About

Friday, March 26, 2010

.: peNggeLi ruMpuT :.

tajuk di atas merujuk kepada dak ayep ye..
of coz la..takkan mama n abah lak kan..
bape taun dah idup kt muka bumi ni..
takkan gelikan rumput pulaks..
haish..tak sesuai..namanya pun orang kampung!

lainlah dak ayep tu..
baru hidup setahun jagung..
lahir lak kat kota selangor..tgh2 bandar gituw..
hehe..mmg patut la penggeli rumput.. ^_^

al-kisahnya..
balik kampung baru ni nak ler letakkan ayep kt rumput..
sbb mak cik kt opis cakap..
letakkan anak berjalan atas rumput..Insyaallah cepatlah dia berjalan dengan sendirinya..
hehe...yang kita ni, nak kata percaya sgt tak ler jugak..
just try n error jer..tak salah kan.. :)

tapi time nak letak dah ayep tu..
terasa kelucuan la pul0k..
setiap kali pegang dia nak letak kt rumput..
otomatik, kakinya terangkat..toing...!
hehe..geli agaknya tengok rumput yg menyacak2 tue..
huhu..ada gak terlepas kakinya kat rumput..

leh lak sebelah kaki terangkat dan sebelah lagi tahan pakai tumit jer..
haiish...penggeli sungguh!
sudahnya memang takdenye la nak praktikkan teori by mak cik tue..
huhu..sian lak tengok riak wajah penggeli dia tu..
hehe..tapi kelak0 pun ada..

last2..letak kt jalan tar, mau lak dia slamber jalan2..

orait ni ada la sket, tersnap.. (blogger tegar harus tempek piccas ye kawan2..hehe..)
layan....bukti betapa penggelinya dak ayep sama itu lumput..hehe..


....toing....!
...toing...! lagi..hehe..


..ups...terlepas sudah kaki..harus pakai tumit sajo..huhu..


last2...tergeget jari...awatnya cek..kena buli ngan mama n abah eh..sian... ^_^


...haaaaa...kat cini baru best nak jalan pakai kaki..hehe..


p/s 1: huhu..banyak lagi nak citer pasal kampung ni dan citer2 sampingan..lambat2 basi lak nanti kan..takpe lah, mana terdaya jer dulu..huhu..

p/s 2: sabtu ni mama akan duduki ujian mTest tuk KPLI..ada sapa2 lagi ke yang terlibat sama?..huhu..berkarat dah ilmu di dada ni..camno nak jawab soklan2 yang banyak dan menggunakan akal fikiran yang waras tu..huhu..apapun wish me all the best ya! Amin...


58 comments:

~aSHa~ said...

ehehehe comey plak aksi dia geli kaki tu..terangkat2...tapi kalo nak belajar jalan..mmg elok kat rumput..

fabulous.farah said...

hahahaha..ayeeeeppp!!

awat la hang comei sangat..hahahaha

dia geli rumput tu tajam-tajam kut
hahahaha

PapaMama Zakwan said...

haha,sgt comel..sabo jek la..
mamalieyna, lagi 1 kn, nak bg budk cpt jalan, jalan2 kn kt pasir pantai..org yg lumpuh pun ubat terapinye kt pasir pantai,apa lagi la budak tecit sorg ni,hehe..sekian terimakasih :)

Nadiah Sidek said...

hehe..kelakar la arif ni. mcm mana la dia blh terasa geli2 nak pijak rumput ek? tapi comel la aksinya tu! :D

p/s: good luck ye mtest nnt!

♥Azie♥ said...

good luck yer...

awaaait cheq tak besa pijak rumput ka??/

~~*Ummi AFD*~~ said...

Hehe... mak sal lak kata bagi kena air embun pagi2 yang ada kat rumput tu nak bagi cepat jalan... entah la, petua orang tua2...

gud luck ye... buat sehabis baik... ^_^

♥ Reen ♥ said...

hehehehe....comel nyer dak arif nie....
sme la gan riza automatik ley trangkat kaki dia geli rumput perasaanyer tajam kot hihihhi....

mamalieyna said...

~aSha~
hehe..tu la lawak je dak ayep ni..oo asHa pun pernah dgr eh petua ni..betulla agaknya..^_^

mamalieyna said...

fabulous.farah:
mybe kot..terasa geli rumput mencucuk kaki..tp tu la belum cecah rumput, kaki dh toingg..hehe..

mamalieyna said...

PapaMamaZakwan:
hehe..
oo ye ke..balik baru ni, tak sempat g tmpt yg leh cecah pasir pantai..banyak laut yg takde pantai kt pontian tu..huhu..

mamalieyna said...

Nadiah:
tu la..macam2 peel...laksa pun dia geli nak jamah tau! hehe..

mamalieyna said...

azie:
thanks..^_^

tu la cheq ni tak besa jejak rumput, dh umuq setaun baru mama nak letak, geli la cheq..hehe..

mamalieyna said...

Ummi AFD :
oooh gitu ye, petua orang tua kan..^_^

time kasih!

mamalieyna said...

reen:
ooo geng ngn riza eh..hehe..mybe kot geli sbb rumput yg tajam2 camtu..huhu..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

owh...sah2 anak orang pekan ni...tak mau pihak rumput langsung...kalo aqish tak mau pijak pasir...kotor katanyer...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sian Ayep..kena buli erkk suh pijak rumput..Cam Qis gak..Penggeli.. :)

>>Good Luck yer Utk MTest tue!!!

ita cutevirus said...

huhuhuhu....
kat pekan mane ade rumput cam kat kampung nun... kalo ade rumput pon, bersepah dengan najis² hanjeng... tol tak??? harus la mama bawak dak ayep gi balik kampung.. alahai.. ayep baru setahun.. cam iyyad sethn 3bln baru pandai jalan..

shahida® said...

tiutnya jek tgk masa dia kegelian tu..eeeee..ida tak terlibat mtest thn ni.......sgt dukacita..dh off cita2 nk jd cikgu..uwaaaaaa

Siti said...

hehehe..memang gitu yer budak2...geli ngan rumput. agaknya sebab rumput duk cucuk2 kaki..comei jer dah Ariff nih.

mamalieyna said...

Anje:
hehe..tu aa membesar di bando ye..tp takpa makabahye org kampung! ^_^
ooo..aqish gitu pulak ye..hehe..mcm2..

mamalieyna said...

Lily:
tu la..hehe..leh geng la ayep n qis! ^_^

thanks ye..!

mamalieyna said...

ita:
ooo iyyad pun lmbt eh berjalan..dh ayep pun cenggitu la nmpaknya..tunggu sebulan dua lg kot..huhu..

mamalieyna said...

shahida:
hehe..kiut eh! ^_^

tu la memember kak eina pun ramai tak dpt panggilan, confius..taun ni lain sket eh, siap ada panggilan ke2..huhu..jgn la keciwa mekda!

mamalieyna said...

Siti:
tu la sedang dlm proses mengenali something lagi..terasa geli, takmo la dia..lama2 nnti ok kot..huhu..

~Siti Hajar~ said...

lucu la dak ayep ni..tp kan mama kdg2 kita pun geli nak pjk rumput ni..btl dak?

kalu adat org cina, selagi xblh jln xblh bg pakai kasut, pastu dh nmpk2 nak blh jln tu bg pijak tanah (mengikut rakan chinese sy)

mcm2 petua kan? xpe nti2 ayep bjalan la tu, dah jln nanti tak terkejar yop!!

UmiDAnisH said...

hahaha, geli macam danish.. danish dulu pun tanak pijak rumput dll.. tahan dia angkat sebelah kaki.. kalau kat jalan raya ke atau tempat2 permainan dia akan rasa dulu dgn jari dia.. hhuhuhu

Sue said...

ahahah kelakar la ayep!

tau jugak pasal info tu. org kata bagi budak jalan kat rumput waktu pagi2. bagi kena embun.... pastu ade jugak org kata libas kaki budak dgn belut. eheh tah la.. tak penah nak try pon.

Az Rina said...

cumei le aksi die tu, heheheh..

Ena said...

ehehehehe.. kelakar la arif nie.. mcm2 yeh!.. cam anak dara sy kekecik dulu la eyna.. penggeli sungguh.. si adik lak selamba jer..
btw kan eyna aksi memg nampak la arif tu geli.. kui kui kui..

nieda said...

penggeli rupanya arif ni..humaira geli betul dgn benda berbulu, selamat duit takyah beli teddy bear..hehe
gud luck untuk M-test. this year nida x apply, dah ada anak ni malasla..hehe

zue @ annaleeya said...

hahaha.... mcm ade spring kt kaki arif erk... toing2 jerk... geli yer arif???

iem said...

haha dia geli sebab rumput cucuk2 kaki dia kot..

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe..tul gak tu..kita pun jrg pijak rumput dh skrg ni kan..^_^

ooo camtu pulak..huhu..macam2 ada!

mamalieyna said...

UmiDanish:
budak2 pun dh pandai eh..^_^..siap leh rasa2 dl..hehe..

mamalieyna said...

Sue:
herm..tu la mcm2 petua ada, rajin ngn tak rajin je nak praktikkan..hehe..

mamalieyna said...

AzRina:
cumel eh..hehe..!

mamalieyna said...

Ena:
dah besar nanti ilang la kot, penggeli nye ni..huhu..

mamalieyna said...

nieda:
herm...dak ayep ngn teady bear ok lak, dgn kucin pun ok je nmpk..camno ngn rumput leh geli lak ntah..huhu..

kalo ikut hati, mmg mls, tmbh2 ada anak ni..tp demi menjaga hati org tua, mohon jerlah tiap2 tahun..mak asyik tanya je tau!

mamalieyna said...

zue:
tu la kak, rasa lawak lak..hehe..

mamalieyna said...

iem:
gitu lah gamaknye..hehe..

mamamiera said...

aii ayep budak town!!
up town boy!!
ye ke na ckp makcik tu..
kalo makcik2 kat sini suruh cecah tanah jer.. zai pon x pernah praktikkan lg kat si heqal..
patut lah jln xpndai sgt..

ai like ol d picca ayep.. sgt kiut time dia toing2 kaki.. ;)

Ayu Hussien said...

ni lah antara petua spy bdk cpt bjalan kan?..
lg bgus waktu pagi, msih ada embun

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> chaiyok ariff, nti lelama pndai la jalan tu...
>> ms dolu2 pun mama bubuh afrina atas rumpt, duk kaku je dia, xmo jalan, geli la tu gamaknya..hehehehh...
>> ala, xpela mama ariff, nti next mnth pndai la jalan..=))
>> gud luck utk mtest tu nti yer...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

alaaa..cutenya..geli rumput eh..auntie plak geli kokrochh..eheheh

cute sunggoh ayep gigit jari tuh..:-)

gud luck mek na..

Uda said...

hehehe lawak laa dak arif ni.. ada ker patut hero leh geli ngan umput..

mama nak jawab mtest yer.. good luck

nza said...

xbiasa mmg la geli...hi.hi.hi...

umihaikal said...

hihihihi...klaka la plak tgk ayep...
nti dah jln laju..xlarat ooo...

hazlina said...

to mamalieyna,gud luck utk mtest tu...kita punye septtnye last 2 weeks tp x p pun..huhuhu!!!ada masalah skit..kelako pulak si arif ni,comey jer..budak bndr agaknye cam ni kot.xtaula plak Damia nati mcm maner.
kite nak tny kat mamalieyna ni...macam maner nak buat gambar byk2 jadi satu gambar jer?malu nk tny ni..tapi nak tahu cara buat,terpksala malu2 kucing,hehehe!!!

haslina said...

alahai cian dia...belum biasa lagi tu..nanti da syok mesti nak main atas rumputnyer...

mamalieyna said...

mamamiera:
ntoh ler zai..mcm2 kata org2 tua ni..alaah tak pe, tak pandai lagi, sampai masanya sok berjalan la depa berdua ni..^_^..baru setahun sebulan gitu abg haikal pun..

thanks 'm0mmy'! kiut eh..

mamalieyna said...

Ayu:
tu la dia mcm2 petua..^_^!

mamalieyna said...

mama afrina:
oh afrina pun penggeli rumput eh..hehe..tu la tiba masa pandai la depa ni berjalan kan..^_^

thanks..dah selamat pun duduki ujian tu tadi..hehe..

mamalieyna said...

rose:
ooo..auntie pun kategori penggeli gk la ni..hehe..

comei?..maceeh. ^_^

thanks ya..dh selesai pun..hehe..

mamalieyna said...

uda:
tu aa hilang kemachoan..huhu.. ^_^

ye..thanks..alhamdulillah selesai pun!

mamalieyna said...

nza:
tu la kan, seksok dh pandai lari2, lari ats rumpuut pun no hal!

mamalieyna said...

umihaikal:
tu la..dh pandai berlari nnti, agaknya lagi dia suka lari tak pakai kasut..hoho..

mamalieyna said...

hazlina:
thanks...ooo..tak pegi eh..takpe la taun depan cuba lgi..hehe..

ntah ler, mybe sbb tak biasa lg kot..dh biasa sok, tak geli dh kot..^_^

oo psl cantum2 piccas ni, pakai software photoscape..kena download dulu..try la download, search kt google..photoscape!

mamalieyna said...

haslina:
itu la kan, nnti kita lak, penat nak larang2 dia main ats rumpur..hehe..