About

Wednesday, April 14, 2010

.: FikiR2 NaK maSak apa tuK 4 haRi ni :.

Hehe..tajuk ntah pape jer..
Tapi sebenarnya itula realitinya..
Mama tengah dok fikir2 nak masak apa dalam tempoh 4 hari ni..
Yakni esok, khamis, Jumaat, sabtu dan ahad!

Kenapa beriya dok fikir2 ni..?!

Sebabnya..my MIL & FIL nak datang umah!
Hehe..harus la masak ye kawan2..
Masak yang sedap2 ye kawan2..
Hehe..

Bukan tak pernah lalui ini..
Tapi tu la, buntu pulak, bila setiap kali datang masak yang sama je kan..
Ada sapa2 nak bagi menu baeeek punya ke..?..

Menu untuk 4 hari ye..hehe..
Boleh tak kalo masak yang ini jer..

~sardin ~

Hahaha…nampak sangat pemalasnya! ^_^
Atau ini..

~ tomyam putih ~

Senang pun senang masak ni..sedap..of coz..hehe..
Ini pun boleh..

~ kerang..? ~

Hamboi nak senang ajer kojenye..:p
Pastu tambahkan dengan ini..

~ Ikan Goreng ~

Ini bukan sembarangan ikan goreng tau..ikan goreng bersalut cili blender.. (suka hati jer buat..)
Sedap jugak tau..hehe..

Dan sayurnya ini..


~kailan goreng belacan~

Apa2 jerlah mama oooii, janji kamo confirm kena masak!
Huhu..

p/s 1 : makanan2 di atas adalah menu makan malam kami pada minggu lepas (tak ingat hari apa dah..)..makan malam berat betul menunye! Hehe..hampir lupa sudah target diet..(memang sudah dilupakan sebenarnya..adoooiiii !)

p/s 2 : mama cuti jumaat ni, harus la blog ni pun bercuti jugak ye..PIL datang umah kan.. ^_^


55 comments:

fabulous.farah said...

betul2..yang penting masak..husband pon sayang~
ngegege

mamalieyna said...

fabulous.farah:
macam farah...hubby sayang sgt2x..hehe..

nieda said...

mertua nieda dtg hari sabtu hingga isnin lepas, buntu wei nak masak apa...mak mertua sangat expert masak

~~*Ummi AFD*~~ said...

sama la. kalau mentua datang, jenuh jugak nak pikir nak masak apa.

mentua sal mungkin datang minggu depan. adeh, sal pulak nanti jadi pening pikir nak masak apa...

mamalieyna said...

nieda:
samalah kita, mertua pndai masak..malu weeh kalo msk tak sedap! huhu..

mamalieyna said...

ummi AFD:
meh kita sama2 fikir..huhu..

Nor Aishah said...

pening pala kan bila MIL n FIl nak datang umah.. bukan diorang tu yg menyusahkan kita.. tapi kita sendiri yg cari penyakit fikir nak masak apa.. padahal MIL N FIL redho je apa yg kita nak makan... tapi kita sebagai menantu tetap nak buat yg terbaik utk diorangkan...

haslina said...

aduhai..mmg kena rancang betul aper nak masak nie kan..

at list wat cam biasa dan pasti kan FIL n MIL leh makn menda yg dimasak..

selamat yea...

[-suziey-] said...

ooo pttla rajinn masak ..pil nk dtg..hehe..

mama masak la ayam masak kicap yg diperap dulu ngn halia n cili blender n kicap..pastu letak tepung jagung..mmg lazat..

pastu menu lain..mask ikan bawal sweet sour..ikan masak tocu ke..siakap 3 rasa ke..hehe..kita kalu nk mask spesel mmg byk idea..mask paling simple adlh telur dadar..ekeke:D

Siti said...

masak yang simpel pun takep..yg penting kita masak..hehehe...lauk2 kg lagi sedap...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Lily blum pernah masak utk mentua..
Blk kg..mentua yg masak utk lily.. :)
Nasib mentua jauh.. :D

Menu2 yg di tunjukkan ni pon ok gak..
Simple..yg penting dr air tgn Eina.. :)

Dilla Ady said...

alahai..ape nk pikir susah2 mama lieyna..dilla tgk lieyna masak pro giler..mesti kacang gile la nnti..

masak pape pun mesti sedap giler..tgk gambar jek pun da tau da..belum rase lagi tuh..

sori eh mamalieyna, lame tak menyinggah tanye khabar mama n arif..

Fariz Finie Family™ said...

huhuhu
pening2..
bab masak memasak ni mmg pening..:)

Ain said...

papepun janji sodapppp.....

ieyna mesti boleh punya....

ezan said...

untung dpt menantu yang pandai masak ni... mesti disayangi ni.. hehehe...

chugie said...

boleh sangat tu lieyna.. ok pe? yg penting kenyang perut suke suki hati...

best je tengok gambar2 makanan tu..

ct rahani said...

masak yg simple2 je kak.. kdg yg simple2 nih lg sedap.. :p

shahida® said...

betul tu, yg simple lg sdp..abg ida.. kalo kite nk cuba resepi baru tgk kat tenet/majalah/tv..dia ckp kite mengarut lakk..nk cuba xleh ke..muhahahahah..hampes..tp org msk, mkn jgk..td kata mengarut..nmpak cam sdp jekk..cehhh

shahida® said...

betul tu, yg simple lg sdp..abg ida.. kalo kite nk cuba resepi baru tgk kat tenet/majalah/tv..dia ckp kite mengarut lakk..nk cuba xleh ke..muhahahahah..hampes..tp org msk, mkn jgk..td kata mengarut..nmpak cam sdp jekk..cehhh

Zaidah said...

sungguh sedap menu tu...kekadang klu tetamu datang rumah zai masak yang simple2 aje..kekadang yang simple tu lah yang sedap....yumm2

norihan said...

Aahla..saya kalau mil datang kat rumah...saya masak la ala2 restoran gitu...tapi masakan kampung jangan lupe jugak yang penting ada sambal belacan...jenuhla iena nak fikir untuk masak 4 hari ni...

piza said...

kreatif betul masakan mamalieyna....best tengok...ooo mil n fil nak datang yerk...jgn lupe masak dgn penoh keceriaan tau nanti baru la masakan tu jadi yang ter best skali...

~Siti Hajar~ said...

menantu mithali haruslah masak sedap2..

**pssstt...masak la masakan utara, mama ayep kan org kedah..

Ayu Hussien said...

waduh...msuk n3 ni je jd lapar ar.. hihiiii

mamalieyna said...

Nor Aishah :
betul tu..kita je yg susah2 kan diri..diorang tak kisahpun kita nak masak apa pun kan..tp kena la pastikan ianya sedap utk dimakan! hehe..

mamalieyna said...

haslina:
kena fikir2kan jugak..kalo sehari je takpe la..ini 4 hari kan, harus fikir awal2..hehe..

mamalieyna said...

suziey:
haaa baru terbuka sket minda! orait gak cadangan2 tu..hehe..maceeh ye suziey..hehe..

mamalieyna said...

Siti;
herm..tu la..sebabnya MIL ni terro masak, itu yg terkial2 sket memikir ni nk msk apa..hehe..

mamalieyna said...

Lily"
oh ye ke..hehe..itu la stp kali blk kg, MIL masak bukan main sedap, byk pulak tu..harus kita pun camtu ler jugak, bila dia mai sini kan..huhu..

mamalieyna said...

Dilla"
haaa lama tak muncul..menyepi kt FB la tuh! ^_^

iyee la sgt! masak simple2 bleh la..huhu..

mamalieyna said...

Fariz Finie Family:
hehe..memang fenin la..:p

mamalieyna said...

Ain:
thanks kasi semangat! hehe..

mamalieyna said...

ezan:
kite sorang je menantu pompuan, haruslah jd menantu plg disayangi..hehe..

mamalieyna said...

chugie:
tgk gambo makanan mmg best! wlu masakan biasa2 aje kan..hehe..

mamalieyna said...

ct rahani:
betul tu kan, simple but menyelerakan!

mamalieyna said...

shahida:
hehe..gitu lak ye, cam abg kak eina, suka suh blajo..tgk resepi baru! huhu..mcm2 diorang ni..

mamalieyna said...

zaidah:
herm..tu la..4 hari nk masak ni..huhu..

mamalieyna said...

norihan:
itu la..nak gak la msk ala2 restoran lain dr hari2 biasa kan..^_^..tp harus ada smbl belacan, nmpk byk sket menu..hehe..

mamalieyna said...

piza:
iyeee yg pntg masak dgn penuh keceriaan kan..hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~
herm...yg pening tu mskan kedah apa lagi eh..hahha..dh lupa daratan la ini budak! hehe..

mamalieyna said...

Ayu:
ala sardin je tu..hikhik..

~aSHa~ said...

ye penting semuanye nampak selera.....

Ena said...

Bestnyerr.. lauk tu simple tp nampak sedap la..

ena pun selalu camtu.. kalau ade MIL or ipar duai yg nak dtg.. mesti dah terpk2 nak masak apa..

appa kata masak kari ayam ker, masak lomak udng ker, ayam percik ker? ikan 3 rase ker.. mrmm..mcm3 la..heheh..suggest memg senang kan eina.. nak buat tu.. yg berpk2..
tak pun cube check apa yg dorg tu sgt suke makan!.. then, eina cubelah masak!..

mamalieyna said...

~asHa~
nk bg nmpk menyelerakan tu yg tgh fikir ni..hehe..

mamalieyna said...

Ena:
herm..ok gak cadangan..harus gunapakai ni..hehe..thanks la sudi bg idea! hehe..

Uda said...

simpel .. tapi penuh meja mama.. janji sedap.. habis licin makan.. perut pun kenyang..

Nadiah Sidek said...

kdg2 masak yg simple2 tu yg sedap tu

♥ Reen ♥ said...

sedapnyer menu2 nie kak...
lagi2 tomyam hyuhuhuh....

xpe akk kn pndai msk sure x de mslh kn=P

LYaFRINA said...

uisshh.. bestnyer tom yam.. lya kalo masak.. tom yam j la.. sbb y tu j reti. just main campak2 je.. hehehe

Sue said...

wawawaaa mamalieyna sungguh rajin!! hehe.. best ke ekk pil dtg umah? kena masak2? hehe tak penah ada exp ni sbb selama ni dok umah mak sendiri. so pil tak de la nk dtg2 salu2. sekali 2 je dtg tp tu pun masa dlm pantang. so pantang la masak skali. beli je lauk siap. ehehehhe...

tp kalo my pil nk dtg, nk masak tu bepeluh jugak la rasanye sbb dorg ni jenis yg menu masak lemak la.. gulai la.. bukan yg simple2 ni.

mamalieyna said...

uda:
janji penuh meja makan ek, simple pun takpa..hehe..

mamalieyna said...

Nadiah:
setuju! ^_^

mamalieyna said...

reen;
huhu..tak la pandai sgt! tu yg puaih memikior ni..^_^

mamalieyna said...

Lyafrina:
tul tu, masak tomyam plg sempoi dan lazattt...^_^

mamalieyna said...

Sue:
huhu..camtu ek, leh la ngelat..haha..

herm, best la jgk, sbb sesekali dtg kan, kalo selalu tu lain la citer..syok sebenarnya tengok org makan masakan kita! rasa best semacam je..hehe..