About

Wednesday, May 12, 2010

.: 3 haRi daH baNyaK ni..kalo SeminGgu..?! :.

morning!
huhu..sesaja nak kongsikan..
orang lain camni gak ke hah.. ?
kalo 3 hari tak mencuci pakaian..
sekali nak cuci..hah..ambik kau..2,3 bakul penuh!

malam tadi basuh baju..
awal lagi start, takmo jadi cam ari tu
basuh lewat sket..lmbt siap, tak sempat nak sidai malam..

so, semalam, balik je kerja terus mulakan operasi!
basuh baju ler..4 round pakaian, 1 round toto si ayep..!
huh..banyak woo..menimbun penuh 2 bakul..
see..

..kumpulan baju si ayep..2nd round ni..hehe..


2 bakul menimbun!
ini pun sebenarnya ada lagi dalam mesin ni
last section, suar2 jeans..
huhu..
kalo gini gaya tak basuh 3 hari ..
bayangkan kalo seminggu..
takke 2x ganda dari ni..
memang tak cukup bakul lah camni ye!
huhu..

itu pasal dalam minggu bekerja
WAJIB basuh baju gak
kalo idak
tak sanggup nak bayangkan!
bab melipat 1 hal lagi..
bab menyidai..hehe..biasa abah nolong part ni
cam malam tadi..abah settlekan sume! lalala.. ^_^

bestnye bau pewangi baru yang mama guna semalam..
SOftland Special Edition!
sempena mother's day! merah uuu..!
rugi tak beli lebih2..huhu..bau sedap!



ok2..cukup2 bebelan pagi ni..
sambung buat kijer dulu..
next month nak kena audit dr External Auditor ni!
dah sedia ke?!..huhu..



54 comments:

iz-AnN عبداللطيف said...

huhuhu...saya punya baju ada 3 bakul lum berbasuh...camner tu???

~~*Lady Salwa*~~ said...

uih, banyak jugak ye...
sal kalau 3 hari tak basuh baru 1 bakul... hehe

SuZiE said...

suzie basuh baju tiap2 ari... heheh.. rajinkan??? mls nk kumpul byk2, nnt ari mggu kena keje lebih lak.. :)

[-suziey-] said...

hehe kita mmg xleh xbasuh seminggu..sleang sehari msti basuh..especially baju keje kan sume dua helai sorang..so sehari je 4 helai..baju anak lagi...uish kalu kumpul..penuh sebilik ngn baju koitor..ekekek:D mcm kita guna dryer so xde mslh la nk sidai baju...tp tu pn malas nk transfer baju dr mesin basuh ke dryer..hahhahaa

Siti said...

haha...Eina ok lg 3 hari sekali basuh baju..siti ni seminggu sekali...tapi nasib baik baju anak2 bbsitter dah basuhkan. so, mmg kurang la basuahn siti tu. tapi klu smeinggu sekali basuh, sekali basuh 3/4 mesin la kena putar..hahaha

Fieza79 said...

huhu..byk nye baju2..
3 ari pnya bj ke?
fieza pon br smalam dok merenung je kain baju yg berlonggok tak berlipat tu..nk wt malas..hehe biar lg 2 3 ari mau tinggi gunong santubong huhuu..

tinie & thahir said...

Banyak gak tu..saya hari2 basuh pun rasa byk gak..
ooo ada yek..softlan SE mothers day..
skrg asik guna Downy jek..

haslina said...

oh begitu sekali ketinggian nya...samalah...mmg pun x leh tangguh sgt klu mencuci ni..klu tidak gitulah kan...jenuh layan mesin satu hari suntuk nanti...

norihan said...

Tu dia...melambaknya baju iena basuh,saya nasib baik mak yang dok tolong jalankan mesin basuh tuk kalau tak samalah macam iena...

Noreen said...

reen slalu 2ari skali mbasuh baju...
tp bab melipat tngk pd keadaan hihihi...

~UNai~ said...

tu dia...

saye kat umah 1 bakul pun tgok dah sakit kepala..

tu la, kalo ade mesin lipat kain, dah lama gi beli.. kuang3x..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Byk nyer...Nasib lah ada mesin basuhkan..klu idok...letih...Lily pon kekdng basuh 3 @ 4hari skali gak..tp x byk cam tuh.. :)

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

mak ai banyak giler...tapi kiter punyer lagi banyak rasanyer sebab dua beranak papa & aqish tu suka no dok tukor2 baju sellau...

Nur Hawa Mohd Zin said...

kat umah awe kak selamat tak ramai sgt...ada 4 orang jerk..tp lau kumpul-kumpul mmg banyak..berpusing lah mesin ni..lau mesin ni leh cakap dah lama dah dia kata "tak leh berhenti ke??" huhuh..

LYaFRINA said...

alamak..kalo seminggu.. jd gunung kinabalu la.. kalo up lagi sebulan..mybe kalah gunung everest tu.. hahahah.. lg best ayep mendaki gunung... main dlm2 kain tu..cam asya.

LYaFRINA said...
This comment has been removed by the author.
♥etiey erywan♥ said...

hehhe..memang... i basuh wekkdays celah sehari basuh baju.. slalu selasa.. pastu satu ahad pulun balance....yg paling seksa... time nak melipat!!!!

shahida® said...

kehkehhhhhhh..mek da seminggu sekali..sampai xcukup tali penyidai..terukkan..tp kdg2 hari selasa/rabu 1st round...kalo tak jumaat mlm pulun semua..sabtu...seisi menjemur......ahad.....lipat melipatttttt

fabulous.farah said...

haha..banyak nye untuk 3 hari kak ieyna..tu baru 3 orang kan

♥Azie♥ said...

azie suka membasuh tapi melipat sangatla mals ada 2 bakul belum lipt

e!ya said...

saya 2hari skali akan basuh..tp kdg tue tgk mnimbun sgt tpaksa gak basuh hari2..tp xselalu laa..tp bila bab mlipat tue yg mls skit kdg tue tunggu bakul penuh baru lipat semenyer heheehehe

Nadiah Sidek said...

byknya! seminggu entah berapa bakul gamaknya..ehe..

Izan Ishak said...

kalau 3 hari dua bakul penuh....seminggu punya sure dah pengsan nak basuh!
cam izan ni 2 hari sekali jugak...

mamalieyna said...

iZ-aNn:
hikhik..tak dapek nk nolong! tunggu la 5 bakul, leh sekali harung! haha...

mamalieyna said...

Lady Salwa:
taktau la pasai pa, jd byk sungguh!padahal baru 3 orang ahli..huhu..

mamalieyna said...

SuziE:
eh eh..rajinnya hari2...bagus la kalo dh praktik camtu..takla terbeban sgt! rasanya kalo anak dh ramai, mmg kena hari2 la..huhu..

mamalieyna said...

suziey:
tu aa, kalo bleh ari2 nak basuh, tak la sebeban skali time nak basuh ni..

wah2x..malas tahap gaban tu nak pindhkan baju dr mesin bsh ke dryer pun malas ye...hahaha..

mamalieyna said...

Siti :
siti anak dh 3 mesti lg byk kan..tp ok la bbsitter basuhkan tuk hari2 biasa ni..kalo idak lg la menimbun ye.. ^_^

mamalieyna said...

Fieza:
tu la fieza, kalo ikutkan nk simpan je dl, tp huh..tak bleh2x..kang pengsan lak time nak membasuh skali harung..huhu.. :p

mamalieyna said...

tinie&thahir:
tu la simpan 3 je hari je dh menimbun gini..kalo seminggu tktau lah! huhu

*ada..brgan lain pun ada, lain kita beli axion...merah gak..wangi lg! ^_^

mamalieyna said...

haslina:
ye la, kalo tunggu hari minggu je nk settlekan, jenuh la jd penunggu setia mesin basuh, tokleh jln2 g memana..huhu..

mamalieyna said...

norihan:
best la..tak la terasa sgt kan..time nk melipat pun 1 hal! aduss malas weeh.. :p

mamalieyna said...

Noreen:
hehe..akak pun sama, time ari minggu je melipat biasanya :p

mamalieyna said...

UNai:
hehe..nape org tak cipta eh mesin melipat kain,1 keperluan tuh! :p

Alimaz-Kembara Terasing said...

hmmmmm saya suka basuh dua hari seklai kalau tak mampus nak basuh hari minggu...bayangkan anak2 saya 4 org...kalau basuh seminggu sekali mau sehari suntuk basuh baju saja.... tu pun dua hari sekali mau dua bakul....

mamalieyna said...

Lily:
camno tak gitu byk kalo..g kije bju lain, balik baju lain, tido baju lain! haha..same like arif..byk no baju berganti2..huhu..

mamalieyna said...

Anje:
tu aa banyk2 pun terpaksa la hadap, kalo bukan kita sapa lg nk buat kan..nk ambk maid takmampu seeh.. :p

mamalieyna said...

Nur Hawa:
hehe..akak baru ber3..tp time membasuh baju, rasa cam ramai sesangat je penghuni dlm umah tu.. :p..

*kalaulah mesin boleh berkata2 ye,, hehe..

mamalieyna said...

Lyafrina:
hahaha...kalo simpan lama2 Lya..tak berbaju lah kite! :p..stok baju bkn setinggi gunung kinabalu tu..ekeke..

mamalieyna said...

etiey:
yee melipat kain baju 1 penyeksaan betul,,tmbh2 ada pembantu tak diundang pulak..aduss... :p

mamalieyna said...

shahida:
waaah kagumlah! hebat la mekda camni..sekali harung jer seminggu! :p

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tul tu farah, kalau dh berderet anak, taktau camno gayanya nih! :p

mamalieyna said...

Azie:
samala Azie, seksa bab nk melipat2 kain ni..huhu//

mamalieyna said...

elya:
hehe..tu la, kalo ada masa lebih, nak je ari2 basuh,,tak la terbeban sgt rasa!

mamalieyna said...

Nadiah:
kalo seminggu, tak cukup bakullah nih! :)

mamalieyna said...

Izan:
hahaha,,,mau pengsan kan.. :p

mamalieyna said...

Alimaz:
tu la, anak dh ramai..kena lg pndai adjust masa, tokleh simpn stok sampai 3 hari ni..huhu..

Nor Aishah said...

samalah kita... semalam baru seselai lipat kain 2 bakul.. hari ni lak dah mula balik sebakul kain.. fuh... banyak tul..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hua hua hua
kite pong camtu
basuh ari2
tapi simpan berlonggok baru nak lipat.ahahaha

mek na.
softlan tua ade jual ari ibu je ke?

Mama Hanim said...

huhu.. kita seb baik papa hanim tlg settlekan yg dlm washing machine tu, siap sidai skali, coz dia slalu balik awal..

legaaa woo.. hehe2..

Uda said...

dahsyat jugak yer.. bayangkan kalau mama ada 4 org anak.. hehehe..boleh meletup enjin mesin kalu cam ni..

Me_Lina said...

erk... ney kalu den... mau seminggu baju tak terlipat... bnyknyer... ehhehehe

Ju@Lucky^Mummy said...

uuu... softlan tu bau roses ye??

~Siti Hajar~ said...

mak ai byknyer baju...glurp glurp..

itu br 3 hr @ 3 banak, kalu anak 3 cam sy ni...huhuhu...blh bygkan...tidakkkk!!!!

tp sy ni krg la sikit sbb babysitter dah basuhkan baju Danies, bj Dalia & Danial tok plk yg basuhkan...legaaa...