About

Sunday, February 21, 2010

.: sUp Kaki LemBu + daDih :.

woo sedap woo sup kaki lembu..
dagingnye lembut gitu..sgt best..tp leceh sket..
nak kena bakar dulu, pastu potong2 isi dia..
pastu rebus, esoknya baru leh buat sup betul2..
sangat sedap tau!

ini, abah ambik hasil dr kenduri kawen umah sepupunya last week la ni..
bwk balik kaki lembu..dah bakar kat sana..
balik sini..kikis2 isi..rebus dan buat sup jerlah..
semalam baru berkesempatan buat sup kaki lembu..

ni ler ghupe orang yang gigih memproses kaki lembu ni..
mama just masak jer..



ni lak, dah siap masak, dah jadi sup pun..sedap woo..^_^


then, pasal dadih tu..
mama buat malam tadi..
sebenarnya serbuk dadih tu, dah beli lama sangat..
tapi baru malam tadi berkerajinan nak buat..
hari ni dah makan pun, sedap kan dadih..sejuk je..^_^

yang penting arif pun suke.. ^_^

layan sket pic ni..




37 comments:

Ain said...

sedappppnya.... kecur air liur tengok..huhuhu...

kalau buat rojak sedap jugak tue...

kat sini orang panggil 'rojak kateh'....

tetiba teringin plak...

Mimie Fazira said...

aisey mamalieyna nih .... sedapnye sup kaki lembu ... dapat lak sedut sumsum kat lutut tuh ... perghhh sodapnya ....

acik mimie tak pandai sgt masak sup .. letakla resepi mama .... buleh try ....

mama ni baguihla ... pandai jahit, pandai masak ....

mamalieyna said...

Ain:
oooh ye ke..taktau lak psl rojak kateh tu..uniknya..^_^

mmg sedap wooo...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..sedapnyer...Tp kita x pernah mkn lg sup kaki lembu..tp tgk dr gmbr tu..mmg menyelerakan lah..YUMMY!! :)

mamalieyna said...

mimie fazira:
alala..sup biasa2 aje la acik mimie..itu yg mls nk letak resepi..herm..nnti kalo kita wat sup lg, kita letakkan resepi eh! ^_^

ala, sikit2 bleh ler..masak macam2 tak pande jugak..:p

mamalieyna said...

mimie fazira:
alala..sup biasa2 aje la acik mimie..itu yg mls nk letak resepi..herm..nnti kalo kita wat sup lg, kita letakkan resepi eh! ^_^

ala, sikit2 bleh ler..masak macam2 tak pande jugak..:p

mamalieyna said...

lily:
susah nk dpt kaki lembu ni..biasa time kenduri jer leh dpt..hehe..

last makan sup kaki sblm ni kan, adlh masa kenduri kawen mama dl..abahnye jugak time tu sibuk bakar2 kaki lembu..ekeke..dah la baru jd pengantin baru.. ^_^

nza said...

my feveret tu...kt Klate depa pnggil sup gearbox. Tiap kali blk kg mesti abah gigih dok potong kaki lembu n mama masakkn sup ni...hu.hu.hu...rindu mama n abah

Uda said...

sup kaki lembu.. tak pernah makan lagik..tapi kalau terhidang depan mata mcm pic tu.. grenti licin.. silap haribulan mintak tambah..hehehe.. obat darah tinggi ni..

mamalieyna said...

nza:
ha'a betulla sup gearbox...mmg mabeles kan..^_^

mamalieyna said...

uda:
ooo tk pernah makan eh, sedap wooo..harus tambah! hehe..

ya 0bat darah tinggi yg baeeek sgt! hehe..

nieda said...

eh..baru perasan layout sama..belasah jerlah..hehe yg penting nmpk simple..

mamalieyna said...

nieda:
takpe nieda..yg ini simple n nice..sama pun apa salahnya..kan3x..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

yana mmg suka sup2 tulang ekoq nih..keke
bestla tgk gambaq besaq2 sini..

Hamizah said...

bestnya..kalau kg saya panggil sup searbox dah lama tak makan..tak boleh makan slalu..byk kolestrol jahat ni..

~Siti Hajar~ said...

sodapnyer tgk sup tu, xpnh lagi mkn kaki lembu, mmg dok dgr org ckp sodap..nti2 nak try la mkn...ada ke sapa2 nk bg kami ni kaki lembu, harus cari d mana erk itu kaki...???

wan sujaihah said...

alaaaa..td say gi giant,,dah pegang dadih cam akak beli tu...tp tak teringin lagi..tgk akak bt ni...terigin la pulakkkk

Nadiah Sidek said...

saya & family tak mkn kaki lembu..tak terasa pulak nk cuba..hehe

♥ Reen ♥ said...

adeh terliuk la plk sedapnyer...
nak sup2..nyum2

MamaCira said...

sup kaki lembu tu sup gear box ke?
Hohoho.. sedap la!!
dadih lama dah nak buat.. tapi terbuat² gak..

Sue said...

wo0ooooooo!!!!!!! melelehhhh ayaq lior nih. last time makan masa raya aji. huhu.... masa tu je laaa nk dpt kaki free. hari lain takdak. besttt kan? besttkan???

tips: perah limau dlm pinggan sup. atau pas makan sup, minum ayaq limau nak bagi lemak2 tu tak melekat dlm salur darah kita...... kalo tak, alamatnye kolesterol tinggi le weiih. ehheheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

if kat terengganu, kami panggil rojak kateh (buat dari isi2 yg amek dari kaki lembu)
bess ooo..nak2 lagi buat sup/singgang..pergghhh..cedap

dadih tu masa anak dare kawe suke buat gok..ehhehe
skang je jd maleh yg amat no buak..:-D

mamalieyna said...

yanaDzul:
bestkan..sesekali bleh la, selalu kang banyak kolestrol nih! huhu..

yana pun wat la pic beso2, puas tengok sket..^_^

mamalieyna said...

hamizah:
ha'a sup gear box kan..best bangat! tp tokleh selalu..betul tu..^_^

mamalieyna said...

~siti hajar~
hehe...kaki ayam sonang la nk dpt, kaki lembu ni..limited sket..tunggu knduri pape kt kampung jerlah..huhu..

mamalieyna said...

wan sujaihah:
hehe..tu la sapa suh tak ambik jer..cam akak pun dah lama beli simpan kt umah..bila rasa rajin jer, buatlah! ^_^

mamalieyna said...

Nadiah:
ye ke...tak teringin eh, bagus jugak..byk kolestrol ni..hehe..

mamalieyna said...

reen:
kalo sampai tahap mengidam, sila cari jgk tau, kang baby kuar kang meleleh ayaq liuqnye..hehe..

mamalieyna said...

MamaCira:
boleh la samakan..gear box biasanya ambik dr lutut lembu tu rasanya..termasuk la kaki lembu skali..best woo..kan3x..^_^

tu aa,beli dadih dh lama, skrg baru buat..huhu..

mamalieyna said...

Sue:
tu la susah nk dpt kaki lembu ni, time org korbankan lembu jer..so nak merasa tunggu raya korban eh..hehe..

thanks for the tip! ^_^ harus apply..mmg byk kolestrol ini sup!

mamalieyna said...

rose:
ooo ye ke...taktau pun..ni baru tau..^_^..sgt mabeles kan..

dadih simple je nk buat,tp tu la..bertangguh2 time nk buatnye..huhu..

rajinkan ler mek rose, leh ler en rafiq merasa..hehe..

[-suziey-] said...

wow sup kaki lembu..erkk...dasat ni..bole buka kedia..ekeke:p

ha dadih ni kita terror..ekek:p

mamalieyna said...

suziey :
weeh bukak kedai susah nk dpt stok ni..ekeke..lg leceh mau proses itu kaki lembu..huhu..

heheh..dadeh sempoi..^_^

fabulous.farah said...

ouh..urat-urat kat kaki lembut tu feveret..suke~

mamalieyna said...

fabulous.farah:
woo bestkan lembut je..i like too..^_^

hajarus said...

sedapnyer sup tu mamalieyna... dadih kita sebijik la ngan hajarnyer.. dah 4bulan beli tp xbuat2 sampai hr ni.. hehehe...

umihaikal said...

dapnye!!!!