About

Wednesday, March 24, 2010

.: cheCkup 1 TaHun AyEp :.

Terasa masa terhad pulak ari ni..
nak jenjalan umah kengkawan pun belum berkesempatan..
jap la pas2 ni..
maybe lepas makan kot, if dak arif tak kaco..
thanks sume atas komen2 pd n3 sebelum ni..
sengih sorang2 bila terasa ada yg merindui..
ekeke..

pepun ada masa nanti mama jengok umah kengkawan sume eh..
ari ni terasa singkat sgt masa..
yelah baru balik dr kg kan..
nak kemas2 umah apa yg patut..
membasuh kain baju lagi..
memasak utk en suami lagi..

ini dak arif tgh sleep..
sementara tunggu masa nak mkn nasik
jengah la kejap..ngepos n3 psl checkup arif tadi..

n3 pasal balik kg tu take time sket..
sbb ada piccas2 kan..^_^

tadi, checkup arif cam biasa..
time kena cucuk tu, arif dengan abah sbb..
mama jalani ujian pap smear...kejap je ghupenye..
dan taklah sakit..seb baik klinik kerajaan ni propose untuk buat..
takde la melayang duit mama sebab..
mama mmg merancang nak g buat kt klinik swasta..
tup2x..tadi time checkup arif..
staff nurse propose terus buat kt situ..orait la kan..

so, result tunggu 2 bulan lagi..
hope takde pape..

ok, berbalik pd checkup arif..
waaaah..naik betul berat badannya berbanding last month..
patut la makin penat mama skrg time dukung dia..

result checkup:
BERAT : 9.0 KG
TINGGI : 75.5 CM
BMI utk umur : 16
LILITAN KEPALA : 44CM


last month berat arif 8.1kg..
maknanya naik 900gram dlm tempoh sebulan..
banyak gak kan..^_^
pepun janji arif mama sihat..

tadi time kena cucuk, katanya abah arif ok jer..
tak nangis..wah hero sungguh anak mama ni!

orait tu jerlah dulu..
nanti ada masa, update benda lain lak..

oh..arif still tokleh jalan sendiri lagi..
still kena pegang sebelah tgn dia, time dia nak jalan..
tapi sgt suka berjalan..
camno tu..huhu..takpa la ye arif cayang..pelan2..:)



p/s balik kampung baru ni, dpt nama panggilan baru tuk arif..ayep! ^_^

27 comments:

Zaidah said...

dah besar dah ayep...bleh mintak adik lagi nie...hehehe...

mamamiera said...

alahaii.. rindu kat ayep hah..
rase nak pelok2 je pc aunty nih.. ;p

alhamdulillah.. ayep membesar dgn sihatnya dgn line yg mengikut carta kaler ape ae..? lupe dong.. tuh abg heqal kamu tuh kene pi checkup lg bln 4 ni sbb berat nye dlm paras yg agak2 kureng memberansangkan.. uiihh terbelit mommy nk sebut hah..

alah ina.. 9kg udah kamu xlarat ye.. ni hah zai yg kecik bdn nih. dokong skali dua taw budak2 tu.. miera tu,jelez sgt kalo adik dia di dokong. dia pon mau gak.. haiyaa.. lame2 jd ayam serama lah makcik zai nih.. ;p

best gak ye name ayep ni..
name kampung gitew.. heqal pon ade name kmpung gak.. 'mat @ amat cing cong' singkatan name muhammad n rupa yg ala2 apek cine.

mamamiera said...

owh lupe nak kasik tahu nih..
As kan dah bersalin.. date same ngan tarikh lahir ariff taw.. ishh makcik nk kasik adiahlah..

zue @ annaleeya said...

dah besar ariff yer... pasal jln tuh, xpe yer arif... pelan2 tau, nanti pandailah...

wan sujaihah said...

heheh..kak klu dah 9 kg ni..dan cam dukung sekampit berat yang 10 kg tu

Ain said...

arif dah besor sbb tu la arif tak nangis kan....

cepat2 belajar jalan plak tau...

nanti boleh main kejar2 ngan mama...

ezan said...

wah ayep.. ala2 manje gitu.. i like!

pasal jalan tu.. xpe slow2... nanti dah leh jalan betul.. jalan sama2 ngan sarah k.. :)

Mama_Aqish said...

hu..hu..berat 9kg sama cam aqish la ni...umur je tak sama

MamaCira said...

walcome back mamalieyna & arif!!
bestnya berat arif naik banyak..
syukur sesangat!

camana ujian pap smear tu?
diorang buat ape kat kita?
lama jugak yer tunggu result..

Siti said...

oo..dah buat yer ujian pap smear tu..siti anak dah 3 ni lum pernah buat pun lagi..huhu..esok nak gi check up Wafi...agaknya leh la kot kalau nak buat sekali...

~~*Ummi AFD*~~ said...

sal pun dah buat hari tu... Sama la, kat klinik kerajaan jugak & masa pi check up faris.. hehe

wah dah membesar dengan sihat si arif ni..

tak pa, nanti2 boleh la tu jalan. urut2 sket lutut dia bagi kuat, cepat la jalan nanti... hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

yeey..arip join rafiq..9 kg..ehehhe..
gud2..naik 900..ha tu la mama dia risau sgt anak tak nek..kang naik mencanak laagi ghisau mek na wehh..eheheh...

alor comelnye tak nangis..cute eh..

paps smear tu tak sakit eh? nak buat jugekla..:-D

Sue said...

waaa 9kg dahhh? lebih kurang khalish je ni. mesti makan banyakk ni dak ayeppppp ni!!! heheheh...

best tak balik kg?
ayep tgk ayam itik ke?
ke mandi sungai?

Ena said...

pandainyer anak mama nie ye.. x nanges pon.. kuatnyer dier.. rindu sama kau tau dak encem! hehe..

ena x buat lagi la pap smear tu.. cam ngilu & malu pulak.. hu3x.. agaknyer kene suh wat ngan tetibe camtu ok la kot..hehe sbb cam x sempat nak pk apa terus buat je..

Ayu Hussien said...

Ala tomey nye AYEP... hihiiiii

Ummu Ammar said...

Lama tak ke sini..rindu kat Ayep! dah besar dan makin handsome..sorry! Harap belum terlambat nak ucapkan Happy Belated Birthday buat Ayep Sayang...Moga membesar sebagai anak soleh dan menjd harta berharga buat papa dan mama..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ayep lg tinggi dr kak Qis.. :)
Berat pon Leh tahan gak lah..naik 900g....

X sakit erkk wat paps smear ??
Stiap kali bawa Qis klinik..mesti nurse suh buat test tu..tp byk je alasan lily bg..takut sebenar nyer.. :)

fabulous.farah said...

heee..ayep dah chubby~

makin comei lah nanti..hehehe

As said...

arif 1 thn 9 kg... aqeel 1thn 4bln bru 7.8 kg...huhuhu...amatla ringan n kecik anak teruna ku....

iem said...

walcome back mamalieyna & arif!!

wah arif dah besar ye..maintain cute tau

nza said...

nnti dh brjln, ha, mama akn jd tukang kejar lak...boleh kurus wooooo....

LYaFRINA said...

waaaa.. bgusla progress AYEP...
alhamdulillah semua ok..
Ayep x mjerit k msa kna cucuk tu???
hikhikhik

**Papsmear??? lya takot la nak buat.. n kalo pakai IUCD still kna buat k??? blh k buat test tu, sbb ada IUCD kn dlm rahim..

♥ Reen ♥ said...

smgat nyer dak arif nie....
bln lps riza bru 8.8kg ari nie x ley c cucuk riza ken demam campak doakn riza cpt smbh yea dak arif...
smoga arif sihat slalu

hazlina said...

mamalieyna mik tag kat blog kita...hehehe nak tmbh homework

Nadiah Sidek said...

tak lama lg, laju la arif berjalan. jgn la risau..budak2 semuanya unik :)

shahida® said...

tukar nama lak ke weh. lg cun nama nih. AYEP. class gitu

mamalieyna said...

to all:
maaf la kawan2 mama lum sempat nak relpy komen2 utk n3 ni,,tak terkejo masa ni weeeh..ada masa nnti mama relpy okeis! pissss..!