About

Wednesday, March 3, 2010

.: analiSis Berat :.

Herm..
Arif lagi 13 hari genap umurnya setahun..
Tapi berat Arif baru cecah 8++ kg sekarang ni..
Kalau ikutkan masa Arif newborn dulu..
Dia ni kategori semangat la jugak..3.62 kg..
Tapi sejak2 umur beranjak ke 3,4 bulan ke atas ni..
Peningkatan berat macam tak stabil je..
Dan sesekali menurun bila naik bulan lain..
Haish confius..

Mungkinkah ini ada kena mengena ngan susu ibu / penukaran susu ye..?
Arif BF sampai usianya 3 bulan ++ gitu jer..
Pastu terus stop…dan dalam usia 3@ 4 bulan gitu gak mama tukar susu tin nya..
Dari NAN ke Frisolac..

Bila mama list out camni, baru perasan..
Berat Arif tak bape stabil after 5 month..
NB : 3.62 kg
1M : 4.35 kg
2M : 5.45 kg
3M : 6.10 kg
4M :-
5M : 7.40 kg
6M :-
7M : 7.30 kg
8M : 7.70 kg
9M : 7.60 kg
10M : -
11M : 8.10 kg
12M : appointment on 24/03/2010


Lepas 5 bulan jer, terus beratnya turun..
Naik pun sikit jer..
Apa nak buat, maybe after 6 month tu Arif kerap tak bape sihat kot..
Jap sihat jap tak sihat..
Sebelum tu memang tak pernah la dia demam (sebelum 6 bulan)..
Apa nak buat kan..janji dia cergas dan cerdas udah ler..
Makan sangat suka, tapi berat badan tak naik sangat..
Huhu…redhakan saje..

Saja2 nak tempek..wajah2 dak arif ni..dr bulan ke bulan..
ada beza ka... ^_^











47 comments:

Ena said...

Alolo tomey dak arif nie mase kecik tu.. tembam!!.. dah besar encem pulak.. hik3x..

Eyna, anak2 ena pon camtu gak.. si adik tu lg skrg sekeping jer badan.. x mau makan dahhh.. berat dah umur dah dekat 2 tahun nie baru jer 11 kg.. hu3x.. lg teruk kan!..

So, bg ena arif tu kire ader peningkatan juge la setiap bulan.. sikit2 x per.. janji naik.. arif pon sihat kan!..

mamalieyna said...

Ena:
kira normallah ye..budak time nak membesar lain2 kan..janji dia sihat jer ok la yek..^_^

shahida® said...

rasanya normal kak..sbb makin besar makin aktif kan..haikal pun cam tuu..

penyakit tukar template bermula lg..tlgggggg..jap jek dok diam..pastu ......eee

mamalieyna said...

shahida:
normal eh..k la kalo gitu..

hahaha..jgn jangkitkan akak udah...tp dah kena tempias ni..ekeke..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

X lama lg Arif dh setahun...

Semangat gak Arif nih..
NB dh 3kg lebih.. :)

Peningkatan Arif ni ok gak lah..Yg penting Arif sihat & Aktif.. ^_^

mamalieyna said...

Lily:
memang...masa kt spital dl (baru lps bersalin), dok compare2 ngn budak sebelah2 dia kan..haish..cam dia ni dh berminggu2 je..dah la jrg sgt nangis cam baby2 lain..dah mcm budak dh beso je..^_^

tu la kan, janji dia aktif, ok la..:)

LYaFRINA said...

Sama la cam asya.. umur dah 1 thn 3 bln++.. tp berat bdn xnaik.. skrang bru 7kg...
asya lahir pon x ckup bln.. dgn berat 2.55kg... tp sebulan2 lps tu berat asya naik pon dlm 200gram.. ada tu menurun.. mmg x stabil.. n bimbang sgt2... draft dekat kad asya pon dh k line kuning....
ntah la.. xtau puncanya.. mmg asya slalu demam... n tlampau aktif.. tp dia byk mkn.. minum susu.. @ sbb utama mybe punca drp pnyakit lya ni.. spnjang petnant dulu.. lya koma.. so mybe effect dr ubat tu k..

wan sujaihah said...

akak jgn risau sagt kak..klu akak perasan...time dia tgk nak menerap..berjalan..time tu la berat dia susah naik kan...so asal naik udah lah...

cam anak saya..sama cam akak..tp bila dah pandai berjalan..br selera mkn dtg balik..boncit perut dia

~~*Ummi AFD*~~ said...

wah, boleh tahan berat dak arif ni masa lahir... faris 3.21kg je...

sama la, faris lepas 5mth berat tak berapa naik sebab asyik tak sihat je...

Sekarang dah setahun, berat naik dengan baik sebab dah selera makan macam2.

Zaidah said...

Firas masa lahir berat jugak 3.65 bebaru nie checkup 8 bln berat dia tak naik 8.3 kg...nurse tu kata normal sebab Firas nak ringankan badan untuk berdiri n berjalan...tapi nampaklah badan dia rase ringan bila didukung...

zue @ annaleeya said...

Airel mase umo 4 5 bln gitu, tembam mcm Arif nih la... tp makin besar berat kurengla ckit... besela eina, budak tgh m'besar mmg gitu.... main jer...

jg2 Arif.... appointment nanti nurse @ doc bg adiah cucuk plak erk...

~Siti Hajar~ said...

sy rs kebanyakkan budak mmg cam tu kot, kecik2 bambam bila besar susut je bdn, aktif sama... anak sy Danial & Danies pun camtuh, kurus je tp aktif sgt..biasa la kot..

Nurshahfamily said...

akum mama....

arif sama je ngan irfan... time 1 thn berat pun 8++kg .... doc kate mungkin sbb bb dah start aktif so yg dia mkn jadi tenaga...
yg penting ank sihat ... nanti bila dia dh start selera makan yg berat naik la tu .... don wory la hehehe

**sHiKinn** said...

alah mamaliena..ank sy dh 2 thn stgh still 10.2 kg jer..hhahaha..kira ok la berat arif tu..geram tgk arif tau..

Ain said...

sarah pun sama, makan bukan main banyak lagi tapi badan kurus kering cam mamanya jugak...huhuhu....

tak kisah la badan tak naik pun kan, janji dorang membesar dengan sihat....

mamamiera said...

amboii arif.. sihat dan semangat..
lbih kurang same berat terkini arif dgn heqal.. heqal checkup setahun aritu 8.5kg
wajah2 arif yg beza mase baru lahir.. start dr umor arif sebln, zai tgok serupe je wajah dia smpai skrg.. tp zai masih x cam dia ni ikot muke mommynye ke ayahnye.. 50-50

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

comel sunggoh arif masa newborn tu
skang pon comel juge tapi yg newborn tu laagii geram tgk..ehehe
bam bam

takpe mek na...janji budak aktif n tak sakit udoh

if mek na cam risau kan..leh la g bwk ke pakar pediatrik
depa lagi tahu ape terbaik..

:-)

mamalieyna said...

Lyafrina:
ye ke...lya koma sepnjg masa peknen?...huish..dugaan sungguh tu..mybe la affectkan kandungan kan...tp takpe..janji anak sihat, berat tak berat, tak kisah sgt kan..

mamalieyna said...

wan sujaihah:
betul gk tu kan, time dia nk buat kerja, kena la ringankan badan kan..^_^

mamalieyna said...

Ummi AFD:
tu la masa lahir bukan main semangat, skrg lain sudaa..huhu..

ye ke, harapnya arif pun gitulah, after 1 year nnti, leh mkn macam2, naik la balik badannya..^_^

mamalieyna said...

Zaidah:
oh ye ke..kiranya normallah camtu kan..^_^

mamalieyna said...

Zue:
oh ye ke..camtu oklah..hehe...ris0 lak mamanya nih!

ala arif dh biasa la auntie, kena suntik2 ni..arif tak nangis punya! hehe..^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
ya kot noh...drpd bumbum over..baik camni ja kan..hehe..^_^

mamalieyna said...

NurShahFamily:
herm..kalo camtu k la..ada geng la ngn irfan gini..^_^

mamalieyna said...

shikin:
oh ye ke...hehe...kira oklatuh ye..^_^

mamalieyna said...

Ain :
hehe...arif ni mamanya bumbum, dia lak yg cekeding..huhu...but sihat..oklah kan..! ^_^

mamalieyna said...

mamamiera:
lebih kurang abg heQal la jugak dak arif pun..tak lama je lg nk cukup setahun ni..mesti 8kg++ gak dia ni..

ntah ler zai, dedulu org kata cam mamanya, la ni org kata cam abahnye..! yg pasti combination ant. abah n mamanyalah! mai la jumpa live, baru leh tau..hehe..

mamalieyna said...

rose:
tu aa, terasa rindu saat2 ke'baby'an arif tu..bumbum..weeeii..

herm..mek na ni tak la ris0 tahap kritikal sgt..cuma suka2 dok compare2 ngn anak2 orang len..huhu..pepun nnti checkup setahun, leh la luahkan..hehe..

nieda said...

sukanya tgk gambar arif..sayu jer..mmg bab berat ni selalu merisaukan tapi think positif jer lah..lagi pun dah 4-5bulan baby makin melasak. sebab tu kot susut or berat tak naik byk

mamalieyna said...

nieda:
memang terasa sayu bila pndg diorang ni kan...time tu la terfikir, camna org2 yg tergamak main campak2 je baby diorang..wuwuwu...sayangnya 1 nyawa tu..:(

JMR said...

mula2cumel..makinm besar mkin ensem lak..mesti ensem bila dh ckp besar nih..heheh..best dpt amik pic baby gini..bulan ke bulan ye..

fabulous.farah said...

huhuhu..tu lah..yang penting sihat..

Uda said...

arif ada selera makan kan? berat dia turun sebab selalu demam.. makin besar makin aktif.. jadi tak perlu nak risau... tapi arif ni betul2 comel laa.. merah pulak bibir tu..

aNnA_jaN said...

bila makin besaq kan makin buas....tu yg brat badan pon nek sket2 ja...huhuhu

ezan said...

asalkan arif sihat tehn mama xyah risau la kot.. biasalah budak2 nak membesar.. lasak.. so byk guna tenaga.. xde la banyak sgt naiknya...

uh.. sungguh comel arif masa2 lahir ek.. tp semakin hari semakin handsome.. geram!

Nadiah Sidek said...

arif aktif sgt agaknya..tu yg beratnya tak naik sgt. takpe la, yg penting dia sht2 aje

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...normal la tu...anak saya pun cenggitu gak...kadang naik kadang turun...budak2 kan...

hajarus said...

mak ai kak.. tembamnyer arif masa baby tu... geram tengok.. semangat sungguh...

ade beza arif makin hari makin tambah2 encem laaa...

mamalieyna said...

JMR :
thanks sudi singgah sini..

makin encem eh..hehe..tQ..

budak2 skrg beruntung, hari2 mamanya snap gamb0! kita dulu..huhu..sudah lo..

mamalieyna said...

fabulous.farah:
betul3x..setuju3x..^_^

mamalieyna said...

Uda:
ha'a berselera..cuma kejap sihat kejap tak, tu la penyebab kot..

thanks..bibir merah tu..^_^

mamalieyna said...

aNnaJan:
betul jugak tu..banyak bergerak sana sini kan..

mamalieyna said...

ezan:
tula moga2 dia sehat selalu..

thanks..^_^

mamalieyna said...

Nadiah:
itu la..hope dia kekal sihat selalu ^_^

mamalieyna said...

Alimaz:
normal eh..huhu..anak first ni takde pengalaman sgtkan..

mamalieyna said...

hajarus:
ha'a bumbum dulu..skrg kecik molek sudaa..huhu..

thanks..makin encem eh! ^_^

ummuabdullahsyaakir said...

alalal....comelnya mama temepk gmbsr arif..

Emm mma dh rujuk pda Dr?Klu Dr kta xde apa2 jgnlan mamam risau yea.Arif ni nnt tinggi