About

Friday, April 9, 2010

.: daRi RuMah.. :.

Salam ceria di hari Jumaat..

bersiaran dari rumah hari ni..
lewat sket online sbb tunggu si ayep beradu..
bangun awai..lambat lak nak sleep balik..huhu..

nape mama dirumah dihari jumaat ni?!

huhu..tak sihat la..
sakit perut macam senggugut..
pastu lenguh2 kaki tangan,pinggang..
macam tanda2 nak period tu..
tapi period nya tak jugak..

sebenarnya mama tgh susah hati sket2 ni..
dah lama period tak datang..
last bulan 12..skrg dh bulan 4..
maknanya dah 4 bulan tuuuu..

kesan dari ambil suntikan kata doktor..
normal..tapi tu la..risau la jugak..
memang mcm ni ke haa?..
sampai 4 bulan tak dtg2..

skrg mama tak ambil suntikan tu lagi..
appointment patutnya bulan 3, ambil suntikan lagi..
tapi mama decided nak stoplah..
sebab dah bersedia nak ada new baby!

sebelum ni ambil perancang sbb mama ni c-ser..
paling koman, kena jarakkan 2tahun dr anak pertama tu..
mama kan ikut nasihat doktor..
itu yang ambik perancang tu..^_^

herm..tak best la sakit perut gini..
setiap bulan akan terasa macam ni..
tapi itula..periodnya idak dtg juge!
haish..nak wat gano ye..redha jerlah..
tunggu next month, if takde dtg jugak..
harus tanya doktor, ada yang tak kena ke..

ke ada kawan2 yang ada experient pasal ni?..
kongsi2 la..kurang sket kebimbangan mama ni..
huhu..

oklah..terpanjang pulak bebelan mama ni..
nak uruskan apa yang patut..
mandi jap, walaupun perut tgh tak best..
harus setlekan jugak sikit2 kerja rumah..

pastu sesi jenjalan umah kengkawan pulak!
harus..! sambil meniarap tuk ilangkan sakit perut sambil layan tenet..hehe..
thanks sudi meluangkan masa baca bebelan mama di pagi ari ni..
^_^..

selamat bertugas tuk sume..
samada kt opis atau kt rumah..!


56 comments:

Siti said...

la..tak sihat yer..semoga cepat sembuh yer eina.

siti rasa kalau cucuk mmg period tak stabil. byk member2 siti jd gini, berbulan2 tak dtg period.

nak bersedia nak ada baby yer, cepat2 belajar teknik nak dapat baby girl yer...hehehe..

nieda said...

dah bersedia nak tambah ker??gud luck k!!hari tu penah tanya doc dia kata normal kalau ambil suntikan period x dtg. Maknanya bdn kita boleh terima suntikan tu. Kawan nida ambik suntikan period dia lagi byk sampai berbelas hari dan rasa nk pitam. doc bgtau suntikan tu x sesuai untuk badan dia..tapi better jumpa doc k..

mamaaerish : said...

check la.... mana la tau kot2... (",)

get well soon yer yang...

UmiDAnisH said...

huhhu, moga cepat sihat.. kita takde pngalaman amik perancang ni.. so den takleh bg pandangan cume g la jumpa dr.. =)

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm eina..

ciannya tak sihat..take good rest ok..

psl suntikan tu ct pun xtau..ct just pakai IUCD jer tp period every month ok lah eina. suntikan ni yg ct dgr2 kwn ckp..dia leh buat bdn cpt naik tmbh2 kat punggung.. btl atau x.. allahualam.. hihi..:)

klu eina dpt info..kongsi2 ok..nk tahu gak!!!

mamalieyna said...

Siti:
thanks siti..itu la org kata normal..tp rasa jnggal dn lain mcm lak bila dh 4 bulan tak mai2 jugak..sblm ni, 2..3 bulan jer..huhu..

hehe..ok, nk blajo..kena ghajin belek2 buku ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Kita x amik suntikan..
Amik ubat jer..
Better lah eina p check..
Klu ada pon ..ok lah..
Eina pon dh bersedia nk tambah kan..
Ayep pon x lah boring.. :)

Semoga cepat sembuh yer!!

mamalieyna said...

nieda:
bersedia..kalo diberikan rezeki olehNya..! ^_^..ooo camtu pulak ye..tp eina pun sekali dia dtg after 2 months gitu..mmg lama, 15 hari gitu..tp sikit2 jer..herm..mcm2 ye..

mamalieyna said...

mamaeirish:
herm..kena cek ye eb..mana tau..tau apa eb?..:p

thanks..

mamalieyna said...

mamadanish:
thanks..

herm..mmg naik berat badan..mendadak sesangat..tang mana naik tu tak bape perasan lak..perut, montot..ye la tu kot..huhu..

orait nak cari info psl ni nnti, kalo berkesempatan leh kongsi2 kt sini..k!

mamalieyna said...

umidanish:
huhu..ye ke..tu la riso pulak!

mamalieyna said...

Lily:
ala lily bukan riso sbb if ada..mmg non ada la..period tak stabil camno nak ada..huhu..

jgn taktau selama 4 bulan tak mai period ni, dh 2x eina wat test..negetip le jwbnye..problm period ler..huhu..

iem said...

Bagusnya ayep nk tolong mama kemas yeh..tolong kemas apa tu hehe

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

suka tgk bulu mata si ayip tue...

♥ Reen ♥ said...

akk reen pn amek suntikkn 3bln skali kata dia mmg x periot tp kan darah kotor ea kak mbhya dlm bdn kita nie...
hope cpat smbuh yea kak...
beshnyer kalo de rezeki...amin(^_^)

wan sujaihah said...

eemm sama la kita kak.csor...saya takde pun ambik injection,semua pandai2 sdn jer...peratusan nak eciden tu boleh tahan la,,hehhe

Ena said...

owyh.. best nyer dok kat umah..

alahai cian kan bile camtu.. rase x selesa jer.. ena kdg2 ade gak camtu tp x serious la.. dedule zaman2 anak dara ada la.. skrg dah ok.. sikit sajo..

tak tau pulak pasal tu sbb ena plan sdn bhd sajo.. jd memg tak tau pasal tu..
cuma tau pasal ade yg x dtg sampai berbulan2 tu.. tp x tau lak nak wat camner.. hoho.. Soweeeeee..

~Siti Hajar~ said...

lor xsihat ker? cinanyer...mintak tlg ayep jagakan mama yer..

sy xtaw sgt psl ni...sy xambik apa2 perancang, tu yg anak bersusun tuh...

norihan said...

iena saya pun bermasalah yang sama jugak..bulan 11 dah tak period sampailah sekarang..semalam baru jumpe doc minta ubat turun period sebab nak buat anak lagi...tapi saya tak cucuk cume merancang sendiri je...anyway kita kenalah bersabar,semoga cepat sembuh yer...

mamamiera said...

lor x sehat pulak my pren nih..
anje coti, iena pon coti..
hmm zai xde experience bab2 gini..
sbb zai punye 'kwn' oke jer stiap bln mai dtg.. ina dulu c-ser ae..
takot gak nk suggest pi berurut tang perot tu.. kengkadang tpt peranakan x betol dgn tptnye.. papepon harap2 baik cptlah ye.. pe kate bertenet smbil menonggeng.. hahahaa.. pehtu amik picca set time.. kikikihhh jgn mare.. saje gurau taw.. x bleh gurau pi surau ye.. ;)

maszmadi said...

hm, ciannyer... x shat yerk, rmai gak yg x sihat skrg nie yerk...
tp kalu mamalieyna x sihat coz ader ehem2, ok gak tur, dpt arr haidar kawan kan...

zue @ annaleeya said...

akak x pnah cmni... tp adik ipar dulu slalu gak priod tak tentu... adik ipar jmpe doc.. xtaula doc tuh bg ubat pebende.. tp skang dah ok..

psal merancang nih, mcm akak mkn pil jerk... nak cucuk2 ni akak gerun sket.. tp baik eina jmpe doc la.. mane tau, pegi check dah ade ker??? hehehe...

ct rahani said...

ari ni arif duk umah jg mamanya yer.. good son.. hehe..

psl peyet tuh x penah lak alami.. after c-sar sy pun mkn perancang gak.. tp bertahan 3 bln je kak.. x disiplin.. pastu rancang sendiri smpai skrg.. so mmg x penah alami situasi mcm akak.. klu akak riso cpt2 gi jpe doc kak.. lg pn akak dh sediakan nk ader bb lg.. pe2 pn gud luck k.. :p

hajarus said...

ooo.. hari ni ayip dok rumah ngan mama yer.. ayip jaga mama tau cian mama, mama ayip xberape sihat tu...

anyway semoga k.liena cepat sembuh ekkk... & harap2 xde ape2 laaaa....

shahida® said...

hah????? dh ready?? jom berlumba eeeeeee..akak dulu la..aihh ayep main ape tuuuuuu..jaga mama xsihat tu..cian...ye abg long??

chugie said...

sian mama x sihat.. tp best kan sbb dpt rehat bersama ayep..

emm rasanye mmg dh sesuai kot mama ade 2nd child, x gitu mama?? ehehe..sesuka saya je kan??

ape pun, sy doakan semoga ayep cepat2 dpt adik..

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> mamalieyna--> kalo amik injection mmg cmtu, depends pd antibody org tu jugak..kadang serasi dgn injection, kdg x..
>> kita dulu pun cmtu gak, xserasi dgn pil n injection, lastly planning sendiri jek..ape lagi, pakai "stokin" la, muahahahaha....
>> da ready nk ade bby ke?? bagusla..jom sama2 kita preggy..=))
>> ayep jaga mama baik2 tau..

nza said...

lepas brsalinkn naurah kak nza pernah gak ambil suntikn nie....mmg uzur jd xtentu arah n badan bisa2....smpt 3 X inject terus brhenti...takut gak cz bdn slalu rasa lemah....

masa muda nie bolehlh tmbah ahli lg....kak nza dulu cam gitu, umo 33 terus stoppppp.....skrg nie sronok boleh lepak2 sdgkn kekwn sebaya masih ada baby....

Naura's Villa said...

cepat2 sembuh k

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lorr..camtu plak eh
kita amek noriday..tapi peot tak tentu hala
lintang pukang
kejap peot kejap tade...tapi ade org yg dah lama amek cakap tu utk 4 bulan je..pastu elok ler..uhuhu

tapi yg cucuk2 ni tatau la plak. iena kene tanye yg amek cucuk2 eheheh..

gud luck eh

tak sabar nak preggy lagi..hua hua hua

Uda said...

susah laa kalau nak bb baru.. sebab period tak menentu.. kena jumpa pakar ni..

fabulous.farah said...

best la ayep mama tak kerja..take care kak ieyna. get well soon=)

umihaikal said...

iiii kak.
umh bru nmpk..
cntiklaaa...
dh ready nk mbh lg 1 ea..
k la tuh..
untung dpt cik hubby yg mmahami..

haslina said...

alahai keciannya..sakit senggugut gitu...
saya tak de masalah gitu..x tahu nak citer camna..

semoga dimurahkan rezeki dapt baby baru...amin..

mamalieyna said...

iem:
biasa la bila ayep nolong ngemas, menda yg dh kemas dikemasnya..huhu..

mamalieyna said...

kina:
suka eh..?..tgk la selalu..hehe..

mamalieyna said...

reen:
oh ye ke..herm..tu la psl, lama dh drh kotor tak kuar dlm bdn, cam tak selesa jer..huhu..

Insyaallah, kalo ada rezeki best! ^_^

mamalieyna said...

wan sujaihah:
oh ye ke..akak tkt ter'ada'..itu yg ambk lgkah berjaga2..tp anak dh masuk setahun lebih ni, kira oklah kan..nnti time nak bersalin, anak ni dh masuk 2 tahun..

mamalieyna said...

Ena:
tu la walaupun tak bape sihat, tp dok sebelah anak ni, rasa best jer..hehe..

bagus la dpt plan sdn bhd..huhu..pasni taknak lg la ambk perncang ni, mcm2 hal..huhu..

mamalieyna said...

~siti hajar~
herm..kita ni ambik sbb tkt 'eksiden'..sbb kita ni c-ser..if normal jer, mls gak nk ambk perancang ni..mcm2 la..huhu..

mamalieyna said...

norihan:
oh ye ke, nmpknya kena g jmpa doktor ambk ubat turunkan 'darah' tu jugak ler..camna nak dpt anak baru if 'period' tak turun kan..huhu..apa2pun harus bersabar kan..ada rezeki, ada la..

mamalieyna said...

mamamiera:
amboi hang, bg cadangan.. lgsg tokleh pakai da..ada ka ambik gambo cenggitu..sungguh buruk ghupe ku nnti..huhu..:p

herm..sejak beranak smpi skrg, mana pernah berurut lg, rasa cam tak selesa je.ingt nk berurut gak..msa berpntg mmg tokleh berurut, skrg rasanya dh boleh..tgkla bila2 balik kg nnti..try berurut..

mamalieyna said...

maszmadi:
tu la musim org tak sihat skrg ni kan..

ala bukan sbb ada 'rezeki' kt dlm ni la..kalo 'ada' kita dh happy dah..mana nak 'ada' sbb period tak dtg kesan dr ambik perancang tu..huhu..lom laeei..

p/s dh jengok umah awk, tak smpt drop msg..nnti kita jengah lg eh..thanks sudi drop comment here..^_^

mamalieyna said...

zue:
tu la kak, byk org alami mlsh cenggini rasanya kalo ambik suntikan ni..herm..elok gk jumpa doktor, mintk ubat turunkan balik period kan..

ala kak, dh 2 x saya cek sendiri..takde lg la..camno nk ada if tak period, tak subur kan..huhu..

mamalieyna said...

ct rahani:
herm..tu la..cadangan jumpa doktor adalah yg terbaik, harus g jumpa doktor jerlah..tak sedap hati lak lama2 tak peyet ni..huhu..

mamalieyna said...

hajarus:
thanks hajar..hopefully gitulah, takdde mende..huhu..

mamalieyna said...

shahida:
heheh..dh sedia, tp rezeki bila nk marriii tu taktau lah, kena sabo..^_^..jom aa together2..hehe..

mamalieyna said...

chugie:
tu la, sbb umo dh tak bape muda ni, kena la cpt2 dpt new baby! thanks,,moga2 doa mu menjadi nyata.hehe..

mamalieyna said...

mama afrina:
hehe..last2 eksiden jugak ye..herm..harapnya ada la rezeki dlm masa terdekat ni, yg pntg kena la peyet ni kembali normal..huhu..

mamalieyna said...

nza:
tu la kak, kalo bkn sbb sya c-ser dl, takde nya saya nk planninng2..sbb umo dh kurang muda dah pun, harus cepat2 tmbh ahli keluarga..herm..skrg dh stop ambik suntikan, harapnya peyet as normallah!

mamalieyna said...

naurah:
thanks..harapnya gitulah!

mamalieyna said...

rose:
herm..ini bukan setakad 4 bulan je,,dr mula lg, tp dulu, 2,3 bulan dtanglah 'ia'..skrg ni dh 4 bulan nk masuk 5 bulan, takmai2 lagi, riso la pulak! dh la tak sabo nak peknen lg ni..hehe..

mamalieyna said...

uda:
tu la uda kan, camno nak peknen kalo tak peyet2..huhu..harus jumpa doktor pasni..

mamalieyna said...

fabulous,farah:
thanks..hope gitulah..!

mamalieyna said...

umihaikal:
hehe..asyik2 tukar umah je akak ni kan,,hehe..jom la join tukar menukar!

dh sedia, tp rezeki lum marii, harapnya marii la cepat2..aminn..^_^

mamalieyna said...

haslina:
Aminn..harapnya ada la rezeki..^_^