About

Tuesday, April 13, 2010

.: CeLoteH si ayEp .. :.

Ari ni ayep nak berceloteh pulak..
Asyik2 mama je kan..
Ayep pun nak jugak..

Tapi semua aksi2 ayep ni..
Mama yang senap2 kan..
Mama kan suka glamour2kan ayep ni..
Pasal tu balik2 muka ayep je tertempek kat sini..

Tapi ayep tak kisah..
Ayep dewasa esok, boleh la ayep tengok balik
Aksi2 ayep masa zaman kecik2 ni..
Mesti best kan… ^_^

Hermmm..ayep takde citer best pun nak kongsi..
Cuma .. ayep rasa tak best sebab..
Belum boleh jalan lagi..
Mama dok mengharap sangat..
Lagi 3 hari ayep genap 13 bulan bersamaan 1 tahun 1 bulan!
Tapi ayep malas nak melangkah..hehe..kenapa ek..?!
Ayep malas ke, ayep tak berani eh..ayep pun tak tau.. hehe..

Sekarang kalo berjalan ayep suka pegang dinding..
Tu jerlah cara ayep praktis jalan..
Sian mama dok mengharap2 ayep jalan sendiri..
Takpe, mama jangan riso..sampai masa, ayep melangkah laju lah!

Ok, panjang lak ayep celoteh ari ni..
Tu la, mama tak kasi kesempatan sebelum ni..

Sekian saje..babai sume…!

Uppss sebelum tu, layan aksi ayep ni eh..

..ayep kekunun bwk beg nk g school la ni..


..susah nak galas, pegang camni jerlah..


..berat pulak beg ni..terjatuh suda..huhu..


..ada tak kena dengan tali beg ni..haa leka dn bersungguh ayep betulkan, sampai lidah terkuar2..hehe..


..ok, beg dah ok!..ayep nak berjalan pun dah penat..duduk jerlah! ^_^



53 comments:

Ena said...

sgt comier la dak ayep ngan beg tu.. heheh.. terjatuh pulak ye ayep!
x per ..lambat sikit.. janji leh jalan kan ayep.. si akak dulu mase umur ayep dh leh jalan daaa.. tp lambat skit ckpnyerr.. adik dah lahir baru leh dengar clear dier cakap.. kalo tak.. tak tau papa.. cam bertih goreng pun ade..
skrg kiter lak yg x tahan nak dengar celoteh dier banyak sgt.. huhu..
si irfan pulak.. lebih advance dr si kakak.. semua cepat.. tu la lain anak lain la perkembanagnnya.. x per janji berkembang kan eina.. so jgn susah ati yeh!

~~*Ummi AFD*~~ said...

tak pa... nanti2 boleh la tu berjalan... yang penting sihat nooo...

suruh mama ngan abah rajin2 urut ngan sapu minyak kat lutut tu... bagi kuat lutut... hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Takper..slow2 yer Ayep..
Kakak Qis pon..
1 thn 3 bln baru pandai jln..
Skrg ni nk berjalan ajer lah keja nyer.. :)

wan sujaihah said...

ala mam jgn la risau sgt..silap2 mau 2-3 hari dia akan berjalan tampa dinding tu ha..hehehhe...

rase tak lama lagi ni...

UmiDAnisH said...

huhuhu, biarkan dia berusaha, lama2 pandai la tu mamalieyna.. nnt kalau da betul2 bole jalan tak menang kaki nak kejau dia..lagi ligat dari kita.. uhhu, kan ariff kan? jgn risau2la.. nnt jap lai bole la tu erk

Siti said...

Eina, takpe kalau lambat sikit jalan. Anak2 ni lain2. Ada yang cepat, ada yang lambat. Tapi, kalau dah sampai 1 tahun setengah anak tak jalan lagi, baru gi cek yer.

haslina said...

x pe..pelan2..dulu Haziq umur 9 bulan lebih da bertatih dalam 4 ke 5 langkah. asalnya seawal umur 4 bulan kami sudah membawa haziq kedalam swimming pool untk tendang menendang dlm air. sebabnya biar kaki dia kuat..

:))

Nad a.k.a MamaZakwan said...

comeynye dak ayep ni..
zakwan dulu 1thn 2bulan baru bleh jalan btul..
tp jgn riso, budk2 skrg ni,ada kemahuan utk berusaha sendrik..kite takyah suro, die yg nak berusaha jalan sendrik nnt..hehe

Ain said...

pelan pelan ya ayep....

lama2 nanti pandai la....

Nadiah Sidek said...

takpe, bdk2 mmg unik, tak sama perkembangan masing2. tak lama lg jln la dia. nnt dia dah laju jln..haa..siaplah..baru tau letih nak mengejar..hihi..

[-suziey-] said...

hahahaa..comella ini budak..sudah mau jalan2 keliling umah bw henbeg kengkonon..ekek:p

~Siti Hajar~ said...

ala rileks la mama, ayep bkn xblh jln cuma xnak tunjuk kat mama je, ayep kan pemalu, ayep jln senyap2 lor..nti ayep dah btl2 teror jln br ayep tjk kat mama, bior tak terkejor yop!

Ain said...

ieyna dah listed la...

cuba tengok betul2....

klik kat show off link ibu tue...

norihan said...

Pelan2 ye ayep mungkin tak lama lagi dah pandai la tu....chomel bila dia terkeluar lidah ek..

chugie said...

ayep, cantik beg.. pinjam kan fatin buleh?? heheh..

mamalieyna, pelan2 ajar ayep jalan k.. insyallah x lame lagi sure die pandai tu.

pesan org tua2, kalau pagi2 tu, kan ade embun kat rumput, selawat dalam hati n cecahkan kaki anak ke atas rumput tu.. insyallah, kaki anak akan kuat n cepat berjalan. wallahuallam..

Putra Mama said...

chaiyok... chaiyok ;p

Putra Mama said...
This comment has been removed by the author.
ct rahani said...

jgn riso kak.. tiba masa nti jalan la ayep tuh.. bila dh berlari nti penat la akak nk ngejor.. aidil dulu pn sama.. nk masuk 1 thn 3 bln br leh jalan.. lepas tuh siap la ibunya ni dia ajak bersenam.. hehe..

fabulous.farah said...

ayep saja tak nak jalan..sebab ayep nak mama dukung ayep..bila ayep besar mesti mama dah xboleh dukung ayep..mesti mama rindu=p

hajarus said...

wow.. ayep berceloteh pulak yer... hehehe...

xpe pelan2 yer ayep... t insyaallah xlame lagi boleh la tuk ayep jalan... auntie hajar doakan k... ;d

mamalieyna said...

Ena:
comei eh..maceeehh.. ^_^

ooo camtu eh..yela asyik dok dengar sini2, anak belum setahun dah bleh jln, tu psl mamanya cam nak jugak anaknya jln cepat..sian ayep kan..! sampai masa jln la dia tu kan..^_^

mamalieyna said...

Ummi AFD:
ha la..mamanya jarang2 urutkan arif ni..yelah nak cepat saje..lgsg tak adakan masa tuk urut2..huhu..balik ni nk buat lah! jgn ditendangnya sudah..arif tu kengkadang bukan suka org pegang2 dia..hehe..

mamalieyna said...

Lily:
oooh ye ke, mungkin arif pun nk ikut jejak kak qis la..hehe..

mamalieyna said...

wan sujaihah:
hehe..yela kan, mana tau//sekali tanpa dinding tu, dia dah buleh jalan2 ..hehe..

mamalieyna said...

UmiDanish:
hehe...nnti dok nyesal lak, nape la arif ni cepat sgt berjln, penat mama,,hehe..

mamalieyna said...

Siti:
oh camtu eh, ok..mama tak risau..hehe..

mamalieyna said...

haslina:
tu la, silap mamanya jugak..taknak kuatkan kaki dia..jrang2 urut kaki dia..huhu..takpe sampai masa, sendiri jalan..kan..

mamalieyna said...

MamaZakwan:
ooo..zakwan pun lmbt eh..herm..kira ok la kan..sampai masa dia jln sendirinya..ok2x..

mamalieyna said...

Ain:
ok auntie..mama yg tak sabo2x..hehe..

mamalieyna said...

Nadiah Sidek:
ha'a betul tu kan..kanak2 ni unik..lain budak, lain progressnya ka..hehe..

mamalieyna said...

suziey:
itu ler..kekunun...tapi tak ingat, jln pun tak bape success..hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~
itu la, ayep nak kasi surprise kat mama...hehe..

mamalieyna said...

Ain:
ha'a dah ada..En Ben pun dh terjah sini, dia tingglkan komen, cuma tak smpt buat n3 lg..bz kan..huhu.

mamalieyna said...

norihan:
arif mmg jln dgn sopan santun, sbb tu lambat sket, mama yg tak sabo2..hehe..

mamalieyna said...

chugie:
ala..dah pernah nk apply petua tu..kalo perasan ada buat n3 psl tu..tapi si arif ni, penggeli rumput..baru nak letak jer, kaki dh toingg...terangkat..hehe..

mamalieyna said...

putra mama:
thanks..^_^

mamalieyna said...

ct rahani;
ooo aidil pun lmbt eh, kiranya takde hal la anak lmbt berjalan ye..tmbh2 lelaki kan..ramai ckp lelaki lmbt berjalan..^_^

mamalieyna said...

fabulous.farah:
huhu...betul gk tu, nnti mama lak teringat2 zaman boleh berdukung2 ni, mesti rindu..hehe..

mamalieyna said...

hajarus:
maceeeh auntie..seb baik auntie memahami..mama je suka paksa2 ayep berjalan..huhu..:p

ezan said...

ayep saje tu xnak tunjuk ayep leh jalan.. kalo ayep dah jalan laju nanti.. mama xleh nk dukung lagi.. nanti mummy rindu pulak.. hehehehe...

mamamiera said...

haaa.. arini ayep lah yg online..
barulah besh camni.. ayep kena slalu mntak line dgn mama taw..
cam heqal pon teringin gak nak communicate dgn kwn2 mama..
hehee.. x pe yep, x lame lg ayep misti bleh jln.. heqal gerenti..
heqal pon baru bbrape mggu ni pndai jln..

genap 1year 1month 1week heqal dah bleh jln.. skrg ni heqal kejo mama pon xpayah lg nk merangkak2.. heqal jln jer laju2 tp cam terhoyong hayang skit.kadang kaki ni ntah camne bersilang2 pulak.. hehee. ;p

tukang crite : haiqal
tukang taip : mama Zai

nieda said...

mama jgn risau yer, nanti ayep jalan tak terkejar mama..sekarang bg chance mama pegang ayep. nanti ayep dah dpt kaki ayep takmo mama pegang dah..ayep nak keluar jalan2 jer

Jieda said...

macam jieda dulu masa irfan belum pandai cakap,cukup susah hati,''bila la anak aku nak pandai cakap''.Haaa...bila dh pandai cakap mulut tu tak gheti duk diam hehehe

Uda said...

tak pe laa ayep.. slow2 melangkah.. nanti kalau dah boleh larik tak sempat mama nak cekup..

♥ Reen ♥ said...

alooo comel la ayep nie...
nak g skolah yea...

xpe pelan2 kak nanti jln la tue....tp sbenanyer reen pn dh x sabar tngk riza jln...riza lps tngn pn still takot2 ag tau

smoga ayep n riza cpt jalan yea...
dh la tarikh lahir cpt n lmbt 1ari je...=)

mamalieyna said...

ezan:
betul tu kan..nnti mama nak dukung, mesti ayep...takmo3x.. ^_^

shahida® said...

jom sini berborak ngan abg hekal nak tak ayep..eee

mamalieyna said...

mamamiera:
ayep said -
hehe..tu la, nnti2 nak selalu la mintak mama kasi line kt ayep, baru best kan..^_^

ooo abg heQal dah bleh jln ye...sampai bersilang kaki?..baik2 abg heqal, terpeleot kang!

agaknya ayep pun camtu la kot..lmbt sket..

mamalieyna said...

nieda:
hehe..betul tu..nnti rindu2an saat camni pulak ye..hehe..

mamalieyna said...

jieda:
hehe..camtu lak ye..samalah ni,,nnti dh pandai jln..haa tak terkejo mamanya ni..hehe..

mamalieyna said...

uda:
hehe...ayep pelan2 la ni..mama yg kalut sangat pasai pa taktau! ^_^

mamalieyna said...

reen:
segeng la ngn riza ni..jom praktis sesama..^_^

mamalieyna said...

shahida:
naaaakkkk....^_^