About

Tuesday, May 18, 2010

.: 1/2 day seMaLam..wHy? :.

Salam Selasa..

semalam mama half day..herm..
half tak half sgt la..
sebab dh dkt kul 2.30 baru kuar dr opis..

why?..
g klinik..
mau cek n mintak nasihat doktor psl mama ni..
pasal apa..?
pernah suarakan kesusahan hati mama sblm ni kt sini..

dan masuk bulan ni sekali lagi rasa susah hati tu dtg..

yelah every month rasa cam nak period tuu..
tapi datangnye idak jugak..
masuk bulan ni dah 5 bulan tau!

sooo tak selesa sangat!

di hari2 minggu asyik ada program lain je
terpaksa la jugak g di hari bekerja..
off jerlah half day!

kata doktor normal sebab stop tak ambik injection tu lagi.. but...
if tak selesa dan mau 'kawan baik' tu dtg macam biasa
doktor suggest ambik ubatlah..
ubat hormon nama dia..
sebelum ambik ubat buat urine test dl..

dah tau, tak peknen pun
tapi utk kepastian yg sahih
sblm ambik ubat tu
kenalah buat test jugak

so, resultnya mmg negatif la kan..(sudah dijangka)
mulai malam tadi mama dah telan ubat tu, 3 biji sekali makan
hopefully selepas 4 or 5 hari pengambilan ubat tu
my 'kawan baik' datang seperti biasa
dan kesihatan mama pun seperti biasa..

ok2..bebel pepagi lagi ye..
nak reply komen kengkawan pun tak sempat ni
nak jenjalan dulu..mana yg sempat!




52 comments:

Ena said...

owh.. camtu rupenyer..

walaupun dah benti amik injection still kawan baik lambat datang ye mama.. memg la jd risau kan..

nasib baik p jumpe doc cecepat.. leh la tanye apa yg patut..

ingat kan dah leh kai ayep kawan dah.. heheheh

tak pe.. tak pe.. chaiyok2x.. heheh

haslina said...

kecian...kita org pompuan mmg mesti nak ada datang kwn baik tu kan..5 months tu lama gak kan..

apa nama ubat tu...mmg biasa rasanyer klu makan ubt tu..terus kuar menda tu kan...

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

owhhh cam gitu la plak...sib baik wat cek up cepat kan...

Fieza79 said...

ye la tu psl xamik injection tau akan da problem tu...fieza ambik pil je tp tokleh lupa tiap2 mlm wajib telan...huhu

shahida® said...

hmm..mmg la risau. 5 bln xpeyet rasa cam lain kan. harap2 esk lusa dtg la kwn baik tu

ImanRifqi08 said...

mmg ambk injection kesan dia kwn baik x dtg ker????lama gak tu kalu 5 bln x dtg..

fabulous.farah said...

kak ieyna..sebab hormon ni farah naik berat bagai di pam2..haha..so kene jaga makan sikit. farah dulu masa makan hormon asyik lapa jer

zue @ annaleeya said...

mak aihh... 5 bln kwn baik tak dtg tuh... klu akak pon risau... hrp2 pas eina mkn pil tuh kwn baik dtg mcm biasala yer...

Uda said...

moga2 lepas ambik pil hormon ni.. "kawan baik" mama dtg cam biasa... bahaya juga kalau tak dtg.. takut memberi kemudaratan pada kesihatan dalaman..

~~*Lady Salwa*~~ said...

Sal pun pernah jadi jugak. tapi tu sebab amik pil... hehe

Memang rasa tak selesa je period tak datang. bukan apa, mula la jerawat tumbuh di sana sini. Muka jadi berminyak dan segala macam masalah lain la... hehe

Nanti kalau 'kawan baik' dah datang sure lega je rasa... hehe

tinie & thahir said...

harap pas ni kembali normal..

tinie & thahir said...

harap pas ni kembali normal..

Alimaz-Kembara Terasing said...

kawan saya cakap kalau ambil injection mmg masalah bila dah brenti...mungkin kawan baik tu akan datang lewat la... dan satu lagi mmg susah nak lekat.....

hajarus said...

ooo... patut la mamalieyna xdemood pasal ni rupernyer...

moga2 semuanyer back to normal yer kak... Insyaallah hajar doakan utk akak k...

nza said...

rasanya baik eina brhenti je ambil injection tu...cuba cr lain...mayb xserasi la tu...

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

ssh jadi pompuan ni kan. Hmm.. nape x amik pil je. Mcm kita kan, lepas sebulan lahirkan qistina terus amik pil perancang, then period datang normal je..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Owh..cam tuh..
Mmg risau gak klu dh 5bln tak dtg..
Hope..dh amik ubat hormon nih..
'kwn Baik' tu dtglah yer.. :)

Mamamya said...

sabar yer...harap2 lps makan ubat ni masalah "kawan baik" tu datang mcm biasa every month...
mcm lia ni mmg jenis yg period x regular...mmg dr anak dara lagi...sbb tu ssh nak dapat bby....dah 6 tahun kawin baru dapat...penah x period 9 bulan!! bila makan ubat bleeding teruk smpi masuk wad....

[-suziey-] said...

oooo ade problem peod ek..hmmm hope akn cepat ok la yek..take care:)

ct_nurmarlissaa said...

hai...salam pekernalan...:-)

dalila said...

x try amik suppliment lain ker..org kata jus curora elok tuk period yg tak menentu dan dalaman wanita..lama tu 5 bln tak dtg..hopefully akan ok yer..

mamalieyna said...

Ena:
tu la ena, time nk ambik injection tak tanya lebih lanjut, ikut mmber jer..skali dh stop ni, cenggini lak..hukhuk..nk kasi adik kt ayep ni..tp kena la tunggu 'kwn baik' dtg dl kan..hukhuk..Insyaallah ada rezeki tak kemana kan.. ^_^

rATu kEBaYA said...

saya pun dah 2 bulan tak datang.. tanda2 nak datang ada.. tapi sekejap je.. test tak peknen pun.. tapi blm jumpa doc lagi.. weekend ni nak pegilah

mamalieyna said...

haslina:
tu la, tak selesa betoi..masa anak dara dl, peyet on time jr, tak pernah mis..

*ubat tu namanya ubat hormon, first time telan ni, hope berhasil dgn segera la..huhu..

UmiDAnisH said...

owh,kalau inject macam2 kesan erk..erm..takpe la mamalieyna try je makan ubat dr kasi tu dulu.. mana tau berkesan.. majuk la tu sikawan baik tu..hehe

mamalieyna said...

iZ-AnN:
tu la, macam2 hal..hope cepat la settle problem ni..hukhuk..

mamalieyna said...

Fieza:
ingt takde hal sang. eina ni pelupa sket, tkt termiss ambk ubat, itu yg inject je every 3 month..huhu..

mamalieyna said...

shahida :
hope so..sob sob.. =P

mamalieyna said...

ImanRifqi:
sblm ni, masa awal2 ambk, dlm 2 bln sekali camtu, peyet dtg..bila stop ni, tunggu 5 bln takmai2 gak..hukhuk susah hati kawee..tp doktor still kata normal..okla kan..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
oh ye ke farah..seram lak akak, mmg sokmo lapar skrg ni pun..

mamalieyna said...

zue:
harapnya camtu la kak, rindu kt 'kawan baik'.. =P

mamalieyna said...

Uda:
betul tu uda...dlm tempoh 5 bln ni pun, mmg terasa ketidak sihatannya tu..mende tak nmpak susah kan..huhu..hope pasni ok la balik..

E.L.I.Z.A said...

hah?5 bulan x dtg peod? rs mcmane tu mama?sakit perut ke camne?
yela kan kawan baik ni mmg penting dlm badan kita..dia buang ape yg dirty..melancarkan segala hormon la..bila tak dtg tu, mmg boleh mcm2 masalah lain yg dtg

harap2 pas mkn ubat hormon tu, peod kembali seperti biasa ye.amin

mamalieyna said...

Lady Salwa:
oh ye ke,,akak pun ambk suntikan ni ikut kata kwan je, tak survey betul2..huhu..

rindu kwan baik..hukhuk..hope ia dtg la cam biasa pasni!

mamalieyna said...

tinie &thahir:
hope so..hukhuk..

mamalieyna said...

Alimaz:
aloor jgn aa ckp gitu..nak kasi adik tuk ayep cepat2..hukhuk..

mamalieyna said...

hajarus:
tu la hajar, everymonth mesti mood kureeeng tu dtg gak, tp peyetnye tk jugak..dgn sakit2 badannye//huhu..

thanks hajar..harapnya sume kembali normallah!

Nadiah Sidek said...

kalau tak period tp tak sakit takpe jgk, kan? mdh2an kwn baik mamalieyna tu dtg mcm biasa lps ni..

mamalieyna said...

nza:
dah stop kak, after stop la, peyet lgsg takmai2 ni..huhu..susah hati!

mamalieyna said...

wahidah:
tu la, slh buat keputusan, dl ingt ambk injection senang la, takla miss makan ubat, sbb akak ni pelupa sket bab2 makan pil ni..huhu..

mamalieyna said...

Lily:
harapnya gitu lah! huhu..

mamalieyna said...

Mamamya:
oh camtu ke,tp eina ni zaman nak dara, peyet on time, tak pernh problem..huhu..sian Mamamya eh..lama menunggu..huhu..hope mslh eina ni settle segera..

mamalieyna said...

suziey:
yeee, dh lama tunggu ni, dah rindu2an ..hukhuk..

mamalieyna said...

ct_nurmalissa:
salam kenal.. thanks sudi jengah here, akan singgh bls nnti k!

mamalieyna said...

dalila:
buat masa ni takde lak ambk supplement sampingn,,tgk camna after ambik ubat ni, if tak berhasih, kena usaha lagi la..huhu..

mamalieyna said...

ratu kebaya:
ada ambk injection gk ke?..kalo ambk tu, if 2 bulan ok lg tu..pepun better g tanya la kan..

mamalieyna said...

UmiDanish:
tu la, lama betul kawan baik merajuk..hukhuk..hope pasni okla..

mamalieyna said...

ELIZA:
ntah..nk ckp camne eh, rasa mcm senggugut every month tu ada, siap lenguh2 badan, sakit2 pinggang..tp peyetnye idak juge..sakit lain..takde la..cuma terasa sgt tidak selesa..huhu..

hope so!

mamalieyna said...

Nadiah:
tu la pasal. ini tanda2 dh ada, cuma takmo muncul2 je..huhu..

Hope cepat la mariii itu kwn baik!

Izan Ishak said...

hi eina...
sure rasa lain macam je bila kawan baik xdatang kan. tp itulah, mungkin kesan dari injection tu jgk kot.
macam jugak kalau kita guna pil perancang, period kadang2 sgt banyak...sikit sgt..kadang2 tak dtg terus...

**apa2 pun harap kawan baik eina dtg lepas mkn pil hormon tuh...jgn stress ye!

chugie said...

emm effect betul bila amibil injection tu ye.. sbb tu lah sy buat keputusan x nk ambil mana2 cara yg doc tawarkan..

hope pasni 'kawan baik' awk tu datang lah ye..:D

Mama Hanim said...

oohh..mmg x selesa la kan coz kitaran ada kacau skit..
tp x pe eiyna dh amik ubat tu, hopefully 'kawan baik' tu dtg kembali lah ye..