About

Monday, May 3, 2010

.: besT dan taK beSt :.

apa yang best..
apa yang tak bestnyer
tu..
huhu..

bestnyer sebab..
bakal dok umah baru..
ari cuti sabtu/ahad lepas ni pun
sibuk dok ulang alik g..

g bukan sesaja..
g mengecat..nak mengecat sendiri..
budget punya pasal mengecat sendiri pun boleh..
hehe..

hari sabtu tu, abah n kawan abah mengecat
sampai dekat maghrib baru balik..

ahad lak..
abah n mama sendiri yang mengecat!
jgn tak caya..
mama mmg sudah expert! :p

dedulu kat kampung
dah biasa mengecat! hehe..
semalam lagi hebat..
g pagi..tengahari balik makan kenduri jap..
pastu sambung semula, g mengecat lagi..
balik lepas maghrib!

ala tak banyak pun..
ruang tamu dgn bilik kecik arif jer..
al-maklum bkn org professional yg mengecat
so, take time sket ler nak menyiapkan nya! hehe..

itu citer best..
yang tak bestnyer pulak....................

Arif..ada something la..
he looks different..
macam something mengganggui!
mama mmg dah terdetik sebelum ni..
tapi tak terckp..cuma dpt merasai..
kelainannnya tu..huhu..
'ada sesiapa yang dah faham ke..?'

yela pergi rumah baru..
yang belum ramai penghuni..
belakang nya bukit bukau gituw..
balik dekat maghrib pulak..
huhu..rasanya dapat tangkap kot..kawan2..?

sudahnya, ari ni..
Ibu pengasuh arif cadangkan
g la jumpa 'mereka' yang pakar bab2 ni..
huhu...sian arif..lemau semacam jer..

main pun takmo..
tido malam pun terganggu..
dan yang mama perasan jugak..
time nak masuk..or elok time nak kuar kete..
dia mula cam merengek..takmo..
tapi Alhamdulillah dia bukan jenis..
meraung tak tentu pasal tu..
itu lagi mama gerun looo..
Mintak simpang lah!

apa2pun harapnya arif ok pasni..Amin..!

oh..seperti biasa..
sedikit tempekan..hehe..

..abah & kawannya sibuk mengecat...Arif lak sibuk menyelongkar lemari (motif ambik gambo?..mama nak tayang wardrobe baru ler tuh! ekeke.. :p)


..Arif main2 kt umah baru balik dari sesi makan kenduri..mama n abah sibuk nak mengecat lagi..lalala... (Cat kaler biru lain yang abah beli, sbb yang dikehendaki non-ado..huhu..kebetulan abah g beli cat tak bwk mama, suka hati abah jer pilih..dah siap ni ..ok la jugak.. )


...happy dapat main di ruang yang lapang! ..belum ada apa2 luas ler..



..lemau time ni..mama snap gambo pun, takmo toleh..huhu..

p/s selalu takmo beringat sebelum kena, bila dah kena baru rasa nyesal..nape tak gitu sblm terjadi gini..hukhuk...insaf!


51 comments:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

bawak pi berubat k kak ina...budak2 ni selalu je ada benda halus tu suka...hope ayep ok2 je

zue @ annaleeya said...

besela eina klu nak masuk umah baru mmg cenggitu... lgpon umah yg tak pnah duduk kan?? nnti bila eina dah pindah, eina watla semayang hajat sket... takpon ambik air yasin, percikkan disekeliling dlm umah.... akak dlu mase pndah umah sdiri wat cmtuh gak...

pasal ayep tuh, baik eina gi mtk air penawar ker... budak2 mmg nmpak jer mnde2 gitu... Insyaallah ayep tak ape2...

~~*Lady Salwa*~~ said...

rasanya mungkin la kot sebab tu. sal pun, sepanjang 2 kali pindah ni memang elakkan la pi rumah baru time maghrib. selalu kalau nak pi pun pagi2 sampai petang je.

elok jugak le pi jumpa ustaz ke yg arif pasal ni.

anak kak ngah sal lagi la, boleh nampak 'benda' tu. dia pulak dah umur 5 tahun, dah pandai cakap. lagi la susah.... kita yg jadi takut...

chugie said...

emm.. maybe die nampak 'sesuatu' tu kot kat tpt baru tu..

better panggil org kuat2 agama ni dtg, n dorang akan baca ayat2 alquran untuk halau apa2 yang ada dalam umah tu.. ye lah, maybe umah tu dulu umah bukan islam ke.. ape ke kan.. lg 1 belakang tu pulak bukit.. em paham2 je ler..

selamat lah arif jenis x meracau kan.

keadaan ni sama mcm my sis, masa mula2 dia pindah umah pun kene camni gak, anak die siap x leh tido n asyik nangis je.. atlast suh org dtg baca ayat2 quran n lepastu buat bc yasin + kenduri skit..

alhamdulillah.. dh ok dah.

alamak! terpanjang sudah komen guwe!

mamalieyna said...

anje:
tu la..dah kena baru nak beringat..hukhuk..nak jumpa ustaz, nk jumpa ustaz..

mamalieyna said...

zue:
itu la kak, eina sblm ni dok ckp ngn en suami gak psl ni..sblm masuk kena beringat psl ni, buat solat dan bacaan yasin..tp time g singgah kejap2 tu, tak beringat pulak..huhu..

harapnya gitulah, tak serius,cuma nmpak 'monyok' la arif tu..

shahida® said...

ye ke kak..xpe .buat semayang hajat byk2...ye ayep..cyg ayep

mamalieyna said...

Lady Salwa:
tu la kan..bila dh kena baru terfikir...huhu..nape tak fikir sblm kena..addoiii!

pepun, lgkah terbaik jumpa ustaz la kan..kembalikan semangat dia!

*eeii lagi seram, kalo dia pandai mengadu kan..

mamalieyna said...

chugie:
tu la..banyak orang ada pengalaman mcm ni..bukan tak tau..tapi tu la..tak ambik berat..bila dh kena, baru terfikir2,,..huhu..

ini tmpt baru, kaw perumahan baru..yg duduk pun boleh bilang bape orang jer..
sunyi jer kawa sini..bukit bukau pulak..aduss..mcm2 terfikir skrg ni..

hope pasni arif ok la..!

mamalieyna said...

shahida:
tu la..belum duduk lg, g jengah je pun..huhu..hope dia ok pasni!

eT said...

bacakan ayat kursi la kak...tiup kt ubun2...InsyaAllah...

mamalieyna said...

eT:
thanks ingatkan akak..! ^_^

fabulous.farah said...

xpe akak. nanti nak masuk buat la semayang hajat panggil ustaz..bawak ayep berubat jugak..tempat baru mcm tu biasalah ade something..ayep budak mudah la kene..isk.

Mamamya said...

x sabo nak tgk gambar penuh umah eina...;)

pasal ayep tue jgn tunggu lama2 tau...klu blh seberapa segera lah...risau budak2 ni sbb dia org kan lemah semangat..so,'benda2' halus mcm tue mudah masuk dalam badan...

lieya doakan ayep cpt sihat yer....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dak tecik mmg mudah 'nampak'.
pegi jumpa yg pakar k

jgn sok2 jd cam anak buah sy
makan byk tapi kurus kering
agak2 apekebender yg makan sekali ngan dia eh?

pegi2 berubat tgk mmg ade bende mengikut menumpang
dah berubat baru naik berat badan dan ceria kembali

moga arip cepat2 ok ye

psst..lawa wardrobe..:-P

ct rahani said...

hopefully ayep x de apa2.. akak bawak la dia cepat2 gi jupe ustaz yg pandai dalam benda2 camnih.. sy yg baca pun rasa seriau ha..

LYaFRINA said...

comelnyer kaler rumah..simple.. syoknyer dpt duk rmh baru..

**lya faham pasal ayep tu, ena blh la mintak air smbhyg hajat.. utk basuh rmh. N, blh srh org2 mari smbhyang hajat dulu msa buat naik rmah nanti. Dan mungkin jugak blh cari y pakar utk tgk2 sekitar n buat apa y patut..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cepat2 p bawa Ayep tu berubat..
Budak kecik cam Ayep ni mmg mudah nampak 'benda2' cam tu..Pa lg tmpt2 baru cam tuh..Sian Ayep..lemau je tgk dier..
Hope Ayep cepat sembuh yer.. :)

Fieza79 said...

dh masok pindh t dh tntu la kena buat bacaan yasin sket n y swaktu dgn nya..mnta la dijauhkan dr bnda2 tu..seramm

[-suziey-] said...

ooooo siannya arif..hmmm kita mmg pantang sket..kalu nk maghrib xsuka ade kt luar umah..i mean open place..kalu shopping compelx or bgnunan xpela..sbb time tu kan setan mmg tgh merayau2..hehe..n nyamuk aedes pn sgt aktif time maghrib..xpela mmaa cuba la bw g jmpa ustaz2..kt darul shifa; ke..cuba je..n lastly tawakal..

ita cutevirus said...

eina,
time ita nak masuk umah baru dulu, ade ustaz tu suruh BACA SURAH AL-BAQARAH sampai abis.. JANGAN BACA YAASIN... tp, kene baca kat setiap penjuru bilik kecuali bilik air..

tp, takde la 1 surah baca kat bilik tido 1, pastu mula dari ayat 1 balik kaat bilik 2...

surah al-baqarah kan ade lebih kurang 284 ayat (kalo tak silap la.. kalo salah mintak ampun yeee)...

ayat 1-50 kat ruang tamu... ayat 51-100 kat bilik 1... ayat 101-150 kat bilik 2.. dan seterusnyer... sampai la abes satu surah....

if possible, orang yang lancar bacaannya la yang paling bagus utk baca...

ezan said...

ala xbestnya baca cerita2 camni.. tp nak buat camna kan benda dah nk jadi.. try la bawak berubat. mintak doa byk2.. insyaALLAH ayep sentiasa di bwh lindungannnya.. amin...

Ena said...

huhu.. tu kene bawak berubat tu eina.. tak elok dibiarkan.. nanti melekat lamer pulak kat ayep.. sian dier.. kalo tak de tak pe.. puas hati kan!

semangat mengecat ye eina & asben.. cam ena dulu juge la tu.. hehe.. tak sabar nak duk umah sendiri ye!!

Aida Alias said...

bila nak pindahnya? budak2 kecik kata org mudah terganggu sbb dia nampak apa yg kita tak nampak. biasanya budak2 yg belum pandai becakap la.. cecepat la mintak air penawar.. usaha

Gieyana said...

umah br gak yer..cantik2..blue caler cat dia...

Nadiah Sidek said...

sy cadangkan mamalieyna bwk arif ke darussyifa' kat bangi atau jumpa mana2 ustaz yg ada ilmu psl benda2 halus

Uda said...

bes nyer umah baru..

elok bawak ayep jumpa ustaz cepat2.. uda takut sgt pasal benda2 mcm ni.. mintak simpang kan..

aNnA_jaN said...

seb baikla ayep jenis tak meraung2 tuh...kalau tidak mau kita mraung sama...huuhhu...brubatla...mintak apa yg patut...

aNnA_jaN said...

seb baikla ayep jenis tak meraung2 tuh...kalau tidak mau kita mraung sama...huuhhu...brubatla...mintak apa yg patut...

nieda said...

budak kecil mmg senang nak kena, cuba jumpa ustaz suruh baca sikit. Arif kuat semangat tak meracau2..lagi satu sebelum masuk rumah surah al baqarah plg bagus..

iz-AnN عبداللطيف said...

hurmm...kut arif tertegur kut...p ar bawak berubat...mana tau la kan...eh salam singgah...

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tu la..dh kena baru terfikir..aduhai..Insyaallah sblm start duduk nanti, kena buat majlis camtu, baru tenang sket nak duduk kan..

thanks...

mamalieyna said...

Mamanya:
alaaa..umah kecik jer.. ^_^

Alhamdulillah dh pergi pun semalam..memang ada something, Insyaallah lepas ni akan beransur baik! Aminn..

Thanks..

mamalieyna said...

rose:
tu la..diorang mmg mudah kena kan..kita yg tua ni, tak beringat..haish..!

Eeeeii seramnye ye..tu yg kena cepat2 berubat tu kan..Alhamdulillah semalam balik kije terus g..Insyaallah akan baik semula si arif tu!

hehe..mu sorang ja pasan mek rose psl wardrobe tu..hehe.. :p

mamalieyna said...

ct rahani:
Alhamdulillah dh g semalam! hope arif kembali as normal! Aminn..

thanks..

mamalieyna said...

LYafrina:
hehe..simple jer..

*thanks ats cadangan, Insyaallah akan buat sume tu..!

mamalieyna said...

LIly:
dah g semalam Lily, mmg ada something mengganggu dia..Insyaallah lepas ni kembali normal dengan izin-Nya..Aminn..

mamalieyna said...

Fieza:
tu la, dgn bincang2 gak psl ni, tokleh simply2 g duduk jer, sbb ni kaw. perumahan baru kan..huhu..seram gk!

mamalieyna said...

suziey:
tu la suziey. kita pun dok seriau gk, paksa tuk balik sblm maghrib..tp tu la, itu ini..last2 dkt maghrib gak baru nak kuar rumah..aduhaiii..kena pastikan ianya takkan berulang lagi! serik cek!

Semalam dh bwk jumpa ustaz, harapnya semangatnya kembali normal! Aminn..

mamalieyna said...

ita:
thanks sesangat Ita atas cadangan tu, akan diaplikasikan nnti sebelum masuk duduk sana..huhu..

mamalieyna said...

ezan:
tu la ezan..lalai sangat bab camni, ambik mudah org kata...pasni kena pastikan ianya takkan berulang! sian si anak..huhu..

mamalieyna said...

Ena:
dah bwk pun semalam, mmg betul ada something..kita berusaha, selebihnya kena bermohon padaNya..harap semua kembali as normal! huhu..

* semangat, wajib ada! hehe..

mamalieyna said...

Aida:
ujung bulan ni kak, tp skrg ni sket2 nak pindahkan brg!..risau gk nak g dgn kerap ni..yg pasti tokleh time mlm la kan, tmbh lg time maghrib..serik dah ni..huhu.. dh g berubat semalam! Insyaallah..

mamalieyna said...

Gieyana:
ha'a...hehe..taktau nk pilih kaler apa dah! ^_^

mamalieyna said...

Nadiah:
Dah bwk jumpa ustaz dkt2 umah semalam petang..harapnya semangat Arif kembalik normal pasni..aminn..

mamalieyna said...

Uda:
tu la..mmg taknak lagi..kali ni kali ke2 kena kt arif..sblm ni sbb mandi kt air terjun..huhu..dah dpt pengalaman ke2 ni, kena pastikan ianya takkan berulang lg la..huhu..sian Arif..!

mamalieyna said...

aNnaJaN:
tu la, ada org yg kena anak meraung2 kan..lg takut weeeh...! hope dh g berubat semalam, semuanya kembali Baik..Insyallah..

mamalieyna said...

nieda:
thanks nieda ats cadangan dan ingatan/...tu la, selalu ambik mudah bab2 ni..huhu..Insyaallah sblm mula duduk nnti, harus buat apa yg sepatutnya tu!

mamalieyna said...

iZ-aNn:
tu la, dh 2 kali tertegur camni..huhu..dah g berubat ptg semalam, Insyaallah akan baik sprti biasa..Aminn..
*thank sudi singgah sini/

Hamizah said...

best la dpt duduk rumah br..wat solat hajat dl sblm msk rumah..

~Siti Hajar~ said...

bt kenduri & pggl ustaz buat pendinding la..

cat rmh baru ayep sama dgn cat rmh kami la..canteekk kan? sejuk mata memandang!