About

Monday, April 5, 2010

.: updaTe keSihataN aRiF :.

update sket..
sejak sabtu lepas..
arif kena cirit birit..
tapi tak la teruk sangat..

tak teruk pun, montotnya dah merah2 dah..
selera makan pun ilang..

tadi tepon ibu pengasuh (kul 11 lebih gitu)..
ibu bagitau dah 2 kali arif 'yakyak'..
montot pun dah merah sangat..
makan nasik pun taknak..
minum susu jer..

huhu..baru nak naik badan..
dah cirit birit pulak..
taktau la penyebab nya apa..
yang pasti after bagi dia minum..
SoliVite..eh SoliVite ke VitEgen eh..
*wink...hilang ingatan jap.. :p

abah yg belikan..
saja .. nak suh arif minum..
al-maklum dah setahun kan..
macam2 nak suh arif try!
sian...

abah ajak g klinik petang ni..
tengok keadaan camna nanti..
kalo ikutkan ubat cirit biritnya still ada kt umah!

huhu..cian anak mama..
hope pasni ok, dan selera makannya kembali normal!

or apakah arif dah boring dengan menu masakan mama?!

arif sekarang makan nasik pejal jer..
dan mama buatkan sup ayam+kentang..
kengkadang sup ikan bilis+kentang..
ayep boring kot eh..

ada sapa2 nak kasi resepi masakan tuk baby seusia 1 tahun cam arif ke?
cadangan menu?..huhu..




37 comments:

mamamiera said...

yes!! itulah enyebab nya wahai kwn ku..
heqal pon smpai sminggu time zai bg mnum vitegen n solivite wat pertama kalinye..
xpe lah.. nk bg 'pelajaran' kat perut ayep.. terkejut jer perut tu.. lame2 kang biasa.. cuma x bleh bg tiap2 hari..
kene selang jauh2 skit.. skrg heqal mkn calcium pon okeh.. hehee.. nk kasi beso cpt!!

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

uiks sama macam aqish la...ari tu minum solivite pastu jadik cirit....cam sama jek kes nyer ni...wat sup untuk ayep....

Uda said...

kesian ayeb.. perut baru nak serasi ngan makanan baru.. nanti dah biasa ok laa tu..

zue @ annaleeya said...

cian arif.... mgkin arif x biasa lagi mnum msam2 gitu kan... mula2 jer... kene ajarla sket perut arif... lama2 biasa la...

Hamizah said...

alahai kesian arif..mdh-mdhan cpt sembuh..

Hamizah said...
This comment has been removed by the author.
LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tapi Solivite /Vitagen tu mmg bagus..Maybe perut Ayep terkejut terima minuman tue..kan rasa masam.. Qis pon cam tu gak..Tp Qis dh rasa skali pastu dh x mo minum dh..klu bg dia buat muke masham.. :)

norihan said...

Salam kenal,anak saya minum vitagen n solivite bila dia susah nak yayak tapi alhamdulillah tak de cirit

PadNani~~{@ said...

ala ciannye ayep..moga cepat baik ye shayang~~

hafiy's fav sup ayam n sayur, sup ikan, macaroni n mee grg, bihun sup, ikan msk asam..tp biasanya dia suka mknn berkuah..

snack nani bg biscuits, cereal n yogurt..

mamalieyna said...

mamamiera:
oooo..betullah tu gamaknye..huhu..jahil tul mamanya ni bab2 gini..hikhik..takpe blaj02x.. ^_^

mamalieyna said...

anje"
oh ye ke..herm..tokleh bg la dlm masa terdekat ni, sian dia la..hukhuk..

sup ye..ayep cam boring jer..!

mamalieyna said...

uda:
tu la, sementara nak rasi tu, kena sakit dulu..sian kan.. :p

mamalieyna said...

zue:
tu la kak, masam kan benda tu, perut arif terkejut kot..huhu..

mamalieyna said...

hamizah:
thanks..hopefully gitulah!

mamalieyna said...

Lily:
sebab rasa mende tu elok, yg abahnya ye2 nak kasi minum..huhu..perut arif terkejut la tuh!

hikhik..teringat riak muka ayep bila minum tu..cemberut semacam jer..masam kan..hikhik..

mamalieyna said...

noorihan:
thanks sudi singgah..

herm, arif ni mungkin tak serasi lg kot..take time kan..huhu..

mamalieyna said...

PadNani:
thanks nani atas semua cadangan menu tu..herm..akan cuba pelbagaikan menu pasni!

Ena said...

Alahai ciannye dak ayep..

kene CB la pulak yeh!.. sementaa nie jgn kasi ayep minum susu yg biase dier minum tu.. kasi susu free lactose..klu x nak. leh gak kurangkan scoop susu tu.. kasi cair2 jer.. huhu..

ena dulu suke masak bubur ayam.. memg irfan sgt suke.. klu nak buat bubur kuah sup asing pun ok gak.. just top up kuah ke dalam bubur nasi kosong tu.. campur ngan sayur bayam oun sodappp..hehehhe

ct rahani said...

perut arif x serasi lg kak.. tp x pe lama2 nti ok la tuh.. klu aidil kne CB sy bg air garam je yg doc kasi.. InsyaAllah x lama pastu dh ok..

shahida® said...

mungkin perot ayep terkejut bila masuk air tuu..hmm..ida buat bubur biasa jek..tp kdg2 ade buat sup makaroni..letak ayam..haikal suka..try le

Siti said...

alahai..sian kat ayep..dah merah montot. semoga ayep cepat sembuh yer. :)

~Siti Hajar~ said...

alolo cian ayep cirit birit plk...yg si danies ni kena pykit kaki, tgn & mulut..alahai budak2 smtara nk besar mcm2 sakit...

nieda said...

sian arif, mkn ubat sayang..maybe sesetengah budak x tahan kot minum vitagen

fabulous.farah said...

sakit nak bermanja ngan abah ni kut ayep

As said...

sian arif... aqeel ari tuh belasah 4 botol skali teus demam..huhuhu... dia bkn leh nampak menda alah tuh.. asyik nak berulang ke peti ais...
hope ariff cepat sembuh ya

mamalieyna said...

Ena:
tu la..dh kasi ubat, hope ari ni ok la..huhu..bukan sbb susu la ena, sbb kasi vitigen tu rasanya..

herm..eina buat sup gak dr sejak umonya jejak 1 tahun..skrg dia cam boring jer..sup ayam, sup ikan bilis..huhu..

mamalieyna said...

ct rahani:
ooh garam eh..yelah masa CB dia nye kandungan garam dlm bdn berkurang eh.. herm..

mamalieyna said...

shahida:
ooo makaroni pun leh buat sup eh?..herm nnti nk trylah!

mamalieyna said...

Siti:
tu la sian nengok dia, sakit dn pedih time bersihkan montot tu..huhu..

thanks..

mamalieyna said...

~siti hajar~
cam serius je danies..nnti stori eh, nk tau camno leh terjadi..huhu..

tu la sementara nk besar, mcm2 dugaan penyakit..

mamalieyna said...

nieda:
ok, dh mkn ubat...herm tu la depends pd budak gk kot vitigen tu..huhu..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
itu la si abah ckp gitu jugak, tak sihat sbb rindukan abah kot.. ^_^

mamalieyna said...

As:
huh lg dahsyat...dh pandai ambk sndiri ye..huhu..kena awasi la gini ye..takpun takyah simpan stok lgi..huhu..

Sue said...

mamalieyna bagi vitagen tu kt ayep ehh... rasa dulu tak? kadang walo baru beli kat kedai n masih sejuk.. dan terikh expired jauh lagi..tapi rasa dia da masam. mmg kena discard aje tu.

actually kalau anak kena cirit birit mmg doc suggestkan vitagen/solivite/yakult sbb ada lactobacilus dlm tu... in ayep case ni.,maybe perut tu baru nk kenal makanan lain... cian ayep

oh pasal menu pulak, khalish da merasa mcm2. ehhe tapi still tanpa atau kuranggggg sgt2 garam. selain sup yg kadang2 dia nmpk tak selera sbb mengadap supppp je hari2, sue penah bagi kari telur.. semalam kurma ayam. semangatt dia makan. sampai bertambah2 nasi tu (tapi tiap cedok kuantiti sikit la) tpi makesure tak pedas sgt...

haslina said...

keciannya..antaranya susu perlu di cairkan dr seperti biasa klu anak kena cirit birit..

pelan-pelan mencuba makanan baru wat Arif.

♥etieyerywan♥ said...

ala shiannya.. tak selesa pert dia tuh.. lain kali jangan ler bagi lagi... sakit pewut ler mama!

[-suziey-] said...

sian arif..hmm..get well soon yek..