About

Friday, May 21, 2010

.: daH keNyaNg kaN ?.. ^_^ :.

hehe..
saje tanya soklan camtu
sebab..mama nak tempek gambo makanan ni..

walaupun cam tak bape menyelerakan
tapi kalo time lapo..
jadi lapo gak ni..hehe..

ni la, nak tanya ni..
kawan2 sume kan..
kalo masak untuk dinner di hari bekerja..
rajin tak nak masak macam2 menu?
kalo orang kedah kata.. "mata"..

mama memang kalo boleh nak sesimple mungkin..
cukup la lauk sejenis+sayur kan..
tapi dak abah ni kan..
nak jugak jadi banyak jenis
(but sesekali abah accept gak, kalo mama masak just 2 'mata')

piccas makanan kt bawah ni..
menu ari isnin lepas..
walau penat balik kije..
malamnya harus jugak masak-memasak ye kawan2..

nasib la dpt en suami yg suka noo..makan masakan si isteri!
aduhai..redha!

ni masakan sume sangat simple je!
tapi bila dh siap, penuh jugak meja makan!
(camno nak kurus kalo tiap2 mlm bantai makan camni!)
hukhuk...
layanz...


...6 jenis @ 6 mata..takde dlm gambo, sambal kicap..tuk cicah kerang & tauhu goreng..


~ ayam+paru masak kicap ~ ikan goreng ~ petola masak air ~


~kerang ~ tauhu goreng ~ ulam+sambal belacan ~

p/s balik kang, pertanyaan abah mesti...."masak apa malam ni?"..aduhai..lomah nak jawab =P

32 comments:

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

wau..ghajinnya mamalieyna ni..klu lagu ni ka, bleh masak sampai 10 mata !

ezan said...

banyaknya masak lauk.... untung abah ayep.. kalo daddy sarah tny makan apa mlm ni.. sure jwpn ezan.. kita mkn luar je la.. hahahaha... pemalas!

chugie said...

iena, ni bukan simple.. ni banyak namanye.. amboi, mmg rajin..

sume nampak best tau! espc tang sambal n ulam n kerang tu.. bestnyeeeee...

az rina a.k.a jaijina said...

wow, rajinye mama masak..penat2 pas balik keje pastu masak kan, mmg isteri mithali mama ni..

pastu rajin lak masak lauk bnyk2..nnti anta sket yek hehehe..

UmiDAnisH said...

umidanish pun suka masak pas balik keje.. tapi masakkan tak la penuh semeja cukup 3 4 mata je da.. tapi mamalieyna masak penuh meja tu, lengkali jemput kami makan sekali na.. nampak sedap sungguh.. hihihi

zue @ annaleeya said...

mak aihh rajinnye msk.. klu akak time ari keje nih msk simple jer... msk 2 jenis pon dah ok.. sib baik en somi ok jerk!!! klu ari mggu baru msk grand sket...

Alimaz-Kembara Terasing said...

fuh rajinnya....kalau hubby saya cukup lauk sejenis saja...

[-suziey-] said...

wohooo kalu tnya kita MALAS..ekekek:D mmg jarang sgt mask balik keje..letih..hehe..ujung minggu je la mask..lagipun berdua je nk mkn..hehe..seb bek hubby pn ok:)

mamalieyna said...

Noorwahida:
10 mata..?..sapa nak habihkan nnti tu...byk2 mata..! anak 10 org k la..hehe..

dalila said...

camana leh telan liur ni..tp dh kenyang.. mmg terangkat la kalo cicah tauhu or kerang ngan sambal kicap...lama dh tak buat...kita camana letih pun still kene msk kannnnn...

mamalieyna said...

ezan:
kalo lah ari2 leh bg jwpn cenggitu, kan best.. =P..ini cam jwpn camtu tokleh diterima je dek abahnye ayep ni..huhu..

mamalieyna said...

chugie:
herm..yg simplenya cara nak msk tu..30mnt settle! bila dh siap, byk lak ..huhu..

mamalieyna said...

az rina:
amin...moga2 istri mithali lah hendaknye..hehe..

camno, tokleh nak elak, nak gak suh kita masak, redha jerlah..

mamalieyna said...

UmiDanish:
tu la, tak perasan lak, bila dh siap tu, penuh semeja..camni kalu, tukar meja mkn lg beso la nmpk gayanya..haha..

mamalieyna said...

zue:
ntoh ler kak, selera bukan main lagi..si isteri hanya menurut perintah..kngkadang buntu dh nk masak apa..huhu..

mamalieyna said...

Alimaz:
bestla camtu..huhu..

mamalieyna said...

suziey:
tu la kan, bila bajet betul2 beli luar pun ok jer..ni kalo msk, mcm2 bhn nak kena beli..huhu..tp bila kasi alasan camni, en suami tak terima la..masak tetap masak! adoi..

~Siti Hajar~ said...

mak ai! byknye makanan, mlm2 pun mkn cam gini, siang mcmna pulok? xpela k.eina lg buleh mkn, mkn ajalah...janji xde penyakit....

sdp 'takua' grg tu, ingat lg dulu2 mkn kat kantin sekolah 'takua' goreng kuah kacang...huhuhu

mamalieyna said...

dalila:
tu la pasal..kita menurut perintah jer.. ^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
eina pun pikir camtu gak, kalo mlm gini menunya, kalo siang taktaulah camna..haha...mau sambung meja lg satu.. =P

'takua'..lama tak dengaq perkataan tu..hehe..

Fieza79 said...

eina mmg ghajen...fieza if ari bekerja mmg jarang sedia mkn malam...

bg fieza yg kureng ghajen ni cuma akan sedia menu cam tu ghupe pd ari cuti tu pon for lunch je...eheh

Izan Ishak said...

banyaknya eina...kalau izan kat umah ni mmg 2-3 mata je dah banyak tu. sbb abg kalau banyak2 pun dia makan 2 mata je nnti...
**seronok jadi ayep n abah ayep...kenyang selalu...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Eina ni mmg Rajinlah..lily yg duk umah spjng hari ni pon jarang masak memasak..hehehe.. :)

YanaNuar said...

Waaaa rajin noo ek masak manyak lauk pauk...daku nih masak satu lauk pun dah tunggang langgang dapur hekhek.. sabo je laaaa...cam best jer sambal blacan tuh kekeke

fabulous.farah said...

banyakkkkk nye kak ieyna..huhu
kalo farah satu lauk satu sayur dah!
=p

Nadiah Sidek said...

byk tu. sy yg surirmh pun masak 2 jenis lauk je. kdg2 je 3. nak jimat punya psl :D

nieda said...

rajin masak mcm2..nieda jarang masak sayur sbb husband x mkn sayur. Bila masak untuk diri sendiri jarang habis..hehe

Ena said...

wow!

manyak nye lauk.. eheheh.. memule mcm tak de yeh!.. sekali bile dah hidang.. penuh meja.. seronok nye kalo dapat pasanngan yg suke makan sayur + ulam2an.. puas makan macam tu kan..

nampak menyelerakan la eina..

**sHiKinn** said...

akak..sedapnya sambal belacan tu..nk resepi bleh..eheee..sy selalu juga buat tp tak menjadi..huhuh

Mama Hanim said...

huhu.. best je tgk tu.. nk skit la..

mesti sedap ni eiyna masak kan..walaweh..

~aSHa~ said...

arhhh skrg ni malas masak menjadi2....

ai ada tag yu..sila amik

mek da ©™ said...

weh sdp weh..terliur weh..nak nak