About

Friday, March 5, 2010

.: naK kaLer apa ek..? :.

Hermm…
Esok cadang2 nak g terjah Kamdar..
Or mana2 kedai yang bersesuaian..
Cadangnya nak cari kain tuk buat baju raya..

Wah3x.. awai bebenor mamanya ni..
Hehe..sebenarnya…
Nak terjah awal sebab abahnye baju melayu nak pos suruh kakak mama yang buatkan..
Al-maklum..mama ni expert baju melayu leher johor jer..
Pernah buat leher cekak musang tu..
Tapi tak kemas sgt..lagipun..
Dah lama tak buat..lupa lah!

So, decided nak suruh kakak yang sememangnya tukang jahit tu buatkan..
Nak suruh dia, memang kena awai la..
Nanti banyak tempahan dia..
Baju arif mama buatkan jer..
Dan baju mama..of course la mama buat sendiri je kan..hehe..

So, tgh dok fenin2 fikir nak kaler apa ni…
Jap rasa nak merah ang2x..jap rasa nak ijau..jap rasa nak coklat..
Last terasa nak kaler kelabu laks..
Haish…confius2x..
Tambah confius if ke kedai kain baru nak decide ni!

Kakak mama ni tukang jahit sepenuh masa..
Reti buat baju macam2 fesyen sbb dia ada hadiri kursus..
Cam mama ni, balajar sendiri2 jer..
Dapat kemahiran menjahit ni pun..
Bila tengok time mak@ kakak potong baju je..
Takde la hadiri kelas lagi..Cuma pandai2 sendiri jer..
Masa time sekolah menengah lagi…
Member dah bagi kepercayaan mama buatkan baju sekolah dia..
Best la masa tu..dapat duit poket tambahan! ^_^

Baju kawen mama masa kat kedah pun kakak mama yang buatkan..
Termasuk baju abah ni jugak..
Kira save bajet la ni..hehe..
Baju akad nikah lak, mama yang buat sendiri..

Ni ler bajunye (baju kawen- kakak mama yg no.3 buatkan)....^_^


p/s tambah bersemangat la nak raya tahun ni sbb giliran raya kat KEDAH!...yeeeaaa!!! arif lak, mesti dah leh berjalan..meriaahhh!! ^_^


61 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam mama...waaaa awainya buat baju raya....saya pun baju jahit sendiri...kalau baju melayu tu leher johor je la...lagi pun hubby tak suka cekak musang ka hapa ka...rimas katanya...dia suka leher johor....

mamalieyna said...

Alimaz:
hehe...senang la gitu..mlm raya pun leh siapkan kan..^_^..ni en suami kita demand lak! haish..

Ena said...

Bagusnyer mamalieyna nie.. wat persediaan awal2 kan!.. nanti x terkejar2 dah.. leh prepare mende lain pulak kan!.. tahun nie ena nyer tema raya.. color purple.. so, leh lah join color purple juge.. eheheheh...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagusla wat perancangan awal nih..nnt x la kelam kabut.. Tp mamalieyna baguslah leh jahit baju sendiri...

Kita pon semangat gak raya tahun ni kos dpt balik sabah bah..hehehe..

Mama_Aqish said...

uit awalnyer nak beli baju raya....semangat ni???

aFRiNa-BaTRiSy!A said...

>> huwaaaa.....sy xdpt berhari raya pd thun ini adalah krn :
1)pd hari raya itu sy berpantang...so adakah hari raya ku kene pkai kain batik sajork??huwaaaa....
2) tentu tiada hari raya utk ku...**sedey**

~~*Ummi AFD*~~ said...

wah, semangat beraya ye...

sal tahun ni tak tau la lagi... cam tak semangat je sebab raya kat perak... huhu...

tak decide pun lagi nak buat colour apa... hehe

ita cutevirus said...

bagusnyer la ade kemahiran menjahit... **thumbs up**

cam ita nie, jgn kate jahit baju, jahit butang pown malas (tak reti sebenornyer) ahahahhahaa...

waahhh... awal² da plan... cam ita tak leh plan & tempah awal².. takut shape berubah...

mamaaerish : said...

wah.... eb pn nk folo la... hik3...

bestkan kalo ader kemahiran lain... leh wat wit tuh... eb suker...

raya kat kedah yer.... bestnyer... musti meriah

♥mamaQASrina♥ said...

uikss..awalnya buat persediaan.. tapi tak pa..bukan nak rosak kalau buat awal skali pun kan..

hihihi..syokla raya kat kedah, dak arif dh jalan masa tu lagi ensem la pakai bj melayu..

pandai kakak mama buat baju yer..

mamamiera said...

nmpak je cam awal... skrg dah bln 3..
cube kira brape bln lg kite nk pose..
kite pose tahun ni bln 8 taw.. zai rase korang tahun ni elok pakai kaler hijau.. coz dlm byk2 pakaian uols zai jarang nmpak kaler hijau kat blog nih.. ;)

Nadiah Sidek said...

amboi..dah berangan2 psl raya ye..hihi. mesti byk jimat tang baju ms kawin dulu, kan? :)

♥ Reen ♥ said...

semangatnyer nak wt persiapan raya xpe awl2 senangkn reen thn nie x tau dpt smbut raya ke x...

reen bru lps bace [glman akk bslinkn arif...tsntuh aty hgga mgalirkn air mata kgmbiraan sorg ibu huhuhuh...prsaan tkot pn still ada cme lom serik tok pregnant hahaahah:P

nieda said...

wah semangat, nieda pun baru berkira2 nak beli kain..sebab ada budak kecik ingat nak cari kain cotton jer..

shahida® said...

wah wah..bgus prepare awl2..ida plak..thn lps..masa raya cina lg tempah bju raya..tut2 raya xsiap..patut ke...dh dkt setahun hantar xleh siapkan..bangang tol...tu la pentingnya pandai menjahit mcm akak kan...ida xleh, jenis xsabar. hmmm...thn nih nak kaler ape ekk..cuba kaler maroon ke..orange ke..

~Siti Hajar~ said...

wah adik beradik pandai menjahit...bestnyer..xpyh ssh2 nak cari tailor kan? zaman skrg ni org menjahit baju kayo tau..

Zaidah said...

awalnyer dah nak bli baju raya...bagus klu dah siap awal2..klu tak tahu nak beli kaler ape..beli aje warna pelangi...hehehe...pandai mama buat baju...zai pandai pakai baju aje...hihihi

haslina said...

baju raya......oooppp..lom terfikir lagi..hehhehe..
pandaiiii dia jahit baju...

tukar layout yea...kuningggg hitam..kemas gitu..

Siti said...

waaa..bestnya leh jahit sendiri..leh la tempah baju gak ni...

bagus beli awal2 ni...nanti takde la kelam kabut..

Hamizah said...

wah!dah nak beli bj raya..meriahnya raya kat msia,kan?tahun ni nak tempah jg lah..

zue @ annaleeya said...

hamboiiii eina.... semangat tol nak raye nih... jgn ngalahkan bdk2 udahla yer... ekekeke....

Nida said...

Salam..

Awalnya dah plan nak beli baju raya.. tapi takpe.. bagus3x... biar cepat asal selamat

nza said...

wah, dh rancang tema utk raya tu...mmg brsemangat espclly blk kg sndiri....hi

PadNani~~{@ said...

salam mama,

hope mama n family sihat2 sentiasa..
Bestnye raya dis year blik kedah ye:)tiba2 rinduu my kg halaman la pulak..
nani x pandai jahit baju..so dah beli siap2 masa blik msia aritu..hope size bdn ok..bju masih bole pki raya nnt:)

Uda said...

awalnya mama dah buat pelan.. bagos2.. nanti tak kelam kabut sangat kan..

fabulous.farah said...

awalnye mama cari kain..best kan pandai jahit sendiri baju kurung

ummuabdullahsyaakir said...

Salam mama,itulah untungnya klu pndai mnjahit.Dah blh jimatkn ekonomi rumhtngga.

Suka tgk pic mama msa kawin tu...comel ^_^

ummuabdullahsyaakir said...

Rsanya kaler yg basic smua match.Wrna2 yg mama bkenan tu pn ok...ikut kta hati mama hehe

hazlina said...

kta dh beli pun baju raya last week kt nagoya,hehehe!!nati kita upload pic kain tu ye,leh kongsi tgk2 nanti..

Jieda said...

memang kena tempah wal-awal.jieda ni pun bulan depan baru nak gi cari pastu tempah terus.kaler kitorang sekeluarga tahun ni kaler purple.lieyna dah decide kaler?

E.L.I.Z.A said...

ya ampun...terkejut eli..igt salah entri heheh tgk tarikh 5 mac 2010 betul la entri baru hehe

mmg awal yg amat nk tempah baju heheh tp xpe, janji x berebut ngan org bila tiba raya nnt heheh

mamalieyna said...

Ena:
semangat membeli je berkobar2 ni..ntah2 mlm raya baru siap jahit baju..hehe..sokmo jd lagu tu..

pepel?..tak pernah ada baju pepel..herm..bleh dipertimbangkan..sbb semlm tak jd soping ler..huhu..

mamalieyna said...

Lily:
itu la..sbb nk balik kg sendiri,,tmbh berkobar2 jadinya..hehe..^_^..2 tahun sekali tau..sejak kawen mana pernah beraya kt kg lgi..wuwu..sedih..

mamalieyna said...

mama_aqish:
semangat membeli ja..membuatnya..tengok pd keadaan..haha..^_^

mamalieyna said...

afrina batrisyia:
so, soping kain batik la..hehe..lg best apa beraya dgn org baru! ^_^

mamalieyna said...

Ummi AFD :
ye ke..haish..tak elok tu, harus bersemangat jugak...hehe..ckp pandai je..ekeke..

mamalieyna said...

ita:
boleh la tuk diri sendiri..^_^

ala ita takada salahnya tempah awal2, ckp free saiz..hehe..wat baju kurung je kita ni..mmg takyah ikut shape gitu..hehe..

mamalieyna said...

mamaeirish:
eb...jom ler folo..this week tak jd..next week jom! hehe..

pastinya meriah..sejak kawen lom pernah beraya kt kg kedah tu..wuwu..

mamalieyna said...

mamaqasrina:
ha'a bukan rosak pun kan..lgpun wat baju kurung je...if buat kebaya, ya la takut shape berubah..ihiks..

akak tu pengalaman byk dh menjahit ni, sejak abis sekolah, sepenuh masa menjahit, terrorlah dia! ^_^

mamalieyna said...

mamamiera:
herm..ijau eh..mmg jrg tp ada la jugak, cuma takter'publish' kt blog jer..hehe..dipertimbangkan usul tu..hehe..sbb semalam lum g soping..huhu..

mamalieyna said...

Nadiah:
hehe..prepare awal2 takpa..^_^

bukan jimat baju je masa kenduri kt kedah dl, dgn pelamin, juruforo, andaman..sumenya lah..sendirian berhad gituw...hehe..

mamalieyna said...

reen:
oh reen bila due eh..takpe if beraya ngn new baby, lg la best kan..^_^

kesakitan sakit bersalin akan hilang sekelip mata bila tatap wajah si comel kan..akak pun tak serik nak peknen lg ni..hehe..

mamalieyna said...

Nieda:
ye kain cotton sgt sesuai tuk baby2 kecik ni..^_^ jom sama2 soping..hehe..

mamalieyna said...

shahida:
huwaa sedih ngn kisah ida tu, mmg tak ptt tul tukang jahit tu, pttnya yg dahulu didahulukan..haish..

herm..meroon lawo gak, oren?..meriah bebenor..hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~
alhamdulillah..kayo tak kayo la sgt..hehe..boleh tmbh pendapatan suami jerlah..kan..ringan2kan beban..^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
alhamdulillah..kayo tak kayo la sgt..hehe..boleh tmbh pendapatan suami jerlah..kan..ringan2kan beban..^_^

mamalieyna said...

zaidah:
hahahaha..bagusnya idea..warna pelangi..meriah gituw..hehe..

mamalieyna said...

haslina:
hehe..tunggu lepas pantang baru fikir eh..

ha'a suka tukar2 layout. skrg tukar lagi..wuwuwu.. ^_^

mamalieyna said...

Siti:
boleh la..skrg ni lepas tuk diri sendiri jer, ada anak kecik susah nak ambik upah bagai..huhu..

mamalieyna said...

Hamizah:
Alhamdulillah dpt peluang beraya di kampung halaman sendiri mmg akan terasa meriah lebih dr biasa..hehe..

tempah la baju, baru terasa sket nk beraya..^_^

mamalieyna said...

zue@annaleeya:
haha..mana ada kak, still ok lgi..cover sket, malu kat anak weeh over2 ni..hehe..

mamalieyna said...

NIda:
plan je awal, jdnya taktau lagi..semalam tak jd pulok..huhu..

hehe..biar cepat asal selamat eh..khusus tuk prepare baju raya je ni..

mamalieyna said...

nza:
hehe... tak sabo2 ni kak, sejak kawen , nilah firt time nak merasa beraya di kg halaman sendiri..huhu..

mamalieyna said...

PadNani:
Thanks Nani..alhamdulillah mama sefamili sihat walafiat skrg!

waah nani lg hebat prepare, awal lg..hehe..tp yelah ambik peluang soping kat malaysia kan..kt negara orang kang susah nk jumpa pakaian cam kita kot..

mmg tak sabar nak beraya di kedah ni..hehe..^_^

mamalieyna said...

uda:
betul tu nnti nak fikir benda2 lain lak..hehe..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
hehe..awal2 pun jahitnya taktau la bila ni..huhu..best mmg best..bila2 masa rasa nk berbaju baru beli dan jahit jer..^_^..

mamalieyna said...

UAS:
thanks atas cdangan dn pujiannya..herm..ikut rasa hati eh..maunya 2,3 pasang jugak jdnya nnti..sume kaler berkenan..ekeke..

mamalieyna said...

hazlina:
wahh ada orang lg pantas bertindak la..hehe..kt nagoya pun best gk kan..herm..semlm tak jd soping,..next2 week la nmpak gayanya ni..huhu..

mamalieyna said...

jieda:
tul tu, kalo nak tempah harus awal2 kang ditolak pulak kan..huhu..pepel eh..kita lum decided la..^_^

mamalieyna said...

Eliza:
haha..jgn ler wat terkejut lak..malu i..hikhik..ala rancang je elly, jdnya lom tau..dah tu..masa skrg kejap je berlalu..dlm dok tangguh2 tup2 dh bulan posa, kan susah lak nk tempah..ditolak dek kakak nnti..huhu..

Ieza said...

rasanya nk cari gak la baju tuk raya..ha3