasuh mandi pun dak g, makan apatah lagi, semuanya serah kat pengasuh bulat2...

nsb baik pengasuh tu sudi buat semuanya...hehehe

mumyShaneQeisha said...

nampak sedap sup tu.budak2 mesti suka.terror betul mama ayep ni masak

Nor Aishah said...

memang nampak sedap.. ada resepi.. nanti boleh buat utk uzrei & uzair

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, kalau faris tengok ni memang berselera dia sebab dia pun suka makan sup jugak... tapi buat masa sekarang ni boleh buat sup sayur + daging je...

yg lain2 macam ayam or ikan bilis tak boleh sampai la kulit dia betul2 baik... huhu

nieda said...

kita tgk pun dah selera..mak budak pun boleh join mkn sekali..hehe

chugie said...

rajinnye mama arif masak tuk arif pepagi ye.. sayang betul mama kat arif tau!!

emm..mesti berselera punye lah, nama pun masakan ibu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sedapnyer makanan Ayep...Byk btul campuran..Yummy2.. :)

Nadiah Sidek said...

mama masak mmg sedap kan arif kan..sbb tu arif berselera je ;)

unlisted_one said...

uii,..ok sgt la Arif nak makan sayur lain, kalau si Diha, carrot aje dia nak makan.

fabulous.farah said...

bagus la ayep kecik2 dah makan sayur..gud2..nanti kulit cantik