About

Wednesday, March 10, 2010

.: SuSu puNya ciTeR .. :.

Dah 3 pagi berturut2, Arif terjaga pagi..minum susu then muntah balik..
Kenapa ye..?..

Kalo siang takde lak problem..
Nak kata tak sihat, nampak ok je..
Main2..suka2..happy2..

Memang kebiasaan arif akan terjaga waktu pagi tuk minum susu..
Kadang2 kul 3, kadang2 kul 4 dan kadang2 kul 5..
Dan jarang2 tak bangun!

Tapi biasa tu ok jer, after nyusu, dia sambung sleep..
Tapi 3 pagi berturut2 termasuk awal pagi tadi, belum habis dia nyusu..
Dia muntahkan balik..
Menyembur pulak tu..pagi tadi kot idung pun kuar..
Weiii..kenapa yek?!

Elok sume susu yang diminumnya habis kuar..
Boleh pulak dia capai lagi botol susu yang still ada balance tu tuk minum balik..
Then..sleep..

Confius2x..kenapa ye..?
Herm..
Mama plan nak tukar susu ni..
Baru ni ada menerai gak..susu Dutch Lady 1,2,3 Coklat..
Sehari jer, bergilir2 dengan susu biasa dia..
Memang laju time dia minum tu..sedap agaknya..ada perisa..
Tapi tokleh la..tak rasi dengan perut..cirit birit dibuatnya!

So, stoplah!.. susu tu agaknya bakal dihabiskan oleh mama n abah!
Hahaha…boleh ke orang dewasa minum?! :p

So, kena try susu lain pulak la…
Ada masa lagi sebelum menjelang 16hb..^_^

Last…layankan aksi si tomel mama in car..after balik dr rumah ibu..petang Senin hari tu..
Hujan la..itu yg berlitup gitu..eloklak dia, tak tarik2 sampaila kat umah! ^_^






p/s bila la agaknya mama berani nak drive sendiri ni, asek2 bergantung pada abah jer..huhu..merempit moto pandai la mama ni! Hehe…


57 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mek na..
tak sesuai la kot ngan susu cekelat tu

sian arif..
sure sakit kan bila nak muntah camtu
kuar kut idung lak tuh

terai la susu len plak

if tak puas ati gak ..g jumpe pakar kanak2..manela tau kan ade sakit lain..tp mintak jauh2 la kan..

comel arif pakai tudung

mama dia ni org cakap anak dia cam gegirl marah..tu dia pakaikan tudung tu..tak ke nmpk cam gegirl je romannye..uhuhuhuhuhu

~Siti Hajar~ said...

dah 3x jd camtu baik p jumpa doktor la..klu skali xpe ni dah 3x bturut2..cpt2 la g jumpa doktor...cian dak arif..

fabulous.farah said...

huhuhu..tak dak anak. so tak tahu.tapi kesian nye kuar ikut hidung..kalau orang tua memang pedih

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> cuba try susu ANMUM ESSENTIALS..afrina pun skrg ni kalo minum susu perisa coklat DUMEX DUGRO mesti muntah balik..pesal ntah..tp, skrg ni bg susu ANMUM original, ok je alhmdulillah la..
>> owh di masa daku preggy ni, xlarat lgsg nk bgun malam2, sibbaik afrina bgun mlm tu minum air masak je...=))

Zaidah said...

better jumpa ngan doktor...cian dia...

♥ Reen ♥ said...

baik jmpe doc...
n mgkin x sesuai la tue gan prisa cokelat riza dh mnum dugro madu laju je dugro bijiran dia x bpe suka uhhuhuhu...madu kn mnis...

mamalieyna said...

rose:
tu la memang tak sesuai la, if nk beli susu lain nnti pun kena beli yg original kan..huhu..

sakit la agaknya..tp dak arif style relek je..leh lak terus je dia smbg sleep lepas nyusu..

hahaha..mek na ni mmg, melenting kang, anak org ckp gegirl..hehe..kebetulan ibunya yg ikat gitu sbb hujan..leh lak mamanya biarkan je sampai la kt umah, dh tu snap piccas lak..haha..

mamalieyna said...

~siti hajar~
betul gk tu kan..tengok camna mlm ni, if terjadi lg, kena mintak nasihat doktor la..huhu..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
memang la kan, akak tgk je pun dh kesian sgt!

mamalieyna said...

afrina batrisyia:
oh ye..anmum tu ada sample kt umah, bleh try dl..idea yg baik! ^_^

tu la kengkadang lemah je nak bgn..huhu..

Ain said...

sian arif... perut masuk angin kot...

nak kata susu tak sesuai, ,siang dia ok jer kan...

better bawak jumpa doc jer ieyna... sian arif kalau masalah ni berlanjutan..

dulu ain pun pernah tukar susu sarah ngan dutch lady coklat tapi sarah tak suka, so skang menten ngan perisa original jer...

Alimaz-Kembara Terasing said...

huhuuh sama la kita mama wehhh....tak reti bawak keta...moto leh gagah.....try tukaq susu lain la....anak saya pun cenggitu gak.... la ni minum dutch lady 123 yg coklat tu la....yg putih dia tak mo..sulam dgn susu badan...

.M.A.M.A.D.A.N.I.S.H. said...

slm mamalieyna..

dah 3x jd camtu baik mamalieyna bawa arif gi jumpa doktor..danish pun x brp sihat gak..batuk2 muntah..pening ct dibuatnya..

cian kan kat anak2 kita klu dia org x sihat kan mamalieyna..mcm2 ragam.. merengek lah..itu lah..ini lah..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Susu x sesuai lah tue..sian Arif..cuba lah susu lain..

A'ah..nampak cam gegirl plak dak Arif pakai 'tudung'hehe..jgn marah aaa mamalieyna!!!

Mamalieyna..klu nk drive mesti ada keberanian..cubalah test try pandu sendiri...Lily memula dulu ada lesen cam tu gak..kuat kan hati kena pandu sendiri..skrg dh blh merempit..Tp kat Sabah je lah..ekeke.. ;P

Siti said...

Alahai cute sungguh....
Psl susu tu kan...siti pun tak tau apa puncanya..

Tapi teringat ams ajannah dulu..mmg selalu gitu n doc ckp tu normal..ermm..entah la..

LYaFRINA said...

Cutenyernya pakai napkin gitu...

** Asya pon sama.. sjk kbelakangan ni, tiap2 pg.. lps minum susu j muntah, tak tau nape.. bimbang sgt2.. pg td pon dlm kete.. odway nk k ofis, muntah lg.. hbs bju sy..

Tp rsenya sbb cuaca skrang y panas sgt2.. Tp xtau la..

Nadiah Sidek said...

eh, baru je terbaca benda yg sama kat blog lain tapi tak ingat blog mana. gitu jgk anaknya..minum susu pastu muntah. tak tau sbb apa

psstt..sy pun reti merempit motor je. ahaks

mamaaerish : said...

x sesuai kot?...

cumilnyer arif... hik3.... gambo dh la cantek... jeles nih... hik3

zue @ annaleeya said...

ooolooolool.... cian arif... anak akak si Airel pon slalu gak cmtuh... tp besenya klu camtu, org tua ckp angin... sbb tuh minum susu kuar balik... klu b'larutan, baik eina bwk arif jumpa doktor...

tomei arif pkai tudung litup cmtuh... skali tgk mcm gegirl plak... ekekeke....

Nida said...

Salam..

Pendapat Nida, elok dibawa ke klinik... mudah2an dapat temui sebab musababnya...

shahida® said...

hmm cian arif..eh eh comei nya bertudung tuhh..

mamamiera said...

cian arif..
rasanye sbb tukar susu coklat tu kot iena.. try mnum susu biasa saje lps ni..
insyaallah okey.. kalau x okey.. kena tukar susu jenama lain..

ataup0n arif muntah sbb sblm mnum perot dia kembong angin.. kalau gitu mmg x dpt nak di elakkan lah.. adalah sbb2 knape n mcmne angin bleh masyuk perot.. makcik p0n tak tahu.. sbb haiqal p0n same kesnya cam arif bln lps.. cam tulah gayanye.. udahle mommynye ngantok.dia pula muntah.. nk kena tukar bajulah, bukak cadar lah, sarung bantallah.. mmg betol2 cobaan...

mamalieyna said...

zaidah:
itu la dok berkira2 nk kena g ni..tp en suami takde mlm ni..tunggu esok la, tgk awal pg sok camna keadaaannya..huhu..

mamalieyna said...

reen:
tu la reen, riso pulak..tunggu lg 1 hari, if tak ok gk kena jumpa doktor la..huhu..

mamalieyna said...

Ain:
maybe gk masuk angin kan..al-maklum musim skrg ni panas, mamanya tak kisah sgt bab2 selimutkan perut dia tu..mmg dia tak suka berselimut..baju pun yg simple2 je..

tunggu 1 hari lg, if tak ok gk, kena mintak nasihat doktor la..

tu la, try perisa original tgk la pulak!

mamalieyna said...

Alimaz:
hehe...camna nak buat bg berani taktau..payah la kalo abahnya takdak..nak g memana nek moto..hoho..:p

camtu lak eh, herm..^_^..lain budak lain keserasiannya kan!

mamalieyna said...

MamaDanish:
tu la..tgh fikir2 nak jumpa doktor ni..mmg kesian kt depa if tk sihat ni, ada ja ragamnya..huhu..

danish pun tak sihat ke, musim org demam, batuk selesema ni..

mamalieyna said...

Lily:
psl susu, akan tukar la pasni..yg ada tu, kasi mama n abahnye habiskan..ekeke..

hoho..cam gegirl eh..hehe..tak marah..^_^ sbb mamanya yg sengaja snap piccas ni..hehe..

ingt balik kg kang, nk try drive la..sbbnya kt sini, jalan sesak sokmo, takut nak try drive..huhu..

mamalieyna said...

Siti:
hehe..

biasa eh, maybe masuk angin kot kan..herm..

mamalieyna said...

Lyafrina:
hehe..maceeh..^_^

oh ye ke..kenapa ek. mybe cuaca pun slh 1 punca kot..kan..herm..if berlarutan lg harus jumpa doktor gk ni..huhu..

mamalieyna said...

Nadiah:
oh ye ke..ramai la org bermasalah gini eh..huhu..

hehe..jom rempit sama2..^_^

mamalieyna said...

mamaeirish:
tu la pasal, harus tukar! ^_^

cantik eh..tQ..gambo besar2 jdlah cantik dipandang mata! :p

mamalieyna said...

zue:
kita ni first time jd ibu, ilmu tu kruang sket la..huhu..tp sblm ni jrg dia camni melainkan masa dia demam..ni tak demam, sesaja ja muntah..mybe angin kot kan.herm..

huhu..cam gegirl pulaks..:p

mamalieyna said...

Nida:
thanks..itulah penyelesaian yg terbaik kan..huhu..

mamalieyna said...

shahida:
huhu..hehe..comei eh..tQ..

mamalieyna said...

mamamiera:
tp kan..kejap je minum susu coklat tu..rasanya sebab angin kot..perut masuk angin..sebabnya santai bebenor time tid0 mlm..almaklum musim panas kan skrg..huhu..kena lebih prihatin la pasni..wuwu..sian dak arif!

tul la zai, bila muntah tu..bersembur kan abes semua kena kasi tukar..arif lapik toto kecik, kena la membasuh bagai! baju suar confirm kena tukau! dh la jam 3,4 pagi..berat ja mata nih! huhu..

Uda said...

selalunya kalau mcm tu.. kes tak sesuai susu.. perut arif jenis sensitif.. kena rebus botol hari2.. apa2 pun kesian arif..memang seksa dibuatnya.. dah makan keluar balik..

haslina said...

sebaiknyer jumpa Doc..ialah kita tak tahu apa puncanyer...cian klu budak2 sakit nie...

mamalieyna said...

Uda:
herm..tapi sehari je minum susu coklat tu..hari lain dh stop! huhu..mmg kesian dia..:(

mamalieyna said...

haslina:
yela..cadangan plg baik...

tunbegia said...

sungguh comel,

salamm,

Ena said...

Alahai ciannyer dak arif...

ammar irfan pun penah cenggituw sblm nie.. klu si irfan tu sbb banyak kahak kat dalam tekak dier.. tu yg susu kuar balik.. kiter memg x dengar bunyi kahah\k tu.. tp x tau lah si arif tu naper pulak kan!.. arif pun blm setahun lg.. klu dah setahun ke atas kene bg minum ubat cacing.. yerla budak2 kan suke mengutip makan bende2 masuk mulut.. jd ader kuman cacing la join kat lam perut.. hu3x..
btw, eyna cube lah tanya doktor..

Ieza said...

memang comey..tapi..eh..baby boy mana leh pakai tudung..

muntah bila hisap susu tu ieza rasa sbb perut dia masuk angin la..cuba sapu minyak angin kt perut dia..klau x berkesan gak kena jumpa doktor la jawabnya..mereka lebih arif hal2 camni..

♥Azie♥ said...

mungkin dia xsesuai kot...hurmmm sweet muka arif bila kelubung macam tue

~~*Ummi AFD*~~ said...

herm, kenapa ya...

faris kalau jadi camtu sebab susu tak hadam. satu lagi sebab terlebih minum susu...

cuba tanya doc kot lagi better... hehe

mamalieyna said...

tunbegia:
thanks sudi singgah sini..^_^

nnti kita wat lawatan balas!

mamalieyna said...

Ena:
oh ye ke..lain budak lain sbbnya kan..ingt nk g doktor gak tp awal pg tadi standby..tgk dia ok pulak..tak muntah lak! mybe masuk angin kot perut sblm2 ni..
Alhamdulillah dh ok, berjaga2 je awal pg td..

mamalieyna said...

Ieza:
hehe..bby boy..pakai gitu sbb nk lindung dr kena hujan..hehe..

tu la mybe sbb tu kot..awal pg td dah tak muntah! Alhamdulillah..

mamalieyna said...

Azie:
mmg tak sesuai la tu..hehe..thanks..

mamalieyna said...

ummi AFD :
rasanya sbb masuk angin kot..

sbb awal pg td, dh tak muntah..! Alhamdulillah..

**sHiKinn** said...

susu dutch lady 1,2,3 best apa..sedap mcm coklat..tp mungkin arif tak sesuai la tu kot..

nza said...

myb perut dia masuk aNGIN OR DIA DH LAPAR SGT TIME MINUM SUSU TU...BILA TETIBA SUSU MASUK, SO AKN TRMUNTAHLH....

mamalieyna said...

Shikinn:
memang sedap..mamanya jela habiskan nnti..dak rif takmo..huhu..

mamalieyna said...

nza:
masuk angin rasanya kak, sbb dia tido santai sgt! skrg dh ok!

ummuabdullahsyaakir said...

agaknya angin laa tu mama...klu dh kenyang sgt n perut angin pun blh jadi mcm tu jga..skrg ni mcmna?Arif dh ok?

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe comel Arif pkai tudng cam tu..eem nnt blh la kasik Arif adik perempuan pulak yea mama?

ummuabdullahsyaakir said...

Hehe comel Arif pkai tudng cam tu..eem nnt blh la kasik Arif adik perempuan pulak yea mama?