About

Tuesday, May 11, 2010

.: baGeDiL ke coKodok ni..hehe.. :.

malam tadi for a first time..
percubaan untuk membuat bagedil!
serius mama tak pernah buat!
dan tak pernah ambik tau camno nak buat..
sebab mama tak biasa makan!

tapi abah ler naik syeh apa ntah ...
kata nak buat bagedil daging!
abah tu ghajin cari2 resepi masakan kt internet
ada la perasan abah save kt desktop resepi buat bagedil ni..

tiba2 malam td kata nak buat
ingat abah nak settlekan sume
ghupenya abah rebus kentang+daging jer..
selebihnya dia suh mama buat..

abah kasitau camno nak buat..
mama ni tekun la ikut prosedur yg abah bagi tu..

siap sume, ok jer la..
tapi tak cun la, dah ghupe cokodok sudah..
see..


bila belek2 balik resepi kt lappy
ghupenya salah prosedur daa..!
telur yg patutnya dibuat tuk baluti bagedil tu
dicampakkannya sebijik dalam bahan2..
dah lembik semacam dah..

huhu..takpe, sedap tetap sedap jer.. :p
next time buat, sure ok la..hehe..confident!

ok, alang2 dah tayang bagedil yg seumpama cekodok tu..
layankan jugelah menu dinner mlm td..
sempoi jer..ini jer ada dlm peti..
ari ni kena beli barang basah la
sume stok dah habis!

..tomyam + sayur sawi goreng campur hati+pedal ayam..
~ makan malam kami.. ^_^ ~


menu tiada dalam pic : sambal belacan+ulam (kcg sireh+petai! best! :p )

ok tu jer..tuk tatapan mata..hehe..


59 comments:

Mama Hanim said...

fuyoo.. sgt sedap dipandang lagi sedap dimakan tuh..

perhh.. lapo22 nih, nk skit la..

As said...

rajin masak.. silap pun ok per... percubaan...hehehe... tetiba rasa lapo lak tgk mknan nih...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Rajinlah eina ni masak..Apa yg sempoinyer..byk gak tu menu mkn mlm nyer.. :)

Takpe..ghupe jer cam cekodok tp rasa bagedil.. :D

wan sujaihah said...

hheheh...boleh latu kak..asal nampak yummy...belasah je

Nurshahfamily said...

sakan dinner yer hehehehe.... nak lagi sedap bergedel tu dagingnya di goreng pastu blender kering campur kat kentang yg dh dilenyek hehehehe... sblm goreng salut ngan telur..

yum yum yum kegemaran nur tu...:]

chugie said...

A'ah lah eiyna.. macam cekodok pun ada tu hehehe..

xpe lah, janji rasanye sedap.. tul x?? tp sy berkenan kat sayur tu lah.. cedapnye!

honey amour said...

mcam kuih bom pun ada..hakhakhak..tapi sedap semacam jak aku tengok...

Mimie Fazira said...

rajin mamalieyna masak .. hari2 ke masak ... huhuhu ... acik mimie hujung minggu je baru dapur berasap .. selebihnya beli lauk kat cafe' atas je ...

iz-AnN عبداللطيف said...

huhuhu...sangat rajin memasak...clap...clap...

[-suziey-] said...

hahahaha sabo je la..telur p pukui skali ka dgn bahan..patt cam cekodok..ekke:p lazat menu mlm td yk

Nor Aishah said...

begedil tu mcm nugget pun ada jugak.. nugget versi kentang..

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

rupa x penting sgt kot..janji rasa begedil tu ade ummpph..

ita cutevirus said...

sedap.... tp kan eina, ita dae satu tips... daging tu, if nak sedap, jgn rebus,... nanti kemanisan daging tu ilang...

zue @ annaleeya said...

percubaan petama tuh xpelah... kire okla tu... yg penting sedap dan kenyang anak branak kan...

eina... kacang sireh tu kcg mende?? kt kuantan nih paggil lain kot??? heheh...

**sHiKinn** said...

wah..mamaliena mmg suka masak ek..sedap jer nampak...

~~*Lady Salwa*~~ said...

hehe... tak pa, kali kedua nanti sure jadi... Dulu2 rajin la jugak buat, tapi sekarang dah jarang2....

Simple2 pun nampak sedap...

Siti said...

hehe..takpe2..belajar dr kesilapan...yg penting rasa ada..

Fieza79 said...

ok gak tu jd pe begedil tu..
dh manis di pandng lam gambo kr okeh la..eheh

hidangan malam yg menyelerakan..kasik 5 bintang ~

norihan said...

Comelnya begedil iena tu...tapi mesti sedapkan...

ImanRifqi08 said...

sedapnya..tp sy x mkn begedil..tomyam n sayor tu mmg menyelerakan...hehehe...

fabulous.farah said...

yang penting sedap~

banyak ye menu kak ieyna..farah kalo masak satu lauk satu sayur jer.haha

LYaFRINA said...

berdegil....
hehehhe.. sedap k???
nk tr cari resepi..

Izan Ishak said...

hehe...silap pun xkisah. lps ni cuba buat lagi. izan pun reti makan je tp xreti buat pun...
bestnya resepi dinner...mcm2 ada..

~aSHa~ said...

mcm masuk blog restoran plak...tomyam tu betul2 ala2 di restoran..kalo bukak restoran ni confirm maju...selera sungguh

Mamamya said...

byknyer menu...rajinnyer...balik2 keje siap masak2 lagi...buat bergedil lak tuh...
lieya ada nak share 1 rahsia nak bagi bergedil lbih sedap...klu ieyna nak try la...lieya selalu buat x rebus kentang tu tapi lieya goreng n tumbuk dgn ayam/daging...bahan2 sampingan klu nak letak: ketumbar+jintan yg di grg tanpa minyak then blend halus,garam,bawang grg & daun sup....cuba lah...

mamalieyna said...

Mama Hanim:
hehehe..sedap la sangat! makan sendiri, ok jerla.. :p

mamalieyna said...

As:
huhu..terpaksa rajinkan diri, en suami ni, suka no mkn masakan si isteri..aduhaii..

mamalieyna said...

Lily:
psst..lily..kalo ikutkan eina mls no nk masak time balik kije ni, tp en suami tu kan, asal balik kije je, soklan dia..nak masak apa mlm ni..huhu..redha je..masak la apa yg patut wlu kengkdg ketandusan idea!

*hikhik..janji ada rasa bagedil kan.. :p

mamalieyna said...

wan sujaihah:
belasah je ye..janji lepas masuk perut..:)

mamalieyna said...

nurshahfamily:
oh ye ke nur, eina tak pernah buat, tak pernh ambk tau lgsg..k2 pasni leh cuba cara nur lak..:)

mamalieyna said...

chugie:
hehe..cokodok perisa bagedil! :p

sayur eh..main campak masuk kuali jer tu..hehe..

mamalieyna said...

honey amour:
haha..betoi la, ada iras2.. :p
*takpa la kan, janji sedop dimakan!
*thanks sudi singgah here!

mamalieyna said...

Mimie Fariza:
huhu..kalo boleh tiap2 hari en suami nk eina masak tau..seb baik la, ada hari2 psrmlm kt sini..time hari psr mlm, rabu n khamis, takyah masak la.. :)

mamalieyna said...

iz-aNn:
rajin yang terpaksa..hukhuk..

~UNai~ said...

isk..isk..mana emoticon terliur ni... hihi!

mamalieyna said...

suziey:
haha..mmg buta resepi bagedil betoi la eina ni, mmg taktau lgsg nk buat ni..itu yg ngikut je kata en suami..wlu dlm kepala time tu, blur2 gak fikir..betul ke telur masuk terus ni..hehe..belajar dr kesilapan..lalala.. :p

mamalieyna said...

Nor Aishah :
hehe..mcm2 persamaan boleh dibuat..ekeke..

mamalieyna said...

wahidah:
hehe..itu yg nak dengar tuh! :p

mamalieyna said...

ita:
oo camtu eh, boleh2..ubah resepi la pasni ^_^

mamalieyna said...

zue:
pastinya percubaan ke2 takkan begini lagi..ehhe..

*kacang botol kak..org kedah kata kacang sireh..hehe..

mamalieyna said...

sHikin:
nak kata suka sgt masak tak jgk, kewajipan tuk masak je..huhu..

mamalieyna said...

Lady Salwa:
kira pernah buat la ye..k la, akak ni first time..itu yg jd gituw..huhu.. :p

mamalieyna said...

Siti:
betul tu, n pastinya kesilapan yang sama takkan berulang! ekeke..

mamalieyna said...

fieza:
waaah 5 bintang! bangga ceeek..hikhik.. ^_^

mamalieyna said...

norihan:
hahaha..cumel ke..cam cokodok jer.. :p..sedap la jugak, ada daging!

mamalieyna said...

ImanRifqi:
hehe..tomyam mmg best..takkan jemu gitu!

mamalieyna said...

fabulous.farah:
en suami akak ni cerewet sket..dh time nak mkn tu pun dia leh request nk smbl belacan lagi..aduhai..

mamalieyna said...

lyafrina:
sedap la jugak..try la search mesti kuar punyalah! hehe..

mamalieyna said...

Izan Ishak:
huhu..kita yg tak reti mkan ni disuruhnya masak..redha jer la..

mamalieyna said...

~asHa~
uiih puji melambung nih! kembang semangkuk dah..haha..

mamalieyna said...

Mamamya:
hehe..sesekali mmg kena masak gak, en suami ni suka mkn kt umah..

thanks sudi kasi resepi best! nnti dh cuba lg, kita tempek lagi..hehe..yg menjadi pulak!

mamalieyna said...

unai:
hehe..terliur eh pepetang pun.. :p

♥Azie♥ said...

sedapnyer..macam menu kat kedai..terliuq tgk...

Uda said...

memang tadi ingat cekodok.. tak per la.. kalau rasa dia mcm bagedil kira ok la..

uda pun tak pernah buat ni.. kalau buat harus jadik mcm ni gak..

E.L.I.Z.A said...

eli pun x mkn begedil..tp rupa tu mcm cekodok pisang..alahai sedapnye kalu dpt mkn cekodok pisang.....nk suh mom buat la pg esok

Ena said...

hihi..
tak pe la eina.. yg penting raenyer kan!.. rupe letak no 2 or 3.. sbb nak masuk la pewut kan.. hehe..

ena pun dah lamer tak buat rasenye.. en hubby sangat suke kalo buat.. mesti diratah2 mcm makan cokodok gak.. haishhh!! tp paus hati la sbb memg peberet dier..

nampak sedap gak menu eina tu.. tetibe cam lapar lak jadinye.. huhu.. ena nie dah lamer tak makan nasi memalam.. gewwaamm plak.. adeihhh

Nadiah Sidek said...

hehe..takpe, janji sedap!

mumyShaneQeisha said...

simple tapi nampak menyelerakan...berkhasiat jer rupa menu,specially 4 diet :)

shahida® said...

pandai la akak..........ajar arrr...akak sory ida lum tepek award akak..line xclear..ade audit.....lhdn..uwaaaaaaaaa