About

Monday, March 8, 2010

.: meNu haRi AhaD :.

huhu..
macam takde modal je nak wat n3..
n3 bab makanan jugak nak ditempeknye..
hehe..semalam sebenar nya nak wat n3 ni..
sesaja nak tempek masakan yang sempoi di hari ahad..
ahad adalah hari melepak2 di rumah sajor..
abahnye kerja kan..

sebelum start masak tu jengah umah kengkawan blogger..
ada la pulak resepi sempoi dia ni..
dari blog Siti..Sotong Goreng Kunyit..
biasa tu mama goreng gitu2 jer takde letak Sos Tiram..
bila dah terbaca resepi kt Blog Siti tu..
mama pun datanglah idea yang sama..

Menu semalam..
Sotong Goreng Kunyit..Sayur Campur dan Sup Daging..
Elok abah balik dkt2 kul 2ptg camtu..
bawak balik kerang pulak..
tambah sejenis lagi..
Kerang rebus cicah air asam..(tak snap lak pic nye..)

Layankan je piccas makanan ni eh..
yang 3 jenis tu jer..
hehe..


kesimpulannya: bagus la layan blog sesekali kat umah, ada resepi yang boleh dijadikan rujukan bilamana kita ketandusan idea nak masak apa..dah lak tu jumpa resepi2 yang simple dan senang dicuba, sangatlah best!!..thanks siti atas ideanya..^_^

43 comments:

Ena said...

hehehe.. betul tu eyna.. time2 tu gak vheck stok kan!.. ena pun sempat masak sotong kunyit camtu malam td.. sbb lauk siangnyer dah abis.. tp x snap piccas juge sbb hubby nak tgk final raja lawak lah pulak.. hu3x..

Sup daging tu nampak mengancam lah eyna.. yum yummm.. eheheheh..

Diarihatiku1976 said...

samalah kita.. tanyang menu makan gak.. ahahhsss..

~Siti Hajar~ said...

sotong & bawang tu nmpk sama je..tp ttp nmpk sedap...rajin la mama arif ni masak..

♥mamaQASrina♥ said...

amboii..sedapnya..mama masak..!!

sup daging kalau nak lagi empuk dan lembut, masak dlm rice cooker.. (hihihi petua mak sedara, mesti lagi sedap..! yummy..yummy

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak gambar jer mmg tau betapa sedapnyer..YUMMY!!

~~*Ummi AFD*~~ said...

wah, rajinnya masak ye... sal ni bila mai mood rajin tu macam2 la masak... mai mood malas tu, masak simple2 je la...

bak kata hubby 'janji boleh masuk perut' ekekek

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagus2
nnti kongsi2 la plak resipinye
ehhe

kita pon kdg2 google je resipi
kang jumpe yg sesuai terus masak..

besnye sotong tu mek na
hubby kita hantu sotong..nak2 lagi sotong sambal..uhuhu

nieda said...

menu mcm ni sedap...nieda pun kalau buntu nk masak apa memang cari resepi kt internet

mamalieyna said...

Ena:
hehe..tu la..dah mmg tgh buntu nk msk apa, elok lak ada resepi sempoi..tiru ler..best kan..^_^

raja lawak tak best sgt tahun ni kan..huhu..

mamalieyna said...

Diarihatiku:
oh ye ke..nnti kita pi jengah tengok..hehe..

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe..sbb bawang ptg bulat2..^_^

terpaksa rajinkan diri, nak kuar tokleh..abahnye kije..huhu..

mamalieyna said...

mamaQasrina:
bleh la sket2..oh camtu eh..tak pernah buat..tp petua pasal letakkan sudu dlm periuk rebusan adala...tp tu kalo wat sup tulang sesuai la..ini daging..potong nipis2, takda la lama nak empuknya..^_^

mamalieyna said...

Lily:
hehe..layan pic pun sudah tau eh kesedapannya..lagi bagus if layan pic je sudah kenyang! :p

mamalieyna said...

ummi AFD:
hehe..memang la kita pun sama ja..tp semalam kira mls gk la tu..masak apa yg ada jer..^_^

mamalieyna said...

rose:
tu la..sama2 kongsi2..bleh cilok2..^_^

en suami mek na lak, tak suka bab sambal2 ni, if nak buat gak, tokleh pedas2..so kena letak gula lebih sket..haish..:P

mamalieyna said...

nieda:
betul tu..tp eina ni tak la beriya mencari, kebetulan terbaca n3 pasal masakan..terus la mencuba! simple camni, senang kan..

Ju@Lucky^Mummy said...

Rajin nye masak~ len kali leh la sy dtg sambil hulur2 pinggan~ ahaks

haslina said...

masak2 simple lagi best..tidak perlu bersantan bagai...
yg penting air tangan isteri...
;))

ilLa said...

wow..bestnyer tgk menu mama nih...seb baik lah tgh xde mood nk pegi ke dapur...
klu x mmg ade je idea nk buat itu n ini..hehehe

mamalieyna said...

Ju:
hahaha..bagus..jadilah kejiranan saya..hikhik..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

mcm ne nak buat sotong tue lembut bila dimakan. dan berapa lama nak msk?

nti jwb kat chat box kina yew. tkt x perasan la kalau bls kat sini je.

Sue said...

aihh rajinnye... kite weekend semlm ni sungguh malas nk masak! husbd pon keje jauh..so bermalas2an la apa lagi. masak utk anak2 je. hehe

hajarus said...

alahai kak sedapnyer.. paling terliur tengok sup tu... sssluuuppp...

Siti said...

waaa..rajin mamalieyana ni masak yer....meh hantar sini sikit sup tu...

iem said...

wau rajinnya mama masak..nampak sedap tu..mintak cikit boleh ekeke..

Nadiah Sidek said...

betul..betul! kdg2 gi blogwalking kat blog2 masakan cari idea nak masak

fabulous.farah said...

betul2..kadang2 buntu jugak nak masak. cari kat blog.heheh

Ieza said...

nampak sedap menu tu..terliur dibuatnya..

mamalieyna said...

haslina:
betul tu..masak cenggini sungguh simple, kejap je dok dapur..hehe..
yaa janji air tangan isteri kan..^_^

mamalieyna said...

iLla:
hehe..mood ok, oklah, mood malas dtg..hehe..ajak makan kt luar..^_^

mamalieyna said...

Kina:
orait nnti kita jengok sana eh..^_^

mamalieyna said...

sue:
sebab en suami ada la kena rajinkan diri ni..if sorang2 hehe..lg sempoi la..haha..

mamalieyna said...

hajarus:
hehe..sup2 ni mmg best layan...^_^

mamalieyna said...

Siti:
hehe cilok idea dr sitilah ni...^_^..bleh..

mamalieyna said...

iem:
tengok je dh mcam sedap..rasa lglah sedap..hahaha..^_^

mamalieyna said...

Nadiah:
tu la sungguh bermanafaat blog ni kan..^_^

mamalieyna said...

fabulous.farah:
betul tu...^_^

mamalieyna said...

Ieza:
memang sedap..hehe..meh la nak rasa..^_^

Uda said...

tgk sotong kunyit mama.. teringin pulak.. lama tak makan sotong.. kira2 sebelum beranak lagik.. kalau buat msk lemak cilik api .. lagik kick yer mama..

nza said...

lapar la pulak...hu.hu.hu...

mamalieyna said...

Uda:
tul tu..masak lomak pun sodap! ^_^

mamalieyna said...

nza:
hahaha..luch time! ^_^

job said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社