About

Wednesday, April 21, 2010

.: buDak kuaT maKaN :.

Salam pagi rabu.. ^_^

Herm…
Si arif ni malam tadi kesahnya..
Telah muntah..banyak yang amat!

Why..?..
Sebab terovers makan…! Mmg over sesangat la tu..
Sampai perut tak mampu nak tampung..

Masa ambik arif kat umah ibu lagi..
Ibu bagitau arif banyak makan ari ni..
Sampaikan kakaknya Aqish pun turut sama tergoda nak makan…(good for Aqish ^_^)
Asal nampak orang masuk dapur ambik something jer..
Mulalah mulutnya ‘nyum2x..nyum2x..’

Mama cuma bekalkan nasi setapperware tuk arif dan sebungkus biskut (2pcs)..
Memang itu confirm habis la..
Pastu boleh pulak dia dok ngecek2 orang nak makan lagi..
Takkan la ibu tak kasi kan..

Kalo mama kt umah pun kasi jugak
Memang kesian tgk dia meminta camtu..siap buat mulut..
Nyum2x..nyum2x..

Balik dr umah Ibu pengasuh nak pergi beli barang sket, sblm tu..
Lalu sebelah kedai runcit..
Pantang nampak…terus mulutnya bising nak singgah beli roti..
Pandai pulak orang kedai ni..
Susun roti bahagian luar..
Nampak si arif ni..
Memang menghala ke sana jerlah mulut dan mukanya..
Makanya mama singgah la belikan..
Sebungkus roti gardenia RM0.60 tu..

Habis beli brg yang diperlukan tu (kat tmpt lain)..
Sempat lagi abahnye bawak menyinggah kt kedai jual2 kek n muffin..
Dah terbelikan dia muffin blueberry pulak…

Haish..kalo ikutkan budak tecik arif tu
Memang ler..sangat pantang nampak makanan..nak aje..
Huhu..

Balik tu..
Mama masak tuk makan malam..
Abah je makan nasi..
Mama layan makan sup kaki ayam jer..
Ayep..?...sibuk mengecek juga..
So mama suapkan jugak..kentang dalam sup kaki ayam tu..
Memang terasa overs makan dah si arif ni..tapi gagah jugak bagi
Sebab dia dok meminta kan..

Sudahnya..
Malam tadi..
Bermandikan muntah la si mamanya ni..
Elok2 standby nak tido..
Lepas minum air masak..
Menyembur kuar semua yang dimakannya..
Huhu…terover dos la perut arif hari ni..
Siap kuar2 dari idung lagi..
Hukhuk..cian dia..

Mama pun kesian..
Dengan baju dan suar tido semua dah penuh dgn muntah dia..
Tilam apatah lagi..
Tak pasal2 malam2 kena basuh tilam terus..
Jemur kat luar..
Huhu..arif…arif…

Abah yang bersihkan arif..
Dalam bilik air, boleh pulak menyanyi riang dia..
Haih..macam takde pape la pulok!

So…kesimpulannya..kena bagi makan berpada2 untuk anak2 ni..
Kalo ikutkan je kehendak dia, jadi camnilah..
Tak tertanggung dek perut yang comel itu..huhu..

Sebelum berakhir n3 ni, mama tempekkan lagi..
Piccas arif berbaju ijau..hehe..

..Arif Love to Eat..!

..apa2 je makanan, arif sukaaa...!

..tapi maintain badan arif tak gemok pun, cuma mant0p je..hehe..macho tak? :p

apa2pun..mama kena la pantau apa yang arif makan tau..!

p/s to kawan2 baru..maaf la ye, kalo mama lambat buat kunjungan balas! Akan cuba sedaya mungkin..thanks for being my frenz.. ^_^


50 comments:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

ayep pembakar semanagt makan untuk aqish...biler aqish tengok adeq ayep mamam so aqish pun nak mamam...suka kiter aqish dok kat ibu tu...caring bangat alhamdulillah

norihan said...

Wah ayep kuat makan ye..sonok tengok anak nak makan,kalau tak nak makan rasa tak senang hati kita ni sebagai seorang ibu...mintak2 aqish pun berselera nak makan jugak ye sebab ada adik ayep yang kuat makan ni...chomel ayep...

nieda said...

huhu arf dah kuat makan..yeah yeah..nanti mama takyah risau, berat arif mesti naik..

mamalieyna said...

Anje:
Alhamdulillah..moga2 berterusan camtu..Ibu mmg caring! semalam time ambk ayep pun, aqish senyum2 je, happy nmpak gayanye tu! ^_^

mamalieyna said...

norihan:
betul tu..sblm ni susah hati sbb dia takmo mkn..skrg ni terover berselera la pulok! ^_^..moga2 kak aqish pun akan camtu juge!

mamalieyna said...

nieda:
boleh rasa skrg, semangat time mendukung! Alhamdulillah.. ^_^

dalila said...

shomelnyerrrrr

ICA said...

Ayep mmg senang nak makan sejak dari dulu lagi ka? Anak ica yg kecik ok kalau makan, tapi yg besaq tu....nak susu dengan roti saja. Kurus kering....tak tahu dah nak buat mcm mana supaya dia suka makan...pening mak dia nih.. :))

mummy_ayu said...

salam kenal..dr blog mama aqish...tomeinya ur boy!..bagus mamam ajak kak aqish yer...

~Siti Hajar~ said...

Ayep senang makan ye..Danies susah la kalu bab2 mkn ni, jenuh paksa ttp xmo mkn, badan dah kurus keding...haish! cam no nak buat tu..

tp ayep mkn manyak pon badan tecik jgk kan...pandai ayep jaga bdn na..hehehe

mamalieyna said...

dalila:
thanks sudi singgah here,,akan singgah bls nnti k! ^_^

mamalieyna said...

ICA:
tak jugak..ada masa dia tak suka makan! time dia tak sihat la..tp if biasa2 ni..mmg suka la sgt bab2 makan ni..huhu..

mmg susah hati gk if anak taknak mkn kan, taktau nak buat camna!

mamalieyna said...

mummy_ayu:
thanks sudi singgah..akan singgah bls k! ^_^

ha'a..akan goda2 kak aqish suh mkn manyak2x..^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
herm..mungkin smpai 1 masa anak tak suka makan kot, smpai 1 masa lagi, kuat makan pulak! pepun hope danies kembali berselera ye..jd cam ayep, kuat mamam tp maintain badanye..hehe..

Nadiah Sidek said...

arif suka mkn roti ye? blh geng ngan aunty la ;)

mamaaerish : said...

oh... tgh bena badan yer syg?... (",)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagus lah Ayep kuat mamam..
Cepat besar..
Tgk tu..macho lah pic yg ke3 tu.. :)

Qis plak..jap selera mkn dtg..jap lg x nk mkn..adeii..mcmana lah nk gemuk nyer.. :(

mamalieyna said...

Nadiah:
ha'a..suke sangat! leh geng eh! ^_^

mamalieyna said...

mamaeirish:
yeeee auntie eb! ^_^

mamalieyna said...

Lily:
meh kwn ngn ayep..
mesti pastu qis berselara nak makan cam akak aqish skrg ni..hehe..

chugie said...

heheh..sian mama kene muntah dek ayep ye..

em, ayep leh geng ngn fatin gak lah.. fatin pun mmg kuat makan. Fatin juga lah peneman saya makan2, ayahnye x suke mkn sangat..

~aSHa~ said...

anak sy pun dipaksa makan..ehehehe jenuh nak suh dia makan byk2....

perut ayep tak kena skit la tu kot..tu yg angin tolak balik makanan...xpe xpe...janji ayep sihat...

Ena said...

seronoknyer dapat anak yg suke makan.. patut la si ayep dah chubby jekkk.. heheh

ena lak jenuh nak suh anak makan.. kdg samapi ena yg terpaksa buat2 merajuk.. hoho..

mamalieyna said...

chugie:
geng eh ngn fatin..terover pulak berselera diorang ni..huhu..ok la ek, leh jd peneman makan kita! ^_^

mamalieyna said...

~aSha~
huhu..ayep terlebih makan ni..huhu..perut pun kemb0ng! :p

mamalieyna said...

Ena:
Alhamdulillah..selera kembali..sampai terlebih2 sudah..huhu..

mungkin time ni kot takde selera, nnti2 datangla seleranya tu.. ^_^

ita cutevirus said...

eina,
budak² memang ada satu tahap dia akan balun segala²nyer... ada satu tahap die langsung tanak makan... tp, ok la kan... eina ajar macam² makanan...

Siti said...

semangat badannya tu ha patut la kuat makan.
hehehhe...sama cam jannah, kalau mkn lebih2 mesti muntah..

mamalieyna said...

ita:
eina rasa pun camtu la..ada masa dia takmo makan, ini time..terlebih2 berselera makan! huhu..pepun janji sihat kan..^_^

mamalieyna said...

Siti:
tu la..susu pun sama, if terlebih2..muntah la jawabnya!

wan sujaihah said...

betul kak...jgn bagi lebih2..anak wan pun penah jd camtu...baisa bila nak tido bagi susu ikut time..skang dah nagis betul2 br bagi..taku sebu perutnye kan

zue @ annaleeya said...

budak2 besar cam ayep tuh mmg tgh sedap mkn... same cam airel... pantang nengok makanan, seme nak... kita plak kene kontrol.. klu dah mkn byk, akak tpaksa sorokkan tabung biskut.... klu tak, slagi airel nmpak ade biskut tuh, slagi tuh dia nak mkn... huhu..

mamalieyna said...

wan sujaihah:
terlebih selera susah gak ye, kita lak nak kena control kan..huhu..

mamalieyna said...

zue:
huhu..siap kena sorokkan kan kak..^_^..

unlisted_one said...

Salam kenal mama Lieyna,

Sian kat Arif, muntah balik. Tapi, memang dengan anak2 ni kita kena kawal bagi makan sikitkan, sebab kalau ikut diaorg, semua pun diaorg nak try..huhu

mamamiera said...

hmmm dia tgh berselera tu iena..
dah dia nak kan.. x kan lah mamanye tegar x bg ape yg dia mau.. cuma kite lah yg tolong suap sikit2 n agak2 yg patut..

heqal pon cam tu.. pntang dengar bunyik plastik, terus je pandang.. pehtu plastik mmg isi mknn tahu plak dia..
ckp "na.. na.. na.." selagi x bg selagi tu jerit nananaa..

tp kan iena mmg budak baru naik setahun ni, suke mkn.. x kire apelah benda pon kadang ntah biji anggur pon dia dok isap.. cam heqal hari tu kalo zai nmpk mulut dia mcm kunyah2 mesti cpt zai chek.. dia pernah mkn bwg puting, biji anggur, label price kat plstik mknn tu ntah sape yg buang rata2..

n paling teruk skali dia hampir2 nak tertelan getah rambut kakak dia.. naseblah dia muntah kuar balik.. fuhh.. jaga2 lah ayep ko ye ina.. nmpk jer mulut dia lain mcm cpt2 cek.. kang ntah ape dia kunyah..
;)

fabulous.farah said...

sampai termuntah-muntah?
demuk la yep nanti..hehehe
jangan makan banyak sangat ayep nanti muntah kalo demuk chubby comei

[-suziey-] said...

umangaih..bykknya mkn..best jek..aqEEL MMG xkuat mkn..huhu..muntah sama gk byk jek..adeii..

sian arif ye..msti lega lps muntah..hehe

Ain said...

ain suka kalau anak2 kuat makan....

bersemangat sikit kita nak masak kan....

Fieza79 said...

adoi la..nape la leh jdik cam tu..kuat makan ye si kecik tuu..nasib la tak jadi serius kan?

baru semangat nak masak lau anak2 kuat makan..

ct rahani said...

bagus la arif suka makan.. terlebih makan smpai muntah yer.. cam aidil dulu bercinta klu nk bg dia makan.. berat badan pn x naik sgt.. seb baik skrg dh ok..

aidil pun kdg muntah gak.. tp bkn sebab kuat makan tp sbb dia nangis.. pastu teran2 smpai termuntah.. adeh la.. menguji kesabaran betul kdg tuh.. hehe..

Naura's Villa said...

arif kena diet la nampaknya..banyak makan yer..bagusla,kadang2 budak ssh no nak makan

LYaFRINA said...

waaa ayep suka makan .. ayep..kena diet ni...jaga body...

ahhhaiiii... kalo susah makan pon susah kan??? kalo tlebih makan pon bahaya gak.. nila peranan org tua dlm handle ank2 masing2!!!

cayiyok2x..ibu2 semua!!

Adlina Husaini said...

bestnya pandai wat nyum nyum tu..tingin aunty nak tgk

nza said...

senang kalu anak xcerewet mkn cam arif nie....anak2 kak nza yg pompuan xcerewet ttp farouk agak susah nk mkn nasi....

mamalieyna said...

unlisted_one:
thanks sudi singgah here..

itu la kan, kena kawal jugak ghupenye apa yg diorang mkn ni, ikutkan diorang tak henti2 nk mkn..wuwu..

mamalieyna said...

mamamiera:
huhu..time tgh berselera kan..
terpaksa la layankan saje, tp tu la..
kena gak pantau n limitkan..

wah2x..
abg heQal..mcm2 dah masuk mulut ye..
samalah dgn arif pun..
kena pantau saje..
tokleh biar sorangg2..
kang senyap2 ada je mendenye..
huhu..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tu la farah, perut tak mampu nk tampung dah..makan banyak nooo..huhu..takmo la demuk, nnti tak macho! :p

mamalieyna said...

fabulous.farah:
tu la farah, perut tak mampu nk tampung dah..makan banyak nooo..huhu..takmo la demuk, nnti tak macho! :p

mamalieyna said...

suziey:
tu yg leh nyanyi2 kt bilik air tu time abahnye bersihkan..lega kuar sume..huhu..