About

Friday, April 2, 2010

.: KaLI ke-2 maSak ni SeumUr hiDuP :.

hehe...
n3 simple sebelum kuar lunch tuk tengahari ni..
macam lama je tak tempek gambo makanan kt sini kan..

ni..
kesahnya...
selama mama hidup ni..
ini adalah baru kali ke-2 mama masak mende alah ni..
maSak aPa tuuu?..

MAKARONI GORENG!

hehe...tak pernah tau nak masak camno ngan makaroni ni..
first time masak dulu masa zaman sekolah, dalam kelas KH..

boleh terbeli makaroni sbb tergoda ngn resepi dr dapur mekda
pasal makaroni ni..
simpan2 jer taktau bila nak masaknya..

last2, ada 1 mlm tu..
non-idea nak masak apa..
en suami suh goreng jer makaroni tu..

hehe..so jadilah resepi nii..
MAKARONI GORENG ala mamalieyna.. ihiks..

rasanya..?..boleh tahan la..janji rencah best, bestlah ia kan..
cuma sebelum menggoreng tu,
harus la rendam dulu ye kawan2..
kalo idak cam getah la liatnyer..hehe..

layan pic dikala waktu lunch bakal menjelma..
^_^


sekian, selamat menjamu selera..ihiks..^_^

30 comments:

Sue said...

wo0o... my faverett ok macaroni goreng!!!

rendam lambatt la mamalieyna. rebus je lagi senang. air da didih masukkan macaroni n sikit minyak. hehehe lagi lajuu

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> waaahhh, makaroni grg, nmpk sedap sgt..mntak cket buleh??
>> mamalieyna, sila poskn makaroni sprt dlm gmbar ke opis sy skrg, sy da mngidam nie...ngee~~

UmiDAnisH said...

wahhh.. sedapnya mamalieyna.. lengkali jemput dtg umah la kalau masak sedap2 ni.. ekeke

Siti said...

uik..dah byk kali try komen, asyik la error..adoii..letih sungguh...
sedap nampak makaroni tu..yummy..terror eina ni masak rupanya.

ita cutevirus said...

fuuhh...
sungguh menyelerakan dikala perutku sedang berbunyi² minta diisi...
kehkehkeh..
mintak sepinggan...


p/s: ita pon penah masak macaroni ni time kelas ERT dulu.. skang ni?? hampes...

mamalieyna said...

sue:
ooo camtu ke sue...haha..kita ni baru 2nd time masak ni, taktau..ekeke..orait, pasni leh guna tips ni..hehe..

mamalieyna said...

mamaAfrina:
alamak, ada mak buyong ngidam le pul0k..camno ni..hehe..

mamalieyna said...

UmiDanish;
buleh..service kita perminit..ekeke..

mamalieyna said...

siti:
tu la, tgh problm kot..eina pun cenggitu..huhu..

boleh la sikit2, ini pun main bantai jer..hehe..

mamalieyna said...

ita:
haha..samalah kita! kebetulan terbeli je makaroni ni, makanya, termasak la jugak tuk 2nd time ni..hehe..

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

sila lawati blog saya..ada tag dikenakan utk anda! tq..

Ena said...

LAporrrrr.....
uwaaaa... hehehhe..

PapaMama Zakwan said...

pergh...sodap tu =P

zue @ annaleeya said...

akak pon jarang msk makaroni neh... tgk eina msk sodap jer... nih balik krg kene carikla.. bulih msk wat b/fast pg esok... hehehe...

mamalieyna said...

mamadanish:
oh nooo..tag manyak lum setle ni..woo..kena lg eh! huhu..orait nnti kita p ziarah sana!

mamalieyna said...

Ena:
sudah kenyang skrg?..hehe..

mamalieyna said...

papmamazakwan"
hehe...mmg sedap...^_^

mamalieyna said...

zue:
tu la, kak, saya pun jarang..sesuai gk tuk bf ni..^_^..cari jgn tak cari..hehe..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah sedapnyer...teror....nampak dah menyelerakan rasanyer lagik la sedap kan

Ayu Hussien said...

kecur je tgk udang tu. huhuuuuu
kalu Akmal ngan Dekya suka makaroni bkuah sup.. laju je dorang mkn.

nieda said...

sedap juga sesekali layan makaroni..tak boleh selalu, tekak nida tekak org melayu..hehe

mamamiera said...

my peberet too..
tp makaroni zai gulung2..
rajin ko masak ye..

nza said...

kalu lieyna nk makroni tu lembut ttp pejal masa goreng, makroni tu direbus dulu dlm air yg tlh dmasukkn 2 sudu besar myk masak mcm rebus pasta n kemudian toskn.....barulh digoreng.....

fabulous.farah said...

sedap nye nampak!

mamalieyna said...

anje:
cam goreng mee goreng je,,try la..hehe..

mamalieyna said...

AYu:
ye ke...eina ni bukan reti nk masak makaroni ni, taktau nk masak apa..goreng laju la makan..hehe..

mamalieyna said...

nieda:
samalah nieda, eina pun tak reti sebenarnya nk masak benda2 mcm ni, ini main tibai goreng jer..hehe..

mamalieyna said...

mamamiera:
masak yg ni lg ghajin dr nk kena msk nasi..berlauk pauk bagai..hehe..ngelat la ni.. ^_^

mamalieyna said...

nza:
tip yg bagus..saya tak reti sebenarnya kak, nak msk mende alah ni..itu yg main tibai jer..hehe..dpt tip dr akak, leh la apply pasni..^_^

mamalieyna said...

fabulous.farah:
boleh la farah..kena je pd tekak akak ngn en suami..hehe