About

Tuesday, April 27, 2010

.: semaNgaT membaRa :.

Bersemangat lain macam kali ni bila kata nak pindah..
Sebelum ni rasa lemah je badan kalo bab2 nak pindah ni..
Tapi kali ni lain lah!

Makin membara2 lak semangat nye..
Hehe..(n3 pasal rumah baru lg, jgn boring ok..idea ni je tgh berlegar2 di kepala time ni..)
Rasa tak sabo2 nak tunggu ujung bulan..haih awal bulan pun belum muncul daa..hikhik..

Ari sabtu lepas, sesi ngabihkan duit kt kedai lampu
Beli lampu dan kipas..
Beli lampu 9 ketul, kipas 2 ketul dulu.. (budget tak cukup pulak..tunggu sikit time lg la! )
Seronok sebenarnya layan2 mata kat kedai lampu ni..
Jadi rambang mata sungguh nak pilih yang mana 1..
Yang berkenan sesangat, dh terover budget pulak..
Terpaksa pilih yang termampu dek badan jer..
Apa2pun puas hati..this week baru nak pasang..
Orang tu tgh bz psg lampu sana sini..
Jadinya mamanye turn forward this week lah!

Balik dari kedai lampu..
Terus g rumah antar lampu2 + kipas tu..
Lepak2 jap..balik singgah lak kedai perabot..
Jamu2 mata sambil survey rege..
Herm…sambil calculate budget,..cukup idak..!
Last2 balik gitu jer..
Belum buat keputusan..
Esoknya baru confirm beli..kat tempat lain..
Itu pun tapis2..mungkin next month leh beli lagi..
(mcm banyak jer beli kan..takde lah sangat..2 benda jer..tunggu next month lak, tmbh koleksi pembelian..huhu..)

Malam tadi lak
Abah lepak2 ngan kawannye..sambil2 belek..
Catalog cat untuk rumah..
Mulanya mama suka kaler kuning cair gitu..
Main ngan lampu, kan jadi lawo..

Tapi bila dah belek2 katalog tuuu..
Sebulat suara nak kaler ‘biru’ lak..
Biru lembut gitu..herm..lupa dah nama standard tuk kaler tu..
Yang pasti bukan biru2 biasa tu la..

Lebih kurang camni..


Suka la nak deko2 bilik si ayep lebih kurang camni..
Comel kan!
Warna pun soft..
Lebih kurang camni la..warna yg mama pilih tu..
Hope semuanya berjalan lancar!
Cepat la habis minggu ni..!

Ok, spt biasa..layan jer gambor si arif ni ye..^_^

..baru terjaga dr sleep ni....amboi sedapnye ayep.. berkenan ke?! ^_^

..steady je duduknye..suka lah tu.. tapi abah tak layan laa..regenye RM99 jer.. :)


..ayep suka la abah...!
..ni masa singgah kejap kt umah, baju si arif bertukar time nak balik sbb dia muntah lor..hukhuk..kerap tul muntah susu skrg ni..susu tak serasi kot!..

..tu salah 1 jenis lampu yg dipilih, 2 ketul tuk ruang tamu!

..kipas pun interprame juge..otherss..tak snap! ^_^

54 comments:

mamamiera said...

amboi... berdesup2 ntry dia harini..
zai pulak yg malas tahap gaban..
cantik beb lampu umah tu..
i pon bekenan.. ehh.. awat x belikan sofa tuk ayep..
comey je sofa tuh.. xde lah nnti dia dok kat tong drum tu hah.. ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mestilah bersemangat nk pindah umah sendirikan..
Blh mendeko2 ikut suke hati kita..

Wah Ayep..kemain lg yer dia posing kat sofa tu..hehehe..

Nk deko bilik Ayep cam tuh pon ok lah..sesuailah utk boboy cam Ayep.. :)

dalila said...

lawa2..mmg lawa lampu tu..i loikeeeee...

unlisted_one said...

uii,..warna biru tu serius lawa..buat mcm tu tau, pas tu post kat sini, nak tgk jugak. byk pakai duit kan nak pindah rumah ni, tapi takpe, janji puas hati.

♥Azie♥ said...

canyiknyer lampu..best klu ada umah sendiri

Mimie Fazira said...

teringat time acik mimie nak pindah rumah dulu ... sibuk ... dok mengandung sulung masa tu ... exited betul .... anyway mama nanti buat housewarming jgn lupe jemput ye ...

Mama Hanim said...

mmg cantik la kaler biru tuh..sosuai jek..
mmg penat pindah umah bru, tp best kan..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cantiknye..tak sabar nak ade umah sendiri ni..hehehe..

muntah ke? siannye..cubala tukar lain mek na kot2 yg lain ok..

[-suziey-] said...

weee best btl..hehe mama xtunjuk lg umah baru utk sume ruang..pindah kat mane?

Adlina Husaini said...

bertuah betul ayep =D

cantiknya bilik biru tu..

mesti tenang jer bilik tu nanti..ayep nak tido pun rasa cam ala2 atas awan dah

~Siti Hajar~ said...

berkobar2 smgat mama ayep ni nak dok umah baru na...syok kan?

amboi ayep bergaya ala2 bos dok atas sofa tu ye..

LyNn HaMzAh said...

bila agaknyer leh masuk rumah baru tu? nanti leh la buat house warming...jgn lupa jemput kitorang yer...

bagus la beli sket2 dari awal jd nanti bila nak masuk atau renovate tak la byk sgt duit keluar...lynn mula2 masuk rumah baru pun byk gak berhabis...tp skrg puas hati sgt sebab dah ada rumah sendiri...

Fieza79 said...

best2 bakal masok umah baru..time cm ni mmg excited nk beli perabot la..ngan lampu nyer la..kipas laa..

sm jer cam piza dulu...nk masok umah baru sumer nk beli nk bg complete 1 umah xnk da yg kureng pon...over budget pon xkesah dh jnji umah nmpk lw cam lam deco bsama eric tu...deko lak ngalahkan eric tp xjd pon cam eric bt..huhuu

mamalieyna said...

mamamiera:
cantik eh..tu la..naik pinau mata dok memilih ni, last2 ambik yg ituw..!

haha..tu la pasal..tp leceh beli kt situ, kate je murah, tp caj penghantaran, bapak mahai lak..nak ambik sndiri tokleh pulak..tu yg beralih arah ke kedai lain tu..

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, semangat tul orang nak duk umah sendiri nih... Tgk kak Eina shopping utk rumah baru, sal pun jadi teruja lak... hehe

cantik la keler biru tu... dah siap cat nanti jgn lupa lak tempek gambar ye... seronot2... sal pulak yg lebih2... hehe

maszmadi said...

hm cantik kaler biru tur, soft jerk ssuai utk babyboy ayiep... biler la aku nak pindah umah sndri nie? mcm2 da ader dlm otak nie, tggu nak kuar jerk..

mamalieyna said...

Lily:
tu la..berkobar2 nih! padahal rumahnye ciput kecik jor..haha..lebih2 excited pulak! :p

comei kan, mama dh berkenan sgt dh, tp abahnya non setuju..huhu..

cantik mmg cantik, tp tu la..berangan je dulu..mcm2 nak kena beli kalo sebijik nk camni!

As said...

semangat nak pindah nampak.. suka2.. bila dah ader umah baru ni ..mula la kiter nak start mendeko... ayep suka erk nak masuk umah baru

Siti said...

sonok ye shopping tuk rumah baru..suka sunguh ct tgk bilik kaler biru tu. sejuk mata memandang...

mamalieyna said...

dalila:
dah 2 org kata lawa..best2x..hehe..

mamalieyna said...

unlisted_one:
kalo mampu kita buat la sebijik camtu,kalo tak mampu..lain sudah jadinya..hehe..

mamalieyna said...

Azie:
lawa eh..masa pilih tu, cam was2 je nk ambik..byk noo pilihan kan.. :p

mamalieyna said...

mimie fariza:
excited dia lain macam kan achik mimie..hehe..tp kitenye umah kecik sajor, kalo dpt umah besar ni, msti berganda2 excitednye..hehe..

fabulous.farah said...

huhuu..tak sabar kan..warna biru pon cantik jugak kut kak iena

mamalieyna said...

Mama Hanim:
cantik kan biru tuu..suka gak! mmg penat tp best! :p

mamalieyna said...

rose:
best tul..lum lg nk pindah umah banglo ni..umah kecik pun dh excited bukan main..hahaa..

*tu la nak belikan susu lain pulak..huhu..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

lawa2..cantik kan biru tu..suka tgk!

mamalieyna said...

suziey:
ala tunjuk pun still kosong maa..ruang mende sgt..bilik, ruang tamu ngn ruang makan jer..umah cinonet jer..hehe..dh siap baru leh tempek2 sini..hehe..

mamalieyna said...

adlina:
haha..itu baru angan2 si mamanya, jadinya belum tentu maa..berangan barus! :p

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe...semangat harus ada! ^_^

tu aa gaya ala2 bos gituw! :p

mamalieyna said...

LynN:
cadang ujung bulan depan..tp bukan fully complete pun, pindah sbb excited jer..mcm2 kekurangan sebenarnya..tp okla kan..sikit2 nnti tmbh apa yg ptt..umah kecik jer :)

mamalieyna said...

suziey:
lupa lak, kita pindah kt bukit jalil la..simpang sebelah OUG tuuu..dekat jer..^_^

mamalieyna said...

Fieza:
haha..mulala nk tunjuk terror mendeko2 kan..umah sendiri..padahal tak pandai pun..hukhuk..

best kan..tp byk la fulus kuar! hukhuk..

mamalieyna said...

Lady salwa:
ala hang pun bakal melalui ni jugak kan..bersiap sedia..simpan duit biar berkepuk, nak beli nnti sonang, tunjuk2 jer..hehe..

mamalieyna said...

maszmadi:
hikhik..comel kan kaler tu..tp mamanye ni berangan jer lebih..perabot putih cam cepat comot jer..huhu..

ada la rezeki nnti, kite ni pun umah kecik sajo, semangat jer lebih2..hehe..

mamalieyna said...

As:
tu la, time ni la idea dtg mencurah2..janji fulus ada, semua on saje..hehe..

mamalieyna said...

siti:
hehe..seronok seronok jugak, tp tak habis2 dok calcultion..hehe..

cantikkan biru tuuu..^_^

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tu aa tak sabo2..kdg akak rasa nak cat kaler krim jer..sempoi..senang nk match..biru pun ok eh! kang dgn langsir2 kena baru ni..huhu..

nza said...

mestilh semangat, cz rumah baru....mesti semua nk baru..

klakar lak bila kipas n lampu berketul2 tu...hi.

mamalieyna said...

~asHa~
betul tu, puas hati la leh buat ape je kt umah tue..hehe..

mamalieyna said...

MamADanish:
cantik kan..mama arif ni berangan kemain..heehee..

mamalieyna said...

nza:
hahaha..nk tunggu je org tegur psl ketul2 tu..haha..bahasa apa ntah saya guna ni..huhu..

shahida® said...

nih yg best ni..bab deko2.lagi2 mcm akak akan duduk umah baru..semangat kan....xsbr nk tgk entri rumah baru

zue @ annaleeya said...

mestilah semangat eina.. pindah umah sdiri kan??? tak sabo nak deco2 kan??? cantik lampu tuh... mcm klasik jerk...

diari-alya said...

salam
kalau deko macam ni, tak payah minta pendapat eric leonglah..
kenan kat lampu tu. pusing2....

Ena said...

kemain lagi sopin ye eina.. hehehe.. tingat pulak ena mase nak masuk umah dulu..camtu la gayenyer..hehe

cantekk lampu tu.. :)

alolo cian ayep tak dapat sofa tu yeh!.. tak pe len kali abah ayep belikan ye... hehe

E.L.I.Z.A said...

syiokkkkknyaaa!!!! betul betul..pindah umah sendiri mmg semangat waja kan kan kan...nnt leh la share tips ngan eli..nk beli itu ini..umah eli siap bulan 7 mcm tu la..so ofcoz la nk renovate dulu b4 masuk kan..pastu segala benda mcm lampu, kipas tu mmg kita yg beli sendiri ek? kira developer pasang letrik je la ek?

Uda said...

waa beli perabot... mesti cantik.. hehehe.. mesti tokey kecik tu bg diskaun..

unlisted_one said...

baru teringat MaMaLieyna, sekarang ni ada exhibition HOMEDEC dekat KL. Maybe boleh survey2 kat situ jgk utk barang2 rumah.

Nadiah Sidek said...

byk jgk duit kena guna nak pindah rmh ye. hrpnya 1 ari nnt dpt la beli rmh sendiri. bestnya!

Qistina's Mama n Abah said...

wah..umah baru..terujanya kan! deko jgn tak deko..!

chugie said...

wah..bestnye tengok org dok deco2 umah ni.. terasa lah pulak nk dok sndiri heheh:P

ummiaisyah said...

dapt pindah rumah sediri mesti excited nak deko2 kan..

ct rahani said...

nak pindah umah sendiri mmg lain macam feelnya.. berkobar2 gitu..

cantik kak wrna biru tuh.. lembut n tenang jer..