About

Tuesday, May 4, 2010

.: diBasaHi huJaN ..hukhuk.. :.

mama baru masuk opis balik ni..
basah kuyup ni..sejukkkk...!!!!

alkisahnya tadi dpt panggilan dr Ibu pengasuh..
ayep lemah badannya..
takmo makan, menyusu sebotol bersembur kuar sume..
minum plain water sama jugak..

muntah air..
alahaiii..hati mama mana tak sentap dengar berita camtu..
nak kata demam tak jugak
nak kata tak sihat..tak jugak..
tak sihat sebab 'semalam' punya citer tu ada la..

tapi petang semalam dah berusaha jumpa Ustaz dekat area umah..
ada la dapat air penawar dan 'ubat' sampingan..
kita cuma berusaha, selebihnya..berserah padaNya..

ups..berbalik pada hal tadi..
terus mama bgtau abah, abah ajak g klinik
cek skali lagi..apa masalah arif..

so, berangkat la mama n abah..
g ambik arif..bwk ke klinik berhampiran sini
klinik Dr Salem..!
bagus rawatannya..cuma doktor jugak tak dpt pastikan
sebab sebenar..arif ada demam sikit..tapi mama tak perasan..
lidah n tekaknya ok..
perut jer tak bape ok!

so, doktor bagi 3 jenis ubat dulu
glukose, ubat muntah dan ubat angin..
if dalam tempoh 48jam ni..
tak menampakkan perubahan..
kena double cek ngan doktor tuk rawatan atau suggestion berikutnya!

hukhuk sian arif mama..
baru2 ni mama excited arif kuat makan..
now..arif takmo makan pulak..
asal isi sikit jer, terburai sume kuar..

yang tak bestnya seleranya langsung takde sejak semalam..
harap2 arif ok sehari 2 ni..

habis rawatan dalam jam 4pm gitu..
elok antar arif..
abah nak antar mama balik tmpt kijer lak..
naik motor jer..sampai pertengahan jalan..
Masyaallah..Hujan lebat gila2..kilat..guruh..
terpaksa berenti berteduh..
walaupun jarak tmpt kije mama
dalam sekangkang kera jer lagi (hehe..kangkang kera sgt dekat la mksdnya ye.. :p)
dari jam 4 sampai dh dekat jam 5..
hujan still turun tapi dah takde kilat..
so, kami redahhhh jerrrr..

ambik kauuu...basah sume...! hope jgn mama lak yg demam pasni! :)

ok tu jer bebel, panjang la pulok..non piccas ya !

p/s orang tua ada gak pesan (baru teringat)..if anak tgh berselera makan, jgn disebut2 sangat..kang jd sebaliknya! huhu..kebetulan itu dah jadi pada mama!

25 comments:

Fieza79 said...

hope xde pape si ayep tu...
maybe xsdp perot kot...bdk2 besa lgu tu..

agar lebey jg2...sal hal kn 'tegor' ari tu kn setel cpt..lau x cian ayep jd mangsa...

ezan said...

aduh kesiannnya ayep.. hopefully ayep cepat sembuh...

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

hopefully ayep cepat sembuh dan kembali berselera.

Izan Ishak said...

alahai...siannya ayep. kalau anak2 jadi camni mmg sayu sgt2. Mintak2lah dijauhkan dari perkara2 yg buruk...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Siannyer Ayep..
Hope Ayep cepat sembuh yer..
& moga selera mkn kembali spt biasa..

Mamamya said...

aduhai baca N3 ni pun dah rasa sedih...mudah2an ayep cpt ceria semula yer..tp ieyna..btl la...org tua2 mmg ada pesan klu anak suka makan or badan agak semangat jgn di tegur...nnti jd sebaliknyer....

Zaidah said...

zai doakan semoga ayip ok aje..n tak ade ape2...

Nad a.k.a MamaZakwan said...

~ mamalieyna, try bwk ayep gi darulssyifa'..zakwan pun penah kene gitu, alhamdulillah, skrg takde apa dah..
~ semoga ayep cpt sembuh
~ jgn mamalieyna pulak yg demam pasni udah la ye..karang abah ayep kene jaga 2 org pulak, hehe :)
~ moga yg elok2 je utk mamalieyna+ayep

Ena said...

alahai ciannye ayep...
sush ahti kan bile tengok anak tak sihat.. huhu
moge ayep cepat sembuh la ye!

hope ein ajuge sihat la.. sesekali kene ujan best gak tu.. kui kui kui..

Nadiah Sidek said...

smg arif cepat sembuh..

nieda said...

x best dgr cerita arif mcm ni..cepat sembuh sayang..Ina, kalau tak ok juga try bawa darulsyifa, kita cuma berusaha..mcm kwn nieda ada penah citer kt blog pasal baby Athirah yg berminggu2 duk ICU, doc x dpt pasti skt apa, p darul syifa alhamdulillah dah ok..

chugie said...

siannye arif.. kenapa lah agaknye ye.. tak pe lah, sy doa moga arif cepat sebuh kembali normal k..

wan sujaihah said...

emm akak jgn risau sgt...dugaan kita tu

wan sujaihah said...
This comment has been removed by the author.
nza said...

berikhtiar la mama, cuba cari air tmpt org2 yg pndai...rasanya mayb gak tu arif trkena ganguan...budk2 kecik mmg senang diganggu...moga arif cpt ok...

shahida® said...

beralih bulan x..cian ayep...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

moga ayep cepat sembuh k...ari ni ada kawan dengan kak aqish

zue @ annaleeya said...

alorrrr.... cian ayep... harap ayep xde pape la yer... rajin2 mkn ubat tau!!!

~~*Lady Salwa*~~ said...

kesian arif... herm, takdak selera nak makan badan jadi lemah la... hope arif cepat sembuh ya...

[-suziey-] said...

hope xde ape yg serius la..sian arif..xde selera mkn yek..
hmm so mamaponteng la yek semalam:p

♥etiey erywan♥ said...

demi ayep terchenta!

Alimaz-Kembara Terasing said...

ala ayep tak sihat yer.....

Ain said...

cian ayep.....

hari ni macam mana ieyna.... ayep dah ok ke?

setuju ngan cakap ieyna tue, perubahan kat bebudak ni takleh ditegur sangat, nanti jadi sebaliknya....

mamalieyna said...

To All :

mintak maaf la terpaksa jwb gini jer, tak sempat nak reply 1 by 1..huhu..

thanks pd sume yg mendoakan kesejahteraan kesihatan arif..sgt2 mernghargai,,!

today, arif nampak makin aktif n bersemangat tak mcm sbelm ni..hope terus kekal sihat ni..Aminn..

fabulous.farah said...

ouh..xleh sebut sangat eh..tapi biasalah kan..kanak2 pon mcm kita jugak..kadang makan byk..kadang xde selera..huhuhu

dah sihat ke arif?